A Borrajongó

Carpe Diem búcsúbuli

2022. május 23. 06:00 - furmintfan

Május elejével bezárta kapuit Tar Ferenc belvárosi borbárja, a Carpe Diem. Írhatnám, hogy ezzel lezárult egy korszak, de ez csak részben fedné a teljes igazságot. Egyrészt a Carpe Diem az utóbbi években már csak a kóstolók kedvéért nyitott ki, másrészt Tar Feri borestjei nem szűnnek meg, csak a helyszín változik.

carpediembucsubuli01.jpg
A Carpe Diem-ben rendezett eseményeken gyakran megjelent a Borrajongó egy vagy több szerzője is, számos cikkben emlékeztünk meg az itt tartott borestekről. Szinte végtelen listát lehetne összeállítani az itt kiváló bort kóstoltunk meg a borbár falai között. Tar Feri természetesen méltó módon akart elköszönni a Carpe Diem-től, búcsúbuli nélkül nem zárhatott be a hely. Április utolsó hétvégéjén három délutánra-estére ismét kitárt kapuit a Carpe Diem, válogatott magnum és jeroboam palackos borok nyíltak a pult mögött. Én a három napos fiesta első napján ugrottam be, hogy búcsút mondjak a Carpe Diem-nek. Aznap német és olasz túlsúly alakult ki a borlapon a csendes borok mezőnyében, de tettem egy kis kitérőt Ausztriába, Franciaországba, és természetesen Champagne is jutott.

carpediembucsubuli02.jpgJacquesson Cuvée 743 Extra Brut Magnum Champagne
2015-ös évjárat. Érett alma és sárga húsú gyümölcsök dominálnak illatban, de érezhető még egy kevés dió és trópusi gyümölcs is. Remek sav vezeti a hosszú, feszes kortyot, ehhez finom, tartós gyöngyözés társul. A kortyban elegyednek a citrusos, sárga húsú gyümölcsös frissebb jegyek a kezdődő érlelési aromákkal. 7p

carpediembucsubuli03.jpgDiebolt-Vallois Fleur de Passion Blanc de Blancs Brut 2010 Magnum Champagne
Kifinomult és még szinte friss illattal és ízvilággal lep meg. Aromatikáját alma, őszibarack, virágok, finom élesztős jegyek jellemzik, ízben még egy kis édes citrussal és ananásszal. Lendületes, egyenletes kortyvezetés, selymes textúra, finom szövésű, hosszan tartó lecsengés jellemzi. 8p-

carpediembucsubuli04.jpgHuber Berg Grüner Veltliner Reserve 2015 Magnum Traisental
Már megérintette a kor, füst, méz, grillázs és érett gyümölcsök érkeznek sorban a pohárból. A korty szépen összesimult, a savak lekerekedtek, finom érettség szövi át a bort. Érett gyümölcsök, érett citrusok, némi aszalt gyümölcs, méz, grillázs, enyhe sósság adják az aromákat, a korty végén pici kesernye. Szép bor, de érzésem szerint a csúcsán már valamivel túljutott. 6p+

carpediembucsubuli05.jpgMosbacher Sauvignon Blanc 2019 Magnum Pfalz
Meglepő illata felismerhetően hozza a fajta karakterét, de nagyon kifinomult módon, közhelyes harsányság nélkül. A gyümölcsök oldaláról közelít: őszibarack, almafélék, édes citrusok dominálnak. Ízben intenzívebb, erőteljesebb, lédús és zamatos, elsősorban rengeteg citrusféle  színezi, fehér húsú gyümölcsökkel kísérve. A feszes savakat pici maradékcukor tompítja. Kb. egy éve kóstoltam egy normál palackot, akkor soknak éreztem a savat, most sokkal jobban bejött. 7p-

carpediembucsubuli06.jpgLeitz Berg Kaisersteinfels Riesling Grosses Gewächs 2016 Magnum Rheingau
Édes citrusok, mandarin, őszibarack, virágok, egy csepp méz, épp csak kezdődő palackbuké. A tömör magot széles, dús korty öleli körbe, a precíz, fókuszált, hosszan kifutó savak mellé természetesen egy kevés maradékcukor is jár. Citrusok, őszibarack, alma mellett leheletnyi fanyarság is érezhető. Dinamikus, erőteljes, feszes szerkezetű riesling. 7p+

carpediembucsubuli08.jpgHeymann-Löwenstein Schieferterrassen Riesling 2018 Jeroboam Mosel
A pincétől megszokott fülledtséggel nyit, de szellőzve szép őszibarackos, sárgabarackos, narancsos, enyhén petrolos, termálvizes, gyógynövényes jegyeket hoz. A korty feszes, de selymes tapintású, cizellált, precíz savak vezetik, picike cukor is gazdagítja. Komplex és lédús, érett barackfélék, narancs, alma, édes citrusok, gyógynövények, leheletnyi sósság adja a gazdag díszítést. 7p+

carpediembucsubuli09.jpgHeymann-Löwenstein Röttgen Riesling Reserve Grosse Lage 2010 Magnum Mosel
Érett és aszalt sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, mangó, méz és virágpor keverednek a buja, egyedi illatban. A dús, húsos kortyban határozottan érezhető a maradékcukor, a bor érzetre nagyjából a félszáraz felső határán mozog, a precíz savak ugyanakkor remekül ellenpontozzák az édességet. Hedonista gazdagsággal kényeztet, rengeteg érett sárga húsú és trópusi gyümölcs díszíti, a háttérben petrolos, gyógynövényes, citrusos jegyek teszik teljessé a képet. Áradóan komplex, igazi élménybor. 8p-

carpediembucsubuli07.jpgDomaine Tessier Champ Perrier 2014 Magnum Bourgogne
Kifinomult, szép illat érett fehér húsú gyümölcsökkel, némi citrussal, halvány hordófűszeres, vaníliás aláfestéssel. Remek savak vezetik a vibráló kortyot, a hordó elég határozott, de kiváló minőséget képvisel, nem megy az elegancia rovására. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici mogyoró és vajas keksz, valamint érintésnyi vanília adják az aromákat. 7p

carpediembucsubuli11.jpgCesare Bussolo Santa Lucia Barbera d'Alba 2015 Magnum Piemonte
Kezdetben visszafogott illata szépen nyílik, egy kis konyakmeggy, érett piros bogyós gyümölcsök, némi aszalt paradicsom, egy kevés kátrány jelentkezik eleinte, majd virágok és édesfűszerek is gazdagítják. Lendületes, csiszolt savakra támaszkodik, amelyek inkább kortyközéptől húznak bele igazán. A közepes testet érett, picikét szárító tannin fogja közre. Érett és aszalt piros gyümölcsök mellett szárított zöldfűszerek és aszalt paradicsom öltöztetik a hosszan tartó kortyot. 7p

carpediembucsubuli10.jpgOgier Cote-Rotie 2012 Magnum Rhone
Fűszerekkel nyit az illat, majd jön egy kis füst és füstölt sonka, gyümölcsöket már csak nyomokban lehet felfedezni. Kóstolva a vártnál talán kicsit könnyedebb, elegáns kivitelezésű bor, a sav és a tannin egyaránt szépen beépült, a szerkezet egységes. Érett-aszalt piros gyümölcsök, egy kevés keleti fűszer, füstölt sonka, zöldfűszerek, halvány sósság elegyednek ízében. Érzésem szerint ez a bor is picivel túl van a csúcsán. 7p-

carpediembucsubuli12.jpgAntinori Guado al Tasso Tenuta Belvedere Bolgheri Superiore 1995 Magnum Toscana
Bordeaux-i fajták házasítása. Érett illat: aszalt paradicsom, dohány, leheletnyi fűszerpaprika, porrá aszalt fekete bogyós, babérlevél, cseppnyi balzsamecet. Még most is elég robosztus felépítésű, a tannin valaha kifejezetten kemény lehetett, még most is szárít, a savak is kitartanak, még mindig áll a szerkezet. Ízben ugyanúgy porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsök, szárított zöldfűszerek, aszalt paradicsom, tercier aromák jelentkeznek. 6p

carpediembucsubuli13.jpgVajra Bricco delle Viole Barolo 2009 Magnum Piemonte
Szép összetett illat fogad, benne érett szamóca, narancshéj, fűszerek, virágok, pici tejcsoki. Szájban kicsit rusztikus benyomást kelt, a közepes testet élénk sav, kissé fogós tannin és enyhén emelkedett alkohol keretezi, érezhetően duzzad az erőtől a bor. Szamóca, cseresznye, fűszerek, narancshéj színezik a hosszú lefutású kortyot. 7p+
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3817819223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása