A Borrajongó

Kishegyi olasz - Konyári Olaszrizling 2022

2023. június 21. 06:00 - furmintfan

A Konyári Pincészet a Dél-Balaton egyik legismertebb és legelismertebb borászata, boraikat több, mint 20 éve kóstolhatjuk. Balatoni pincéről beszélünk, így meglepő lehet, hogy első olaszrizlingjük csak most készült el, a 2022-es évjáratból. Konyáriék fehérben és vörösben is főként a házasításokra helyezik a hangsúlyt, az olaszrizling is ezekben kapott eddig helyet, a Fecskében, a Loliense-ben vagy a Szárhegyben. Most egy új ültetvény került a család kezébe a balatonlellei Kishegy nyugati oldalán, Konyári Dániel pedig önállóan szerette volna megmutatni, mi sül ki a terület és a fajta együttállásából.

konyariolaszrizling2022.jpg

Konyári Olaszrizling 2022
Illatban először virágok tűnnek fel, mellettük fehér húsú gyümölcsök, mandula, kevés gyógynövény, idővel a gyümölcsös vonal erősödik alma, körte, őszibarack formájában. Kóstolva karcsú, lendületes és ehhez mérten kellően tartalmas bort kapunk, élénk savakkal. Zöldalma, némi körte és őszibarack, finom fanyarság, némi mandula, a koty végén enyhe kesernye alakítja az ízképet. Hozza az olaszrizling tipikusnak mondható díszítőjegyeit, míg savai a fajtához képest meglepően feszesek, utóbbit én nem éreztem túlzónak, de aki a lágyabb borokat, olajosabb olaszrizlingeket kedveli, annak talán ez sok lesz. Kellemes bor, nyárra pont ideális választás lehet, valószínűleg fröccs-alapanyagként is működik, bár ezt nem próbáltam ki. 5p+ (2950 Ft - Bortársaság, klubtagoknak ebben a hónapban akciósan 2490 Ft)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7518149612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása