A Borrajongó

Mondovino 2014 - Fine wine tintázás

2014. december 15. 06:00 - akov

Ezt a posztot a Mondovino 2014 nevezett Fine Wine Lounge szegletében kóstolt csúcsragadozóknak szentelem. A gyakorlatban ez mocskosul drága, nehezen hozzáférhető, még nehezebben megfizethető borokat jelent. Biztos vagyok benne, hogy a cikk elolvasását követően sok ismerősöm szívesen kitűzné a fejem a vármegyeházára. Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas sorok és árcédulák következnek.

haut-brion.jpg

Sandrone Le Vigne Barolo 2009

Vadon erjedt a bor acéltartályban, majd 500 literes francia hordókban érett 24 hónapig. Egynegyedük volt új. 20 hónapos palackos érlelés után került piacra. Nagyon vonzó minden értelemben, rózsás, ribizlis, cseresznyelekváros és hecsedlis hangulat. Kiváló minőségű és kezelésű fa, szárított fűszerek, életteli sav, elég sok, darabos állagú tannin. Jó egyensúly, méretes lecsengés. Nagyon tetszik, egyedi karakter. 7p+. 14,4%. 90,0 EUR (WA 95)

Tenuta San Guido Sassicaia Bolgheri 2011

85% cabernet sauvignon és 15% franc. Acélban erjedt, majd 24 hónapot érett francia fában. Elég visszafogott illat, rózsával, piros ribizlivel. Nagyon-nagyon sok és rusztikus, darabos, hosszan felrakódó tannin, szinte csíp a bor, a sav sem kevés persze. Hiába a minőségi hordó, a viszonylag szép gyümölcsösség, ez a bor annyira kemény, hogy szinte élvezhetetlen. 6p. 140,0 EUR

Ornellaia Bolgheri 2011

51% cabernet sauvignon, 32% merlot, 11% franc és valamennyi petit verdot. Acélban erjedt, majd 70% új, illetve 30% használt hordóba került. 18 hónapos érlelés. Komplex, rétegzett gyümölcsösség, cseresznye, meggy, fekete ribizli, méregdrága fával fűszerezve, ésszel extrahált tanninnal és kiváló, lendületet és frissességet adó savval. Kimért és elegáns, fényévnyi lecsengéssel. Nagy bor, nem vitás, a Sassicaia most biztosan nem áll meg mellette. 8p. 120,0 EUR (JR 18, Antonio Galloni 96+, WS 96)

Guigal La Turque Côte-Rôtie 2007

Problémás évjárat. Mészköves, palás, agyagos és vas oxidban gazdag termőhely, némi homokkal. A syrah mellett 7% viognier került a cefrébe. 35hl/ha hozam, acélban erjedt, majd 42 (!) hónapos újfahordós érlelést kapott. Világos rubin szín. Már érettséget mutat, sok-sok fával, amely olajos-tejes-vaníliás érzetű. Rózsa, bőr, érett eperlekvár, piros bogyós gyümölcsök, remek fókuszt adó sav, közepes mennyiségű tannin. Életteli syrah, jó sok hordóval. Nem túl koncentrált, de amije van, azzal jól gazdálkodik. Szinte burgundi kivitel. 7p+. 379,0 EUR

Guigal La Landonne Côte-Rôtie 2007

100% syrah. Mészköves, agyagos, vas oxidban gazdag termőhely. 39hl/ha hozam. Acélban erjedt és szintén 42 (!) hónap újfahordós érlelést kapott. Világos rubin szín. Fűszerpaprikás illatok, meleg gyümölcsösség, virágok, fűszerek, állatok. Egyedi jelenség. A közepesnél nagyobb test mellé elég sok, a La Turque-vel összehasonlítva jóval keményebb tannin karmol. Savanyú gyümölcsök, piros ribizli, tejes-karamelles fa és egy pici zöldesség színez. A tanninja lehetne érettebb, a bor pedig intenzívebb. A hosszú lecsengés végén kiteljesedik, és gyümölcseit villantja. 7p. 379,0 EUR

Château Pontet-Canet Pauillac 2011

60% cabernet sauvignon, 35% merlot, 4% franc és 1% petit verdot. Biodinamikus művelés, mindent lóval csinálnak a birtok egy harminchektáros részén. Erjesztés vadélesztővel beton és fa kádakban. 60% új fa, 16 hónapos érlelés. A 2012 évjárattól Bordeaux-ban elsőként amforákat is használnak. Meggyes-mákos rétes feeling, már abszolút levetette friss primőrösségét. Dzsemes lekvárosság, szép fűszerek, visszafogott mennyiségű fa. A közepesnél nagyobb test, savanyú gyümölcsökre rímelő savasság, cseresznyés-meggyes gyümölcsösség, minőségi fa. A tannin poros állagú, a bor egyensúlya minden tekintetben kiváló. Elegáns és hosszú. Szinte fogyasztásra kész állapotban van. 7p+. 119 EUR (RP93-95, WS92, Decanter 18)

Château L'Église Clinet Pomerol 2011

Mindössze 5.5 hektáros birtok, üledékes, agyagos, homokos és vas oxidban gazdag termőhely. Betonban és acélban erjed, 80% új fát kap 18 hónapig. 85% merlot és 15% cabernet franc. Közepesen intenzív, keleti fűszerekkel és ribizliszárral átitatott illat, rózsával, szederrel, finom fás fűszerekkel. Icipici főttes karaktere is van. A közepesnél testesebb, feszes savasság, még némi integrálásra kész hordóval, szedres gyümölcsösséggel. Sok, de érett tannin, hosszú lecsengés. Lehetne intenzívebb és kitöltöttebb, valamint egy kevés főttesség kíséri. 7p+. 119,0 EUR (RP95, WS92, Decanter 18, JR16.5)

Château Margaux 2011

86% cabernet sauvignon, 10% merlot, 2%-2% franc és petit verdot. Fakádakban erjed, majd 100% új fát kap 22 hónapra. Kb. 144.000 palack készül belőle. Besimulós klasszis francia fa, hihetetlenül vonzó illat, kívánatos meggyességgel, abszolút profi. Kóstolva elsősorban savanyú gyümölcsösséget ad, sok, de érett-poros tanninjával szépen elbánik a piros és fekete bogyósok köre, a hordó remek fűszeressége. Talán kicsit zárt, de a lecsengése így is iszonyúan meggyőző. A 100% új hordó annyira nem domináns, hogy szinte hihetetlen. 8p. 600 EUR (WS 94, JR 17.5, Decanter 18.5)

Château Lafite Rothschild Pauillac 2011

80%-20% cabernet sauvignon és merlot. Hűvös, rózsás-violás illat, a fát szinte alig érezni. Kis cseresznyésség-meggyesség, sok poros tannin, de a bor szinte teljesen zárt. Nem tudom értelmezni és emiatt nem is pontoznám. 700 EUR (Decanter 18.5, RP90-93, WS94)

Château Latour Pauillac 2011

84.5% cabernet sauvignon, 15% merlot és egy fél százaléknyi petit verdot. A birtokon jelenleg biodinamikus átállás zajlik, közel 30 hektárt művelnek már ezzel a módszerrel. Többszörös, rigorózus válogatás, csak a legegészségesebb gyümölcs kerülhet bele. Acélban erjed, a sok-sok részre felosztott területeket parcellánként elkülönítve kezelik. Ebben az évben a szokásos préslé felét, összesen mintegy 3%-ot adtak a borhoz. 100% új fa. 190.000-240.000 palack. Ez a bor konkrétan beszarás. Olyan komplex és szédítő gyümölcskaraktere van, ami igazi ritkaság. Először is az érett és enyhén túlérett meggy, a fekete cseresznye, a ribizli, aztán egy kis meggymagosság (benzaldehid, hopp), aztán egy egész picike zöld, egy kis rózsás virágosság, no meg kakaó. És az egészet főúri vanília vonja keretbe. Nem sok, csak éppen annyi, amennyi kell. Az meg, hogy mennyi a sav, meg hol a tannin, fel sem írtam, annyira sem érdemes. Sokrétű, egyedi, meglepő és végtelen. Atipikus bordeaux-i. 8/9p (Decanter 18.5, RP93-95, WS93-96)

Château Cheval Blanc Saint-Émilion 2006

Hagyom a részleteket, mert ennek a palacknak valami baja volt. Egyik nagyokos vásárló beszólt, mire az arisztokratikusan zümmögő Enomatic rabszolgái egy röpke pillanatra megálltak, összedugták a fejüket és megállapították, hogy ez nem olyan, amilyennek kéne lennie. Én meg odatartottam a kis poharam, mondom, kedvenc témám a borhibák tanulmányozása. És valóban. Mákos, darált mákos hangulat, a gyümölcsök eltűntek szinte, a fa meg egyértelműen előtérbe került. Főtt aromatika, frissesség semmi, a lecsengésben hordó és poros tannin. Ez egy drága kör volt. Valakinek. 800 EUR (JR17, RP95, WS92-95)

Château Haut-Brion Pessac-Léognan 2010

23% merlot, 57% cabernet sauvignon, 20% franc. 80% új fa, 18-22h érlelés. 120.000-140.000 palack készül. Intenzív, rendkívül vonzó illat, szálazhatatlan, szépen integrált és meglepően visszafogott fás jegyekkel, természetesen a létező legkiválóbb hordók adják. Egyedi kék virágosság lengi át, szinte bele lehet szédülni. Testes, de az elegancia határain belül, még szinte friss aromatikával, pengeként dolgozó savval. Szeder, ribizliszár, finom pörkölési aromák, de egyszerűen a hordó szinte eggyé válik a borral. A tannin finoman extrahált, nem bánt, csak struktúrát ad. A magas alkohol egyszerűen sem testben, sem máshogy nem érezhető. Végtelenített lecsengés. Megáll az idő. 9p. 15,0%. 1,000 EUR (RP100, TA99, WS99, Decanter 19.5, JR19)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr706975819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.12.15. 06:42:29

Wow, nem semmi sor! Köszi a beszámolót
"...kedvenc témám a borhibák tanulmányozása."
"Ez egy drága kör volt. Valakinek."
:D

silvousplait 2014.12.15. 10:19:19

@akov: A 2011-es nem volt eppen egy kivalo ev Bordeaux-ban (2010 annal inkabb), es megis... Penz, technika persze dogivel - nyilvan a harmadnapos mosogatolebol is kihoznanak valamit, ami utcahosszal verne a hazai mezonyt. Guigal jo dragan akarta latni a borait - tessek ! Van epeszu ember, aki tenyleg sivarnak erezne az eletet nelkule ? A Lafite-Rotschildnak, ugy mondjak itt, szokasa a zartsag; no nem tart sokaig, csak ugy 2, esetleg 3 evtizedig... De ha valakinek kell 1945-os kb. 2500 euroert (a multkor meg megvolt), csak szoljon, az mar biztosan nem lesz zart :) Ahhoz kepest, hogy a multkor egy 85 euros kisbeka borocskarol ertekeztunk (mely nyilvan vilaghiru nagy okor ohajt lenni), egy 110-120 euros szuper bordoi mar szinte nem is a vilag.

Szegediszomelijé 2014.12.15. 17:23:28

Hát, megadatott ebbe a körbe belekóstolni... Nagy élmény lehetett, kár, hogy nem hoztál mintát:-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.15. 17:54:54

@Szegediszomelijé: Nem ez az első azért.

borrajongo.blog.hu/2012/12/05/fine_wine_tintazas

borrajongo.blog.hu/2012/12/06/fine_wine_tintazas_ii

De asszem' a Mondovinon kívül is iszunk jó borokat, szerencsére. :D

@silvousplait: Nyilvánvalóan ez egy mély téma, hogy most hülye-e, vagy megéri-e, vagy pancsol-e stb. vagy hogy szimpi-e a termelő, vagy sem. Most én ebbe nem mennék bele. Mindenesetre ilyen boroknál már semmi sem drága, ha kell szar évből is csinálnak kiemelkedő bort, ha kell szemenként válogatnak és megcsinálják a bort úgy, ahogy kell, az évjáratnak megfelelően, alapozva a sok évtizedes tapasztalatokra vagy más dolgokra (cuccok?).

tezu 2014.12.16. 17:54:37

Immar husz eve keresem a vilag termelöi között a hasonlo minöseget(ilyen mennyisegben)sajnos eddig nem sikerült megtalalnom.(de azert nem adom fel!)
A 2009-10-es (föleg) ahogy mostanaban mondanak,"nagyot szolt",meg az alap 15-20 Euros kategoria is szuper, erdemes keresni!!(bordeaux)
Hogy hol a titok,nem tudom en sem megmondani,talan a talaj ,esetleg a legköri viszonyok,vagy talan megis az ember a pinceben?!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.16. 18:25:49

@tezu: köszi a hozzászólást. Nekem van pár ötletem, mert BDX mégis csak drága.

Burgundia, Chateauneuf, Mosel, de Piemontban, Rioja-ban, Ribera del Dueroban is lelni nagy bort 50 Eur alatt. Kérdés persze, hogy mekkora nagyot.

tezu 2014.12.16. 20:09:39

@akov:
Persze valahol igazad van ,de boroi aromakat mashol ebben a meretben ,nagysagban ,nem hiszem.

tezu 2014.12.16. 20:50:39

@tezu:
Elnezest Bordo-it akartam irni.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.12.17. 19:49:18

hogy tudtál ezekből kóstolni? extrajegyet kellett venned mondjuk 25 €-ért? :-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.12.17. 19:51:24

@Takács Kr.: dehogy. Per adag fizetsz a helyszínen. 5-25 Eur között, 3cl egy adag.
süti beállítások módosítása