A Borrajongó

Badacsonyi nyár III. - Csendes Dűlő Szőlőbirtok

2021. június 28. 06:00 - furmintfan

A "Badacsonyi nyár" sorozat következő két részében badacsonyörsi borászatok lesznek majd a fókuszban. Mindkét pincészet a 2010-es években tűnt fel a színtéren, azóta viszont mindkettő kedvelt célpont lett a badacsonyi panoráma és a badacsonyi borok kedvelői között. Mindkét pincészetnél 2017-ben jártam utoljára, akkor egy hétvége keretén belül. Most két külön kitérőt tettem Badacsonyörsre, ezek közül az első a Csendes Dűlő Szőlőbirtok borteraszára vezetett. A borterasz éppen 2017-ben nyílt meg, de én eddig még csak fotókon láttam, most ideje volt, hogy személyesen is meglátogassam.

csendesdulo1.jpg

Az Örsi-hegy geológiailag eltér a többi tanúhegyhez képest, itt ugyanis homokkő az alapkőzet, amelyet többek között bazaltmorzsalék és lösz is takar. A Csendes Dűlő Szőlőbirtok három hektáron, négy fajtával dolgozik: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű és hárslevelű, 2018-tól áttértek az ökológiai szőlőművelésre. A birtok nem rendelkezik saját feldolgozóval, kezdetben a budakalászi Schieszl Borháznál, majd Badacsonyban, először Laposáéknál, most a Büttner Borházban készülnek el a borok. A borok acéltartályokban, irányított erjesztéssel, fajélesztők használatával készülnek, némelyik tételnél előfordulhat fahordós érlelés is. Palackozás után a borokat 6 hónapig palackban pihentetik - kivéve a kéknyelűt, mert azt legalább egy évig -, csak ezután kerülnek forgalomba.

A borterasz nem okozott csalódást, a kilátás pazar, a berendezés igényes, a kiszolgálás kedves, az ételekről nem tudok nyilatkozni, azokat most nem próbáltam. Ami a borokat illeti, külön érdekesség, hogy a szinte minden fajtából több évjárat is szerepel a borlapon, így élve a kínálkozó lehetőséggel én is megkóstoltam néhány régebbi tételt az aktuálisan futó évjárat borai mellett.

csendesdulo2.jpgCsendes Dűlő Olaszrizling 2019
Viszonylag neutrális és visszafogott az illata, egy kis fehér húsú gyümölcs és virág érezhető. Kóstolva karcsú, arányos bort kapunk, enyhén tapadós korttyal, fehér húsú gyümölcsökkel, finoman fanyar aláfestéssel, a vártnál hosszabb lecsengéssel. 5p

Csendes Dűlő Olaszrizling 2017
Ennek intenzívebb és gazdagabb az illata, a kor is hozzáadott a rétegekhez: érett alma, enyhe sósság, zöldfűszerek, kezdődő palackbuké. Az előző borhoz képest kicsit teltebb, olajosabb érzetű, de jó arányokat tart. Érett fehér húsú gyümölcsök, egy kis érett citrus, gyógynövény, zöldfűszerek, enyhe sós aláfestés és csepp méz díszíti a bort, van benne izgalom és felfedezni való, most nagyon szép formában van. 6p-

Csendes Dűlő Szürkebarát 2019
Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, méz dominál illatában, egy kis édesfűszer és méhviasz kíséretében. A nagyjából közepes testhez inkább széles, lágyabb érzetű savakat kapunk, finom krémes érzettel. Fehér húsú gyümölcsök, érett alma, körte, egy kevés citrus adják a díszítést. 5p

Csendes Dűlő Hárslevelű 2019
Diszkréten, de tisztán hozza a fajta tipikus jegyeit: barackvirág, őszibarack, enyhe trópusi sárga húsú gyümölcsös színezettel. Karcsú, kecses, finom savakkal, érzetre picikét melegítő, a többi borhoz képest talán magasabb alkohollal. Ízében édesre érett őszibarack uralkodik, a háttérben egy kis méz, sós-köves villanások. 5p+

csendesdulo4.jpgCsendes Dűlő Hárslevelű 2013
Érett illata aszalt és érett sárga húsú gyümölcsöket, gyógynövényeket és lámpaolajat idéz. Közepesnél könnyedebb testét már átszövi az érettség, de még tart a szerkezet és tartja magát a bor. Érett alma, barack, méz, narancsolaj, kezdődő tercier aromák jellemzik ízét. 5p

csendesdulo3.jpgCsendes Dűlő Kéknyelű 2017
Kemény húsú őszibarack, pici őszibarackhéj érezhető illatában, ízében őszibarack, barackos tea, más fehér húsú gyümölcsökkel. A lendületes savakat egy kevés maradékcukor kerekíti, a kortyban enyhe cseresség is felfedezhető. Papíron félszáraz a bor, érzésre inkább csak off-dry, de jól áll neki az a kis maradékcukor. 6p

Csendes Dűlő Kéknyelű "csak fahordót látott" 2017
Az alapanyag ugyanaz, mint a "normál" kéknyelű esetében, de ez hordóban készült. Ennek megfelelően a fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, barackos tea mellett itt a hordó édeskés fűszerei is szerepet kapnak. A textúra kicsit olajosabb, simább, a bor teltebbnek, vastagabbnak tűnik a hordó hatásának köszönhetően, viszont kevésbé gyümölcshangsúlyos a korty. 6p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116601224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása