Októberben jártam egy másik - ezúttal ültetett - kóstolón is a Bortársaságnál, ahol 2009-es prémium vöröseket mutattak be. Összesen hét bor került a poharakba, ebből öthöz különböző időpontokban volt már szerencsém korábban is, de kíváncsian vártam mit mutatnak ilyen illusztris társaságban. Kiegyensúlyozottan jó szintet hoztak a kóstolt tételek, a villányiak érezhetően lassabban fejlődnek, érdemes és érdekes lenne fél évente újrakóstolni a sort.
Orsolya Pincészet Leányka 2012
Kakukktojás. A kóstoló előtt műsoron kívül kaptam a poharamba, mint érdekességet. Valóban az. Illata friss, virágos, friss gyümölcsös, azon belül is leginkább almás. Az illat alapján az ember leginkább egy könnyű, reduktív bort vár, ezzel szemben kóstolva jóval teltebb, öblösebb, közepesnél nagyobb testű bort kap. Karamell, grillázs, érett fehér gyümölcsök, őszibarack, alma, körte, a korty végén kis fanyarság, és picit magas alkohol. 5+ (2590 Ft)
St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2009
A vörös sereg elsőként kóstolt tagja. 32% cabernet franc, 27% merlot, 25% kékfrankos, 9% cabernet sauvignon, 5% syrah kádban erjesztve, 16 hónapig vegyes hordóban érlelve. Koncentrált, sokrétű illat, érett erdei gyümölcsök, fűszerek, gyógynövények, kis ásványosság, szeder, meggy, áfonya, málna, szilva, pici gomba és bőr. Érdekes módon a szilvalekvárral töltött hájas sütemény illatát juttatta eszembe. A bornak savai kellő lendületet adnak, a tannin szép, selymes, icipicit tapad, az alkohol melegít, de nem lóg ki, a lecsengés is kellően hosszú. Ízben is sokat nyújt a bor, erdei gyümölcsök, szeder, szilva, málna, feketeribizli, keleties fűszerek, finom fa, kis étcsokoládé, némi ásványossággal. Már fogyasztásra érett, de kis idővel talán lesz még szebb is, elég hosszú életet jósolok neki. A kóstoló előtt egy hónappal a Borfesztiválon kicsit kevésbé tetszett, de itt és most megint nagyot szólt. 7+ (7990 Ft)
Gere Kopar 2009
A Kopár, a Konkoly, a Csillagvölgy és az Ördögárok dűlők termése, 50% cabernet franc, 40% merlot, 10% cabernet sauvignon, acéltartályban és fakádban erjesztve. A bor 60%-a új barrique hordókban, 40%-a 10-25 hektós ászokhordókban érlelődött 16 hónapig. Illatát fekete bogyós gyümölcsök vezetik, feketeribizli, szeder, áfonya, szilva, cassis, kis étcsokoládé, fűszerek, némi fa. Kóstolva a bor még kicsit fiatalnak, nyersnek hat, a jelentős mennyiségű, de jó minőségű tannin még messze nem simult be teljesen, ám az alapanyag kétséget kizáróan jó. Ízében étcsokoládé, fűszerek, fekete bogyós gyümölcsök, feketeribizli, szilva, és egyelőre még az ideálisnál több fa. Jelenlegi állapotában erős 6+, de nagyon fiatal még. (7990 Ft)
Dúzsi Görögszó 2009
Ez volt az egyik bor, amit korábban nem kóstoltam. Cabernet sauvignon és cabernet franc a Görögszó-dűlőből egyenlő arányban, tartályban erjesztve és 20 hónapon át vegyes hordóban érlelve. Illata túléretten szedett gyümölcsre utal, konyakmeggyes, kissé likőrös, vörösáfonya-lekvárral, orvosi pemetefűvel, kis kávéval. A túlérett gyümölcsös jelleg ellenére a savak megmaradtak, a markáns tannin viszont kissé érdes és éretlennek hat. Ízben is nagyon jellemző a konyakmeggy, cassis, mellette szilvabefőtt, sok fűszer, szegfűszeg, fahéj, csokoládé. Nem annyira az én stílusom, de a kóstolón nagy sikert aratott. Erős 6 pont. (7950 Ft)
Heimann Barbár 2009
35% cabernet franc, 28% merlot, 20% tannat, 17% kékfrankos a Porkoláb-völgyből, a Báti kereszt-dűlőből, acéltartályban, betonkádban és nagy fakádban erjesztve. Az alapborok 3,5 és 10 hektós, nagyobbrészt újhordóban érdelődtek, majd házasítás után további fél évet töltött hordóban abor. Illatban érett jegyeket mutat, gomba, avar, bőr, érett fekete bogyós gyümölcsök, szilva, feketeribizli, valamint érett málna, és kis fűszer. Sima korty, savai viszonylag lágyak (korábbi találkozásainkról legalábbis élénkebb savakra emlékeztem), a jelentős mennyiségű tannin selymes, érett, szépen integrálódott. Az ízképet érett fekete bogyós gyümölcsök jellemzik, sok fűszerrel, málnával, némi csokoládéval és a háttérben kis sóssággal. Tetszett, mint mindig. 7+ (7590 Ft)
Sauska Cuvée 7 Siklós 2009
Cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot egyenlő arányban a mészköves altalajú, löszös, agyagos Makárról és Zuhányáról,15 hónapon át fele-fele arányban új francia hordóban és használt kishordóban érlelve. Érett gyümölcsös illat, cassis, málna, szilva, feketeribizli, kis földesség, sok édesfűszer. Ízében erdei gyümölcsök lekvárja, sok fűszer, fahéj, szegfűbors, némi csokoládé, kevés fa. Mindenből elég sok van benne, mégis jó az egyensúlya, tanninja sima. A két Sauska bor közül ez az élénkebb, és - kategóriájához képest - elegánsabb. 7 (8980 Ft)
Sauska Cuvée 7 Villány 2009
Ezt a bort sem kóstoltam korábban. A Kopár és az Ördögárok termése, 40% merlot, 30% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 10% syrah, 15 hónapon át 60%-ban új francia hordóban, 40%-ban használt kishordóban érett. Illatban kissé túlérett szilva, meggy, áfonya, kis likőrösség, vanília, kis gomba és avar érezhető. Szájban telt, az alkohol kicsit kilóg, a tannin sok, de jó minőségű. Ízében kávé, étcsokoládé, érett fekete bogyós gyümölcsök, feketecseresznye, szilva, áfonya, feketeribizli, érett meggy, fahéj és kis fa. Testesebb, erőteljesebb, robosztusabb, mint siklósi testvére, de én egy kis élénkséget, izgalmat még hiányolok. 6+ (8980 Ft)
Konyári Páva 2009
A Kishegyről származó cabernet sauvignon (54%) és cabernet franc (46%) terméséből készült, kádban erjesztve, 14 hónapon keresztül újhordóban érlelve. Összetett illat, fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, kávé, szeder, feketeribizli, szilva. Nagy testű bor, jelentős mennyiségű, már érett, de még várhatóan tovább simuló tanninnal. Fekete bogyós gyümölcsös, édesfűszeres íz, kis kávé, feketecsokoládé. 7 pont most, de talán még mehet feljebb is idővel. (12000 Ft)