A Borrajongó

Cabernet franc-kóstoló a Klubban

2015. december 24. 08:30 - drbarta

Nem volt még tisztán cabernet franc kóstolónk a klubban, most igyekeztünk pótolni. Nagyjából a 15-30 Euros szegmensben relatíve fiatalabb évjáratú borokat válogattunk, köztük jobbnak tartott hazaiakat, illetve néhány külföldi versenyzőt is. Vakon kóstoltunk.

dsc04108.jpg

 

Kiss Gábor: CODE Cabernet Franc 2013

Feketeribizli, karamell, pörkölt magvak. Elég nagy test, extraktédesség, lekvárosabb formájú gyümölcsösség. Sok tannin, érett, de kissé darabosabb állagú, az alkohol érezhetően nem kevés. Hossza, mélysége alapján inkább közepes, mint komolyabb anyag. 5+   6600 Ft.

Weninger: Frettner Cabernet franc 2012

Határozott brett érződik istállószag képében, de van mögötte szép feketeribizlis gyümölcsösség is. Szájban első nekifutásra egész jó, az előzőnél kisebb, arányosabb test, ugyanakkor ízében nem kevésbé telt. Tanninból nincs túl sok, ellenben több a frissessség, lendület, miközben savai is maximálisan érettek. Kár a brettért, így 5 pontnál többet nem tudtam adni. Visszakóstolásnál reméltem, hogy a szellőzéssel csökken az animálitás, erősödik a gyümölcs és esetleg szintet lép, de sajnos nem így történt, hanem még jobban ráült az egészre, kóstolva is egyre jobban beitta magát a brett a korty minden részletébe. Inkább nem pontoznám.

Raats Family Vinery: Cabernet Franc 2010

Dél-Afrika, Stellenbosch. Bruwer Raats tulajdonában levő családi borászat kifejezetten chenin blanc-ra és cabernet franc-ra specializálódott. Határozottan vonzó az illat, szép, koncentrált erdei gyümölcsösséggel, némi fűszerpaprikával. Szájban sokkal kevésbé meggyőző. Viszonylag nagyobb test, az induló íz-intenzitás se rossz, kár, hogy vegyül bele némi gumisság, de a legfőbb probléma, hogy váz, szerkezet hiányában az egész lelaposodik, jelentéktelenné válik, ami a nagyravágyással kombinálva karikatúra-szerűvé teszi a bort. 33 Euro.

Vylyan: Cabernet Franc 2011

Ajándékba kaptam, magnum palack. Likőrös formájú gyümölcsösség, marcipános hordó. Szájban nagy testű, tiszta, de nem túl intenzív ízű. Sok tannin, sajnos kissé adsztingensebb, mint szeretem, alkohol is kilóg.

Kaló Imre: Cabernet Franc 2009

Egyik társunk ajánlotta fel a témába vágó sorhoz. Elég sajátos illat, kései-rusztikus hangulat, beszáradt lekvárokkal, sütőtökkel. Van egy kis leblokkoló hatása, de nem tűnik hibásnak. Szájban maradékcukrosan édeskés korty, az illatnak megfelelő ízjegyekkel. Nem vagyok feltétlen a stílus ellensége, de szerintem ha már ilyen, legyen mélyebb, masszívabb anyag és szóljon rendeset az az egyediség, így hogy ebből a szempontból nem számottevő csak pislogunk, hogy mi is ennek a célja.

Bernard Baudry: Chinon La Croix Boisée 2012

A Loire vidék egyik legjobb vörös boros termelője, a bor az egyik csúcs a szortimenten belül, korábbi évjárata már szerepelt nálunk, szerettük. Feketeribizli, brettes istállósság. Szájban közepes test, visszafogott íz. Szikár, nagyvonalúság nélküli bor, sok savval. Nem tetszett, hatalmas csalódás. 23 Euro.

Dom. de la Chevalerie: Bourgeuil Les Busardiéres 2011

Szintén Loire, de most St. Nicolas Bourgeuil. Szép gyümölcs, diszkrét fa. Közepes test, szaftos, friss mégis kellően koncentrált gyümölcsösség, közepesnél picit tömöröbb és hosszabb, Remek lendület, mindene a helyén. Végre valami. 6+  19 Euro.

Bakonyi Péter: Makár Cabernet Franc 2012

Elég nagy gyümölcs, határozott hordójelenlét. Telt íz, direkt, hedonisztikusabb, de mégis kicsit arctalanabb stílus. Tiszta, közepesnél nagyobb anyag, végig jól kitöltött tartalommal, de különösebben nem fogott meg. A dél-afrikai bort vártam a leleplezéskor. Van koncentráció, de a korábbi találkozások kicsattanóan friss hangulatát, báját most nélkülözte. (az igazsághoz tartozik, hogy a dugó eléggé ki volt száradva és volt is mellette egy átfolyásos csík) 5.5- 6p környéke. Kb. 4500 Ft.

Wassmann: Cabernet Franc 2013

Érett, szaftos, primőrös gyümölcs, áfonya, feketeribizli, rendkívül diszkrét hordó. Közepesnél teltebb, de abszolút arányos korty, tiszta, zamatos. A jobbik Loire vidéki bort, a Chevalerie-t idézi, ahhoz képest kicsit érettebb-édeskésebb, de éppoly remek. 6+  8900 Ft.

Hát mit mondjak, nem túl jó a szájízem. Nem hiszem, hogy a fajta tehet erről, hiszen ittunk már jókat, a végén most is volt néhány jobb bor, de mégis inkább pechesre sikerült ez az esemény. Számos tétel betlizett, mélyen az elvárás alá tolva a sor átlagát.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr58195350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.12.25. 22:56:50

Köszi.
Rám is vár még egy Makár és egy 2011-es Frettner is.
A Frettnert kivéve, ahol nincs pont, ott az 4 alatti pontszámra utalna vagy csak véletlenül lemaradt?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.26. 10:41:21

Az azt jelenti, hogy semmi örömet nem leltem benne és nincs kedvem azon agyalni és matekozni, hogy hány pontos lehet az adott bor.

Octopus 2015.12.27. 11:41:06

Eddig csupán 2009-es Baudry borokkal találkoztam, mind brettes volt. Riasztó, hogy a 2012-es is az. Az meg pláne, hogy ilyen hiányosságok mellett az abszolút legjobb Chinon-környéki pincék között jegyzik.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 19:40:38

@Octopus: Pedig mi is azt ittuk korábban, sőt mintha épp a te javaslatodra vettem volna:)
Az első palack a 09-esből kristáytiszta volt, a másodiknál szerepel némi animalitás, de így is abszolút örömteli volt. Ennek most köze nem volt hozzá.

Octopus 2015.12.28. 10:50:03

a 09-es frissen nyitva nálunk lekörözte a villányi elitet egy vakkóstolón, viszont ahogy állt a levegőn, egyre állatosabb lett - vélhetően szűretlen. Még van egy palackom korábbi beszerzésből, de már nem merek vásárolni a pincétől.
süti beállítások módosítása