Az elmúlt egy hónapban több somlai bor is a poharamba került, de közülük csak kettőre tudok tiszta szívvel emlékezni. Akik kimaradtak, inkább a „gyümölcstelenségükkel” és rusztikusságukkal illették magukat ebben a forróra sikeredett tavaszi időszakban. A fagyos télben is sokszor fárasztó borok zöme végül a palackban maradt. Amelyek viszont jól estek és egyetlen rövidke este alatt eltűntek bennünk, blogposztban a helyük. :)
Györgykovács Imre Tramini 2009
Enyhén kénes-termálvizes illat, majd szerencsére szellőzik. Szőlővirág, alma és egyéb fehér húsú gyümölcsök, némi trópusi árnyalattal (talán licsi, a kínaiakat kéne segítségül hívni). Végül füstösség is vegyül az egyébként nem túl komplex illatba. A közepesnél teltebb, traminisen kedves és jól fogyasztható. Citrusok, szőlő, alma és fehér húsú barack. A viszonylag egyszerűnek tűnő bor a lenyelés utáni másodpercekben kezd izgalmassá válni. Egyrészt szép magja van, másrészt a finomkodó, a fajtához képest igen korrektül megtartott, erőt adó savak jellemzik. A lecsengés közepes, benne diszkrét sósság emeli a sokszor egyszerű tramini fényét. Ha kukacoskodni akarok, akkor az alkohol és a milliszekundumokra megvillanó kénes árnyalat kilóg a képből. Mindenesetre élmény volt inni, eléri a 6 pontot. Pinceáron 3.000Ft körül.
Hollóvár Furmint 2007
Meglett aranyba hajló megjelenés. Az illat a közepesnél valamivel intenzívebb, meleg karakterű, édeskésen szőlős, őszibarackos és virágos. Az erősen túlérett alapanyagot méz, töppedt szőlő és némi sárgabarack jelzik. Minimális fa dobja fel az amúgy is igen gazdag illatot. Kóstolásra sűrű és olajos állaggal találkozunk, a túlérettség abszolút meghatározó, sőt némi botrytis is becsusszan az képbe. Méz, alma, birs, édes gyümölcsök, töppedt szőlő. Annak ellenére, hogy hömpölyög és magas az alkohol – továbbá nem mondanám magam a stílus rajongójának – tisztán definiált és kellemes savasság varázsol ívet a bornak. A lecsengés elég hosszú, benne cseresség és kesernye. Sajnos a fajtajelleget felülírta szüreti időpont, de így is egy jól összerakott, tisztán elkészített bort van szerencsénk élvezni. Talán 2 éve kóstoltam utoljára, nem mondanám, hogy sokkal komplexebb vagy izgalmasabb lett. Talán sokáig húzhatja ebben az állapotban, talán már érdemes meginni. Majd az idő eldönti. 6 pont. 4.000Ft körül. 15%