A Borrajongó

Syrah 2015 a Föld körül

2021. július 05. 06:00 - furmintfan

Másfél éve írtam a Kreinbacher Syrah - akkor is és azóta is - aktuális évjáratáról, a 2015-ösről. Nagyon tetszett a bor akkor, és arra gondoltam, hogy érdemes lenne megnézni, mit tud egy nemzetközi sorban. Ahogy azonban az eredeti posztban is említettem, a bor meglehetősen drága (én is akkor vettem, amikor volt kedvezményes lehetőség) és az árának feléért is lehet már komoly nemzetközi versenytársakat lehet kapni. Annak érdekében, hogy a kóstolósor a lehetőségekhez képest pénztárcabarát legyen, a mezőny többi tagját ilyen "féláras" borok közül válogattam. Hat palack állt csatasorba, hat különböző országból, reményeink szerint a fajta sok különböző arcát felvillantva.
syrah2015_01.jpg

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a kóstoló nem éppen szerencsés csillagzat alatt született. A pandémia miatt természetesen ezt is többször el kellett halasztani, de június elején végül találtunk egy időpontot. A palackokat a biztonság kedvéért a kóstoló előtt kibontottam, így még volt időm az egyik dugós palackot kicseréltetni, de mint utólag kiderült, így sem lehetett komplett a sor, volt még egy palack, ami cserére szorult, de nem lövöm le előre, hogy melyik.

syrah2015_03.jpgBlank Canvas Syrah 2015 Hawkes Bay
Fiatalos, intenzív, finoman hűvös illat: érett málna, szeder, virágok és fűszerek, enyhe borsos aláfestés. Kóstolva sima, selymes tapintású, szinte karcsúnak hat, remekül illeszkednek a savak és tannin is, a korty kiegyensúlyozott, gördülékeny, jó intenzitást produkál. Érett szeder, málna, keleti fűszerek, borsfélék, némi zöldfűszer és gyógynövény adják az aromákat. Precíz, zamatos, elegáns összbenyomást keltő bor, nagyon bejött (most is). 7p (9200 Ft - finewines.hu)

syrah2015_02.jpgPeter Lehmann Futures Shiraz 2015 Barossa Valley
Illatában túlérett és aszalt gyümölcsök, egy kevés mentol és vanília, édesfűszerek, némi capuccino-s aroma. A telt krémes korty sűrű és enyhén édeskés, a tannin érett, omlós, a savak lágyan indítanak, a végén valahogy kilógnak a szerkezetből. Ízében visszatérnek a túlérett meggy, szilva, erdei gyümölcsök, egy kevés édesfűszer, étcsoki pörkölési aromák és szivardoboz. Nem az én stílusom, de a maga nemében rendben van. 6p (8000 Ft - Heinemann)

syrah2015_06.jpgOgier La Rosine Syrah 2015 Collines Rhodaniennes IGP
Az első enyhén vadhúsos fuvallatot szárított mediterrán fűszerek, garrigue, érett piros bogyósok illata követi, majd jön egy kis kávé, pici likőrösség és medvecukor. A bor közepes testű, meglepően alacsony alkohollal operál, nem túl sok, finoman tapadós tannin és szépen beismult sav keretezik. A gyümölcsei már nem frissek, érett-befőttes piros gyümölcsök, pici bors, szárított mediterrán fűszerek jellemzik az ízvilágot. Annak ellenére, hogy Észak-Rhone-ból érkezett a bor, vakon inkább a déli részhez kapcsoltam volna. Kicsit talán előrébb járt a fejlődésben, mint vártuk, de kellemes bor így is. 6p+ (6000 Ft - finewines.hu)

syrah2015_05.jpgMarques de Grinon Syrah 2015 Dominio de Valdepusa DO
Eleinte inkább a hordó pörkölési aromái, fűszerek, pici bőr és animalitás érződnek illatában, majd átveszik az uralmat az érett túlérett fekete bogyós gyümölcsök, egy kis étcsoki és cseppnyi balzsamecet kíséretében. Kóstolva tartalmas, sűrű, rágható beltartalommal, masszív tanninokkal, kicsit emelkedett alkohollal. A savak lágyan indulnak, utána belehúznak és kicsit külön úton is mozognak. Érett és aszalt szilva, fekete cseresznye, fűszerek, egy kevés negró és medvecukor adják az aromákat.  Ahogy valaki találóan megjegyzi: inkább spanyol bor, mint syrah. 6p+ (9600 Ft - Vino Castillo)

syrah2015_04.jpgPlaneta Maroccoli Syrah 2015 Menfi DOC
Szép illat, csupa érett gyümölcs, cseresznye, málna, aszalt meggy, pici csokoládé. A jól kitöltött,  selymesen ölelő kortyban, érett, épp csak kicsit harapós tannint, lágyabb savakat kapunk, finom délies karakterrel. Érett és aszalt gyümölcsök, meggy, cseresznye, szilva, málna, halványan édesfűszerek, pici vanília és tejcsoki biztosítják a díszítést. Nagyon szerethető, meleg hangulatot árasztó bor, az egyik kedvencem volt a sorban. 7p (8950 Ft - Bortársaság)

syrah2015_07.jpgKreinbacher Syrah 2015
Az első palack nagyon nem jött be, az illat egy öregedő bort mutatott, határozott illóval és oxidáció jeleivel, reszelt almával, céklával, földdel, balzsamecettel, gyümölcsök nélkül. Ízben valamivel jobb volt és a szerkezet is tartott, de végül visszavittem a kereskedésbe. A cserepalackot részben azonos összetételű kóstoló brigáddal nyitottuk ki. Örültünk is meg nem is, de inkább nem.
A második palack frissebbnek tűnt, de az illat sem kimondottan fiatalos, van már benne bőven érettség és az illó itt is magasabb volt a kelleténél. Kék és lila virágok, földes jegyek, keleti fűszerek és némi érett erdei gyümölcs elegyedik illatban. Kóstolva nagyjából visszaidézi az illatot, de valamivel fiatalosabb kiadásban, itt is jönnek kék és lila virágos, egzotikus fűszeres jegyek, visszafogottabb az illó és kevésbé van jelen az érettség. A szerkezetre nem lehet panasz, megvan a bor egyensúlya, sima tapintású, nincsenek kilógó élek vagy kilengések, szépen integrál mindent a korty. Ezzel együtt ennél sokkal többet vártam, vártunk ettől a bortól, az árát figyelembe véve pláne csalódás. 5p+ (15900 Ft - Bortársaság)

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2816610474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.07.05. 08:52:21

A pár évvel ezelőtti syrah-vakkóstolónkon a Kreinbacher szintén utolsó lett - az a palack ihatatlanul dugós volt, de ezek szerint akkor se sokkal jobb a helyzet, ha jó a dugó.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.07.05. 09:03:36

@Hepci: Volt aki csak az első, úgy tűnik, valamennyire hibás palack kóstolásánál volt jelen, ő azt mondta, hogy kóstolta párszor a bort a közelmúltban és úgy általában nincs túl jó formában.

merulo_szaturnusz 2021.07.06. 00:09:25

Tavaly ősszel még lehetett kóstolni a Kézdy Daninál a forgalomban már régen nem lévő 2013-as Kreinbachert. Az akkor remek állapotban volt.
süti beállítások módosítása