Tudom, tudom, még alig kezdődött el a tavasz - az időjárás néha még maga sem tudja eldönteni, milyen évszak is van tulajdonképpen -, de én már a nyárra ácsingózom? Igazából a cím apropója az, hogy egyrészt egy önfeledt badacsonyi borozásra még jó eséllyel nyárig várni kell, azt pedig valóban várom már. Másrészt a mai bejegyzés kvázi a februári etyeki sauvignon blanc négyesfogatról szóló írás párja, ahhoz hasonlóan szintén egy borvidék-egy évjárat-négy pincészet mátrixban ad egy gyors pillanatfelvételt a badacsonyi rajnai rizling-helyzetről, de ezen felül afféle sorozatindítónak is szánom, bár ha úgy tetszik a múltkori Sabar-trióval ez már megtörtént. Ahogy a sauvignon blanc-ról lett és lesz több kisebb-nagyobb, egy boros vagy több boros poszt, úgy alakul egy ad hoc rajnai rizlingek sorozat is, hazai borokkal és külföldi kitekintéssel egyaránt. No, vágjunk is bele, lássuk milyen badacsonyi rajnai rizlingeket találtam itthon és mit rejtettek a palackok, legközelebb pedig más borvidékek rajnai rizlingjei kerülnek terítékre.
Úgy alakult, hogy itthon nagyjából rendelkezésre is áll a tervezett borsorokhoz a megfelelő alapanyag, így külön utánajárást ez rajnai-szemle sem igényel már. Az etyeki sauvignon blanc-sortól eltérően viszont Badacsonyból kissé különböző árfekvésű borok kerülnek majd egymás mellé.
Földi Bálint egyrészt a Sabar főborásza, másrészt a Két Jóbarát Meg Az Anti borász-trió egyik tagja, 2019-ből viszont már önállóan, a saját neve alatt is forgalomba kerültek borai, a kéknyelűt itt dicsértem meg. A Gilvesy bor volt az utolsó, amit megvettem a sorban, az eddigi évjáratok alapján megbízható vétel és az ára sem ver földhöz. A Németh Pince borát még egy tavalyi badacsonyi túra alkalmával szereztem be, ott és akkor a száraz sor legjobbja volt. A Villa Tolnay "alap" rajnai rizlingje egy másik, minőségben és ár-érték arányban egyaránt stabil választás a magyar mezőnyből. Így állt össze a badacsonyi rajnai négyesfogat 2019-ből.
Földi Bálint Rajnai Rizling 2019
Nyitás után bátortalan az illata, visszafogott és hűvös, egy kevés fehér húsú gyümölcs, almafélék, nedves kő és virág bújik elő. Másnap nyitottabb, élénkebb, édes alma, citrusok, virágok színezik. Élénk savakkal lép be a korty, szikár, kicsit rusztikus a savérzet, de a lendület kortyközéptől kicsit megbicsaklik, a lecsengés felé tartva kicsit kifutnak a bor alól a savak. Citrusok, almafélék, pici gyógynövény és rebarbara öltöztetik a csontos vázat, a korty végén pici kesernye. Másnap sokkal rendezettebb képet mutat, a korty kiegyensúlyozottabb, intenzívebb, simább lesz. 6p-
Gilvesy Rajnai Rizling 2019
A csavarzár eltávolítását követően rövid ideig kicsit fülledt és zavart, de ahogy falja a levegőt, sokat változik, előnyére. Először alma és egy kis citrus, majd őszibarack, fehér virágok és mandarin jelenik meg, másnap egy kis sárgabarack is. Karcsú, egyenes, lendületes a korty, a sav egy kicsit talán egydimenziós, de sima felületű, nem éles, a seprőn tartás eredményeképpen kicsit kerekebb a korty vége. Zöldalma, őszibarack, sárgabarack, citrusok, kevés lime és grapefruit. Egy fokkal harmonikusabb, csiszoltabb, mint a 2017-es kiadás volt. 6p-
Németh Pince Prémium Rajnai Rizling 2019
A többiekhez képest ez majd' kiugrik a pohárból, citrom sorbet illata villan be először, majd citrusok, almafélék, némi virág és vanília aromái egyesülnek. Másnap erősen almásba fordul, végül megállapodik egy érett fehér húsú gyümölcsös-citrusos egyvelegnél, pici gyógynövény és vanília kíséretében. Lendületes, de finom tapintású savak kölcsönöznek vibrálást és tartást a bornak, a maradékcukor pedig kiemeli a gyümölcsöket és lekerekíti a savakat. Édes citrusok, őszibarack, alma, egy kis déligyümölcs, érintésnyi vanília, finom édességérzet mellett enyhe fanyarság díszíti a lédús, zamatos kortyot. A sor legízesebb, leginkább behízelgő tagja, abban viszont nem vagyok biztos, hogy idővel lesz már szebb. 6p
Villa Tolnay Rajnai Rizling 2019
Érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, a Stockinger hordó diszkrét fűszeressége jellemzi az illatot. Az aránylag szélesebb kiterjedésű korty tömör magra épül, élénk savak és egy kis cseresség biztosítják a stabil vázat, mintha minimális CO2 is frissítené. Ízben narancs, érett fehér húsú gyümölcsök, pici fűszer. A hordó lenyomata finoman érezhető aromatikában és textúrában is. Fiatal még, nem teljesen simult össze a bor, de úgy tűnik megvan benne a kraft, hogy egy kis palackos érlelés a javára váljon. 6p