A Borrajongó

Tegnap ittam - Légli Chardonnay 2017

2018. március 27. 06:00 - furmintfan

A chardonnay nem véletlenül lett a Föld talán legismertebb és egyik legkedveltebb szőlőfajtája: kis túlzással mindenhol termesztik, a klíma, a termőhelyi adottságok fényében sokféle arcát mutathatja, a pezsgőtől a könnyű fehéreken és dűlőszelektált csúcsborokon át a természetes édes borokig bármi készíthető belőle. A világ az utóbbi időben egyre inkább a helyi fajták felé fordul, és hiába az "anything but chardonnay", a chardonnay-nak - már pusztán Burgundia és Champagne okán is - kirobbanthatatlan helye van a legfontosabb szőlőfajták között. A fogyasztói ízlés fejlődésének annyit azért mindenesetre köszönhetünk, hogy a fával agyonvert, egysíkúan vajas popcorn-os chardonnay-k divatjának biztosan vége, szofisztikáltabb, elegánsabb, gyümölcsösebb borok (is) készülnek világszerte. 
Légli Ottó balatonboglári borászatában két chardonnay-t is palackba zárnak: a komolyabb, testesebb, érettebb karakterű Landord és egy könnyedebb, gyümölcsökre hangolt "alap" chardonnay. Most utóbbi akadt horogra.
 leglichardonnay2017.jpg

Légli Szőlőbirtok és Borászat Chardonnay 2017
Kellemes, tiszta illat golden almával, őszibarackkal, a háttérben fehér virágokkal, érintésnyi hordófűszerrel. A korty lendületes, jól kitöltött, élénk savakkal, finoman adagolt hordóval, picit melegítő alkohollal, ami a szerkezetet illeti. A díszítő elemekre áttérve, szájban alapvetően gyümölcsös, golden almás, őszibarackos, citrusos ízjegyekkel operál, a finoman adagolt hordó csak a háttérből fűszerez, pici borssal, leheletnyi fával, moderált édesfűszeres vonásokkal járul hozzá az összképhez. Jól elkészített, precíz bor: pont kellő lendületet adnak a savak, a gyümölcsök dominálnak, a hordó diszkréten meghúzódik a másodhegedűs szerepben, mégis ad egy plusz dimenziót, mind textúrában, mind aromatikában. Nagy mélységeket, felfedezni való titkokat nem tartogat, de élvezetes, profi munka. Három nap alatt kortyolgattam el, és azt kell mondanom, egyre jobban tetszett, annak ellenére, hogy voltaképpen időközben sokat nem változott, talán csak kicsit összesimult. Ahogy a hátcímke Légli Ottót idézi: "egy tartalmas, jóivású, gyümölcsös chardonnay", sem több, sem kevesebb. 6p- (2490 Ft - Bortársaság, klubtagságival áprilisban 2000 Ft)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2113774528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása