A Borrajongó

Nyári borpár(baj)ok 2020

2020. szeptember 05. 06:00 - furmintfan

Megint hoztam hét darab, azonos évjáratú, szőlőfajta és/vagy borvidék szempontjából összetartozó borpárt, hazai és külföldi borokból egyaránt. Az évszaknak megfelelően kevesebb a vörösbor, azokból is inkább könnyedebbre hangolt darabokat vettem elő, rosé most nincs, arról volt külön poszt, a főszerep a fehérboroké.

parbajok.jpg

Nincs nyár sauvignon blanc nélkül, én sem hagytam ki a szórásból a fajtát, ezzel kezdünk. Két magyar tételt választottam a friss 2019-es évjáratból, a Felső-Pannon borrégió két borvidékéről: Mórt a Molnár Borház, Pannonhalmát a Hangyál Pincészet bora képviselte.

nyariborparok2020_7.jpgHangyál Pincészet Csicsergő Sauvignon Blanc 2019
Visszafogottabb, hűvösebb illat, fehér virágokkal, almával, zöldalmával, citrusokkal, egressel, egy kevés vágott fűvel. Könnyű testű bor, ropogós savakkal operál, de egy fokkal lazább szövésű, mint mai párja. Ízintenzitásban is ez a visszafogottabb bor, az illatban megfelelő citrusos, fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás, egreses, halvány "zöldes" jegyekkel. 5p

Molnár Borház Paulus Gold Sauvignon Blanc 2019
A kát bor közül ennek az intenzívebb az illata, és egyértelműen a melegebb tónusú, trópusi gyümölcsös vonalat viszi. Ennek megfelelően ananász, banán, édes körte, édes citrusok, lime és citrom adják az aromákat. A könnyű testet feszes, de nem egydimenziós savak támogatják, kis cukor teszi még kedvesebbé az egyébként is behízelgő ízvilágot. 6p-


A második borpár tagjai a Pécsi borvidék különleges szőlőfajtájából, a cirfandliból készültek. Mind a borvidék, mind a szőlőfajta meglehetősen ritka vendég a Borrajongó oldalain és az én poharamban is, ezért esett a választásom most két pécsi cirfandlira.

nyariborparok2020_2.jpgBelward Cirfandli 2018
Eleinte picit matt az illata, halvány növényi jegyekkel és egy kevés szénával, szárított virággal, de hamarosan megérkeznek a gyümölcsök: sárga alma, őszibarack. Kóstolva kerek, sima tapintású, széles savai adnak egy kis vibrálást is a kortynak, amely a vége felé krémesebb érzetűvé válik. Érett citrusok, narancs, alma, sárgabarack, a finisben pici selyemcukor és fanyar zárás. A két bor közül ez a ropogósabb, tisztább és jobb egyensúlyú. 6p-

Lisicza Cirfandli 2018
A magas alkohol egy kis melegséget kölcsönöz az illatnak, amely sárga húsú gyümölcsöket - érett alma, barack - pici virágosságot és egy halvány körömlakklemosós, aldehides jegyet tartogat. Második napra több édesfűszer, kis puncsos, banános édesség jelenik meg élénkebben. Telt idomú és enyhén krémes szájban, a jó savak ugyan megtartják, de a magas alkohol (14,5%) fűt és kicsit farnehézzé teszi a bort. Érett sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, körte, édesfűszerek, szegfűszeg, szegfűbors, pici banán adják az aromákat, de nagyon halványan itt is megjelenik az aldehides jegy. Hedonista, gazdag bor, kár az alkoholért és a kis bizonytalanságért. 5p


Egerből két Egri Csillagot néztem meg egymás mellett. Az egyik tétel Bolyki Jánosé, aki - emlékeim szerint - mindig egy könnyed, diszkréten illatos borként álmodta meg a saját csillagát, a másik pedig a St. Andrea Napbor, amely viszont határozott stílusváltáson ment át az évek során.

nyariborparok2020_6.jpgBolyki Egri Csillag 2019
Királyleányka, sauvignon blanc, hárslevelű és rajnai rizling. Friss illatában és ízében virágok, körte, zöldalma, citrusok és egres, pici zöld őszibarack jelentkezik. A korty kicsit híg, laza, pont elég savval dolgozik, de gyorsan ki is ürül. A tartalmasabb 2018-as kiadást jobban szerettem. 4p

St. Andrea Napbor Egri Csillag 2019
Olaszrizling, chardonnay, leányka, pinot blanc, zengő, viognier és sauvignon blanc. Pici hordófűszerrel nyit az illat, majd körte, őszibarack zárkózik fel, később ananász is feltűnik benne. Fokozatosan egyre gyümölcsösebb lesz, ahogy nyílik, a bontás másnapján intenzívebb. Teltebb, gazdagabb, komolyabb anyag egyértelműen, mint a Bolyki. Szélesebb savak, enyhe krémesség kerekíti, almafélék, körte, őszibarack, érett egres, enyhe érett citrusos jegyek, pici édesfűszer, a végén leheletnyi kesernye. 5p+


Nem éppen Dél-Olaszország a chardonnay őshazája és legizgalmasabb termőhelye, mégis elterjedt a fajta ezen a környéken is. A helyzet viszont az, hogy kellemes nyári borok készülhetnek ezen a fertályon is, még akkor is, ha nem is döntögetnek csúcsokat. Ha már úgy esett, hogy két Puglia-ból származó chardonnay is pihent nálam, felbontottam őket egymás mellett és nem is bántam meg.

nyariborparok2020_1.jpgSud Vini La Voliera Chardonnay 2018
Illatában érett fehér húsú gyümölcsök uralkodnak, főleg alma és őszibarack, kíséretként jön még pici gyógynövény és trópusi gyümölcs, ananász. A legfeljebb közepes testhez éppen elegendő sav járul, a korty puha tapintású, enyhén édeskés, majd a finisben egy pici fanyarság is beköszön. Alma, őszibarack, édes citrusok, zöldalma, pici banán és ananász, érintésnyi mandarinhéj. 5p+

Tormaresca Chardonnay 2018
Narancsvirág, narancs, ananász, citrushéj, majd egy kevés banán és leheletnyi vanília elegyedik illatában. Kóstolva lédús, kerek, de adnak neki elegendő vibrálást a savak (és kezdetben talán minimális CO2 is). Ízében édes citrusok, ananász, őszibarack, alma, pici banán, frissítő citrushéjas aromák kíséretében. 6p-


Utolsó fehérboros duóként két félszáraz sárgamuskotály érkezik Tokajból, olyan pincéktől, akik már régóta viszik ezt a stílust. Azt hittem, biztosra mentem muskotály-ügyben, de alaposan meglepődtem, mert ebben a két borban most nyomozni kellett a szőlőfajta tipikus karakterét, mindkettőből kóstoltam már több izgalmasabb évjáratot is.

nyariborparok2020_4.jpgGróf Degenfeld Muscat Blanc 2019
Az illat visszafogott, halványan jelenik meg benne a jellemző szőlő, szőlővirág, de inkább érett fehér húsú gyümölcsöket idéz, a vártnál jóval moderáltabb intenzitással. Kóstolva az élénk savak és a maradékcukor kettőse eleinte kicsit külön utakon mozgott, a test vékony, az alkohol alacsony. Másnapra jobban összeállt a szerkezet, bár az egyensúly továbbra is kicsit a savak irányába billen. Ízben édes fehér húsú gyümölcsök, alma, szőlő, citrusok, kevés zöldfűszer. 5p-

Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2019
Az édes fehér húsú gyümölcsök mögött itt is elbújnak a szőlős motívumok illatban és érdekes módon valamilyen - engem - pisztáciafagyira emlékeztető motívum is felbukkan. Teltebb, vastagabb, mint az előző bor, szélesebb savakkal, édeskésebb ízzel, de még így is könnyednek mondható. Édes citrusok és fehér húsú gyümölcsök, mandarin, érett alma jellemzi az ízvilágot. 5p


Vörösborokra átnyergelve, először hazai pályán néztem szét és két, meglehetősen baráti árfekvésű bikavért tettem egymás mellé Szekszárdról, két olyan pincétől, akiktől egyébként ritkán kóstolok.

nyariborparok2020_5.jpgPálinkás Pince Szekszárdi Bikavér 2017
Kékfrankos, kadarka, cabernet sauvignon, merlot és zweigelt házasítása. Intenzív, érett piros bogyós gyümölcsöket idéző illat: málna, szamóca, meggy, fekete faeper, érintésnyi vanília, egy időre pici avar és bőr is feltűnik. Húsos, puha tapintású, jól kitöltött korty, aránylag lágyabb savak, sima tannin és sok-sok érett gyümölcs fogad. Málna, szamóca, meggy, csipkebogyó, pici vanília. Kifejezetten behízelgő, selymes, élvezetes tétel, eldolgozott élek, gömbölyded idomok és buja ízek jellemzik. A két bor közül ez a harmonikusabb, kedvesebb. 6p-

Schieber Trilógia Szekszárdi Bikavér 2017
Az illatban van eleinte egy pici szúrósság és zöldpaprika, de gyorsan átveszik az uralmat a meggyes, málnás, piros bogyós gyümölcsös jegyek, halványan virágokkal, meggymaggal és meggyszárral kísérve. Kóstolva puha tapintású savak mellett kicsit érdesebb tannin fogad, egyszerre van a kortyban egy pici édességérzet és frissítő fanyarság is. Meggy, málna, piros, ribizli, enyhe borsos fűszeresség és meggyszáras fanyarság jelentkezik ízében. Kevésbé intenzív, mint a Pálinkás és van benne egyfajta érdekes kettősség az érettebb és az alulérett gyümölcs jellemvonásainak találkozásával. 5p+


A külföldi vörösbor-pár Ausztriából érkezett. Ezúttal pinot noir-okat tettem egymás mellé: Burgenland-ból a ruszti Michael Wenzel, az osztrák fővárosból pedig Fritz Wieninger borára esett a választás.

nyariborparok2020_3.jpgWenzel Kleiner Wald Pinot Noir 2016
A két bor közül ez a sötétebb színű, érettebb illatú, és egy fokkal előrébb tart a fejlődésben is (talán éppen a csúcson túl). Meleg tónusú illat, finom érettséggel, cseresznyebefőttel, érett erdei gyümölcsökkel (málna, szeder, áfonya) és szilvával, avaros jegyekkel. Idővel dohányos, szárított virágos, enyhén bőrös-vasas jegyek is felbukkannak. Kóstolva tartalmas, közepes teste kereteit jól kitölti, savai feszesek, a tannin nem túl sok, sima, az alkohol nem lóg ki, ugyanakkor a kortynak van egyféle nehezen megfogható, enyhén "csípős" érzete. Érett erdei gyümölcsök, szilva, pici fűszer, kezdődő tercier aromák, halvány sósság, valamint a lecsengésnél egy kevés étcsoki érezhető ízében. 6p

Wieninger Pinot Noir Select 2016
Ennek a bornak az illatában határozottabb a hordó jelenléte, míg a tercier aromák kevésbé. Piros gyümölccsel készült süteményeket, érett szamócát és málnát, egzotikus szárított virágokat, vaníliakrémes piskótát idéz, minimális likőrös, nugátos jegyekkel. Valamivel testesebb, mint a Wenzel, a tannin is több, mégis van benne valami a fajtára jellemző törékenységből is, főleg alacsonyabb hőmérsékleten kóstolva. A korty húsos, de arányos, remek sav és jól adagolt hordó keretezi, a textúra selymes, enyhén krémes. Érett szamóca, málna, erdei gyümölcsök, szilva, édesfűszerek, leheletnyi só színezi. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9716139566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.