A Borrajongó

6 borvidék, 6 kékfrankos 2018-ból

2023. november 20. 06:00 - furmintfan

Az elmúlt évek örömteli fejleménye, hogy egyre több borvidékünkön látnak komoly potenciált a kékfrankosban és egyre több borászatnál szánnak neki kiemelt szerepet. Szerintem a fajta kiválóan alkalmas arra, hogy megmutassa az egyes termőhelyek különböző karakterét, kis hazánkban is képes különböző a és ez volt a vezérfonal is, amire felfűztem ennek a kóstolónak a tematikáját. Hat borvidékről válogattam hat komolyabb kékfrankost, kivétel nélkül a 2018-as évjáratból. Ha minden igaz, egyben mindegyik dűlőszelektált tétel ráadásul, még ha nem is mindegyiken szerepel a szűkebb termőhely megjelölése.

kekfrankos2018_01.jpg

2018 meleg, aszályos év volt, a sokféle terroir bemutatása szempontjából talán célszerűbb lett volna hűvösebb évjáratot választani, de attól sem kellett tartanunk, hogy alulérett alapanyagból készült borokkal találkozunk. Végül egy szép, kiegyensúlyozottan teljesítő sort kóstoltunk, nagy kilengések nem voltak és a meleg év ellenére a termőhelyi karakter is megmutatkozott a borokban. Vakon kóstoltunk, a kóstolás sorrendjében következnek a jegyzetek.

kekfrankos2018_02.jpgHoop Wines Violet Kékfrankos 2018
Aránylag sötét színű bor, sűrű, komolyabb anyagot sejtet és be is váltja az ígéretet. A meleg érzetet keltő illatban érett meggy, sötét bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, a háttérben bors és édesfűszerek, cseppnyi balzsamecet. Izmos, erőteljes és tartalmas kékfrankos, komoly szerkezettel, jó savval, érett, határozott tanninnal. A húsos, telt kortyban sok sötét bogyós gyümölcs és fűszerek legyednek, a lecsengésben pici vanília és marcipán. A fajta egy masszívabb felépítésű, erőteljesebb interpretációja, túlzások, egyensúlyi problémák nélkül. 6p

kekfrankos2018_06.jpgKékajtó Faust Kékfrankos 2018
Kitöltés után határozottan animális, szellőzve érett erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, meggy, édesfűszerek veszik át az uralmat. Délies karakterű, mégsem nehézkes, az illat után karcsúbb, mint várná az ember, mégis minden a helyén van benne. Közepes, arányos felépítésű test fogad szájban, az előző bor után könnyedebb, kicsit szellősebb a struktúra. A korty sima, a sav és a tannin egyaránt szépen integrált, a hordóhatás érezhető, de nem túlzó. Érett meggy, erdei gyümölcsök, eper, édesfűszerek, vaníliás cukor, minimális balzsamecet jelenik meg ízében. 6p+

kekfrankos2018_04.jpgTakler Szenta-hegyi Kékfrankos 2018
Modern stílusban készült bor, gazdag illattal fogad. Érett piros gyümölcsök, cseresznye, meggy, eper képviselik a gyümölcsöket, a fűszeres karakter egészen érdekes spektrumot ölel fel: vanília, porcukor, kardamom, fűszerkömény, pici zöldfűszer. A test itt is közepes, a korty húsos, a sav puhább, a tannin az előző bor után picikét húzósabb, de nem bántó, a hordóval is bőkezűen bántak, de nem ül rá a borra, az arányok patikamérlegen kimértek. Az aromakészlet az illatot idézi vissza: érett piros gyümölcsök, édesfűszerek, vaníliacukor, másik oldalról némi aszalt paradicsom, zöldfűszer és kömény. Profi munka, szubjektív szempontból azonban voltak borok, amelyek stílusban, aromatikában hozzám közelebb álltak. 6p+

kekfrankos2018_05.jpgHomonna Secret Garden Kékfrankos 2018
Kell neki pici szellőzés, de utána nagyon jól definiált, letisztult gyümölcsösséget közvetít az illat, leginkább málna, meggy, piros bogyós gyümölcsök formájában. Letisztult, kiegyensúlyozott és remek intenzitású bor, hosszú kortylefutással. A test legfeljebb közepes, lendületes sav teszi dinamikussá és nagyon finoman adagolt, tökéletesen intengrált hordó kíséri a  selymes, varratmentes kortyot, a fát gyakorlatilag nem is érezni. Könnyedség, elegancia, fókusz és jó beltartalom szép együttállása. Az ízképet az illathoz hasonlóan jól definiált, koncentrált gyümölcsösség uralja, nagyon diszkrét fűszeresség mellett. Hűvös, filigrán karakterű, a fajta elegáns, sallangmentes bemutatása, hűen képviseli a borász kékfrankosaira jellemző stílust. 7p

kekfrankos2018_07.jpgKúria Sopron Kékfrankos 2018
Érett sötét bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, pici zöldfűszer a háttérben, a hordó jobban észrevéteti magát ebben az illatban, miközben hűvös és meleg tónusokat egyaránt felvonultató. Erős közepes test mellé jó savakat és határozott tannint kapunk, az alkohol is viszonylag magasabbnak tűnik, még ha nem is lóg ki. Érett erdei gyümölcsök, meggy mellett pici étcsoki, fűszerek, halványan pici meggy- és ribizliszár és zöldfűszer is feltűnik. Ez is egy erőteljesebb, robosztusabb felépítésű kékfrankos ebben a sorban. 6p

kekfrankos2018_03.jpgBukolyi Marcell Nagy-Eged Grand Superior Kékfrankos 2018
A sor legérdekesebb, legkülönlegesebb, legösszetettebb aromatikájával lep meg a bor. Érzetre fejlettebb, előrébb tart, mint a sor többi tagja, ez is egyszerre meleg és hűvös vonásokat is felvonultat. Kámfor, gyógynövények, eukaliptusz, menta, pemetefű, medvecukor az egyik oldalán, sötét bogyós gyümölcsök, likőrösség, beszáradt lekvárok, szilva, áfonya, szeder, aszalt meggy a másikon. Telt, öblös bor, selymes textúra mellett széles, aránylag puhább érzetű savakat kapunk. A dinamikus kezdés után a korty második fele lágyabb, a savak lendülete kicsit hiányzik, az érett, rágható tannin azonban tartást ad a bornak. Ízvilága is hozza azt a nagyon gazdag, izgalmas kavalkádot, amit illatban megismertünk és elég hosszan is tart. Lassan, de biztosan kerített a hatalmába. A sor legkomplexebb bora, amelyben a termőhely felülírta a fajtát (engem kicsit Rhone-vidéki borokra is emlékeztetett). 7p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4218260151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása