A Borrajongó

Tegnap ittam - Villa Tolnay Panorama Chardonnay 2017

2019. március 25. 06:00 - furmintfan

A Villa Tolnay új arculatának bemutatkozása kapcsán már írtam erről a borról, de most volt alkalmam kicsit behatóbban is ismerkedni vele. A Villa Tolnay vezetői - Philipp Oser, tulajdonos-főborász és Nagy László társtulajdonos-birtokigazgató - mindketten nagy Burgundia-rajongók, és a pincénél egyébként sem a Badacsony-alapvetésnek számító olaszrizling-szürkebarát-kéknyelű trióra helyezik a hangsúlyt. Sokkal nagyobb szerepet szánnak a nemzetközi fajtáknak, köztük a chardonnay-nak is. Az új, három fokozatú Villa Tolnay bor-hierarchiában a legmagasabb, három csillagos minősítést kapta az aktuális, 2017-es évjárat, amelyen az új arculatnak megfelelően a Csobánc(z) és a Panoráma dűlő is megjelölést kapott.
Philipp Oser úgy gondolja, hogy ez a bor lehet a Csobánc és a Villa Tolnay válasza Meursault-ra, ahonnan a tőkék is származnak. Nos, részemről két dolgot igazolt a második találkozás: az egyik, hogy ez lehet az egyik legjobb magyar chardonnay, amihez szerencsém volt (tapasztalataim szerint a Villa Tolnay chardonnay-k általában az adott évjárat éllovasai között szoktak lenni), a másik, hogy most még túl fiatal, feltehetően évekre legjobb potenciális formájától. Ehhez kapcsolódóan a rossz hír, hogy a pincénél már nem kapható a bor, érdemes lesz igyekeznie, aki el szeretne tenni belőle.

villatolnaychardonnay2017.jpg

Villa Tolnay Panoráma Chardonnay 2017 ***
A bor spontán erjedt francia Boutes hordókban és ugyanott is érlelődött 6 hónapig finomseprőn. A seprőfelkeverést mellőzték, Philipp Oser és Nagy László szerint, amit nyernek a réven, azt elveszítik a vámon: a bor krémesebb és testesebb lenne a kevergetéssel, ám eleganciájából veszítene.
Az illatot - minimális kezdeti fülledtség után - a jó minőségű hordó fűszeres-csonthéjas terméses jegyei és az érett fehér húsú gyümölcsök határozzák meg. Mogyoró, pisztácia, édesfűszerek, pici fehérbors, alma, citrusok, halványan őszibarack, egészen minimális ananász. A seprőfelkeverés hiányának köszönhetően a test megáll nagyjából közepesnél, nem duzzasztja fel a kevergetés hatásaként kialakuló krémesség. A savak szépen teszik a dolgukat, a bor finom szövésű, a hordó érezhetően jól minőségű, de még nem épült be teljesen. Almafélék, citrusok, kevés őszibarack és ananász, mogyoró, pisztácia, fehérbors érkezik a kortyban is, halvány sós aláfestéssel, a korty vége felé enyhe mandulás kesernyésséggel. Kerüli a fajtához kapcsolt populáris, vajas, popcorn-os, édes gyümölcsös közhelyeket, mértéktartása, eleganciára törekvése valóban Burgundiát idézi, de a hordó jelenlegi állapotában még kicsit leárnyékolja. A bor tehát feltehetően meghálál még egy kis érlelést, szebb arcát mutathatja, ahogy teljesen integrálja a hordót. 6p+/7p- (4950 Ft - Bortársaság)

A palackot Nagy Lászlótól kaptam, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8814711299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása