A Borrajongó

Tóth István: Cabernet franc 2006.

2013. augusztus 07. 06:00 - pardi norbi

Tóth István igazi rejtőzködő termelő. Rejtőzködő olyan értelemben, hogy fesztiválokon és egyáltalán boros eseményeken nemigen láttam. Még a borait sem volt könnyű mindig beszerezni, a legtöbbször személyesen tőle, a pincéből vásároltam. Jó áron, jó borokat. Számomra a 2000-es Egedhegyi-kékfrankossal robbantott, mások az ezredforduló körül készült bikavéreit tartották nagyra. Tudtommal kizárólag vörösborokat készít, amelyeket hosszas ászokhordós érlelésnek vet alá. Ez meg is teszi a magáét, ugyanis valamennyi általam ismert bora szépen lekerekedett, gyümölcsös darab. Ez a franc, az “idol” kékfrankos óta a legjobban tetsző bor a pincétől, igaz újabb évjáratok egyáltalán nem kerültek a poharamba. Közepes rubinszínű. Abszolút gyümölcsdomináns illat feketebogyósokkal, díszítésnek pedig ott vannak a diszkrét fűszeres jegyek. Közepes test, friss szilva, szeder, fekete áfonya és érintésnyi feketecsoki. Közepes mennyiségű szépen érett és integrált tannin és kissé egysíkú, de abszolút nem tolakodó savkészlet. Az idillbe a valamelyest túlzó (14.5%) szesz kavar be, 15-16 fokra hűtve ez a probléma kiküszöbölhető. Napokon át szilárdan tartotta magát sem jobb, sem rosszabb nem lett. Legutóbbi kóstolásom során jobban tetszett némileg. Szerkezetileg egyszerűbb, mondjuk 5 pontos, gazdagságban és megfelelő hőmérsékleten fogyasztva balanszban viszont inkább 6. Jó bor, nagyjából 2000 forintos beszerzési árával kifejezetten jó vétel volt.ticf2006.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr985448705

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.07. 09:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2013.08.07. 07:20:06

Sajnos a bor elfogyott a szokásos helyeken. Sőt nála sem kapható (lehet van még neki saját fogyasztásra, de nem lehetett nála venni). Ha jól emlékszem azt mondta, hogy nem saját ültetvényről származik.
Idén voltunk nála és ami a legszomorúbb volt nekem, hogy a taxis többször is visszakérdezett, hogy "kihez is megyünk?, ő olyat nem ismer.".
Nekünk azt mondta, hogy az egészsége miatt húzódott vissza. A monarchiás együttműködés is megérne egy misét, így a kívülálló szemszögéből.
A borokat még mindig 2eFt-ért adja. A 2006-os bikavére viszont elcsúszott meggyes irányba és nem a lekerekített verzióba. Múlt pénteki mintavétel alapján.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.07. 09:01:52

Sokszor jartam nala 8-10 evvel ezelott. Valamelyik merlotja, talan a 2002-es meghatarozo volt szamomra. Jo faszi. Ha nem a Monarchiaval kezd, akkor "sztarborasz" lehetett volna, de legalabbis joval ismertebb.

emoss 2013.08.07. 10:41:36

Mit értesz az alatt hogy: "gazdagságban és megfelelő hőmérsékleten fogyasztva"? A gazdagságra gondolok elsősorban.

Fiskális 2013.08.07. 19:56:59

A 2000-2004 körüli bikavérjei ár-érték bajnokok voltak anno, bár valamiért a tárolásra, vagy pusztán az idő múlására túlérzékenységet mutattak, pl. a bikavér két-három évesen (talán Metro?) már fáradtnak tűnt, pedig fizikailag semmi baja nem volt.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2013.08.08. 02:17:49

@emoss: sokféle íz és illatjegyet éreztem benne, amelyek szép egységben voltak, erre gondoltam a gazdagság kapcsán. A hőmérsékletnél meg csak jeleztem, hogy érdemes picit hidegebben kóstolni, hogy az alkohol ne kandikáljon ki.

@Fiskális: én a 2000-es Egedhegyi kékfrankost meg az itt kóstolt bort érlelgettem évekig megfelelő körülmények között, nem volt gond egyikkel sem.
süti beállítások módosítása