A Borrajongó

Fill the Winebox: Alves de Sousa

2017. szeptember 11. 06:00 - rszabi

 sousa.jpgA Fill in the winebox nem mindennapi programmal készült a nyár végére, az Alves de Sousa pincészet kínálatából hoztak el egy hosszú és impozáns sort a Tranzit Art Cafeba. A már nem is olyan új bor bolt kínálatának eddig is a dourói pincészet volt a koronaékszere, de ekkora szabású kóstoló rendezvényt mindezidáig még nem kapott a borászat. Szinte a teljes szortiment, a belépő boroktól elkezdve, egészen a legnagyobb ikon vörösökön át, a vintage portig szerepelt ezen az estén. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy bevezetővel nem kell bíbelődnöm, Akov már egy minden részletre kiterjedő beszámolóval jelentkezett a pincétől.

Fehér borok

Branco da Gaivosa white 2016
Zöldes illat, szájban neutrális a savakra, építene, de az nem tud igazán feszes keretet alkotni. Szájban citrusos-krétaporos ízek, leginkább egy csopaki olaszrizlinghez tudnám hasonítani, bár annál talán olajosabb a konzisztencia, nehézkesebb csorgású. A lecsengése váratlanul jó, jobban sziporkázik távozás után, mint a korty közepén. 5- pont

Alves de Sousa Berço white 2012 
Az előbbi borhoz képest egy fokkal nagyobb test , krémesebb textúra, komplexebb ízvilág jellemzi. Aromatikája akár egy hűvös klímás chardonnay is lehetne, sárgadinnyével és mandarinnal. Ez is elterülősebb a szájban kicsit nagyobb feszességgel , ropogósabb savakkal jobban az én világom lenne, de tagadhatatlanul precíz és tiszta. 5+ pont

Vörös borok

Vale da Raposa red 2015 
Nagyon gyümölcsös illat, egy kis cabernet-s paprikás nyerseséggel. Nem szoktam magas alkohol miatt fanyalogni, de ennek a bornak sok a 14-es szesz, főleg úgy hogy tannint csak nyomokban tartalmaz. 4+ pont

Vale da Raposa Reserva 2014 
Mélyebb az illata, húsosabb a korty, a csersav is kijön a tetszhalott állapotból, minden szempontból egy fokkal jobb bor. 5 pont

Vale de Raposa Touriga Nacional 
Érdekesség a házasítások után, egy tiszta touriga nacional fajtabor. Arról nyilván nem tudok érdemben hozzászólni, hogy mennyire fajtajelleges a bor, viszont minden tekintetben kategóriát ugrottunk, az iható mindennapi borok felől, érezhetően az érdekes és élvezetes kategória felé kalauzol bennünket a jó sorsunk. Ha analógiát akarnék hozni ismertebb fajtával, akkor egy Rhone-völgyi syrah lenne itt a befutó. Borsos, szegfűszeges, virágos illat, szájba a finom fűszerességét, a kicsit poros tapintatú tannin takarja. 6+ pont

Vale da Raposa Sousão 2013
Ha az előző bort egy Rhone-völgyihez kalibráltam be, akkor akár ez is lehetne de szigorúan a déli fertályról , de akár egy szekszárdi cuvee is lehetne, Vastag húsos korty némi animalitással fűszerezve, gyümölcsei a frissesség és a lekváros határán egyensúlyoznak, minnél többet tartottam a szájban annál inkább az utóbbi kategóriáiba soroltam. 5/6 pont

Gaivosa primerios avos 2013
Kakaó felnőtteknek. Finom textúra, tannin belesimul a kortyba, nincs semmi durvaság, rengeteg gyümölcs, étcsokival fűszerezve. 6- pont

Quinta da Gaivosa 2013
Végérvényesen átlépünk az elit kategóriába. Őrületesen kifinomult illat. Gyümölcsösnek gyümölcsös, de az igazi kuriózumát a vegetális, gyantás, eukaliptuszos vonal adja. Lazán arisztokratikus, elegancia alapján egy bal parti bordói is lehetne. Szájban is magas szintű elegancia uralkodik, a tannin és a sav teljesen beleoldódik a bor szerkezetébe, nem lóg ki semmi, elegáns és harmonikus. 7+ pont

Alves de Sousa Reserva Pessoal 2008  
Első kortynál beleszerettem. Mint egy osztályon felüli Ráspi kékfrankos. Olyan illata van, hogy bele lehet szédülni, őszibarackos, málnás, finoman kakaós, rétegzett , de magától értődően finom. Jó értelemben funky bor, sokszínű, titokzatos, nem szokványos , de minden részletében kívánatos és ellenállhatatlanul csábít a felfedésre. 8- pont

Abandonado  2013
Ha az előző bor a szertelenségében tökéletes alkotás volt, akkor ez a perfekcionizmus eleven szobra. Első szippantástól a lecsengéséig minden a helyén van , a savak tökéletes tartást adnak, a tannin és az extrakt komoly komplexitással domborítják a bort, a hordó keretbe foglal és végletekig csiszolt textúrát ad. Őrült profi bor, ezért is kap csont nélkül 8 pontot, viszont az előzőt jobban szerettem.

Erősített borok

Caldas White Port
Illatában banános, fügés, mazsolás egy kis konyakos flambírozással. Olyan mint egy jól sikerült száraz szamorodni egyszerre taszít és vonz, érdekes finom de kicsit furcsa is. 5 pont

Tawny Special Reserve 
Jól iható, de semmiképpen nem különleges tawny. 5+

10 years Tawny
Nem találtam meg a jegyzetet erről a borról, de az biztos, hogy kilométerekre volt a 20 évestől.

20 years Tawny
Az egyik legjobb portói, amit valaha ittam. Olyan mint egy folyékony mazsolás-diós bejgli. Igazi kényeztető falat. Egészen kis dózisban is őrült intenzív. Karácsony esti punnyadásra nem sok jobb italt tudnék elképzelni. 7/8 pont

Alves de Sousa Port Vintage 2009
Ennek a bornak még pihenni kell. Nagyon komoly tartású, finom és haraphatóan ízletes már most is, de a 20 éves tawny után kicsit közönségesnek hat, amaz messze lekörözi kifinomultság terén, de nem vennék rá mérget, hogy amint a sok gyümölcs elmozdul a tercieresedés rögös útja felé, nem lesz emez kategóriákkal jobb még. 7+ pont

A rendezvényen meghívottként vettem részt, ezúton is köszönöm a lehetőséget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3612805170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása