A Borrajongó

Szentesi-fehérborok 2009-ből

2011. január 18. 06:00 - drbarta

Szentesi József feltétlen beletartozik azon termelők közé, akik munkássága rövid idő alatt is kellően mély nyomot hagyott bennem, ahhoz, hogy borait évjáratról évjáratra követni tervezzem.

A 2009-es szortimentjéből december elején sikerült néhány tételhez hozzájutni.  Az "Öcsi" névre hallgató reduktív rajnai rizlinget két különböző kontextusban kóstoltuk, előszőr nagyon tetszett, másodjára (német versenyzők között) már kevésbé fogott meg. A zöldveltelini decmber végén kóstolva szintén tetszett, bár nem kifejezetten az a stílus, amit feltétlen keresek a fajtában.

Ezúttal következzenek az eddig nem említett "A"cuvée és Zengő tételek:

 
Szentesi József: Nadapi „A” cuvée 2009
Félszáraz. Köves-édesen gyümölcsös illat. Szájban közepesen telt, közepesen aromagazdag. Csípős, szárazan köves mineralitás, némi gyógynövényes fűszeresség, friss, de kissé neutrális hangulatú fehérhúsú gyümölcsösség. Élénk savai közepesen hosszan futnak ki, a lecsengésben némi gyógyszeres kesernye is csatlakozik. Sallangoktól mentes, finom bor, de kevés olyan fogodzót nyújt, amit igazán meg lehetne ragadni. 5 pont
 
Szentesi József: Nadapi Zengő 2009
Félszáraz. Intenzív illat. Túlérett gyümölcsök, sült alma, naspolya, plusz némi fűszeresség, ásványosság. Szájban teltidomú és igazán zamatos bor fogad. Sima felszínek, krémes konzisztencia. Leheletnyit túlérett hangulatú, de mégis jócskán lédús gyümölcsösség, fehérhúsú öszibarack, alma, naspolya. A savak nem próbálnak művésziek lenni, de tökéletesen élénken tartják a harapnivalóan ízletes kortyot. Az utóízben jelentkező diszkrét narancshéjas-kesernye további frissesség-érzettel dobja fel a már említett enyhén túlérett hangulatot.A lecsengésében viszont nem tud észrevétlen maradni a jelentős (14.5-es) alkohol. Összességében igazi örömbor, és kettőezer alatti árával igencsak bestbuy. Stabil  6 pont.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr272588794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása