A Borrajongó

Két üveg Somló

2012. május 11. 06:00 - akov

hvar.jpgAz elmúlt egy hónapban több somlai bor is a poharamba került, de közülük csak kettőre tudok tiszta szívvel emlékezni. Akik kimaradtak, inkább a „gyümölcstelenségükkel” és rusztikusságukkal illették magukat ebben a forróra sikeredett tavaszi időszakban. A fagyos télben is sokszor fárasztó borok zöme végül a palackban maradt. Amelyek viszont jól estek és egyetlen rövidke este alatt eltűntek bennünk, blogposztban a helyük. :)

Györgykovács Imre Tramini 2009

Enyhén kénes-termálvizes illat, majd szerencsére szellőzik. Szőlővirág, alma és egyéb fehér húsú gyümölcsök, némi trópusi árnyalattal (talán licsi, a kínaiakat kéne segítségül hívni). Végül füstösség is vegyül az egyébként nem túl komplex illatba. A közepesnél teltebb, traminisen kedves és jól fogyasztható. Citrusok, szőlő, alma és fehér húsú barack. A viszonylag egyszerűnek tűnő bor a lenyelés utáni másodpercekben kezd izgalmassá válni. Egyrészt szép magja van, másrészt a finomkodó, a fajtához képest igen korrektül megtartott, erőt adó savak jellemzik. A lecsengés közepes, benne diszkrét sósság emeli a sokszor egyszerű tramini fényét. Ha kukacoskodni akarok, akkor az alkohol és a milliszekundumokra megvillanó kénes árnyalat kilóg a képből. Mindenesetre élmény volt inni, eléri a 6 pontot. Pinceáron 3.000Ft körül.

Hollóvár Furmint 2007

Meglett aranyba hajló megjelenés. Az illat a közepesnél valamivel intenzívebb, meleg karakterű, édeskésen szőlős, őszibarackos és virágos. Az erősen túlérett alapanyagot méz, töppedt szőlő és némi sárgabarack jelzik. Minimális fa dobja fel az amúgy is igen gazdag illatot. Kóstolásra sűrű és olajos állaggal találkozunk, a túlérettség abszolút meghatározó, sőt némi botrytis is becsusszan az képbe. Méz, alma, birs, édes gyümölcsök, töppedt szőlő. Annak ellenére, hogy hömpölyög és magas az alkohol – továbbá nem mondanám magam a stílus rajongójának – tisztán definiált és kellemes savasság varázsol ívet a bornak. A lecsengés elég hosszú, benne cseresség és kesernye. Sajnos a fajtajelleget felülírta szüreti időpont, de így is egy jól összerakott, tisztán elkészített bort van szerencsénk élvezni. Talán 2 éve kóstoltam utoljára, nem mondanám, hogy sokkal komplexebb vagy izgalmasabb lett. Talán sokáig húzhatja ebben az állapotban, talán már érdemes meginni. Majd az idő eldönti. 6 pont. 4.000Ft körül. 15%

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr234501144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.05.11. 09:58:26

Ez érdekes, szerintem messze nem egyenértékű az élmény, amit a két bor nyújt. Igaz a 7-es Hollóvárt nem mostanában kóstoltam, de hajlamos vagyok azt hinni (a nem rég kóstolt 5-ös és 6-os után is), hogy ez a Tramini legfeljebb az árnyéka ennek a klasszis furmintnak.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.11. 10:03:58

@demisec: Szerintem a Hollóvár nem egy klasszikus furmint, ebben lehet az eltérés közöttünk. Azért, mert nagy és mézes, nem érhet többet. Balansz problémái is vannak szegénykének. GyK Tramini profibb munka, még ha nem is koncentrált annyira.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.11. 10:18:58

@akov: Nálad ha egy bor nem (eléggé)mutatja a fajta jellegét akkor az egyértelműen pont levonással jár?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.11. 10:23:27

@rszabi: Nem! Viszont nem ér többletpontot, ha túlérett, mézes és alkoholos. A 6 pont egy minőségi kategória, "nagyon jó" bort jelent. Ennél a HV Furmint 2007 semmiképpen nincsen feljebb - sőt, szerintem a keserűségével, magas alkoholjával még vajszívű voltam. Volt, aki csak 5 pontra adta az asztalnál és alig ihatónak tartotta. Hol van ez a bor pl. egy Szepsy Birtok Furminttól vagy egy Úrágyától, amik mondjuk 7 ponttól indulnak?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.05.11. 10:29:27

@akov: Én nem kritizálni akartam az értékelésedet, csak kíváncsi voltam a szempontokra. :)
Az első mondatodat értettem félre, azt hittem amiatt értékeled kevesebbre mert nem klasszikus furmint.
A héten szereztem be egy 2005-ös Hollóvár hárslevelűt remélem az többre fogja vinni nálam. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.11. 10:50:57

Én közel másfél éve kóstolhattam ezt a Hollóvárt utoljára, akkor 6 és félre tettem. Ha arra gondolok, hogy mostanság újrakóstolva a tavaly is kóstolt tételeket, és szinte mindig alacsonyabbnak érzem most a pontértékeket, akkor reálisnak tűnik a fenti értékelés.
Nálam egyébként nem alap, hogy Szepsy 7 pontról indul. A 09-es birtokfurmint ugyan tényleg szép dolog, meg kéne alaposabban is kóstolni, de a korábbi években nálam inkább 6-ig szokott az is futni. A 09-es Úrágyánál sem éreztem legutóbb, hogy tisztán, egyértelműen meglenne az a hetes...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.11. 10:53:13

@rszabi: Nem is azért mondom... tavaly júliusban kóstoltam a 2006-os Hollóvár Hársat. Sajnos nem tudtuk meginni, annyira kellemetlenül botrytises, túlérett és keserű volt. Azon a boron tényleg kiakadtam, 3-4p max!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.11. 11:02:32

@drbarta: 2 hete kóstoltam végig megint a Szepsy-szortimentet, a birtok furmint 09 7p, az Úrágya meg inkább több. Igaz, 3 kóstából 2-n volt meg a 8p az Úrágya 09-re.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.11. 11:27:18

@akov: Van, hogy a borok jobb formában vannak a borvidék határain belül :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.05.11. 11:53:55

@akov: én ezt megfordítva érzem. Attól, hogy a Györgykovács Tramini könnyebb, kedvesebb, jobban iható, attól még a Hollóvár nem lesz feltétlenül túlsúlyos. Persze ez is egyéni tolerancia kérdése. Neked már az volt.
De például pont a 6-os Úrágya (szellőzés után) ma már gyengébb bor szerintem Takács Lajos bármely furmintja mellett. Nem tudom, hogy csinálja (a hársak, juhfarkok közt nekem is volt hullámzás), de nekem gyakorlatilag T.L. eddigi összes furmintja klasszis (egyébként nem klasszikust mondtam, az megint más:) Főleg 2005-2008-ig érzem így.

felvetés 2012.05.12. 20:00:48

Még tegnap akartam írni, amikor nem voltak kommentek, hogy nekem Somló pont a túlkoncentált, túlérett borai miatt van kicsit parkolópályán. Tokaj annyival van előrébb, hogy sokkal egyensúlyosabb, kifinomultabb borok is születnek ott, míg az én tapasztalataim szerint Somló még izomból dolgozik.

felvetés 2012.05.12. 20:04:42

Ja, és a megmaradt 1 db 2007-es Hollóvár Furmintomat inkább ősszel, vagy télen iszom, akkor jobban elviselem a befűtős, túlérett jegyekkel rendelkező borokat. Legutóbbi emlékeim szerint 6 pont, a leírásod alapján stabilan hozza ugyanazon jegyeit.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.12. 20:26:01

@felvetés: asszem' ez a jó megfogalmazás. Egyetértek!

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.05.16. 05:20:07

Üdv! Mostanában kóstoltam egy Hollóvár Olaszrizlinget, 2009-es. Írtam is róla egy posztot. Nagy változások vannak Takács Lajosnál, szerintem vége a "befűtős" korszaknak. Ez a 2009-es tétel teljesen más stílus, mint az előzőek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.16. 08:43:12

@akoan: Szia! Igen, olvastam már. Kóstoltam talán anno, valami rendezvényen. A 2009-es Juhfarkot 2 hete ittam, 4 pont volt maximmum. :)

Azt írod "Takács Lajos 2010-től eltörölte a hordós érlelést". Tavaly beszéltem vele és - valóban, ez az info valahol megjelent - cáfolta a dolgot, csak 2010-ben nem használt hordót. Én így tudom.

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.05.18. 06:07:46

@akov: puffneki... hordó-ügyben nyilván az a mérvadó, amit Takács Lajos mond! Majd beszélek vele... Ettől függetlenül a 2009-es olasz nekem bejön, a többi 2009-est nem kóstoltam. A Radovin Hegyaljában vettem, ott csak az Olaszrizling volt kapható.

Köszi az infót.
süti beállítások módosítása