A Borrajongó

Ünnepi asztalra - Heimann Barbár 2017 + St. Andrea Merengő 2017

2020. december 21. 06:00 - furmintfan

Az ünnepi asztalra ünnepi bor dukál. Mi nemrég - külön-külön - két olyan magyar vörösbort kóstoltunk, amelyek méltó kíséretül szolgálhatnak a karácsonyi vacsora mellé, talán még nem késtünk el az ajánlással. Egy-egy neves egri, illetve szekszárdi pincészet csúcsboráról lesz szó, amelyek az évek során felzárkóztak a rendszerváltás után elsőként kiemelkedő villányi ikonborok mellé és szinte önálló márkanévvé váltak.

barbarmerengo.jpgMerengő 2002-ben készült először a St. Andrea Szőlőbirtokon, a Heimann Barbár első évjárata a 2006-os volt. Azóta mindkét pincészet rendszeresen elkészíti ikonikus csúcsborát, amennyiben az adott évjárat ezt lehetővé teszi. 2017 szerencsére ilyen év volt, mi pedig most három év elteltével kóstolhatjuk a palackba zárt végeredményt.

heimannbarbar2017.jpgHeimann Barbár 2017
42% cabernet franc és 24% merlot a Porkoláb-völgyi-tetőről és a Porkoláb-völgy Gyöngyszem dűlőjéből, 19% tannat a Bati kereszt dűlőből és 15% kékfrankos a Baranya-völgy magasabban fekvő területeiről. A fajtákat teljes érésben szüretelték, és kézi válogatás után külön-külön feldolgozva készült belőlük bor. Napi kétszeri körfejtés mellett, kíméletes extrakcióval 20-24 nap után préselték a kierjedt szőlőt. Az almasavbontás közvetlenül az erjesztést követően tartályokban történt, ezután a merlot és cabernet franc fajták 3 hl-es kb. 20%-ban első töltésű, további 50% másod-harmadtöltésű barriquehordókban érlelődött, a tannat és a kékfrankos viszont 5 és 10 hl-es használt ászokhordókban finomodott. A házasításra egyéves érlelést követően került sor. A palackozás a következő szüretet megelőzően történt, és a bor minimum 5-6 hónapos palackos érlelést követően került forgalmazásra.
furmintfan: Vonzó, egzotikus illattal hódít: kék virágok, édesfűszerek, érett gyümölcsök házassága. Eleinte inkább a meggy, és másodsorban a málna képviseli a gyümölcsös vonalat, másnap, harmadnap inkább a sötétebb erdei gyümölcsök veszik át a főszólamot. A fűszeres kíséret - szegfűbors, szegfűszeg, pici fahéj és étcsokoládé - első nap harsányabb (bár nem túlzó), utána szelídebbé válik, szépen kiegészíti a gyümölcsöket, és még némi kék virág és tejszín is megjelenik. A test erős közepes, a remek savak, valamint határozott és érett tannin szépen integrálódnak a borba, fogyasztás közben az alkohol ereje sem tűnik fel. Így aztán a bor nagyságához és korához képest meglepően könnyen fogyasztható akár magában is, paraméterei mellett ritka eleganciáról tesz tanúbizonyságot (a régi Barbárok erőteljesebbek, robosztusabbak voltak). A finoman texturált kortyot az érett erdei gyümölcsök és édesfűszerek töltik meg tartalommal, egy pici étcsoki jelenlétében, a lecsengés is szépen tart. 7p+ (8950 Ft - Bortársaság, most az ünnepi időszakban többféle kiszerelésben akciósan is kapható)
ungert: Elképesztően profi és vonzó illattal nyit, az érett, de nem túlérett erdei gyümölcsöket sok-sok fűszer egészíti ki, melyeknek úgy sejtem, hogy csak egy része fogható a professzionális hordóhasználatra. A test közepes, de ezeket a méreteket a profi sav és a kimunkált tannin is ügyesen kitölti. Lendületes, tiszta, professzionális és komoly anyag hosszú, tiszta lecsengéssel, fiatalon is élmény fogyasztani. Bár súlyosságban és erőben nem mérhető a klasszikus elődévjáratokhoz, professzionalitásban sokat fejlődött az évek során. Csalódásra nincs ok, de azért egy-egy pillanatra elkapott a keserédes nosztalgia. Ettől függetlenül profi, szép bor, ott a helye a legjobb magyar vörösek között. 7 pont.

standreamerengo2017.jpgSt. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2017
Kékfrankos, syrah, merlot, cabernet franc, pinot noir és kadarka házasítása a Paptag, Ferenchegy, Nagy Eged, Nagy-Eged hegy és Hangács dűlőkről. Beoltva és spontán, részben kicsi- és nagy kádakban kézzel csömöszölve, részben hűthető tartályban, körfejtéssel erjedt, majd 17 hónapot töltött 5 hektoliteres Budapest Kádár és Kalina hordókban, amelyeknek 20%-a volt új hordó.
furmintfan: Eleinte kicsit zárkózott és nehezen szálazható az illat, fekete bogyós és erdei gyümölcsök, fűszerek, enyhe földes-avaros jegyek fonódnak össze. A test méretre közepes, de izmos, tömör hatású, kellően feszes sav és érett, finoman fogós tannin keretezi, míg az egyébként nem alacsony - 14,5% - alkohol is szépen besimul. Északias hangulat, hosszú, rendezett kortylefutás, remek egyensúly jellemzi, nem nehézkes, mégis van mélysége. Ízben visszatérnek a fekete bogyós és erdei gyümölcsök, finom fanyarsággal, mellettük fokozatosan megnyíló fűszeres kíséret. Szép hosszú és tiszta a lecsengés. 7p (8750 Ft - Bortársaság)
ungert: Orrban kezdetben tiszta, de eléggé zárkózott. Később fokozatosan nyílni kezd, előkerülnek az érett feketebogyós gyümölcsök és a fűszerek is. A teste közepesnél nagyobb, a korty sűrű, nem a direkt gyümölcsösségről, sokkal inkább a fűszerekről szól. Ráadásul úgy tud tipikusan hűvösklímás lenni, hogy zöldesség, éretlenség egy pillanatra sem merül fel. Koncentrált, elegáns és rendkívül professzionális bor, még ha meg is kívánja a figyelmet és az időt. Jelenleg remek formában van, de erős a gyanúm, hogy fényes jövő áll még előtte. Szerettem, erős 7 pontnál kevesebbet nem is kaphat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5916346782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása