A Borrajongó

Pinot noir, magyarul

2020. augusztus 18. 06:00 - ungert

A múltkori fehérek után ezúttal néhány magyar pinot noir került terítékre, komolyabb szándékok és koncepciók nélkül. Nagy a szórás évjáratban és borvidékben egyaránt, a borkészítési koncepciókról nem is beszélve. Mégis, néha érdemes így is meríteni. Egyrészt azért, hogy időnként feltérképezzük a hazai pinot-állapotokat, másrészt pedig azért, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő világot.

sben1360.JPEG

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2018

Pannonhalmán emlékeim szerint évekkel ezelőtt komolyabb kísérletek zajlottak a fajtával, melynek köszönhetően többféle végeredmény is elérhető volt a piacon. Jelenleg válogatás nincs, helyette viszont egy nagyon korrekt alapbor van, amely sikeresen felel meg szélesebb ízlésigényeknek is. Letisztult, kirobbanóan pirosgyümölcsösös és édesfűszeres anyag. Szájban karcsúbb, de kellően tartalmas, ízletes és lendületes bor. Nem a mélységről, inkább a gondtalan hedonizmusról szól. Savai megfelelőek, a tizennégy feletti szesz pedig mintaszerűen tűnik el benne. Szép munka, 6 pont. (4950 Ft, Bortársaság)

erof9263.JPEG

Bott Frigyes Pinot Noir 2019

A Bott-család pinot-ja remek volt évekkel ezelőtt, az áthangolás előtt is, a friss, tizenkilences évjárat pedig ügyesen bizonyítja, hogy a természetesebb irányba eltolt új portfólióban is megállja a helyét. Ha a pannonhalmi kontextusában vizsgáljuk, akkor talán kevésbé fűszeres, cserébe sokkal több és sokkal direktebb gyümölcsösséggel dolgozik, értve ezalatt az epres, málnás és meggyes alapkaraktert. A korty az illatélménnyel azonosan egyszerű, de tiszta és egyensúlyos. Tiszta gyümölcslé-élmény, minden a helyén van. 6 pont. (5650 Ft, Bortársaság)

kuxz5091.JPEG

Sauska Tokaj Pinot Noir 2011

Arról, hogy a tokaji Sauska pinot-ja frissen milyen volt, szép emlékeket őrzök. Érdekelt ugyanakkor az is, hogy a kezdeti tehetségesség miként változik némi palackéréssel, így hát néhány évre elfeledkeztünk erről a palackról. Kilenc évvel a szüret után a helyzet az, hogy bár kissé már túlszaladt a csúcsán, de így sem ment kárba a kitartó várakozás. Sokkal mélyebb, komplexebb illattal nyit, mint a két friss előzmény. Az aszalt piros gyümölcsök mellett gomba és avar jelenik meg, megtámogatva elegáns, integrált hordóhatással. A korty vaskos, és bár összhatásilag sokkal visszafogottabb, mélységében köröket ver a frissekre. Csak a lecsengés relatív rövidségéből merek következtetni, hogy talán érdemes lett volna egy árnyalatnyival korábban rányitni. Szép bor, eléri a 7 pontot. (Bortársaság, kifutott, a dűlőszelektált utódok 6000 Ft környékén érhetők el)

mced6352.JPEG
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4416127428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2020.08.18. 08:41:50

Van (illetve volt, csak elfogyott) válogatás pinot noir a P.A.P. kínálatában, csak 2018-astól már az is Prior néven fut.
apatsagipinceszet.hu/termek/prior-voros/
süti beállítások módosítása