A Borrajongó

Dom. de Cauhapé: Symphonie de Novembre Jurancon Moelleux 2003 (up to date)

2011. február 18. 06:00 - drbarta

Érdekes jelenség, hogy míg az ízlésem az újabb és újabb tapasztalatok fényében változik, a pontok rendre „inflálódnak”, sok nagy kedvenc újrakóstolva már nem hozza az egykori élményt. Van néhány tétel, melyek ezen a progresszív folyamaton mintegy átívelnek. Újra és újra kóstolva mindig az egykori fényükben ragyognak, gyakorlatilag mindig ugyanazt nyújtják és mindig elkápráztatnak, függetlenül attól, hogy éppen mely stílusok a preferenciáim. Ezek az igazi mérföldkövek. Ez a tétel is ilyen számomra.

A bor:     Nagyon mély, átható és igen komplex illat. Aszalt kajszi, mazsola, füge, konyak, zöldfűszerek, szalma. Szájban is hasonlóan mély, igen zamatos korty fogad. Az illatban részletezett összetett aromavilág szenzációsan jó össszhangban van a bor egyébként most is megcsodált hihetetlen profi szerkezetével. Telt, de izmos, rétegzett, áradó, dinamikus és harmónikus. Magasságok és mélységek összjátéka. Összetettsége mellett könnyen érthető és harapnivaló, mindammellett meg sziklaszilárd. Két éve kóstolom rendszeresen, semmit nem mozdul. 7 és 8 pontot szokott kapni, attól függően, hogy mennyire durva sorban szerepel épp referenciaként. Most kóstolva is ezt hozta, de ezúttal 8 ponthoz volt közelebb. (92p)

 

2 komment

Nagy Német Riesling-kóstoló

2011. február 16. 13:00 - drbarta

 No megvolt a várva várt beharangozott német-riesling kóstolónk. Annyi változás volt az előzetes infokhoz képest, hogy többen jelezték szeretnének magyar bort is látni a sorban, referencia végett. Így történt, hogy bekerült egy Pannonhalmi PRIOR és a frissen megjelent Légli Gesztenyés is.

Az érdekesség kedvéért a két rheinhesseni és a két magyar rajnait vakon néztük meg. (előzetesen úgy ítéltem meg, hogy nem lenne fair a jóval magasabb árú, és gyökeresen más stílusú moseli  Erste Lage-borokkal együtt nézni őket, a rheinhesseniek még tűréshatáron belül voltak)
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, nagyon erős sor volt, számos klasszis tétellel.
Következzenek a jegyzetek:

Tovább
6 komment

Frissen kijött SAP-borok -Másodszor

2011. február 16. 06:00 - drbarta

Bár Pardi Norbi már nemrégiben írt a Somlói Apátsági Pince újabb borairól, de mostanában én is magamhoz vettem néhányat.

Remélem az újabb jegyzetekkel lehet kissé "tágítani" a borokról eddig kialakult képet. Azért, hogy annyira ne legyen unalmas, szerepelni fog olyan tétel is a sorban, melyről eddig még nem született írás.

Tovább
6 komment

Bussay László: Szürkebarát 2008.

2011. február 15. 04:53 - pardi norbi

 

Talán a 2003-as volt a legutóbbi szürkebarátja a csörnyeföldi mesternek, amelyiket nagyon szerettem. Azóta is kóstoltam őket évről-évre, de egészen a 2008-asig nem voltam maradéktalanul elégedett a borokkal. Ezt a nedűt hosszasan ízleltem a minap és nagyon tetszett. Közepes citromszínű. Illata tipikusan „szürkés”: virágos, kissé gyógynövényes és előkerül egy déli gyümölcsös (mangó), őszibarackos vonal is. A korty szép kerek, olajos érzetű, de ne gondoljunk egy lomha, nagytestű borra. Dinamikus, szépen csiszolt savai vannak, amelyek remek szerkezetet biztosítanak. Semmi lelágyulás, amit olyan gyakran lehet tapasztalni ennél a fajtánál. Gazdag ízű, zamatos bor, hosszú utóízzel. Eléri a 7 pontot. A Bortársaságnál 2000 HUF palackja, remek vétel.
Szólj hozzá!

Pont-átszámítás

2011. február 14. 06:00 - drbarta

 Rendszeresen előfordul, hogy külföldi tételeket is magunkhoz veszünk. Az információgyűjtés szakaszában rendre igyekszek megtalálni, hogy az adott tétel milyen értékelésekkel rendelkezik a nagyvilágban. Sőt, mi több, ismeretlenként ezek azok az adatok, melyek elsősorban szabják meg, hogy miket is fogok választani. Vannak olyan kiadványok, melyek világszinten elég populárisak, jelentősek, és így bármely vidék borairól lészen is szó, belebotlik az ember az értékeléseikbe.  Ilyenek általában a Wine Advocate, a Wine Spectator, az International Wine Cellar. Nekem kifejezetten igényem szokott lenni arra, hogy az általunk is használt tízpontos rendszerbe ezeket a 100-as skálán mért pontokat át lehessen konvertálni, és fordítva, ha valaki ezekben a nemzetközileg is ismert rendszerekben gondolkozik, akkor hogyan értelmezze a nálunk olvasható értékeléseket.

Átváltási szándéknál a következő irányelveket éreztem szükségesnek figyelembe venni. 
Tovább
10 komment
Címkék: pontok
süti beállítások módosítása