A Borrajongó

Pezsgőzés III.

2011. április 18. 06:00 - drbarta

A pezsgőzés következő állomasaként a más sokszor körülrajongott Loire-menti birtok, az Huet aktuálisan piacon levő évjaratos pezsgőjéhez volt szerencsém.

Domaine Huet: Vouvray Petillant Brut 2005

Lassan kibontakozó, de komplex és megragadó illat. Élénk, de érlelt hangulatú, kenyérhajas, kekszes, gombás, mogyorós aromajegyek, mellette visszafogott citromos gyümölcsösség.  Szájban könnyed, légies és zamatos. A nem-évjáratos változathoz képest kevésbé gyümölcs-centrikus, de attól komplexebb, karakterében az illatban is megfigyelt „pezsgős” aromakészlet érhető tetten, toast, pörköltmagvak, kenyérhajas élesztősség, plussz krétás ásványosság. Szénsavassága végre egyáltalán nem bántó nyomású, könnyű fogyasztást tesz lehetővé, de mégis sűrű, ugyanakkor finom buborékokkal gyöngyözik. (végre nincs szükség „bussayzásra":)) Csontszáraz, frissítően fanyar, hosszú lecsengésű tétel, szikársága mellett sima, csiszolt és élmentes. "Kortalanul fiatalos". 7 pont.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr802830820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2011.04.21. 21:15:47

Nos, ehhez a pezsgőhöz nem tok hozzászólni, ám minap volt egy pezsgőpárbajunk: Moet Cordon rouge (ha jól írom, és ez az alapjuk) kontra Ch. Vincent 2002 Chardonay: vita nélkül az utóbbi fölényével, minden kóstoló egyöntetű véleménye alapján. Örültem. hozzá tartozik, hogy a francia rég porosodott már lepalackozva, közel sem biztos, hogy ez volt az eredeti formája. A ChV viszont nem rég -max 2 éve lehetett degorzsálva, a dugó rugalmasságából megítélve -ezért minden respekt, és tényleg egy remek, zamatos de fifikás, szép bubis és jó ívű ital. Tudva, hogy 3000 körül lehet, jó vétel a kategóriában.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.25. 08:24:47

@ironman: Én meg a Moet Cordon-hoz nem tok hozzászólni. Ch. Vincent-ből 2001-es már szerepelt nálam:
borrajongo.blog.hu/2011/01/10/pezsgozes_i

Tetszett, de az "akciós" champagne-ok még jobban.
süti beállítások módosítása