A Borrajongó

Kivételes Buttler-sor - vendégségben Bukolyi Lászlónál

2011. június 27. 06:00 - drbarta

Történt egyszer, hogy töppedt nick-nevű olvasónk, kommentelőnk megkeresett, hogy valamikor elmehetnénk közösen látogatóba Bukolyi Lászlóhoz. Az ajánlat természetesen érdekelt, mail mailt követett, majd abbamaradt, aztán újra előkerült, végül néhány hónap után sikerült megtalálni a közös nevezőt az időpontokat tekintve.

Bukolyi László otthonában fogadott bennünket. Mit mondhatnék, kiváló vendéglátónak bizonyult, a több, mint hat órányi idő alatt egészen különleges sort kóstoltunk, a borok mellé remek borkorcsolyákat tálalt. Az idő észrevétlenül repült a sajátos hangulatú, öniróniával is jócskán tűzdelt beszélgetés alatt.
Az alábbi sort kóstoltuk:
 
Fehér-cuvée Szarkás 2008 (pinot blanc, viognier)
Tiszta illat, citrusok, alma, zsírkréta. Szájban alig közepesen telt, élénk savú, feszes korty. Letisztult világú aromavilág, kellemes intenzitású érett, de hűvös karakterű gyümölcsösség, idővel egyre kifejezettebbé váló ásványosság, közepesen hosszú lecsengés. Elegáns és tartalmas bor, az áráért ajándék. Eléri a 6 pontot.(86)
 
Viognier Nagy-Eged 2009
Sokkal nyitottabb illat. Trópusi gyümölcsök, ananász, citrusok. Szájban az előző bortól teltebb korty. Sűrűbb, zsírosabb konzisztencia. Érett, szép ívű savak. Mély gyümölcsösség, intenzív, hosszú zamatok, tisztaság. Idővel itt is egyre inkább előtérbe kerül krétás ásványossága. Eléri a 7 pontot.(89-90)
 
Pinot noir Szarkás 2008
Érett, mély piros bogyós gyümölcsösség, leheletnyi szúrósság. Közepesen telt korty, alig közepes mennyiségű tannin, élénk intenzív savak. A savak vezette szerkezetnek megfelelő mélységet adnak ízei, de a bor egésze most még elég darabos, alkotói kissé szétállnak, nincs annyira sima-érzetem. Jelenleg 5 pont, kerülhet még magasabbra.
 
Pinot noir Nagy-Eged (4-500 m.) 2007
Mélyebb, komplexebb és elegánsabb illat. Cseresznye, ibolya, erdei gombák, később leheletnyi kávé. Szerintem tényleg hajaz egy kicsit jobb burgundi pinot-ra. Szájban közepesen telt, alig közepes mennyiségű selymes tannin, sima,talán kissé lágy savak. Komplex, mély  ízek (lásd illat), sima felszinek, illesztésmentesen kapcsolódó alkotórészek. Megnyerő és elegáns, tartalmas és könnyed. Stabil 7 pont. (91)
 
Merlot Nagy-Eged (3-400 m.) 2005
Fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, ribizli, virágok, erdei gombák, krétás meszesség. Nagyon szeretem az ilyesmi kombinációt. Közepesen telt korty. Eddigiektől kicsivel több, de sima, közel bársonyos tapintatú tannin, kellemes tartást adó savak. Mély ízek, központban még mindig intenzív gyümölcsösségével, sok egyéb komplexitást fokozó jeggyel, finom gombák, ásványok, virágok, gyógynövények, mindez szép hosszan. Letisztult világ, gazdagsága egy pillanatig nem nyomasztó, alkotói remekül összeállt egységben teszik a kortyot gördülékennyé, elegánssá. 7 és 8 pont között. (92)
 
Syrah Nagy-Eged 2006
 Nagyon örültem, hogy benne volt a sorban. Mivel többször kóstoltam, remek referencia-pont lehetett, 7 pontot mindig megkapott eddig. Igen mély illat, feketebogyós gyümölcsök, szilva, áfonya, fűszerek, földesség. Intenzív és megnyerő, de az előző kettő komplexebb volt. Közepesnél teltebb korty, jó tartású savak, a tannin is már jelentősebb mennyiségű. Ez utóbbi sima, bársonyos, de az előzőek után leheletnyit tapadósnak tűnik. Az illatnak megfelelő ízek viszont igen nagy mélységben járják át a szájüreget. Gazdag, húsos, szinte harapható korty,  eleganciát sem nélkülöz, de voltak a sorban még komplexebb és fineszesebb borok. 7 pont. (90)
 
Bikavér Nagy-Eged (4-500 m.) 2006
A sor legkomplexebb illata itt található. Szárított gyümölcsök, ibolya, száraz virágok, finom gombák, sűrített paradicsom. Szájban közepesnél teltebb, sűrű szerkezetű korty. A sor szintjén is kiemelkedően mély, magával ragadó, nagyon komplex ízek. Cizellált savak, sima tanninok, dinamika. Minden szempontból igazi nagybor, erő, elegancia és komplexitás egy palackban. Idővel ugyanakkor az alkotók még szálazhatatlanabb egységet képezhetnek, a bor érzékelhetően fiatal. Eléri a 8 pontot. (92-93)
 
Kadarka Nagy-Eged 2008
Eredendően korábban szándékozott kinyílni, csak rá lett felejtve, és ez a tény ekkor került felfedezésre. Hát nincs könnyű dolga. Fűszerek, érett piros bogyós gyümölcsök. Közepesen telt korty, közepes tanninnal, intenzív savakkal. Van a bornak mélysége, tartalma, de az alkotók még kissé kuszák. Jelen formájában nálam nem több 5 pontnál.
 
Phantom (Nagy-Eged 4-500) syrah 2006
Nagyon mély illat, szilvás gyümölcsösség, komor földesség. Nagy testű korty, sok tanninnal, élénk savakkal. Szédítő mélység, sűrű, tömör, szűnni nem akaró magot képező kortyközép. A kétségtelenül gigantikus erő mellett ugyanakkor nem nyújt olyan finom részleteket, mint a sor legszebbjei, alkotói is még szertelenek.  Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezt hogyan alakítja az idő, a benne levő kraft alapján határ a csillagos ég. Jelenleg nálam 7 pont.(90)
 
Cabernet franc Szarkás 2003
Igen komplex illat. Erdei gombák, avar, kék virágok, szárított feketebogyós gyümölcsök, zöldpaprika. Közepesen telt korty. Nem megdöbbentően intenzív, de mégis kellő mélységű korty, hosszú utóízzel, komplexitása nehezen szálazható. Hírből nem mutatja öregedés jeleit, de van benne egy szépen érett, megállapodottabb hangulat. Tannin-savak simák, a konzisztencia finoman omlós, az alkotók szépen helyükön, a részeltek élmentesen illeszkednek. Igen tartalmas, bár nem a legnagyobb bor a sorban, de harmóniája megragadó. 7 és 8 pont között.(92)
 
Syrah Késői szüret 2003
12 g/l maradékcukor. A maradékcukor jól érezhető, mellé széles és lágy savak vezetik a szerkezetet. Szokatlan világú aromatika, égetett cukor, gyógynövények (plusz egyebek, melyeket a pillanat hevében nemigen sikerült azonosítani). A maradékcukros egyensúly, valamint nem szokványos aromakészlet mellett kétségtelenül mély és komplex, ízekben igen gazdag bort kapunk , melynek részletei is szépen a helyükön vannak. 6 és 7 pont között.(89)
 
Kadarka Natur Esszencia Nagy-Eged 2005
Ez aztán borkülönlegesség. 600 g/l maradékcukor. Nagyon mély illat, mézédes élvezeteket ígér. Szájban brutálisan sűrű, az olajosnál is olajosabb konzisztenciájú. Rendkívül mély, valószínűtlenül intenzív aromák, málna, hecsedlilekvár, méz. Kilométer hosszú utóíz. Nagyon nehéz értékelni, mint bort,  elhelyezni az eddigi tapasztalatok alkotta skálán, hiszen ez már valami egészen más. 600g cukor mellett tulajdonképpen nincs olyan egyensúlya, mint amilyet egyéb boroktól várunk el,  a könnyedség megléte sem lehet szempont egy pillanatig sem, így a hagyományos elegancia keresése se lehet célunk. Egyszerűbben megfogalmazva, ragacsos, édesség-domináns, de mégis fantasztikus. Nagyobb aromaintenzitást már nemigen lehet elképzelni. A bort kivételesen nem pontoznám, de hozzávetőlegesen 8 pontos volt az élmény.
 
Rendkívül meggyőző borokkal tűzdelt sort kóstoltunk. Egyediség, mélység, komplexitás, kifinomultság, itt ezeket most mind megkaptam. Nem rémlik, hogy sűrűn kóstoltam volna ennyi klasszis hazai vörös bort egy soron belül.(talán egy tavalyi Weninger sorunk volt ehhez mérhető)  Ha belegondolok, hogy a tőkék még milyen fiatalok…Szóval egész biztosan nagy dolgokra hivatott az a hegy.
Ezúton is köszönöm az élményt töppedt-nek, és főleg Bukolyi Lászlónak!
14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr703015209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.27. 16:16:30

Ez a 2006-os bika A sima 2006-os bika? Vagy ez egy Nagy-Eged 400-500m-ről szüretelt másik tétel?

Ezt emlegeti az alábbi link opus magnumként?

alkoholista.blog.hu/2011/06/07/grof_buttler_egri_bikaver_2003_2006

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.06.27. 16:23:48

@Szomjas Gödény: Nem tudok róla, hogy lenne több 4-500 m-es Nagy-Eged Bikavér 2006-ból.
Szerintem ez ugyanaz a tétel, amiről a link-re kattintva is olvashatunk.
Bukolyi L. is legnagyobb büszkeségei között emlegette.

Bodomi 2011.06.27. 17:19:35

Ilyenkor vihetnél a vendéglátódnak 10 dkg olyan szöged-alsóvárosi paprikát, ami a 130 ASTA "különleges" szintnél 105 ASTÁval jobb volt a labor tanúsítványa szerint...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.28. 00:39:31

@Bodomi: azaz 3x csíp? v mi?

@drbarta: no, akkor egyre kíváncsibb vagyok a 2006-osra birkára. Három éve kóstoltam utoljára, akkor elég távol állt a véleményem a magnum opustól, sokkal inkább nagymama lekvárjára hasonlított, felszeszelve. A szerénység sosem elég megalapozott ebben a sportágban, ugye. Azért örülök, hogy a Phantomban már elkezdtem látni a fantáziát - azt gondolom, hogy neked már meg kellett volna üsse a 8 pontos szintet, a fene se tudja. No majd legközelebb.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.06.28. 07:40:16

@Szomjas Gödény: 3 év sok egy fiatal bor életében :) Én most kóstoltam először, és igen meggyőző volt. Bár alkohol volt benne, (ha jól emlékszem 15) de nekem alapvetően egyensúlyos volt. A mélység és a komplexitás viszont tagadhatatlan volt, de el tudom képzelni, hogy palackérés révén még fokozható lenne eldolgozottsága, "összeintegrálódottsága" így másnál esetleg nem jutna eddig. Tény, hogy nálam most 1 ponttal mindenképp többet adott, mint a referencia 06-os syrah.

"neked már meg kellett volna üsse a 8 pontos szintet"

Tapasztalatod szerint általában túlértékelek?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.06.28. 07:41:09

@Bodomi: Jó gondolat! Tőled lehet beszerezni?

Bodomi 2011.06.28. 08:46:45

Na ja. Kevesen termelnek ilyet, nem nehéz pedig. Az ASTA a festéktart. mérőszáma, lehetne g/kg is, tehát minél magasabb a szám, annál több a szín a paprikában. 130 fölött különleges, 120-130 között csemege, 100-120 között édesnemes, 100 alatt rózsapaprika a szöveges megnevezés.Ha csípős,akkor is. Elég furcsa lehet, hogy "édesnemes csípős", de ez is lehetséges a magyar szabvány szerint.A 8g/kg festék tart. már elég sok, a legtöbb a 4-5 g/kg közötti. Azaz 1 g/kg kb. 31-32 ASTA-nak felel meg átszámítva.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.28. 10:45:28

@drbarta: Nem, te általában nem értékeled túl a borokat. Arra gondoltam, hogy mikor egy jó fél éve, talán már egy éve ittam, akkor elkezdett előbújni belőle a bor, és még abban az állapotában is 7-8 pontot szavaztunk meg neki. Korábban azt a bort sem értettem, zárkózott volt, nagyon kemény tanninnal, semmi nem látszott belőle.
Azt reméltem, hogy mostanra talán már megközelíthetőbb, és hogy találgatásaink is beigazolódnak.

@Bodomi: aszittem az aszta a csípősségét jelzi. Én arra használom a kifejezést :)

Bodomi 2011.06.28. 17:07:12

Kaptam egy kérdést a paprikáról. A Barta dr. tudja...(ha akarja)

117 2011.06.28. 17:35:32

@Bodomi: Azt mondod, jobbat tudsz, mint a bolti kalocsai? :-))))

Hol lehet beszerezni ilyen tételt? Paprikában kicsit érintett vagyok... (nem gazdaságilag, agyilag)

117 2011.06.28. 17:39:36

Sajnos, a Phantom engem sem vett le maradéktalanul a lábamról - talán túl nagy volt az elvárás... Egy vaktesztben azért nyilván kiugrana. Azt hiszem, nálam az a kategória, amit nem vennék meg.

Bodomi 2011.06.29. 11:28:10

117-nek is csak annyit, hogy a bolti nem éri el a 235-ös ASTA-mértéket soha. Nem arra való, amit ott árulnak.

117 2011.06.30. 13:43:14

@Bodomi: Nyilván. Nincs is a háztartásomban ilyen. :-)
süti beállítások módosítása