A Borrajongó

Furmint Február 2022 - Sajtókóstoló a Kálvária Pincében

2022. május 11. 06:00 - furmintfan

Elég furcsa dolog májusban Furmint Február előkóstolóról írni, de az utóbbi 2 évben már hozzászokhattunk, hogy az élet nem várt fordulatokat produkál. 2021-ben elmaradt a Furmint Február hagyományos Nagykóstolója a Vajdahunyadvárban, 2022-ben ugyan lesz kóstoló, de mind az időpont, mind a helyszín megváltozott. A rendezvény Budára, a Hagyományok Házába költözött és idén kivételesen nem februárban, hanem május 19-én, azaz a jövő héten kerül megrendezésre.
Kézdy Dániel szokás szerint meghívta a sajtó képviselőit egy szűk körű beharangozó kóstolóra, aminek már évek óta a budakalászi Kálvária Pince ad otthont. A lehetőségnek duplán örültem, ugyanis jelen állás szerint a fő esemény idején éppen nem leszek itthon, úgyhogy 10 év után ki kell hagynom a legnagyobb furmintszemlét. A sajtókóstolón Szabó Zoltán hosszúhetényi borász tartott egy rövid, de informatív előadást a fajtáról, miközben 10 különböző furmint is várt minket az asztalon, borvidékek és évjáratok terén is széles spektrumon mozogva.

ffsajtokostolo2022_1.jpg

Az előadás röviden bemutatta a furmint szőlőfajta eredetét, magyarországi történetét, termőhelyeit - Magyarországon és a Föld más részein -, valamint klónjainak sokféleségét. A tudomány jelenlegi állása szerint a furmint egyik szülője a heunisch (hajnos), a másik oldalon egy "generációval" feljebb ugorva az egyik szülő ismeretlen, a másik valószínűleg az alba imputotato. Az első magyarországi említést 1230-ra tehetjük és talán meglepő módon nem Tokaj-Hegyalján - ahol csak a 16. században említik először -, hanem Sopron környékéről, egy ajándékozási szerződésben, ahol a szőlőfajta a helyi nevén, zapfner-ként szerepel. Újabb meglepetés, hogy Tokajban régen nem a furmint, hanem a lisztes fehér szolgáltatta az aszúbor alapját. Ennek alapján igen valószínű, hogy a szőlőfajta nem őshonos a Kárpát-medencében, hanem máshonnan került ide.
Az már nem ért senkit meglepetésként, hogy ma viszont Magyarországon terem a legnagyobb területen furmint - kb. 3600 hektáron, ebből 3425 ha a Tokaji borvidéken -, a második helyen Szlovénia (700 ha), a harmadik helyen Horvátország (420 ha), a negyedik helyen Szlovákia (310 ha) áll. Ausztriában mindössze 26 hektáron termesztik a fajtát, de Burgenlandban nagy fantáziát látnak benne és a termőterület várhatóan a többszörösére nő majd.
Klónok tekintetében a fajta igen nagy változatosságot mutat. Tokajban leginkább a T85 és T92 klónok terjedtek el, amelyek édes bor alapanyagként válnak be leginkább - magas savtartalmúak és érzékenyek a botrytis-re -, viszont száraz bor és pezsgő készítésére inkább más klónok alkalmasak.

ffsajtokostolo2022_2.jpg
(Kézdy Dániel és Szabó Zoltán)

Mint említettem, 10 furmintot kóstoltunk, fiatalabbakat és idősebbeket egyaránt. Tokaj, Somló, a Balatonfelvidék és Pécs is képviseltette magát, akadt a mezőnyben natúr bor is és természetesen egy furmint aszúval zártuk a sort.

ffsajtokostolo2022_3.jpgMontium Barna-dűlő Furmint 2019
Szép, fajtajelleges illat körtével, őszibarackkal, fehér húsú gyümölcsökkel. A korty karcsú, de arányos és jól kitöltött, finom savak és leheletnyi fenolosság adja a vázat, picike cukor kerekíti. Körte, őszibarack, édes citrusok és alma adják az aromákat szájban. 6p

Szóló-Dorogi Projekt When Pigs Fly Furmint 2016
Az illatban már kezdődő petrolos palackérés, enyhe kőporosság, érett citrusok és alma. A feszes savak mellett itt is van picike maradékcukor, a korty végén enyhe kesernye. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, citrusfélék, enyhe petrolosság, finom érettség. Gördülékeny, jól iható, szépen érő bor. 5p+

Tomcsányi Családi Birtok Furmint 2020
Tipikus natúrboros gyógyteás illat, kamillateával, rostos körte- és almalére emlékeztető jegyekkel, eleinte pici marcipánnal. Élénk savai némi rusztikusságot kölcsönöznek a bornak, pici cukor itt is van, a korty végén némi szárító hatás és enyhe kesernye is érezhető. Ízvilágát szintén a rostos gyümölcsleveket (alma, körte, őszibarack) idéző jegyek alakítják. 5p+

Szabó Zoltán Furmint 2021
Tiszta, jól definiált illat- és ízvilág, friss gyümölcsökkel, almával, némi körtével és citrusossággal. Könnyed, kiegyensúlyozott, lédús és zamatos bor, sok gyümölccsel, szép intenzitással, jó arányokkal, cizellált savakkal. Nem bonyolult, de nagyon jó inni. 6p-

Szabó Zoltán Furmint 2020
Késői szüretelésű, de száraz bor, töppedt szemek is kerültek a borba (nem erről a borról van szó). Ennek megfelelően alakul az illat: sárga húsú gyümölcsök, némi aszalvány, barackfélék, cseppnyi méz. Szájban is a sárga húsú gyümölcsös, sárgabarackos, mézes jegyek uralkodnak, mellé jön még egy kis grapefruit-os kesernye. Az előző bor után teltebb, sűrűbb, olajosabb, pici cseresség is érezhető. Az alkohol érezhetően magas, de a valós 16,2%-nál alacsonyabbnak tűnt. Izgalmas, karakteres bor. 6p

Pálffy Furmint 2015
Érett illat: kenyérhéj, érett alma, némi méz és virágpor. A közepes testhez meglepően élénk, kissé éles savakat kapunk, amelyek jól megtartják a szerkezetet, de kicsit rusztikussá teszik bort és szárítanak a finisben. Érett almás, enyhén mézes jegyeket lehet felfedezni ízben, határozott palackbukéval, pici kesernyével. Ez a palack már eléggé előrehaladott állapotban van és kicsit disszonáns is volt. 5p-

Demeter Zoltán Boda Furmint 2013
Érett, fejlett, édeskés illat, sárga húsú gyümölcsökkel, barackkal, mézzel, almával, körtével, birssel, édesfűszerekkel. A korty off-dry érzetű, szintén édeskés, (10 g/l a maradékcukor) - bár ez nem áll rosszul a bornak -, tart a sav, leheletnyi cseresség is érezhető, jól kitöltött, telt, enyhén krémes a korty. Érett alma, barackfélék, körte, cseppnyi méz, kis fűszer színezi a bort. Érett, de nem öreg, jobb formában volt, mint a tavaly kóstolt palack. 6p

Oremus Mandolás Furmint 2010
Izgalmas, szépen fejlett illat: sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, körte, érintésnyi trópusi gyümölcs, egy kevés méz. Közepesnél éppen könnyebb a test, a savak feszesek, csiszoltak, de remekül tartanak, leheletnyi cseresség még érezhető, a szerkezet egységes, stabil, az alkohol alacsony. Érett citrusok, barackfélék, sárga húsú gyümölcsök, picike mandula a korty végén, a lecsengés hosszú. A tömör magot szépen fejlett aromatika öltözteti. A sor legnagyobb meglepetése, remek formában van. 7p

Somlói Apátsági Pince Furmint 2010
A bor színe már borostyánba hajlik, az illat érett sárga húsú gyümölcsöket, sárgabarackot, fügét, aszalt gyümölcsöket, narancshéjat idéz. A szikár savak és enyhe cseresség felel a stabil szerkezetért, közben egy kevés maradékcukor teszi kedvesebbé a bort. SAP borhoz képest szinte karcsú, ugyanakkor kellően lendületes és tartalmas, talán kortyközépen döccen meg picit. Sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, finom sósság színezi a bort. Szép érettségi állapotban van. 6p+

Ferdinánd Pince Szent Tamás Aszú 2016
Lassan már fejlett státuszba ér az illat, nem túl intenzív, de tiszta, trópusi gyümölcsök, sárgabarack, körte, pici zöldfűszer. Szájban közepesen koncentrált, nem is túl testes, a magas maradékcukor (193 g/l) mellett szép savak dolgoznak. Még így is talán picikét a cukor felé hajlik, az egyensúly. Sárgabarack, narancs, mangó,  trópusi gyümölcsök, pici fűszer alakítja az ízképet, a lecsengés közepes hosszúságú. 7p+


A kóstolóra a Furmint Február szervezői hívtak meg, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5617825037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása