Ezúttal nem kell újabb három évet várni, hogy egy Beaujolais Nouveau szerepeljen a tegnap ittam sorozatban, mert idén hamar elcsábultam és beszereztem egy üveg francia "bogyólét". Idő hiányában egy hetet csúszott a bontás, végül ezen a hétvégén nyílt ki a palack. Pierre-Marie Chermette nálam jól bevált az elmúlt években, így idén is az ő boruk mellett tettem le a voksomat.
Ahhoz képest, hogy évente 1-2 palack Pierre-Marie Chermette bor biztosan a kosaramban landol, de eddig sosem néztem utána tüzetesebben a pince hátterének. A Chermette család a 17. század óta foglalkozik borkészítéssel a családi birtokon, Saint-Vérand településen, Lyontól nem messze, északkeletre. Jean-Etienne Chermette 2017-ben csatlakozott a birtokhoz, majd 2023-ban át is vette annak vezetését Martine és Pierre-Marie Chermette-től. Beaujolais-ben fehér, rosé és vörösbort is készítenek, többek között Beaujolais Cru borokat is palackoznak Brouilly, Fleurie, Saint-Amour, Morgon and Moulin à Vent appellációkról, valamint Crémant de Bourgogne pezsgőket és gyümölcslikőröket is palackoznak. Jean-Etienne vezetése alatt számos újítás törtlént a birtokon, új fajták is megjelentek, mint a pinot noir, a viognier és a syrah, emellett a design is megújult. Most viszont maradunk az idei Beaujolais Nouveau-nál, ráadásul egy komolyabbnak ígérkező, öreg tőkék terméséből készült tételnél.
Pierre-Marie Chermette Origine Beaujolais Nouveau Vieilles Vignes 2025
A konkrét bor a Le Vissoux falu melletti mészköves talajon termett 60-90 éves gamay tőkék terméséből készült. Fele részben alkalmaztak szénsavas macerációt, az erjedés betontartályokban zajlott, majd a bor 1 hónapot töltött nagy fahordókban.
Az illat egyrészt hozza a klasszikus Beaujolais Nouveau profilt, de túl is mutat a puszta primős gyümölcsösségen. Friss bogyós gyümölcsöket, málnát, szedret, meggyet, halványan egy kis gömbrágós-banános bukét, némi fűszert idéz az illat, összességében véve több mélységet kínál a műfaji átlagnál. Újborhoz képest elég masszív és sűrű, ropogós sav és nem sok, de ehhez mérten eléggé határozott tannin biztosít stabil szerkezeti vázat. A húsos kortyban az illatból megismert gyümölcsök - meggy, málna, szeder - térnek vissza, a gyümölcsök édességét finom fűszeresség és enyhe babérleveles kesernye ellenpontozza. Kóstolva az egységsugarú Beaujolais Nouveau-nál valóban tartalmasabb és komolyabb bort kapunk. Második napra valamennyit veszít a bor a frissességéből, de a gyümölcsök szépen megmaradnak és a szerkezet is kitart. Jó eséllyel 1-2 évig még érlelhető is, de valószínűleg érdemes inkább most meginni. A maga kategóriájában nagyon erős versenyző. 6p+ (5850 Ft - Bortársaság)