A Borrajongó

Évnyitó érett borokkal

2022. január 06. 06:00 - furmintfan

Nem volt sok időm kipihenni az ünnepeket és a decemberi összejöveteleket, rögtön január második napján egy újabb komoly borsoron verekedhettem végig magamat. Kedves barátom és gimnáziumi osztálytársam szintén tavaly év végén töltötte be a negyvenet és hozzám hasonlóan ő is egy régóta tartogatott palackokból álló sort varázsolt az ünnepi asztalra. Többségében magyar borokból állt össze a mezőny, leginkább a Badacsony-Tokaj-Villány háromszög mentén; ráadásként azért két külföldi vörös is becsúszott közben. A tételek átlagéletkora itt is 10 év körül mozgott, de szerencsénkre a palackok legnagyobb része bőven élvezhető állapotban volt és 1-2 elöregedett bort leszámítva izgalmas válogatást kóstoltunk.

borok20220102.jpg

Fehér
Az ünnepelt családjával gyakran kirándul a Badacsonyi borvidéken, így a fehér sor kétharmada innen származott, a maradék egyharmad pedig a Tokaji borvidékről. Némi átfedés is volt az én szülinapi sorommal: itt szintén előkerült egy 2011-es Oremus Mandolás. A Badacsony könyékéről főleg olyan pincék szerepeltek, akiktől ritkábban kóstolok borokat, pláne ilyen érett állapotban, úgyhogy duplán tanulságos volt a sornak ez a része.

vonbeothyolaszrizling2011.jpgVon Beőthy Pince Olaszrizling 2011
A színe meglepően világos, fiatalos. Kezdetben nyomozni kell az illatot, idővel némi virágpor és vasas kútvíz, pár perc után sárga ringló és alma is feltűnik. Savai máig elevenek, szépen egyenesben tartják a kortyot, a bor stabilan áll. Nem egy ízbomba, legfeljebb közepesen intenzív, citrusok, némi fehér húsú gyümölcs, halvány vasas-sós aromák színezik. Éveket letagadhatna a korából. 5p+

vonbeothyglamourexperimentanjou2011.jpgVon Beőthy Pince Glamour Experiment Anjou 2011
Chenin blanc (ha minden igaz). Sötétebb színű és az illata is intenzív, de sajnos elsősorban technokolos  illó, másodsorban oxidációra utaló reszelt alma jön belőle. A szerkezet még tart, az illatban jelzett jegyek mögött finoman adagolt hordó fűszereit is érezni, de sajnos ez a palack ezzel együtt sem jó.

vonbeothyriesling2012.jpgVon Beőthy Pince Riesling 2012
Aranyba hajló szín, érett illat jellemzi. Kicsit lágy és nem túl fókuszált a korty, de nem is üresedett még ki. Enyhén olajos konzisztenciájú, kerek, legömbölyödött savakkal, ízében érett-aszalt sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack és narancs dominál. Ezt a bort már kicsit megrágta az idő vasfoga, öregszik, de még nem ért el az útja legvégére. 5p

malikbudaizold2012.jpgMálik Pince Budai Zöld 2012
Ismét váratlanul fiatalos színű bor kerül a pohárba, és az illata is frissebb bort sugall a valós koránál. Nem túl intenzív, enyhén sós, zöldfűszeres, leheletnyi édesfűszer és vanília érezhető még. Közepesnél karcsúbb, ruganyos, a sav szikár, fókuszált. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, pici marcipán és mandula és finom sós aláfestés. Újabb meglepetés (ahogy visszakerestem, 3 és fél éve kb. ugyanezt hozta a bor). 5p+

szaszibadacsonyikeknyelu2014.jpgSzászi Birtok Badacsonyi Kéknyelű 2014
Már világosabb borostyánba hajló arany szín és olajos sűrűség fogad. Határozottan botrytises, sárgabarack, lámpaolaj, egy kevés gomba és virágpor adják az aromákat. Sűrűn, lassan hömpölygő, vastag bor, meglehetősen puhák és röviden tartanak ki a savai, így kicsit szétterül a szájban, cserébe elég tartalmas anyag. 6p-

nyaripinceszentgyorgyhegyikeknyelu2011.jpgNyári Pince Szent György-hegyi Kéknyelű 2011
Finom érettség, kókusz, vanília, érett fehér húsú gyümölcsök alma, fűszerek színezik. A széles savak még dolgoznak, mellettük a hordó még most kicsit rátelepszik a borra, egyébként szépen tartja magát. Ízben is visszaköszön a hordó édes fűszeressége, az érett gyümölcsök - alma- és barackfélék - kicsit háttérbe szorulnak. 5p+

balassabetsekfurmint2012.jpgBalassa Betsek Furmint 2012
Balassa borokra jellemző hedonista illat: érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, vanília, málna. Telt, testes bor, az enyhe édesség és a lágyabb érzetű savak miatt kicsit farnehéz és lusta, cserébe nagyon gazdag és a kor is csak finoman érintette meg. Rengeteg érett-túlérett sárga húsú és trópusi gyümölcs, édesfűszer, vanília adják az aromákat szájban is. 6p+

demeterzoltankakasfurmint2012.jpgDemeter Zoltán Kakas Furmint 2012
Illatából dől az oxidációt jelző klasszikus reszelt alma és sajnos szájban is ez a legmeghatározóbb motívum. Széles, kerek, csiszolt savú bor, de sajnos üresedik és a reszelt almás aromák uralják. 4p+

oremusmandolasfurmint2011.jpgOremus Mandolás Furmint 2011
Érett és aszalt gyümölcsök, méz, méhviasz, só, sós pörkölt magvak, sóban eltett citrom, pici vanília, tercier aromák elegyednek ízében és illatában is. A szerkezet még stabil, megtartják a bort a savak, a háttérben ott a hordó is, az öblös kortyot megtöltik tartalommal az érett-aszalt gyümölcsös, sós, fűszeres és érési aromák. 6p


Vörös
A vörös mezőnyben nagyobb volt a szórás a termőhelyet illetően. A legtöbb magyar tétel Villányból származott, de Szekszárd, Eger és a Badacsonyi borvidék is megjelent a sorban 1-2 bor erejéig. A két külföldi bor pedig a Nier Fine Wines kereskedés választékából érkezett.

cantinesanmarzanotarantinomerlot2011.jpgCantine San Marzano Nier Fine Wines Tarantino Merlot 2011
Érezhetően meleg termőhely szülötte. Érett-túlérett meggy, szilva, fekete  cseresznye, erdei gyümölcsök adják az aromákat. A korty telt, vastag, kissé tüzes és enyhén édeskés, a tannin érett, bársonyos. Igazi mediterrán vörös, szép érettségi állapotban. 6p

californiawineclassicsbearfootselectionzinfandel2011.jpgCalifornia Wine Classics Nier Fine Wines Bearfoot Selection Zinfandel 2011
Érett és aszalt szilva, kezdődő tercier jegyek, palackérési aromák illatban és ízben egyaránt. A korty elején még  jönnek a savak, de kortyközéptől kezd üresedni a bor, fellazul a szövete, így a papíron egyébként nem túl magas alkohol is fűt egy kicsit. 5p

vonbeothykekfrankos2012.jpgVon Beőthy Pince Kékfrankos 2012
Mély, fejlett, de távolról sem öreg illat, érett meggy, szilva, pici balzsamecettel és minimális avarral. Jól strukturált, erőteljes bor, elég telt és koncentrált, masszív felépítésű, kicsit "délies" karakterű. Ennek megfelelően ízben is érett gyümölcsök, meggy, erdei gyümölcsök, szilva dominálnak, pici balzsamecet itt is megjelenik. 6p

vonbeothypinotgrandekoveshegyidulo2011.jpgVon Beőthy Pince Pinot Grande Köveshegyi-dűlő Selection 2011
A színe már barnásba hajlik, illata és íze is határozottan érett, avaros, aszalt gyümölcsös, enyhén gombás. Kóstolva még most is stabil szerkezetet villant, a feszes sav és a határozott tannin fiatal korában elég markáns lehetett, máig vállukon hordozzák a bort. 5p

grofbuttlernagyegedhegyegribikaversuperior2011.jpgGróf Buttler Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Superior 2011
kadarka, cabernet franc, pinot noir, merlot. Mély, tömény, szépen érett illat, tökéletesen beérett fekete bogyós gyümölcsökkel a középpontban, pici földességgel, minimális mákkal. A háttérben megbújik egy krumplicukros-krumplis jegy is, nem vészes, de ott van. Koncentrált, masszív felépítésű, vastag bor, koncentrált, komoly anyag. Szép intenzitással jönnek ízben is a sötét gyümölcsök, kis fűszerrel, kezdődő érési jegyekkel. (Ha nem lenne az a kis krumpli, krumplicukor, még magasabbra tettem volna.) 6p

standreahangacsegribikaversuperior2009.jpgSt. Andrea Hangács Egri Bikavér Superior 2009
40% kékfrankos, 24% cabernet franc, 22% merlot, 14% pinot noir. Porrá aszalt gyümölcsök, pici fűszerpaprika, avar, enyhe földesség jellemzi az illatot. A Buttler után karcsúbb, de jó felépítésű bor, a közepes testet kellően feszes sav és jól integrált tannin keretezi, szinte szikárnak hat. Érett és porrá aszalt gyümölcsök, pici fűszerpaprika, érési aromák, némi aszalt paradicsom jelentkezik ízében. Érett, de még simán élvezhető. 6p

vonbeothylapassion2010.jpgVon Beőthy La Passion 2010
Kékfrankos és merlot házasítása. Érett és aszalt pirosbogyós gyümölcsök, meggy díszítik az illatot, érezhető egy pici illó és már megérintette a kezdődő oxidáció is, de jelenleg még egyik sem zavaró. A közepes testet feszes sav és finomszemcsés tannin keretezi, ízben is visszatérnek a meggyes, piros gyümölcsös aromák, egy kis fűszerrel. 6p-

danielpincevamp2009.jpgDániel Pince Vamp 2009
Cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Túlérett szilva, josta, fekete gyümölcsök, lekvárok, pici mák és enyhe földesség érezhető illatban. Testes, vaskos bor, a sav és a tannin azonban jól megtartja, a magas alkohol (15%) kicsit fűt és édességet is ad. Ízben is túlérett és lekváros sötét gyümölcsök, szilva és az illatban is érezhető érési aromák jelentkeznek. 6p-

mayerkopar2010.jpgMayer Kopár Spar Válogatás 2010
Direkt a Spar-nak készült válogatás lehet, cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása. A közepes test mellé élénk sav és közepes mennyiségű tannin társul. Az illat és az íz sem különösebben intenzív, az érett és aszalt meggy és az erdei gyümölcsök mellé a kelleténél talán picivel  magasabb balzsamecetes illó is társul. 5p+

bockroyalcuvee2008.jpgBock Royal Cuvée 2008
Cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir és merlot. A színe már barnul és az illatában is egyértelműen tetten érhető a kor: por, öreg bútor, némi porrá aszalt gyümölcs, darált paprika és egy kis fűszer. A test közepes, arányos felépítésű, de érezhetően lazul a szerkezet. Ízében kávé, aszalt paradicsom, fűszerpaprika, tercier aromák, kissé poros lecsengéssel. 5p

bellawineskoparmerlot2007.jpgBella Pince Kopár Merlot 2007
Illatban már bekövetkezett a totális aromabomlás, kóstolva is csak egy fokkal nyújt többet, jobbat, de a szerkezet is szétesőben van. Sajnos ennek a palacknak vége.

gerekopar2006.jpgGere Pincészet Kopar 2006
Érett és porrá aszalt fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, pici bors, enyhe bőrösség, itt is enyhe animalitás és balzsamosság jellemzi az illatot. Elég testes, élénk savai most is szépen vezetik a sima, jól kitöltött kortyot, a finomszemcsés tannin jól integrálódott. Fekete bogyós gyümölcsök érett, lekváros, és aszalt állapotban is megjelennek, finom fűszeresség, kezdődő érési aromák kíséretében. Szép. 7p-

bockimperiumcuvee2002.jpgBock Imperium Cuvée 2002
Ahogy utánanéztem, ez is egy Spar-válogatás lehet, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítása. Az illat már fejlett, érett, de még nem öregedett el, leginkább aszalt gyümölcsök - főleg szilva - , balzsamecet, bőr, cipőpaszta egyvelege alkotja. A közepes test arányos szerkezettel párosul, a korty élmentes és egy szép érettségi állapotot tükröz. Ízben is aszalt szilvás, gyümölcsös, fűszeres aromák érkeznek, dohánnyal, pici balzsamecettel, érési aromákkal. Majdnem 20 éves korához képest meglepően jó formában van. 6p


Édes
Az édes szekción fele-fele arányban osztozott a Balaton és Tokaj, és némileg meglepő módon átlagban ezek voltak a sor legfiatalabb borai.

malikkesoiszuretelesuzeus2016.jpgMálik Kései Szüretelésű Zeus 2016
Kb. 85 g/l a maradékcukor, kb. 7,5 g/l a sav. Édes szőlő, barackfélék és egy kevés trópusi gyümölcs jelenik meg közepesen intenzív illatában. Viszonylag laza szövésű, nem is tűnik túl édesnek, a maradékcukor és a sav jól kiegyensúlyozza egymást. Ízében is a barackfélék dominálnak, a lecsengés legfeljebb közepes. 5p+

demeterzoltanlateharvestbirtokbor2018.jpgDemeter Zoltán Late Harvest Birtokbor 2018
140 g/l a maradékcukor, szóval szigorúan a cukortartalom alapján 5 puttonyos aszúnak is elmenne. Inkább töppedt szőlős jellegű, édes sárgadinnye, ananász, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, szőlő, méz, pici selyemcukor adják a díszítést. Kerek, zamatos és intenzív, a lágyabb savak és az alacsony alkohol mellett kicsit édesség-hangsúlyos. 6p+

bardonkesoiszuret2013.jpgBardon Késői Szüret 2013
Itt is kb. 140 g/l a maradékcukor mennyisége. Az illt leginkább vaníliáscukorral megszórt sárgabarackos pitét juttat az eszembe, jönnek még sárga húsú gyümölcsök, mangó, pici édesfűszer és némi illó. Az előző bor után itt határozottabb a botrytis jelenléte, feszesebb as sav és kicsit koncentráltabb is a bor. Ízében is sárga húsú gyümölcsöket, sárgabarackot, mangót, édesfűszereket idéz. 7p-

effendyvinapostololaszrizlingjegbor2012.jpgEffendy-Vin Apostol Olaszrizling Jégbor 2012
Megjelenésében aszúkra emlékeztető, sűrű anyag. Az illaton ül egy enyhe poros, tökmagos fedettség, egyébként leginkább sárgabaracklekvárt és mézet idéz. Kóstolva vaskos, krémes, lassú ritmusban hömpölygő bor benyomását kelti, a cukortartalomhoz képest lágy savakkal, egyértelmű édesség-hangsúllyal. A gazdag kortyot lekváros állagú sárgabarack, mangó, maracuja és más sárga húsú gyümölcsök töltik ki. 7p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2116802034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása