A Borrajongó

Magyar egyveleg 2017/1

2017. március 18. 06:00 - furmintfan

Arra jutottam, hogy talán érdemesebb az egyveleg posztokat a féléves adagokhoz képest kicsit sűríteni, egyrészt több aktualitása lehet egyes boroknak, másrészt jól jön a tömbösítés olyan esetekben, amikor sok kóstoló élményeit nincs időm/energiám külön posztba önteni.
2017 eleje ilyen minden szempontból alkalmas volt egy gyors magyar egyveleg "kihozatalára", rengeteg olyan eseményen voltam, amiről idő hiányában nem született külön írás, jobb híján most így pótolom a lemaradást.

egyvelegdugokm6.jpg
A random módon kóstolt borok mellett itt egy teljes Kikelet retrospektív 2011-es és 2012-es száraz borokkal, egy DemiJohn kóstoló kínálatának a fele (Bencze, Fekete, Sanzon Tokaj, Gallay, Sándor Zsolt Pincészete, sajnos csak ennyire jutott időm), egy Junibor kóstoló (Árvay, DemeterVin, Gere, Hernyák, Pendits, Pfneiszl, Somlói Vándor, Weninger) és egy ETAP "4 borász" est termése (2HA, Benedek, Centurio, Kreinbacher). Vigyázat, maraton!

Pezsgő

garamvariclassicbrut2001.jpg

Garamvári Vincent Classic Brut 2001
Pici érettség, briós, vajas keksz, finom élesztős jegyek, érett gyümölcsösség, alma, jó egyensúly, finom buborékok. Meglepően jól tartja magát. 5p+ (01)

Sauska Rosé Extra Brut
Piros gyümölcsök, süteményszél, fűszerek, pici karamell. Elegáns, remek savakkal, lendületes korttyal, finom, apró buborékokkal. 6p- (01)

Kreinbacher Prestige Brut
Szikár, feszes pezsgő, finom, apró buborékokkal, citrusokkal, visszafogott fehér húsú gyümölcsökkel, enyhe élesztős jegyekkel. 6p (03)

Kreinbacher Extra Dry
Sokkal gyümölcsösebb, intenzívebb, almával, őszibarackkal, finom fűszerességgel. A 15 g/l dosage-nak köszönhetően lágyabb, édeskésebb, barátságosabb, puhább textúrájú pezsgő. 6p- (03)

2HA Pezsgő 2014
Jó 2/3-a olaszrizling, a maradék szürkebarát és rajnai rizling. Jó savak, aránylag nagyobb buborékok jellemezik, kicsit még zárkózott, édes almás, fűszeres ízvilággal, egy kis marcipánnal. 5p (03)

 

Fehér

oremustilia2012.jpg

Oremus Tília Hárslevelű 2012
Érett, de nem öreg illat, érett alma, körte, kevés fűszerrel. Közepes testű, jó egyensúlyt mutat, leheletnyi cser érződik a kortyban, a sav a meleg évjárat ellenére is pont elegendő. Érett citrusok, alma, körte, picike vanília és fűszerek. 5p (01)

Feind Olaszrizling 2015
Zöldalmás, citrusos, enyhén virágos, szőlős, traubis villanásokkal, a korty végén minimális fajtajelleges kesernyével. Könnyed, arányos, remekül iható, jól elkészített alap olaszrizling. 4p+ (01)

Demeter Zoltán Veres Furmint 2012
Érett fehér húsú gyümölcsök, méz, halvány fűszeresség illatban és ízben egyaránt. Kerek, sima korty, érzetre kissé emelkedett alkohol, a végén enyhe kesernye. 5p+ (01)

Bott Frigyes Super Granum 2015
szegfűbors, fehérbors, vanília, gyömbér, szegfűszeg, érett citrusok, narancs, barack, körte. Tömör, megbonthatatlan szerkezet, remek savak, minőségi hordó, hosszú lecsengés. A hordó nyár óta kicsit visszahúzódott, több teret ad a gyümölcsöknek. 7p- (01)

Szepsy Furmint 2013
Betsek, Úrágya, Sasalja, Nyulászó. Gyors változásokon megy át az illata: első kis fedettség, majd fűszerek, mogyoró és marcipán, ezután citromhéj, citrom sorbet, majd pici süteményesség és végül egy kis viasz. Közepes testű, arányos felépítésű, élénk, de nem túlzó savval, jól adagolt hordóval, picike maradékcukorral. Citrusok, szép fűszeresség, bergamot, körte, egy csipet só, pici mandula és marcipán. 6p+ (01)

kikelet2011.jpg

Kikelet Pince Birtok Hárslevelű 2011
A legsötétebb színű bor a sorban és a legérettebb illatot is ez mutatja. Érett trópusi gyümölcsök, alma, barack, pici reszelt alma. Már kicsit lelágyult, valahogy mégis picit rusztikusabb a sor többi tagjánál. Az érett, sőt barnuló gyümölcsök mellett picit kesernyés is, méz, sütőtök, reszelt alma, almahéj is jelzi az érettséget és a kezdődő oxidációt. 4p (01)
Volt még egy palackom, az egy fokkal világosabb színű és fiatalosabb volt, kevesebb trópusi gyümölccsel, több érett fehér húsúval. A kissé rusztikus szerkezet és a barnulóba hajló gyümölcsök itt is megvoltak, de több frissesség volt a kortyban. 5p (01)

Kikelet Pince Kassai Hárslevelű 2011
Ez is meglehetősen sötét árnyalatot ölt, illata tompa, némi érett gyümölcsöt lehet előcsalogatni a pohárból. Máig könnyed és kecses, kerek savak tartják a légies szerkezetet. Érett, kikopóban lévő gyümölcsök, alma, körte, barack díszítik, ízben már kicsit előrehaladott. 5p (01)

Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2011
Szép illat, az érettség mellett van még benne frissesség is: őszibarack, császárkörte, citrusos villanások, fűszerek, kakaópor. Sima, arányos, jó felépítésű, érett citrusokkal és fehér húsúakkal, halvány fűszerességgel. 5p+ (01)

Kikelet Pince Váti Hárslevelű 2011
A legvilágosabb színű bor a sorban. Pici fülledtséggel nyit, majd virágok, fűszerek, pici kakaó, fehér húsú gyümölcsök bújnak elő a pohárból. Picit teltebb, vaskosabb, koncentráltabb a többi hársnál, a masszív savak feszesre nyújtják. Aromatikáját tekintve elsősorban érett citrusokra építkezik, alma, őszibarack, körte és fűszerek kíséretében. Jól érik és még frissesség is van benne. 6p (01)

Kikelet Pince Birtok Furmint 2011
A Váti és a Lestár termése. Illatában finom érettség, érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, egy csipet kakaópor. Jó savak vezetik, az alkohol meglepően alacsony 12%, kis maradékcukrot is lehet gyanítani a savak mellett. Szájban jól tart, érett gyümölcsöket és pici fűszert mutat, csak a célegyenes környékén köszön be egy kicsit a barnuló alma. 6p- (01)

Kikelet Pince Farkas Furmint 2011
Gyümölcsösebb az előző bornál, érett körtét, almát, őszibarackot mutat, egy kevés süteményes fűszeresség és pici virág kíséretében. Kerek korty, legömbölyödött savak, pici cukor, kis krémesség jellemzi szerkezetben. Az érett gyümölcsöket szájban édes fűszerek, halvány sósság kísérik, itt is leginkább a korty végén érezhető az érettség. 6p- (01)

kikelet2012.jpg

Kikelet Pince Birtok Hárslevelű 2012
A Kassai, Lónyai és Váti dűlők termése. Érett citrusos, almás illat, kezdődő oxidáció. Szájban kicsit lágynak hat, az alkoholt is jobban érezni, mint a sor legtöbb tagjánál, picit cseres is, pedig jórészben tartályban erjedt. Ízben is határozottan érett jegyeket mutat: grillázs, körte- és őszibarackkompót, érett citrusok, citromos tea, birs, a végén kalmopyrines kesernye. 4p (01)

Kikelet Pince Kassai Hárslevelű 2012
Érett, de még így is szép illat (aki szereti az ilyen érett jegyeket): trópusi gyümölcsök kompótja, ananászkonzerv, málna, pici virág. Ízben sajnos kevésbé vonzó, kicsit szétomlik és rövid is, túlérett fehér húsú gyümölcsöket mutat, trópusiakkal, kis édességgel, fonnyadó virágokkal. 5p (01)

Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2012
Kissé zárt és fülledt, idővel körte és őszibarack bújuk elő a pohárból. Jó sav és moderált alkohol keretezi és még tartogat friss jegyeket is némi fanyar citrusosság formájában. Fehér húsú gyümölcsök, grapefruit, pomelo, halvány fűszeresség. 5p+ (01)

Kikelet Pince Birtok Furmint 2012
Valami nem stimmelt a palackkal és/vagy a dugóval sem, lappangó TCA, zöldségleves jön illatban, ízben jobb, de ott is van egy kis kartonpapír benne a citrusos, fanyar gyümölcsös jegyek mellett. (01)

Kikelet Pince Váti Furmint 2012
Ez is mutat már érettséget, de összességében jól tartja magát. Édes alma, őszibarack, kis trópusi gyümölcs, fűszerek, ízben egy kis citromhéj és vanília is díszíti. Az alkohol kicsit emelkedett, viszont van elég sav és elég összetett is a bor. Illatban kicsit édeskésebb, ízben inkább fanyarabb. 6p (01)

Balassa Nyulászó Furmint 2012
Érett illatában már sherry-s, calvadosos jegek is feltűnnek, kompótos állagú fehér húsú gyümölcsökkel, pici dióval. Telt, kerek bor, széles savakkal, kompótos gyümölcsösséggel, calvados-szal, pici dióval és dohánnyal. 6p- (01)

Montium Furmint Első 2013
Érett, de vonzó illattal fogad: érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, körte, pici málna. Kerek, kiegyensúlyozott korty, az enyhe édesség-érzettel együtt is, talán csak az alkohol érződik egy kicsit, ahogy melegszik. Érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök, sárgabarack, mangó, narancs, egyhintésnyi málna megint. 6p (02)

Demeter Zoltán Furmint Dry 2013
Kellemes illat: jól definiált fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, pici édesfűszerrel megbolondítva. Szájban kellően lendületes, érzetre minimális maradékcukorral, jó egyensúllyal. Citrusok, lime, körte, őszibarack, halvány fűszeresség. 6p (02)

Pajzos-Megyer Pajzos Furmint Selection 2013
Pajzos Furmint a Megyer-dűlőről. :) Fülledten kezd, szellőzéssel pörkölt mogyoró, fehér húsú gyümölcsök, körte érkezik. Testes, vastag, de kellően feszes is, nem csak széles. Az alkohol érezhetően magas (15%), és ahogy melegszik a bor, ez egyre nyilvánvalóbbá válik. Jó minőségű fa, fűszerek, mogyoró, fehér húsú gyümölcsök, érett citrusok, körte, barack, enyhe sós jegyek, a végén pici selyemcukor. Ambiciózus bor, van egy kis burgundi beütése, de a magas alkohol elkaszálja az egyensúlyt. 6p (02)

Demeter Zoltán Lapis Hárslevelű 2011
Érett sárga húsú gyümölcsök, pici méz és selyemcukor vezetik az illatot elsőre, de érdekes módon idővel frissebbnek tűnik, virágokkal, mangóval, fehér teával. Arányos, jó szerkezetű bor, talán a vége laposodik el egy kicsit, a korát jelezve, de ezt leszámítva élvezetes és összetett élményt nyújt. Sárga húsú gyümölcsök, trópusiak, körte, narancs, enyhe édes fűszeresség. 6p (02)

Demeter Zoltán Boda Furmint 2011
Tompább az illata és az íze, mint a Lapisnak és egyúttal előrehaladottabb is: méz, grillázs, vattacukor, pici marcipán, érett sárga húsú gyümölcsök. Telt, vastag korty, emelkedett alkohol és kesernyésbe forduló lecsengés. 5p (02)

Fekete Pince Birtokfehér 2015
Sós, citrusos, fehér húsú gyümölcsös illat, ízben enyhe zöldfűszerrel kiegészülve. Arányos felépítésű, a hordó alig érezhető, minimális krémesség érezhető a korty magjában. 5p+ (02)

Fekete Pince Ötsoros 2015
Hasonló az előző borhoz, de feszesebb, elegánsabb kivitelben. Lime, citrusok, zöldalma, zöldfűszerek, pici só. 6p (02)

Fekete Pince Zúzmarafehér 2014
Van benne egy botrityses jelleg, sárgabarackos, fűszeres illatú. Ízben a sárgabarack és a fűszerek mellé határozott sósság társul némi maradékcukorral. Markáns, kicsit rusztikus szerkezetű bor. 5p (02)

sanzontokaj.jpg

Sanzon Tokaj Blanc 2015
Tartályban erjedt és érlelődött. Egyenes, jó savú, arányos alapfurmint, zöldalmával, lime-mal, halvány fűszerességgel. 5p (02)

Sanzon Tokaj Classic 2015
90% furmint, 10% sárgamuskotály, tartályban erjedt, 5 hl-es hordóban érlelődött. Élénk savai mellett egy kis cseresség is felfedezhető a kortyban. Körte, alma, szőlő, citrusok, a hordó fűszerei érkeznek ízében. Február óta bedolgozott valamennyit a hordóból, de még mindig úgy éreztem, hogy simulhat tovább. 5p+ (02)

Sanzon Tokaj Rány 2015
50 évesnél idősebb tőkék termése tartályban erjesztve és érlelve. Pici fülledtséggel nyit, utána gyurma, só, visszafogott gyümölcsösség jellemzi. Szikár, feszes, kicsit kemény bor, ízében lime, citrusok, zöldalma és enyhe sósság. 6p (02)

Sanzon Tokaj Selection 2015
Az utolsó szüret alapanyaga, spontán erjedt 230 literes Stockinger hordóban, 9 g/l cukor maradt benne. Körtés, virágos, édesfűszeres, enyhén krémes illat pici illóval. Elég masszív szerkezetű, még egy picit cseres és az alkohol is emelkedett. Ízében inkább sárga húsú őszibarack és sárgabarack érezhető fűszerekkel karöltve. 6p (02)

Bencze Családi Birtok Virgo Kék Bakator Blanc de Noirs 2015
Könnyed, kedves, jól iható bor, pont jó savval, nyári almás, őszibarackos, szőlős ízekkel, a végén pici édesfűszerrel. 5p (02)

Bencze Családi Birtok Riesling 2015
3 szüreti időpont, egész fürtös préselés, 3/4-e tartályban, 1/4-e 500 literes hordóban erjedt, 6 g/l cukor maradt benne. Elegáns, légies, selymes szövésű bor, finoman csilingelő savakkal. Őszibarack, édes citrusok, barackvirág. 6p- (02)

Bencze Családi Birtok Riesling Aries 2015
Terrakota és gránit edényekben volt. Kicsit fülledt, zárt az illata, majd barackot és egy kis édesfűszert mutat. Szikárabb, tömörebb az előző bornál, de kicsit még rakoncátlan, nem simult teljesen össze. Őszibarack, almafélék, pici só, kis édesfűszer. 6p- (02)

Bencze Családi Birtok Riesling Venus 2015 
A botrytises fürtök termése 500 literes hordóban erjedt és terrakota amforában érlelődött 1 évig. Sárgabarack, édesfűszerek, csipetnyi vanília, enyhe kesernye, enyhén emelkedett alkoholérzet jellemzi. 6p (02)

gallaybistronautaf2015.jpg

Gallay Pince Bistronauta Fehér 2015
Pinot blanc és zenit házasítása. Illatában nagyon visszafogott fehér húsú gyümölcsök, virágok, fűszerek, ízben egy fokkal intenzívebb gyümölcsösség köszön vissza: körte, alma, őszibarack, citrusok, a háttérben enyhe fűszeresség, majd fanyar lecsengés. A hordó a háttérben meghúzódik, a savak pont jók, az alkohol enyhén melenget a finisben. A bontás másnapján volt a legszebb. 5p (02, 03)

Gallay Pince Nyékládháza Zenit 2015 (M)
Zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres, finoman krémes, jó felépítésű bor. A két mintaként kóstolt tétel közül ez tart előrébb a fejlődésben. (02)

Gallay Pince Nyékládháza Pinot Blanc 2015 (M)
Fehér húsú gyümölcsök, körte, nyári alma, fűszerek, pici kesernye. Intenzívebb, fűszeresebb, ugyanakkor kicsit cseresebb, rakoncátlanabb, mint a zenit. (02)

Gallay Pince Blanc 2013
Fele pinot blanc, fele zenit, 300 literes hordókban erjesztve és érlelve 1 évig, majd házasítás után további 1 évig érlelve tartályban. Fehér húsú gyümölcsök, intenzív hordófűszerek és fehér húsú gyümölcsök elegye adja az illatot. Masszív felépítésű, komoly anyag, lendületes savakkal, finom krémességgel, egy picikét emelkedett alkohollal. Zamatos és gazdag, a gyümölcsöket határozott hordós jegyek ölelik át, de nem nyomják el. Körte, alma, ananász, bors, gyömbér, leheletnyi só. 6p+ (02)

Sándor Zsolt Cserszegi Fűszeres 2016 (M)
1/3-a hordós tétel, a 2/3-a héjon erjedt tartályban. Szőlő, szőlőhéj, alma, licsi, pici keleti fűszer. Tartalmas, de nem nehézkes vagy túl cseres. (02)

Sándor Zsolt AnnaLuca 2015
Héjon erjedt hordóban. Illatában levendulás körtelekvár, almás pite, pici virág, rózsavíz. Élénk savak és egy kis cseresség támogatja, ízben is visszaköszönnek az illatjegyek. Érdekes és egyedi. 5p+ (02)

Sándor Zsolt Sándorné 2015
Pisztáciakrém, édes fehér húsú gyümölcsök, vanília, seprős jegyek jellemzik illatát. Ízében a fűszerek viszik a prímet, szegfűszeg, vanília, vajas popcorn, fehér húsú gyümölcsök. Nekem inkább egy újvilági chardonnay felé mutat. 5p (02)

Sándor Zsolt Sándorné 2016 (M)
Visszafogottabb, gyümölcsösebb darab, kevesebb seprős jeggyel, friss fehér húsú gyümölcsökkel és fűszerekkel, jó arányokkal. (02)

3 Grácia 2015
Kicsikét fülledt az illata, majd fehér húsú gyümölcsök, citrusok tárulnak fel, bár továbbra is kicsit zárkózott marad. Könnyed, aránylag laza rácspontú bor, üde savakkal, épp csak érintésnyi hordóval, fűszerrel a friss almafélékkel, citrusokkal operáló gyümölcsös főszólam mögött. 5p (02)

goncolharslevelu.jpg

Göncöl Hárslevelű 2015
Az Oremus másodvonalának első hárslevelűje, ami tartályban erjedt és 12 g/l maradékcukrával félszáraz kategóriába tartozik. Nagyon kedves, vonzó illat: trópusi gyümölcsök, ananász, őszibarack,  vilmoskörte, virágok, enyhe késői szüretes jegyek. Jól muzsikáló savak, enyhe édesség, szellős szerkezet jellemzi. Nagyon ízes, kellemes, tele gyümölcsökkel: trópusiak, citrusok, őszibarack, körte, virágok, pici méz, citromhéjak, a végén fanyar lecsengés. Nagyon szerettem.  5p (02)

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2010
Illatában az érettséget avar, gomba és petrol jelzi, a sárga húsú és trópusi gyümölcsök aszalt formában jelentkeznek. Ízben hasonló jegyeket hoz, csipet sóval, pici fával a végén, enyhe édességérzettel. A korty tartalmas, de kezd egy kicsit lelágyulni és a korty vége felé üresedni. Még mindig jó bor. 6p (02)

3 Grácia 2013
Már megérintette egy pici érettség illatban, leginkább fehér húsú őszibarackot és nyári almát mutat. Penge - néha már-már citromos érzetbe hajló - savak húzzák feszesre és hosszúra, ízében érett citrusok, alma, őszibarack, sárga szilva. 5p- (02)

demetervin2furmint.jpg

DemeterVin Király Furmint 2015
Az első palack technokolos illót és kevés gyümölcsöt mutatott. Később a kóstoló során kóstoltunk egy másik palackból, az lényegesen jobb volt. Kicsit zárkózott, körte, alma, pici birs, citrusok bukkannak fel, az illó itt egészen minimális. Szikár, fezes, markáns sóssággal. Az első palackot csak a szerkezet okán tudnám gyenge 5 pontra tenni, a második palack 6 pont. (03)

DemeterVin Furmint 2015
Az Úrágya és a Király termése, fele tartályos, fele hordós. Nyíltabb, zamatosabb, mint az előző bor, édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, körte, citrusok, leheletnyi illó. Szélesebb, de kellően feszes savak, jó struktúra, visszafogott hordó. 6p (03)

somloivandor22015.jpg

Somlói Vándor Olaszrizling 2015
Friss, túrókrémes, fűszeres illat, édes almával. Egyenes, lendületes savú bor, ízében alma, fűszerek, pici mandula, halvány sósság. Jól iható, modern felfogásban elkészített, de Somlót is híven közvetítő olaszrizling. 5p+ (03)

Somlói Vándor Juhfark 2015
Visszafogottabb illat, neutrális fehér húsú gyümölcsök, sóska, egyedi fűszeresség. Szikáran, feszesen indul, krémesebb a vége, a lecsengés közepesnél hosszabbra nyújtózik. Citrusok, neutrális fehér húsú gyümölcsök, halvány zöldfűszeres villanások. 5p+ (03)

Árvay Családi Pincészet Szabi Furmint 2015
A Középhegy termése, tartályban erjedt és érlelődött saját élesztővel. Intenzív gyümölcsösség: alma, körte, őszibarack, trópusi gyümölcsök, fehér virágok. Picikét a fara felé billen az egyensúlya: a savak lágyabb karakterűek, az alkohol érzetre emelkedett. Kedvessége, behízelgő zamata viszont kárpótol. 5p+ (03)

Árvay Családi Pincészet Hárslevelű 2015
A Padihegy termése. Almáspite, méz, hársvirág, körtekompót, pici birs, széles savai mellett enyhe édesség. Most alapvetően tetszett, de kíváncsi vagyok, hogy ezzel az almás ízzel milyen irányt vesz majd idővel. 5p (03)

Pendits Szőlőbirtok Krakó Furmint 2013
Reszelt alma, széna, érett citrusok, oxidáció jegyei, a korty végén egy kis kenyérhéj, pont ideális mennyiségű sav. 5p- (03)

hernyak22015.jpg

Hernyák Birtok Királyleányka 2015
Vonzó fehér húsú gyümölcsök: körte, őszibarack, némi fehér virág színezi. Jó közepes test, aránylag laza, de arányos felépítésű szerkezet, a korty végén leheletnyi kesernye. A fajta komolyabb, testesebb, tartalmasabb interpretációja. 5p (03)

Hernyák Birtok Pinot Gris 2015
2-3 hetet ázott héjon a szürkebarát, majd 6 hónapot töltött használt hordóban. Hűvös, mentolos fűszeresség lengi be a bor illatát, mellette szőlőhéj, narancs, narancshéj. Markáns, masszív felépítésű, enyhén cseres, ízében fehér húsú gyümölcsök, gyümölcshéj, édes fűszeresség, pici mentol. 6p (03)

pfneiszlduo.jpg

Pfneiszl Biobirtok Zefír 2016
Szőlős, szőlővirágos, traubis, finoman citrusos, nagyon friss, kedves, jól iható bor. 4p+ (03)

Weninger Faß 107 2016
Sauvignon blanc, spontán, tartályban erjesztve, majd kén nélkül seprővel lepalackozva. Érdekes illat: pici grillázs, seprős jegyek, édesfűszerek, angolkrém, fehér húsú gyümölcsök. Szájban krémes, fehér húsú gyümölcsös, zamatos, körtével, almával, édes citrusokkal, enyhén emelkedett alkohollal. 5p+ (03)

Kreinbacher Furmint 2015
Kissé neutrális aromatika, fehér húsú gyümölcsökkel, némi citrusossággal, a korty végén enyhe kesernyével. Aránylag lazább szerkezet, pont jó savval. 5p (03)

centurioduo.jpg

Centurio Szőlőbirtok Tizenhat Cuvée 2016
A fele zenit, a másik fele hárslevelű és szürkebarát, utóbbi kettő hordóban érlelve. Jól definiált körtés, szőlős illat és íz, élénk savak, érzetre picit emelkedett alkohol a korty végén. 5p (03)

2HA Pinot Gris 2015
A fehér húsú gyümölcsöket, érett citrusokat szépen egészítik ki a hordó fűszerei, érzetre visszafogottabbnak tűnik a hordó, mint a korábbi évjáratokban. Arányos felépítés, jó egyensúly. A pincészet eddig legjobb szürkebarátja szerintem. 6p- (03)

Benedek Pince Cserszegi Fűszeres 2016
Ahhoz képest, hogy saját élesztővel erjedt, nagyon intenzív és áradó az illat,a hozza a fajta szőlős, licsis, virágos, fűszeres jegyeit, egy kis ananásszal, körtével kísérve. Az átlag cserszeginél egy fokkal tartalmasabb anyag. 5p (03)

Benedek Pince Epreskert Sauvignon Blanc 2016
Visszafogott, óvilági sauvignon illat, zöldes jegyek, pici friss karalábé, majd zöldalma, idővel édes alma tűnik fel. Kellően feszes, jó felépítésű bor, ízében zöldalma, citrusok, finom zöldes jegyek. 6p- (03)

Benedek Pince Epreskert Chardonnay 2015
Édeskés, seprős, popcornos illat. Szájban picikét lágyan indul, inkább a korty második felét tartják a savak. Enyhén krémes, vajas, pocornos, édes fehér húsú gyümölcsös ízekkel. 5+ (03)

Paulay Borház Bitangjó Furmint 2015
A tokaji Verebes-dűlő termése. Illata visszafogott, neutrális fehér húsú gyümölcsöket, citrusokat hordoz. Feszes savak, enyhén emelkedett érzetű alkohol, árnyalatnyi cseresség keretezi a nyurga, közepes testet. Citrusok, zöld és fehér húsú gyümölcsök, fanyar lecsengés. 5p+ (03)

kristinussb2015.jpg

Kristinus Borbirtok Sauvignon Blanc 2015
Fajtajelleges, de nem túl intenzív illat: egres, citrusok, zöldes villanások. A korty könnyű, a savak kellő lendületet adnak neki, de nem túlzóak. Ízében zöldalma, citrusok, lime, bodza, egres. 5p- (03)

 

Rosé/Siller

Sándor Zsolt Schiller 2015
100% zweigelt. Visszafogottan gyümölcsös, enyhén fűszeres-virágos, gyümölcshéjas, mályvás illat. Szájban az átlag rosé/siller kategóriánál testesebb, a savak viszonylag lágyak, talán picike cukor is maradt benne, az alkohol emelkedett érzetű. Visszafogott gyümölcsösségéhez héjas jegyek társulnak. 5p- (01, 02)

Gallay Pince Bistronauta Zweigelt Rosé 2015
100% zweigelt, tartályban erjesztve és érlelve. A gyümölcsösség már kicsit tompább, piros bogyósok, cseresznye villanak fel. Jó sav, arányos szerkezet. 4p (02)

Sándor Zsolt Zweigelt Rosé 2015
Spontán erjedt és 8 hónapot töltött használt hordóban. A rosé-standarnál visszafogottabb piros bogyós gyümölcsösséget (cseresznye, szamóca, meggy) pici fűszeresség és enyhe cseresség egészíti ki. A korty tartalmas, jól kitöltött, többet ad, mint egy átlag rosé. 5p (02)

Kreinbacher Rosé 2016
Cabernet franc, kékfrankos és syrah. Jól definiált, de nem "mű" szamócás illat, ízében piros bogyós gyümölcsök, szamóca, cseresznye mellett finom zöldfűszers, sós villanások fedezhetőek fel. A korty tartalmas, pont ideális savval megtámogatva. 5p (03)

Centurio Első Fejtés 2016
24 órán ázott héjon a cabernet franc, mégis rettentően halvány színű bor lett. 11 g/l maradékcukor van benne, így félszáraz. Visszafogott illat, minimális CO2, leginkább őszibarackos ízvilág, finom krémesség és enyhe édesség után fanyar lecsengés. Inkább fehér boros karakter, vakon tuti, hogy nem mondanám rosénak. 5p (03)

 

Vörös

hummelvarerdo2011.jpg

Hummel Várerdő Merlot 2011
Illatában grafit, édes meggy, erdei gyümölcsök, kevéske animalitás, ami másnap felerősödik és földes, temperás jegyekkel egészül ki, bár még nem zavaró mértékben. Szinte már szikár, de arányos felépítésű, finomszemcsés tanninnal, a bor szövetébe simuló savakkal. Meggy, fanyar erdei gyümölcsök, pici zöldfűszer, halvány földes jegyek díszítik. Másnapra a gyümölcsök kicsit már megkoptak. 6p (01)

Etyeki Kúria Red 2013
Kékfrankos és egy kevés pinot noir. Közepesnél intenzívebb piros bogyós gyümölcsös, fűszeres illat, pici erdei gyümölccsel megtoldva. Remek sav, sima tannin, éppen közepes test, lédús gyümölcsök, szép fűszeresség. 6p (01)

Pfneiszl Merlot 2014
Hűvös hangulat, meggy, piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, pici fenyőtű illatban és ízben. Könnyed testű, élénk, de nem túlzó savak és jelzésértékű tannin keretezi. 5p (01)

Kreinbacher Birtokvörös
Fele syrah, a többi pinot noir és zweigelt. Piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, pici túrókrém illatban, majd megint piros bogyósok, meggy, cseresznye, málna szárított zöldfűszerekkel meghintve szájban. Közepesnél keskenyebb, jó savak vezetik, a tannin kevés, integrált, a lecsengés közepesnél rövidebb. Hűvös hangulatú, jól iható vörösbor. 5p (01)

Heimann Barbár 2013
Érett meggy, erdei gyümölcsök, feketecseresznye, málna, szeder, pici csokoládé fűszerek hatják át illatát és ízét. Tömör és jó felépítésű, még rakoncátlankodó tanninokkal. Ígéretes, de érezhetően nagyon fiatal még. Lesz ez majd több is, most 7p- (01)

Luka Pincészet Cabernet Sauvignon 2009
Illatát tekintve első nap tökéletes Erős Pista-imitátor, egy kevés zöldpaprikával fűszerezve, másnap némi érett fekete bogyós gyümölcsösség is szóhoz jut a paprikaáradat mellett. Szájban sima, éppen elég savval, picit tapadós tanninnal. Ízében megint paprika, kávé, fekete bogyós gyümölcsök, pici kátrány. 4p (01)

Bott Frigyes Pinot Noir 2015
Hűvös hangulatú illat: roppanós piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, csipkebogyó, szamóca, málna, ribizli, szép rózsaborsos fűszerességgel és virágokkal kiegészülve. Elegáns, de feszes, jó tartású korty, finom tannin, pörgős savak keretezik. Ízében visszaköszönnek az illat piros gyümölcsös, fűszeres, virágos jegyei. 7p- (02)

Kristinus Borbirtok Birtokvörös 2012
Merlot, cabernet franc, zweigelt és kékfrankos. Érett meggy, erdei gyümölcsök illata, leheletnyi illóval. Közepes testű, relatíve alacsonyabb savtartalom és finomszemcsés tannin jellemzi. Enyhén édeskés, laza szövésű, meggyes, erdei gyümölcsös ízvilággal. 5p (02)

2HA Egyszervolt Birtokvörös 2014
Meggy, ribizli, savanykás piros bogyós gyümölcsök, hűvös zöldfűszeres és gyógynövényes színezet, közepes, arányos felépítésű test, picike illó. 5p+ (02, 03)

sauska7villany2012.jpg

Sauska Cuvée 7 Villány 2012
55% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc, 15% merlot. Illatában sok fekete bogyós gyümölcs (áfonya, feketeribizli, szeder, cigánymeggy) dominál, pici vaníliával, kávéval, kakaóporral, finom fás jegyekkel megtoldva. A közepesnél éppen nagyobb testhez jó savak párosulnak, az alkoholt nagyrészt elnyeli, a hordó is megtalálta a helyét a borban. Az érett fekete bogyós gyümölcsöket egy kis fűszer, étcsoki és kávé keretezi. 6p+ (02)

Bencze Családi Birtok Pinot Noir 2015
Friss, gyümölcsjoghurtos illat, meggy, cseresznye. Ízben sok piros bogyós gyümölcs: cseresznye, szamóca, meggy uralja. Arányos, elegáns bor, kicsit talán hosszra vártam tőle többet. 5p+ (02)

Bencze Családi Birtok Cabernet Sauvignon 2013
Meleg hangulatot árasztó illat: meggy, erdei gyümölcsök, kis gyógynövény, pici fűszerpaprika, és ez köszön vissza ízében is. Közepes testű, ehhez mérten arányos szerkezetű bor. 6p- (02)

Gallay Pince Bistronauta Zweigelt 2012
Már érettséget mutat, kicsit a gyümölcsei is megkoptak, de még érezhetőek meggyes, piros bogyós gyümölcsös aromái. A gyümölcsök mellett pici földesség és minimális illó is feltűnik. 5p (03)

Gallay Pince Zweigelt 2013
Intezív és szép illat, meggyel, gazdag fűszerességgel, pici rózsás virágossággal. Szájban jó koncentrációt villant, még picit cseres, meggylé, piros bogyós gyümölcsök, málna, édes fűszeres és virágos jegyek díszítik. A hordó még kicsit elöl van, de nagyon ígéretes anyag. 6p (02)

Gallay Pince Kékfrankos 2013
Az egri Cigléd-dűlő szőlőjéből készült. Illatában sok édesfűszer, kókusz, vanília, rumpuncs, erdei gyümölcsök, málna, szeder, érintésnyi illó. A korty tartalmas, masszív, a tannin még kicsit húz. Meggy, málna, sokféle édesfűszer, pici rumpuncs. 6p (02)

sandorzsolt2zweigelt.jpg

Sándor Zsolt Kétszer 450 Zweigelt 2013
Koncentrált, szép illat főleg meggyel, pici sóval meghintve. Közepes teste mellett jó koncentrációt mutat, a tannin közepesnél kevesebb, picikét tapadós, de nem bántó. Az intenzív meggyes ízt szép fűszeresség és pici földesség árnyalja. 6p (02)

Sándor Zsolt Legény Zweigelt Válogatás 2013
Egy enyhe pörkölt magvas fedettséget mutat először, majd szellőzéssel felszabadulnak a meggyes illatjegyek. Testesebb, kerekebb, hosszabb bor, mint az előző bor, ugyanakkor intenzitását tekintve kicsit visszafogottabb, meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres ízzel. 6p (02)

2hacourage2012.jpg

2HA Courage 2012
Erdei gyümölcsök, pici étcsoki, finom fűszeresség. Szerkezetében minden a helyén, szépen texturált, nagyon jó formában van. Egyre szebb. 7p/8p (03)

Pfneiszl Biobirtok Távoli Világ 2014
Carmenére, malbec, sangiovese, shiraz, zinfandel házasítása. Hűvös, piros bogyós gyümölcsös, zöldfűszeres illat és ízvilág. Legfeljebb közepes, szinte szellős test, jó arányok, az illatból visszaköszönő aromatika jellemzi, a tannin picit tapad, de szerencsére durva éretlenség nem észlelhető. 5p+ (03)

Pfneiszl Biobirtok "Ne nézz vissza haraggal" Kékfrankos Premium Selection 2013
Fele új, fele használt hordóban volt. Picit zárkózott az illata, szájban jobban kinyílik. Élénk savak lendítik előre, a hordó azonban még eléggé ráül az alapanyagra, a tannin érdes, nem épült be még. Meggy, erdei gyümölcsök, fahéj, szegfűszeg, fás jegyek. Meglátjuk, mennyire építi be a fát. 5p+ (03)

weningertrio_1.jpg

Weninger Kékfrankos 2015
Az elején pici vashús, majd meggy, pici fűszer. Sima, puha, laza szövésű korty, meggyes, meggymagos, kék bogyós jegyekkel, pici fűszerrel, leheletnyi animalitással. 5p+ (03)

Weninger Steiner 2013
Alaposan ki kell szellőztetni, bőrös animalitással indíz, majd grafitos, földes, meggyes, meggymagos jegyeket mutat. Sima felszínű, feszes savak és közepes mennyiségű tannin foglalja keretbe a meggyes, grafitos, fűszeres aromákat. 6p (03)

geretrio.jpg

Gere Attila Pincészete Fekete Járdovány 2014
Határozottan fűszeres, kék virágos, erdei gyümölcsös, intenzív zamatú bor, közepesnél vékonyabb testtel, enyhén ragadós tanninnal, egyedi aromatikával. 5p+ (03)

Gere Attila Pincészete Finesse 2013
Bordeaux-i fajták egy kis kékfrankossal. Illatában pici animalitás, cseresznye, erdei gyümölcsök, sok fűszer. Közepes testű, az alkohol kicsit melegít, a tannin lehetne picit finomabb. Erdei gyümölcsök, feketecseresznye, fűszerek, pici fa. 6p (03)

Gere Attila Pincészete Solus 2011
Érett, csokis, konyakmeggyes, enyhén túlérett erdei gyümölcsös illat egy pici lószőrös animalitással. Egységes, jó egyensúlyt mutató szerkezet, sima tannin. Picit még zárkózott, erdei gyümölcsös, meggyes, csokis, trüffeles aromákat villant. 7p- (03)

Centurio Szőlőbirtok Összetett 2015
Kékfrankos és cabernet franc. A viszonylag visszafogottabb, meggyes, piros bogyós gyümölcsösséget pici földesség színezi illatban és ízben egyaránt, szájban egyedi fűszeres ízekkel kiegészülve. Karcsú, arányos felépítésű, jól iható vörösbor. 5p+ (03)

Heimann Alte Reben Kékfrankos 2014
Hűvös illat: erdei gyümölcsök, málna, cseresznye, kék szőlő, finom fűszeresség. Az alig közepes testes élénk, de a bor szövetébe szépen illeszkedő savak repítik, a tannin alig érezhető, a korty lendületes, gördülékeny. Savanykás erdei gyümölcsök, meggy, málna, cseresznye, finom fűszeresség. 6p (03)

szeremleybakator2008.jpg

Szeremley Pincészet Bakator 2008
Gránátba hajló színe már jelzi korát, egyébként is viszonylag halványabb árnyalatú. Illatában és ízében szőlőlekvár, csipkebogyó, aszalt málna, pici gomba és trüffeles jegyek. Az élénk savaknak köszönhetően a kortynak most is van tartása, az egyedi aromatikával együtt még ilyen idős korában is jó inni. 5p (03)

 

Édes

Hímesudvar Szamorodni 2012
Nagyon visszafogott illatában némi narancs, narancsvirág és sárgabarack bukkan fel. Szájban könnyed, kissé híg, röviden tart, a sav az évjáratnak megfelelően kevés. Ízben sem különösebben intenzív: narancs, sárgabarack, őszibarack, pici fűszer. Fiatalabb korában jobban tetszett. 5p (01)

Paulay Borház Szamorodni 2012
Sárgabarackos, fűszeres illat egy pici illóval. Közepes koncentrációt mutat, picit krémes, viszont kicsit lehetne több a sava, de ez már csak egy ilyen évjárat. Sárgabarack, őszibarackbefőtt, körtekompót, aszalt alma, fűszerek és narancshéj, fanyar lecsengés. 5p+ (01)

Demeter Zoltán Sweet 2013
Édes trópusi gyümölcsök, sárgabarack, felezett őszibarackbefőtt kavalkádja orrban és szájban egyaránt. Remekül iható, aránylag lazább szerkezetű késői szüret, gazdagsága miatt mégsem lehet félvállról venni. 6p (02)

bottbottrytis2011.jpg

Bott Pince Bott-rytis 2011
141 g/l cukor. Sűrű, mély illat: sárgabaracknektár, a háttérben trópusi gyümölcskoktél, mangó, maracuja, minimális füge, datolya, vanília. Elegáns és tartalmas, jó koncentrációt mutat, finoman krémes. Az illatjegyeken túl íze friss sárgabaracklekvárt, tejcsokit, édes fűszerességet mutat. Az átlag késői szüreteken bőven túlmutató anyag. 7p+ (02)

Árvay Családi Pincészet Édesem 2016 (M)
Édes sárgamuskotály, 92 g/l maradékcukorral, még mintaként kóstoltam. Visszafogottan parfümös, szőlős, trópusi gyümölcsös, körtés, licsis aromatika. Picikét lágy sav, a végén finom fanyarság keretezi. (03)

Pendits Szőlőbirtok Cuvée Sweet 2012
Furmint és hárslevelű 54 g/l maradékcukorral. Édes őszibarack, körte, almakompót, pici dió, enyhe oxidáció, viszonylag lágyabb savak jellemzik. 5p (03)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8512346177

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kacag a máj 2017.03.20. 16:53:12

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Néha légy bolond, egy kicsikét, elrepül úgy a szürke gond, derül az ég, van abba valami báj, hogyha kacag a máj, ezért itasd kicsikét, irányt mutat a Heti sajtó, hova tovább érzékiség. Hétszents...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2017.03.18. 16:44:03

A 2014-es Járdovány a leghalványabb (vékony, kesernyés, savankás) az általam ismert négy évjáratból (a 2011/12 a legjobb).
A Szeremley Bakatort vagy 1 éve ittam, de az legalábbis már túl volt a csúcsán. Én nem venném.
A Gallay és Sándor Tamás egyre jobb, az igaz.

sweetsole 2017.03.18. 20:20:52

@loading: Mármint Sándor Zsolt ;-)

loading 2017.03.18. 21:36:01

@sweetsole: igen-igen. Fene a kialvatlanságba!

dagadtos 2017.03.19. 19:59:42

Miért lenne jobb a 15-ös 2ha PG, mint az egészen kiváló 13-as volt? (A 15-ös is tetszett, nem arról van szó.)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.03.19. 20:08:58

@dagadtos: Azon nekem hangsúlyosabb volt a fa, amennyire emlékszem.

dagadtos 2017.03.19. 20:42:12

@furmintfan: Igen, de a struktúra sokkal jobb, feszesebb volt.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.03.19. 21:13:57

@dagadtos: Az is igaz. Valószínűleg ez az évjárat gyorsabban is érik. Akkor mondjuk úgy, hogy ez most jobb(an tetszett), mint a 2013-as ilyen idős korában. :)
süti beállítások módosítása