A Borrajongó

II. Nagy Tokaji Borárverés sajtótájékoztató

2014. március 28. 06:00 - furmintfan

Idén április végén második alkalommal rendezik meg a sárospataki Rákóczi-várban a Nagy Tokaji Borárverést. Az első alkalommal a 22 egyedi, csak az árverésen hozzáférhető tételből 13 talált gazdára. Idén 20 termelő ugyancsak 22 különböző, egy-egy 136 literes gönci hordónyi tétele kerül kalapács alá 2014. április 26-án. A bevétel egy részét a borvidék újjáépítésére használják fel

Akárcsak az előző évben, a Nagy Tokaji Borárverés a Tokaji Tavasz nevű rendezvény központi eseménye lesz. A Tokaji Tavasz egy komplett hétvégére kínál programot az érdeklődőknek: buszos dűlőtúra Szepsy Istvánnal, borvacsora, az árverési tételek kóstolója, az aukció, és a Tokaji Borlovagrend újdonsült tagjainak avatási ceremóniája.

tokajitavasz1.jpg

A Nagy Tokaji Borárverés sajtótájékoztatójára Budapesten, a Buddha Bar Hotel lounge részében került sor egy napos csütörtöki délelőttön. Szabó Hajnalka, a Borlovagrend titkára nyitotta meg a sajtótájékoztatót, majd átadta a szót Szepsy Istvánnak, a Borlovagrend elnökének.

Szepsy István a Tokaji Borvidék egyediségét biztosító geológiai tényezőket és a dűlők minősítésének történetét mutatta be. Hangsúlyozta, hogy a száraz borkészítésben a dűlős borok jelentik a továbblépést, de a birtokborokkal kell megkezdeni a piac kiépítését.

Mészáros Gabriella, az árverési tételeket minősítő Borvizsgáló Bizottság tagja szerint az aukciós tételek is bizonyítják, hogy Tokaj-Hegyalja jó úton halad. Az idei árverésen a 2013-as évjárat jellegzetességeinek köszönhetően többségében száraz borok kerülnek a kalapács alá. Mészáros Gabriella is kiemelte, hogy a borvidék potenciálját a dűlőszelektált száraz borok képesek leginkább megjeleníteni.

tokajitavasz0.jpg

Winkler Nóra, az aukció vezetője a tavalyi árverés tapasztalatairól számolt be röviden, de annál nagyobb lelkesedéssel. Véleménye szerint a jó aukcióhoz megfelelő árverési tételek és fogékony közönség egyaránt szükséges, és a kettő a tavalyi rendezvényen egymásra talált. A Nagy Tokaji Borárverés speciális tételei miatt kevésbé jellemző, hogy magánemberek vásároljanak, de az éttermek és kereskedők mellett baráti társaság, sőt ad hoc módon szerveződő csoportok is licitáltak a borokra. Mint elmondta, a vevők a vásárlással egyszersmind a tájat és annak kultúráját is támogatják, az árverési tétellel nem csupán bort vásárolnak, hanem az annak elkészítéséhez szükséges tájat, tudást, akaratot, és a természettel való együttműködést is.

Utolsóként Dusóczky Tamás nagymester beszélt az 1987-ben megalapított, majd 2000-ben és 2012-ben átalakított Tokaji Borlovagrendről. 2012-ben francia mintára alakult újra a rend, amelynek fő célja a borvidék egységes képviselete mind Magyarországon, mind külföldön. Az alapító tagok többségében tokaji bortermelők, azonban a tagság nyitva áll a borvidék iránt elkötelezett magán és jogi személyek részére egyaránt. A Borlovagrend jelenleg mintegy 150 tagot számlál, a cél azonban a taglétszám mintegy 500 főre történő kibővítése.

A 22 árverési tételből 18 bor megkóstolására volt lehetőségük a jelenlevőknek. Nálam (is) különösen a száraz hárslevelűk arattak nagy sikert jelenlegi formájuk alapján.

Bardon Lapis Furmint 2013

Friss, üde, tétel, sok citrussal, lédús körtével, ananásszal, lendületes, feszes savakkal. 10% hárslevelű teszi kicsit kedvesebbé, vegyesen hordóban és tartályban erjedt és érlelődő tétel.

Dereszla Dorgó Furmint 2013

Arányos, jó felépítésű bor, édes fehér húsú és trópusi gyümölcsökkel, citrusokkal, kis fűszerrel, picit édeskés lecsengéssel.

Samuel Tinon Szent Tamás Furmint 2013

Sokrétű illat gazdag fűszerességgel, fehér húsú gyümölcsökkel, a háttérben kis virágossággal. Penge savak vezetik a kortyot, bár kicsit csiszolódniuk még nem árt. A bor íze is összetett, sok édesfűszerrel, almával, körtével, friss citrusokkal és egy kis sóssággal.

tokajitavasz4.jpg

DemeterVin Úrágya Furmint 2013

A hordó még nagyon ráül a borra, mögötte sós-ásványos jegyek és fehér húsú gyümölcsök sejlettek fel. A savak itt is kellően élénkek.

Hétszőlő Nagyszőlő Furmint 2013

Illatban friss trópusi gyümölcsök, édes alma és édes citrusok vezetik, üde virágossággal, és ugyanez az aromatika érezhető szájban is. Savai nagyon élénkek, hangyányit talán zöldesnek is hatottak, amihez némi cseresség is hozzájárult.

Disznókő Hegymegi Száraz 2013

Magasan fekvő területről származó furmint és hárslevelű. Szép, összetett illat, amelyet jelenleg a hordó fűszerei uralnak, fehér húsú gyümölcsökkel, csipetnyi sóssággal kiegészülve. Savakban nincs hiány, a szerkezet is leginkább szikárnak mondható. Ízében alma, körte, citrusok, kellemesen fanyar lecsengéssel.

Gizella Pince Barát-Szent Tamás Hárslevelű 2013

A sajtótájékoztató előtt pár nappal már kóstoltam a pincénél, nagyon tetszett ott is, itt is. Gazdag fűszeresség, kis gyógynövényesség, fehér húsú és trópusi gyümölcsök, édes citrusok. Savai élénkek, de szépen a borba simulnak.

tokajitavasz3.jpg

Füleky Úrágya Hárslevelű 2013

Kedves illat, sok édes trópusi gyümölccsel, keleti fűszerekkel, virágokkal, ananásszal, szőlővel. Ízben is primer gyümölcsösség vezeti, szerkezete arányos, elegáns. Az eddigi legszebb száraz Füleky-bor, amit kóstoltam.

Szepsy Nyulászó ’58 2013

Fedett, kissé fülledt illat, pici gumival, füsttel, ezek mögött felsejlő édesfűszerekkel és gyümölcsökkel. Ízében is érezhető valami tompa fedettség, ami kissé elnyomja az érezhetően gazdag alapanyagot, fehér húsú gyümölcsökkel, fűszerekkel és sós ásványossággal.

Szent Tamás Szent Tamás Selection 2013

Válogatott hárslevelű tőkék termése. Nagyon szép, összetett bor képét mutatja már most. Illatban finom fűszerek, kis virágosság, pici gyógynövény, fehér húsú és trópusi gyümölcsök. Csiszolt, arányos szerkezet, jó savak, az illatban tapasztalt gazdag aromatikával, ízben több citrussal dúsítva.

Holdvölgy Becsek Hárslevelű 2012

Szintén kóstoltam az árverés előtti hétvégén a pincénél. Az illatot és ízt még markánsan a hordó fűszerei uralják, vanília, kakaó, kókusz és egy kis füst, szájban már mutat egy kis gyümölcsösséget is. Egyedi és ezzel együtt a hordó hangsúlyos szerepe miatt valószínűleg eléggé megosztó bor. Nekem tetszett.

tokajitavasz2.jpg

Béres Diókút Sárgamuskotály Késői Szüret 2013

Illatban sajnos TCA-gyanús. Kóstolva sárgabarackos, édes gyümölcsös, botritiszes jegyek érezhetők, jelentős maradékcukortartalommal.

Füleky Dobai-Somos Késői Szüret 2013

Sárgamuskotály és furmint. Illatában édes barack, alma, édes szőlő, minimális almahéj, ízében ananász és érett alma. Arányos, nem különösebben komplex, jól iható késői szüret benyomását keltette.

Tokaj Kereskedőház 5 Puttonyos Aszú 2010

Birsalmasajtos, kandírozott gyümölcsös, aszalt kajszis, mazsolás aromatika, pici tompa porossággal. A savak élénkek, de kissé gyorsan elhalkulnak.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 6 Puttonyos Aszú Válogatás 2006

A legcsiszoltabb, legelegánsabb édes volt a sorban. Finom fűszeresség, vanília, aszalt sárgabarack, trópusi gyümölcsök és citrusok. Bőven hordoz friss jegyeket is, savai pedig jól ellensúlyozzák cukortartalmát, egyensúlya tökéletes.

Disznókő „Hetedik” 6 Puttonyos Zéta Aszú 2011

Nagyon friss még, de rendkívül ígéretesnek tűnt. Citrusos, trópusi gyümölcsös, kis fűszerrel és sárgabarackkal, a Disznókő aszúira általában jellemző hűvösebb karakterrel és vibráló savakkal.

Patricius Aszúeszencia Czigány-dűlő 2008

Illatban itt is éreztem egy kis fedettséget, érett trópusi gyümölcsökkel, sárgabaracklekvárral, propolisszal, kis palackbukéval. Ízben tiszta, aszalt kajszis, mézes, szép, krémes, olajosan hömpölyög.

Kubus Pince Tokaji Eszencia 2003

Balzsamecetes szín, illatában olajban eltett szárított paradicsom, zöldfűszerekkel. Nagyon sűrű, magas cukorral és az édességgel hosszan birkózó metsző savakkal. Komplex, nehezen szálazható íz, méz, csokoládé, mazsola, folyékony állagú aszalt gyümölcsök.

 

(A Tokaji Borlovagrend, egyúttal a Tokaji Tavasz és a Nagy Tokaji Borárverés honlapja: http://tokajiborlovagrend.hu/)

A sajtótájékoztatóért és a kóstolóért köszönet a Tokaji Borlovagrendnek.

Gincsai Tamásnak külön köszönöm, hogy az utolsó előtti pillanatban felhívta a figyelmemet az eseményre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr265879091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása