A Borrajongó

Mindszenthavi Mulatság 2015 II. - Bott, Nobilis, Hangavári-Hudácskó, Illés Pince, egyveleg

2015. október 31. 10:15 - furmintfan

A hatodjára megrendezésre kerülő Mindszenthavi Mulatság mostanra már kötelező programmá vált. Míg tavaly néhányan csak ilyentájt kezdtek neki a termés betakarításának, idén néhány pincénél már be is fejeződött a szüret. Az utóbbi két év verőfényes napsütésben fürdő hétvégéi után most kevésbé volt kegyes az időjárás, de ez sem szeghette kedvünket, sok jó borral és étellel telt a szombat.
A napot - a tavalyi évhez hasonlóan - környékbeli termelők áruiból válogatott reggelivel kezdtük. A délelőtt folyamán a Bott Pince, a Hangavári-Hudácskó Pincészet és az Illés Pince boraival lehetett ismerkedni, majd az udvarra beállított smokerben készült kacsamell és hozzá kínált sült zöldséges babsaláta csillapította a vendégek éhségét. Kora délután még meg-megálltunk egy-két pince standjánál, illetve a Borecet Manufaktúránál, majd a hét elején már megénekelt Tokaji Bormívelők Társasága-kóstolóra siettünk.
Nem csak szombaton jutott bor a poharakba... Pénteken a Sárga Borházban elköltött vacsorával és borokkal hangolódtunk a másnapi rendezvényre. A Tokaj Nobilis vendégházában a házigazdák kínálatát szemléztük végig, vasárnap délelőtt pedig a Bott Pince néhány további tételéből kaptunk egy kis ízelítőt. Végül az Első Mádi Borházban egy kellemes vasárnapi ebéddel zártuk a hétvégét.

cc1cf90ff694ad1008d553603d3a1012.jpg

Tokaj Nobilis
Birtokbor 2012
Illata már hordoz egy kis érettséget: az érett fehér húsú gyümölcsök mellett kezdődő gombásság is feltűnik. Jó arányokkal rendelkezik, sima, széles savai vannak, pici cukor is maradt benne. Nyári almás, körtés, érett citrusos jegyeit finom fűszeresség és vanília színesíti. 5p+

Susogó Furmint 2013
Fiatalkori szikárságát mintha valamennyire levetkőzte volna, de egyenes savai továbbra is szépen tartják. Citrusos, zöldalmás jegyek mellett némi édesfűszer, ánizs és gyógynövény jellemzi az aromaprofilt. 6p

Barakonyi Furmint 2013
Illatában körte, zöldalma, édes fűszeresség, amelybe egy érintésnyi zöldes jegy hoz némi csavart. Elég masszív savgerincre épül, de van mögötte test is, jó egyensúlyt mutat, a hordó is szépen beépült. Érett citrusok, golden alma, őszibarack és édes fűszerek uralkodnak ízében, pici zöldfűszerrel. A lecsengés közepesnél hosszabb, fanyar finissel. 6p+

Sárgamuskotály 2014
Illatát és ízét tekintve intenzív, de nem tolakodó, hozza a tipikus szőlős, szőlővirágos, fűszeres jegyeket, amelyek mellett mandarin és narancsvirág tűnik fel. A pörgős savakat némi maradékcukor ellensúlyozza. 6p-

mindszh03.jpg

Kövérszőlő 2011
Éppen közepes intenzitású illatában édes szőlő, trópusi gyümölcsök, édes fehér húsú gyümölcsök tűnnek fel. A cukortartalom mellett kissé lágynak hat, de a bor karakteréhez ez illeszkedik is. Finom, édes gyümölcsös, narancsos marcipánnal, édes almával és őszibarackkal. 5p+

Ahogy termett 2012
A fantázianév egy szamorodnit takar. Felezett őszibarack-befőtt dominál illatban, mellette pici vanília, édes fűszeresség, trópusi gyümölcs majd édes alma jelenik meg. Szájban nagyon fűszeres, barackos, narancsos, narancshéjas, mandarinos jegyek jelennek meg, egyelőre a hordó-jelenlét még kicsit markáns, de lesz ideje beépülni. 7p+

6 Puttonyos Aszú 2007
Nagyon gazdagon fűszeres, vaníliával, gyömbérrel, trópusi gyümölcsökkel, sárgabarackkal és egy kevés szamócával. A sav-cukor arány szép, elég koncentrált is, ízében kajszibarack-lekvárral, trópusi gyümölcsökkel, vaníliával, sok fűszerrel. 8p

Bott Pince
Határi Hárslevelű 2014
Viszonylag friss palackozás. Visszafogott, pici virágosságot és zöldes jegyeket hordoz az illat és ízében is főleg zöldfűszeres, zöldalmás, zöldcitromos aromák mutatkoznak. Feszes, egyenes, de elég testes és tömör is. Fiatal még, de ígéretes, bár Bodó Judit szerint a Határinak mindig hosszabb időre van szüksége, hogy kibontakozzon. 6p-

Csontos Furmint 2014
Diszkréten, ugyanakkor sokrétűen fűszeres illat, citrusokkal, citrushéjjal, fehér húsú gyümölcsökkel. Lendületes és zamatos, egyelőre kicsit szikárnak is hat, de jó egyensúlya van, finom fűszerességgel, citrusokkal, zöldalmával, száraz lecsengéssel. Már most szép. 7p-

Bott-rytis 2011
Szamorodni-technológiával készült. Kajszibarack, trópusi gyümölcsök, őszibarackbefőtt, édes citrusok, mandarin, édes fűszerek. Jó sav-cukor arány, puha, selymes korty, jól kitöltött korty. 7p+

Előhegy Hárslevelű 2012
Fehér húsú gyümölcsök, fehér virágok, finom fűszeresség illatban és ízben egyaránt. A szép savakat gömbölyítő pici maradékcukor és a jól definiált ízek rendkívül vonzóvá varázsolják. Szép egyensúlyt hoz, remek formában van. Erős 6p

Bott-rytis 2014
Judit szerint talán az eddigi legjobb Bott-rytis. Elegáns, remek egyensúllyal, szép savakkal. Ízében kosárnyi trópusi gyümölcs, sárgabarack, édes fűszeresség, pici virág. 7p+

mindszh04.jpg

Illés Pince
Furmint 2013
Kissé zárt, viaszos illat, ízében zöldalma, citrusok, köves-sós jegyek. Az alkohol kissé emelkedett. 5p-

Késői Szüretelésű Furmint-Hárslevelű 2013
60 g/l maradékcukor. Könnyű, jó ivású, nem túl bonyolult édes bor, aromatikájában édes citrusokkal és őszibarackbefőttel. 5p

Késői Szüretelésű Sárgamuskotály 2013
Érdekes illat: grillázs, karamell, édes aszalt gyümölcsök, szőlő, mazsola és barack. Tartalmasabbnak tűnik az előző bornál, de ráül az emelkedett alkohol, van egy kis törkölyös érzete is. 5p

mindszh05.jpg

Hangavári-Hudácskó Pince
Sátorhegy Furmint 2013
Citrusos, zöldalmás, köves illat. Szájban ropogós savak, pici hordófűszer, citrusok, zöldalma, ásványos-köves jegyek, közepesnél hosszabb lecsengés. 5p+

Lapis Furmint 2013
Enyhe kerozinos, benzines illatjeggyel nyit, némi fehér húsú gyümölcs tűnik még fel mellette. Szájban viszont egy fokkal gyümölcsösebb, mint a Sátorhegy, szélesebb, kedvesebb is. Nyári almás, őszibarackos, vaníliás, édes fűszeres, enyhén sós ízvilág, arányosan adagolt hordóval. 6p

Várhegy Furmint Késői Szüret 2013
79 g/l maradékcukor. Édes gyümölcsös, körtés, barackos, almás ízvilág, enyhe cseresség. Egyszerűbb ízvilágú és szerkezetű, de jól iható késői szüret. 5p+

Lapis Hárslevelű Késői Szüret 2013
60 g/l maradékcukor. Sajnos a kissé lágy savak, és magas alkohol (15%) miatt eléggé farnehéz bor lett. Mézes, sárgabarackos aromaprofil, kissé kesernyés, szeszes lecsengés. 5p

Lapis Furmint Késői Szüret 2013
Aszúsodott fürtök is kerültek bele, és egy kevés hárslevelű is fűszerezi. Zöld teás, sárgabarackos illat, némi trópusi gyümölcsös színezettel. Teltségben és tömörségben nagyot léptünk feljebb, ízben is komplexebb, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, különféle fűszerek jelennek meg benne. Sokkal izgalmasabb és koncentráltabb, mint az előző két bor. 7p

mindszh06.jpg

Dereszla Pincészet
5 Puttonyos Aszú 2008
Komplex, vonzó illatában pici virág, vanília, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök tömkelege, édes fűszerek. Lendületes, finoman krémes, remek arányokkal és intenzitással, szép finissel. Ízében temérdek fűszer, frissen főzött kajszibaracklekvár, trópusi gyümölcsök és édes citrusok. 8p

mindszh07.jpg

Bodrog Borműhely
Dereszla Hárslevelű 2013
Fehér húsú gyümölcsök (körte, nyári alma) és édes fűszerek, pici vanília határozzák meg elsősorban az aromatikát. Alapvetően jó arányokat mutat, de két kóstolt hárs közül ha választani kellene, akkor szerkezetben ez volt a kevésbé tetszetős; volt egy enyhe cseresség a kortyban és pici kesernye a lecsengésben. Mindemellett is jó bor. 6p-

Lapis Hárslevelű 2013
Lassabban nyílik az illata, kissé neutrálisabbnak tűnik, körtés, őszibarackos, finoman fűszeres az illat és az íz is, utóbbi finom sóssággal színezve. Tömörebb, lendületesebb, hosszabb, mint a Dereszla Hárs. 6p

Mesés 2011
Őszibarackos, körtés, ananászos, finoman fűszeres aromaprofil jellemzi. Közepes intenzitás, jó sav-cukor egyensúly, finom ízek, közepes tömörség. 6p

5 Puttonyos Aszú 2010
Finom őszibarackbefőtt, kajszibarack, trópusi gyümölcsök, ananász, mangó, édes citrusok és fűszerek illatában és ízében. Könnyed, légies szerkezet, finom elegancia lengi be, de emellett is tartalmas és finom. 7p+

A pénteki vacsora, valamint a vasárnapi ebéd mellé ezek a borok szolgáltak kísérőként:

Holdvölgy Vision Dry Selection 2013
A feszesség, egyenesség, citrusosság továbbra is megvan benne, de mintha szedne magára egy kis komplexitást is, ahogy telik az idő, határozottabban érvényesülnek a fűszeres, fehér húsú gyümölcsös aromák. Egyre jobban tetszik. 6p 

mindszh02.jpg

Majoros Pince Deák Furmint 2011
Az illat alaphangulatát a hordó édeskés aromái lengik be, és szájban is ez a leginkább meghatározó vonal: kókuszos, vaníliás, fűszeres, édes almával és körtével. Eléggé testes és masszív, korosodásnak sem mutatja különösebb jelét, de a hordó kicsi ráül. 6p-

mindszh01.jpg

Pelle Pince Hárslevelű 2013
Visszafogottan fűszeres, zöldalmás, citrusos illat-és ízvilág. Nagyon feszes, egyenes bor, jól használt hordóval, amely csak finom fűszerességet kölcsönöz neki. 6p

Szent Tamás Pincészet Percze Hárslevelű 2013
Érett trópusi gyümölcsös, barackos, fűszeres jellegű, selymes textúrájú, jó egyensúlyú bor, egyszerre mádi és hárslevelű karakterrel. 7p-

Szepsy Hasznos Furmint 2013
Érdekes bor ez, valahogy mindig egy icipicit más arcát mutatja az aromatikát illetően, de mindig tetszik. Most finoman virágos és fűszeres, édes fehér húsú gyümölcsös, ananászos képet közvetített, finom eleganciával, jó arányokkal. 6p+

mindszh08.jpg

Szepsy Urbán Furmint 2008
Semmi nem utal rá, hogy egy 7 éves bor van a pohárban, szépen dacol az idővel. Fűszeres, érett gyümölcsös, sós, leheletnyi palackbukéval. Testes, kissé olajos, sűrű textúrájú, jó minőségű hordóval, kicsit emelkedett alkohol-érzettel és hosszú lecsengéssel. 7p-

Szepsy Szamorodni 2012
60% furmint, 30% hárslevelű, 10% sárgamuskotály, 180 g/l maradékcukor. Nagyon szép, gazdag illat, amelyben a muskotály hatása érezhető, de szerencsére nem viszi el túlzottan ebben az irányba az egészet. Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, édes szőlő, édes fűszerek kavalkádja, finom krémesség, jó egyensúly, komoly beltartalom. 8p

 A Mindszenthavi Mulatság honlapja: http://tokajfestival.hu/

Az első képet a fesztivál honlapjáról kölcsönöztem.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr828029194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2015.11.01. 19:02:29

Jó kis kóstoló! Illéséknek van még 1 Furmintjuk, ezek szerint az nem volt ott: Tőkés Furmint 2013. gyalog művelés, elmondás -de ízlelés alapján is -nagyon hozam korlátozott, erjesztésnél nem oltották be, és nem is irányított -szóval amolyan jó kézműves bor. És valóban az, csak lestem a meglepetéstől -már csak azért is, mert kevésbé, v semennyire sincsenek benne a "borbuzik" tudatában . A Tokaj borfeszten kóstoltam, ott én mindenképp a top Tokaji szárazakkal összevethető bornak találtam: Nagyon masszív tartam, az intenzitás kitölti a kortyot elejétől -végéig. Kellően Furmint, és kellően ásványos, emellett semmiképp sem nehézkes, jó egyensúllyal rendelkező BOR. 1 palackkal hoztam, itthon is kíváncsi vagyok rá. 4000 Ft volt, és nem éreztem túlzásnak az árat.

silvousplait 2015.11.02. 11:31:49

@furmintfan: Ha valaki, te aztan biztosan szorosan koveted a tokaji borokat :) , igy aztan toled kerdezem meg, hogy a Bott pince eseten erzel-e valtozast a regebbi, konvencionalis es a mostani, bio muvelesu szolok borai kozt ?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.11.02. 12:13:36

@silvousplait: Erre azért nehéz válaszolnom, mert kb. a 2011-es évjárattól követem szorosabban a borokat, a Bott Pince esetében is, viszont - ha jól tudom - nagyjából ugyanettől az évjárattól számítható náluk a bioművelés is. A régebbi borokat többnyire 3 éves vagy idősebb korukban kóstoltam először (egyébként tapasztalataim szerint szépen érnek), a frissebbeket (2011-) meg pont inkább csak fiatalon, legalábbis eddig.
Ami talán adhat némi támpontot, az a 2013-as évjárat-bemutatón kóstolt Palánkos, aminek az alapanyaga akkor egy éve átvett területről származik. Kedves, behízelgő stílusú, jó bor volt, ugyanakkor beltartalomban, komolyságban elmaradt a többi 2013-as Bott száraztól. Persze ennek is lehet több oka.

Talán drbarta, csite, táncolómedve vagy shiraz2 tudna többet mondani a témáról.
Bodóékat azért megkérdezem, miként vélekednek a dologról. :)
süti beállítások módosítása