A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek - Dalmát kitekintés

2024. június 01. 06:00 - furmintfan

Horvátországban utoljára még gyerekként jártam és bár azóta évtizedek teltek el, az Isztrián eltöltött egy hétről ugyan távoli, de kellemes emlékfoszlányokat őrzök. Régóta terveztem már a visszatérést a horvát tengerpartra, idén májusban le is csaptam egy kedvező árú Bécs-Dubrovnik repülőjegyre, és nettó két napot töltöttem el a gyönyörű dalmát kikötővárosban.
Az óváros már a főszezon előtt - májusban, hétköznap - is nagyjából megtelt turistákkal (és Trónok harca rajongókat kalauzoló csoportokkal), főleg a késő délelőtti órákban. Kora délutántól már javult a helyzet, este pedig  inkább az éttermek és bárok teraszait töltötték meg az emberek. Az óváros kis utcáiban természetesen borbárokat is találunk, ahol akár tematikus kóstolósorok segítségével is lehet ismerkedni a helyi borokkal.
Vacsora előtt, közben és után igyekeztem én kicsit gyarapítani szerény ismereteimet és tapasztalataimat a horvát borok és szőlőfajták terén, leginkább dél-dalmát tételekkel a fókuszban. Egyelőre egyik helyi fajtának sem lettem feltétlen rajongója, főleg a vártnál sokszor magasabb árak tükrében, de persze akadtak izgalmas és kellemes borok is a helyi kínálatból kapott szűk keresztmetszetben.

dubrovnik.jpg

(Dubrovnik óvárosa)

Dél-Dalmáciában a meleg, mediterrán klíma, a tengeri szél, az őshonos szőlőfajták sokasága és a változatos domborzati viszonyok ideális viszonyokat és potenciálisan sok izgalmat kínálnak borok terén. Ezek nagy részét inkább csak a helyiek és az idevetődő turisták élvezik, a távoli piacokon töredékük jelenik meg.
A legfontosabb kékszőlő a plavac mali, amelynek egyik szülője, a crljenak kaštelanski, vagy tribidrag azonos a primitivo-val és a zinfandel-lel. A legszebb borok a Pelješac-félszigetről és környékéről készülnek, Postup és Dingač a két legfontosabb terület. A főleg Primošten környékén termesztett babić nevű fajtában is nagy potenciált látnak.
A malvasija dubrovacka első említése 1383-ra tehető, és valószínűleg megegyezik a Szicília melletti szigeten termesztett malvasia delle lipari-val. A pošip és a grk elsősorban Korcula szigetével köthető össze. A maraština vagy rukatac a malvasia del chianti közeli rokona, a fentieknél kevésbé izgalmas borokat ad.

 

miljasmalvasijadubrovacka2022.jpgMiljas Malvasija Dubrovačka 2022
Vonzó, gazdag illatában érett alma, ananász, pici édesfűszer és trópusi gyümölcs. Kóstolva tartalmas, arányos bort kapunk, pont jó savval operál. Ananász, alma, körte, enyhe citrusosság alkotja az ízprofilt, a korty végén finom almahéjas fanyarsággal. 6p+

kortakatarinaposip2022.jpgKorta Katarina Pošip 2022
Édeskés illatában körte, banán, alma, enyhe trópusi gyümölcsös színezet. A széles korty lekerekedett savakra épül, enyhén krémes érzetű. Édes gyümölcsök dominálnak ízben is, alma, körte, banán formájában. Az egyensúlyba egy kis tonikos-grapefruit-os kesernye segít be. 6p

bratosmalvasijadubrovacka2022.jpgBratoš Malvasija Dubrovačka 2022
Érett fehér húsú gyümölcsök, főleg alma, a háttérben pici mandula és banán érkezik illatában. Kellő élénkséggel nyit, majd középtájon kicsit megdöccen a korty, de aztán a savak visszahozzák a bort. Érett gyümölcsök, alma, egy kevés déligyümölcs, némi almahéjas fanyarság vonul végig a boron, kissé kesernyés zárással. 6p-

antunovicrukatac2023.jpgAntunović Rukatac 2023
Friss, édes trópusi gyümölcsös, banános illat, ízben ez némi almával és citrussal egészül ki. Könnyű, laza, jó savú bor, egyszerű szerkezettel, rövid, lineáris kortylefutással, a végén pici kesernyével. 5p-

fidesgrk2022.jpgFides Grk 2022
Pörkölt magvak és mandula vezetnek illatban, gyümölcsöket nem is érezni. Telt, vastag bor, széles savak és kissé emelkedett alkohol keretezi az enyhén krémes kortyot. Kóstolva is inkább a kesernyés, mandulás aromák dominálnak, az érett gyümölcsök teljesen háttérbe szorulnak, a lecsengés is kesernyés. 5p-

saintshillsstheelsrose2023.jpgSaints Hills St. Heels Rosé 2023
100% plavac mali. Sápadt rózsaszínben játszik a bor. Friss piros gyümölcsökre épít az aromatika: eper, cseresznye, vezet, ez ízben citrusokkal és egy kis fanyarsággal egészül ki. Könnyed, filigrán bor, frissességében a savak és a finom fanyarság is előnyére válik. 5p+

skarwinerylekriplavacmali2019.jpgŠkar Winery Lekri Plavac Mali 2019
Aránylag világos színű bor. A korához képest fiatalosabb az illata, érett bogyós gyümölcsöket, áfonyát, jostát idéz, izgalmas herbális-virágos aláfestéssel. A legfeljebb közepes testet kifejezetten feszes savak vezetik, a tannin nem túl sok, de határozott, finomszemcsés állagú. Ízben visszatérnek a bogyós gyümölcsök, kis fanyarsággal kísérve. Izgalmas, karakteres bor, de az egyensúly kicsit borul a savak irányába. 6p

vinaskaramucadingac2020.jpgVina Skaramuča Dingac Plavac Mali 2020
Érett gyümölcsök, meggy, szilva, áfonya dominál illatban, majd egyre élénkebb fűszeres jegyek is észrevétetik magukat: fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, egyféle szilvakompótos aromában megállapodva. Erőteljes bor, mégis megőriz az egyensúlyát, savai lendületesek, a tannin finoman fogós, az egyébként magas (15%) alkoholt szépen elnyeli az erős közepes test. Ízben visszatérnek a gyümölcsös, fűszeres, szilvaszószos, szilvakompótos aromák, enyhe sós aláfestéssel. 6p+

ivocibilicponosplavacmali2022.jpgIvo Cibilić Vinarija Ponos Plavac Mali 2022
Illata érett, földre hullott gyümölcsöket idéz, minimális fűszerességgel. Meleg érzetű, mégis aránylag könnyedebbre hangolt bor, savai főleg a korty második felében dübörögnek, az alkohol picit emelkedett, a tannin enyhén húzós. Meggy, josta, szilva, picike édesfűszer adják az aromákat. 6p-

 

Irodalom:
Jancis Robinson, Hugh Johnson: A világ boratlasza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2818415697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása