A cabernet franc-t ugyan Villány kiáltotta ki zászlóshajójának, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy kevés borvidéken foglalkoznak a világban annyian a fajta önálló megjelenítésével, mint nálunk, Magyarországon. Abból a szempontból okos választásnak mondható, hogy egyrészt a cabernet sauvignon-nal sokkal többen foglalkoznak a világban, ráadásul a franc a magyar lankákon is biztosabban beérik, mint a sauvignon. Gyakorlatilag így Villánytól a Dél-Balatonon át Egerig számos borvidéken találkozunk fajtatiszta cabernet franc borokkal. Ezekből szedett össze egy csokorra valót Bernáth József séf cimborám, aki ismét összetrombitált egy fajtakóstolót, miután az aktuális borhűtőleltár alkalmával kiderült, hogy legfőbb ideje egy kis szortírozásnak.
Az első bort leszámítva vakon kóstoltunk, majd ráadásképpen érkezett még három palack 20 évnél is idősebb villányi és végül egy dél-balatoni csúcsbor is.
Takler Cabernet Franc 2014
Érdekes illat, először édeskés, majd paradicsomos, aztán szinte süteményes. Szájban kissé nyers sav, érdes tannin, tompa gyümölcsösség jellemzi. 4p
Mészáros Pincészet Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2015
Sötét színű, sűrűbb anyag benyomását kelti a pohárban. Nem túl intenzív, erdei gyümölcsös, málnás, enyhén édesfűszeres illat, talán pici illó is bevillan. Újvilágra hajazó stílus, meleg hangulat: édeskés, fűszeres, szegfűszeggel, vaníliával, szilvával, erdei gyümölcsökkel. A sav érzetre lágyabb, a tannin fiatalos, kicsit szárít, a hordó határozottan jelen van, az alkohol emelkedett. 5p+
Ipacs-Szabó Nászút Helyett 2012
Animális jegyekkel, bőrösséggel nyit, idővel alakul azért, kis csoki, érett meggy és erdei gyümölcs is megjelenik. Aránylag puhább sav, integrált tannin keretezi, középtájt kicsit megbicsaklik a korty. Konyakmeggy, érett erdei gyümölcsök, pici édesfűszer, enyhe lószőrös animalitás. 5p
Vylyan Cabernet Franc 2013
Eleinte áradó paprikaillat, majd idővel piros bogyós gyümölcsök, meggy is kibújnak a pohárból. Szájban nyers érzetű, tapadós tannin tűnik szembe, megint paprikával, némi piros bogyós gyümölccsel, pici csokoládéval. 4p
Gál Tibor Cabernet Franc 2000
Idősebb bort jelző poros, földes jegyek, pinceszag, enyhe zöldes villanások illatban. Szájban kissé disszonáns: porrá aszalt gyümölcsök, kávé, csoki mellett pici paprika is érkezik. A sav még tartja, a tanninnak is van egy enyhe tapadása, mindazonáltal a bor még életben van. 4p-
Feind Cabernet Franc 2006
Oxidált illat, mák, gyógynövények, pemetefű, selyemcukor, sárgarépa. Szájban szétomlik, semmi tartása nincs, lágy és édes, selyemcukor ízével. 2p
Bujdosó Farkastanya Cabernet Franc 2012
Érett-túlérett gyümölcsök, cigánymeggy, édesfűszer, csokoládé, pici gyógynövény határozza meg az aromatikát. Az alkohol kicsit emelkedett, némi édességet is csempész az ízbe, a tannin még kicsit tapad és szárít, közepesnél teltebb. Nem emlékezetes, nem is az én stílusom, de korrekt, bár volt, aki nálam kevésbé szerette. 5p+
Vylyan Cabernet Franc 2008
Fűszerpaprika, baromfiudvar, mutatóban kevés piros bogyós gyümölcs, ízben ehhez járul még egy kis kávé, csokoládé és enyhén fás és szeszes lecsengés. Aránylag könnyed, ugyanakkor elég rövid is. 4p+
Bakonyi Makár Cabernet Franc 2015
Friss, a sor többi tagjánál intenzívebb illat- és ízvilág: szeder, málna, eper, kék szőlő, savanyúcukor, nekem volt egyfajta minimális festőszőlős-muskotályos beütése is. A könnyedebb, gyümölcsösebb, modernebb vonalat viszi. Az alkohol ugyan kicsit emelkedett, a korty is tarthatna hosszabban, de így is az egyik legihatóbb bor a sorban. 6p-
Babiczki Cabernet Franc 2009
Enyhén céklás, földes, répás, oxidált, minimális gyümölccsel. A rusztikus szerkezet még áll, a sav jól tart, de ízben már gyenge. 3p+
Bolyki Cabernet Franc 2013
Elsőre zöldségleves köszön be, de gyorsan szellőzik keleti fűszeres, korianderzöldes, erdei gyümölcsös illatra vált, talán leheletnyi illóval. Közepes testű, elég koncentrált, erdei gyümölcsös, kis csokoládéval, kissé emelkedett alkoholérzettel és a végén fás lecsengéssel. 6p-
Kiss Gábor Code Cabernet Franc 2013
Erdei gyümölcsök, meggy, kis fűszer, kis gyógynövény. Arányos szerkezetű bor, ízében meggyel, erdei gyümölcsökkel. A gyümölcseiből kicsit hiányoltam a frissességet, kissé bágyadt benyomást kelt az egész, a korty vége gyorsabban is üresedik a vártnál. Nem rossz, de idősebbnek tűnik a koránál. 5p
Gere Attila Pincészete Cabernet Franc Válogatás 2006
Animális, bőrös, baromfiudvarra emlékeztető illat, fáradó meggyes gyümölcsösséggel. Érett, leheletnyit lágy és édes, mégis arányosnak hat összességében. Túlérett meggy, piros bogyós gyümölcsök, paradicsomlekvár, enyhe toast-os jegyek és bőr. Alapvetően tetszett volna, kár a brettért. 5p
Twickel Szőlőbirtok Chateau Kajmád Cabernet Franc 2012
Több sebből vérzik: oxidált és enyhén illós, céklás, földes, ízben fáradt gyümölcsösséghez és konyakmeggyes ízhez némi bútorápoló is párosul, miközben masszívan savas, reszel a tanninja és kilóg az alkohol is. Talán a mi palackunk nem volt jó, bár ezzel sem tudnék mindent megmagyarázni, mindenesetre nehéz értékelni. 2p
Günzer Zoltán Cabernet Franc 2014
Piros bogyósok, meggy, pici fűszer, kevés, ugyanakkor kissé húzós tannin, lágyabb savérzet, egyszerű vonalvezetés. Nem egy bonyolult történet, de gyümölcsös, jól iható, mindennapok borának tökéletes. 5p
Ikon Evangelista Cabernet Franc 2011
Kávélikőr, érett-túlérett határeset fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, édesgyökér jön illatban. Közepesnél teltebb, az emelkedett alkoholt is nagyrészt elnyeli, pont kellő mennyiségű sav tartja, a tannin is jól illeszkedik. Érett fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, feketeribizli, feketecseresznye, kávélikőr, édesfűszerek. Újvilág felé hajló stílus, ennek ellenére szerettem (gyanakodtam is, hogy ezt a bort rejti a palack), és a közönségszavazást is simán nyerte. 6p
Kiss Gábor Cabernet Franc Classic 2008
Intenzív zöldesség csap ki a pohárból, mintha egy idősebb sauvignon blanc-ba szagolnék, majd savanyúkáposzta, idővel sós-füstölt sonka jön. A korty is disszonáns, zöldes jegyek mellett fáradt fekete bogyós gyümölcsök és fa. Talán hibás palack. 3p
NK Pompás Cabernet Franc 2013
Savanyúcukor, piros bogyósok, pici édesfűszer és kávé, itt is felmerül az enyhe illó gyanúja. Kicsit lágy érzetű savai picit szertelenek, néha úgy éreztem, hogy külön pályán mozogtak, édeskés ízvilág, piros bogyósok, eper, cseresznye, enyhe zöldesség, kávé. 5p
Feind Villa Quaiar Cabernet Franc 2003
Érett illat: paradicsomszósz, káposzta, mák, feketetea, pici zöldfűszer. Lelágyult, üresedő korty, ízében lekvárok, paradicsomszósz, teazacc, mák. Iható, de nem élvezetes. 4p-
A vakszakasz után következett három palack öreg villányi bor, amelyek meglepően jól dacoltak az idővel, kettőt simán szívesebben ittam volna, mint a vaksor borainak felét.
Gere Attila Pincészete Cabernet Franc selection 1993
Érett meggy, fűszerek és egy kis cipőpaszta érkezik illatban. Érett, de kompakt anyag, korához képest meglepően jól tart. A hordó nem kevés, de a bor nem nehézkes, vagy lusta, sehol semmije nem lóg ki, a kor lekerekítette, de még nem ette meg. Aszalt paradicsom, mazsola, meggy, sok édesfűszer, pici cipőpaszta. 5p
Tiffán Cabernet Franc 1996
Aszalványok, paradicsomlekvár, lelágyult és üresedik, de még iható. 4p-
Tiffán Cabernet Sauvignon Barrique 1996
Animális, gombás, földes, aszalt gyümölcsös karakterű illat. Ízben még több gyümölcsöt, fűszert mutat és szerkezetben is egyben van. 5p
Minden jó, ha a vége jó.(?) A záróakkordként elfogyasztott Páva nem adott okot fanyalgásra, végre mindenki elégedetten ürítette poharát.
Konyári Pincészet Páva 2006
Az első Páva, 2 cabernet egy pici merlot-val. Szép érettséget mutat az illata, de még megvannak benne az fekete bogyós és erdei gyümölcsök, pici kávéval. Testes, kicsit lágy, határozott, de integrált hordóval, édesfűszerekkel, kávéval, érett-aszalt fekete bogyósokkal. 6p+
Mit mondjak (írjak)? Kétségtelenül csalódott voltam. Egy ilyen random sorból kár lenne messzemenő következtetéseket levonni, mindenesetre nem rohantam másnap a boltba cabernet franc-okat venni.
(Táncoló Medve is ott volt a kóstolón, ő itt írt a borokról.)
Bernáth Józsefnek köszönet a szervezésért és a falatokért, a Dynamobake-nek pedig a helyszínért.