A Borrajongó

Olaszlecke – Pálffy Pince Káli Fekete-hegy Olaszrizling 2016

2018. február 08. 06:00 - ungert

Köveskál gasztronómiájának és borkérdésének közelmúltbeli sikertörténetszerű felfutása nemcsak a szűkebb értelemben vett Káli-medencére gyakorolt jótékony hatást, de tolta magával a Balaton-felvidéket is, jól. Sikerek persze nem az ajándékfán teremnek, dolgoztak érte sokan és sokféleképpen. Ebből a munkából pedig a Pálffy Gyula és fia, Attila által szakmavezetett Pálffy Pince is kihasította a maga jelentős szerepét.

Bár a Köveskálra történő személyes visszatérést 2012 óta különféle magánéleti gyökerekkel rendelkező problémák miatt halogatom, időnként innen, a főfaluból is rácsodálkozom, mennyire kellemes borok készülnek arrafelé mostanában. Így történt ez most is, amikor rápróbálkoztam a friss olaszrizlingjükre. Pozitív irányba faragott a fajtával kapcsolatos előítéleteimen, ráadásul mindezt természetesen úton tette meg, ami ügyes dolognak számít.

img_2440.jpg

Szóval ez egy olaszrizling, ráadásul technológiai csavarok nélkül. Öregebb tőkékről, természetes személet mellett bazalton nevelve és erjesztve-érlelve. Nem vastag, ellenben produkál némi gyorsan csillapodó, de kezdetben látványos buborékosságot. Illatban hoz némi bájosan szelídítésmentes háziborosságot, de mindemellett komplex, érdekes és élvezetes is. 

A minden bizonnyal hordógyökerekkel rendelkező édesfűszeres-vaníliás karaktere mellett van itt ananász, barack és érettebb citrusfélék is. A korty közepes, tisztasága mellett is rétegzett, a fajta érettebb-gyümölcsös arcát jól egészíti ki az ügyesen adagolt fa. A korty visszafogottan sós, de finoman fanyar és érett is, szóval ügyesen egyensúlyoz az egyes stíluselemek kompromisszumos, harmóniaszerű határán. Tisztán, zavarmentesen búcsúzik.

Érdekes anyag, de van egyfajta garázshangulata is, ami nálam inkább előnyére, mintsem érdemi hátrányára vált. Nem kifejezetten komplex, de legalább szerethető és emlékezetes is, ami nagyon fontos. Arról nem is beszélve, hogy ritkán találni ilyesfajta érdekességszerű olaszrizlingeket széles e honban.

Az 5 és a pont határán ingadozik, ezúttal viszont feljebb szándékozok kerekíteni. A szándékot pedig a másnapra palackban ragadt kétdecinyi adag is alátámasztotta. Még akkor is, ha ekkor már inkább a sós-fűszeres, mintsem  a gyümölcsös arcát mutatta. (3950 Ft, Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7613638242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása