A Borrajongó

Natúrborász virága - Michael Gindl Flora 2019

2021. augusztus 27. 06:00 - furmintfan

Az utóbbi években szárnyra kapott natúrbor-hullámra fel lehet ülni, el lehet előle ugrani, de figyelmen kívül hagyni nem lehet. Maga a natúrbor - a narancsborral és a pétnat-tal együtt - már a szőlő- és bortermelés szabályairól szóló új AM rendeletben is szerepel, ezzel a kategória államilag is elismertté és szabályozottá vált, ami mindenképpen komoly előrelépést jelent a korábbi állapotokhoz képest, aztán meglátjuk mit hoz majd a gyakorlat.
Sem ungert, sem én nem tartjuk magunkat a kategória mellett kizárólagosan elkötelezett natúrbor-fogyasztóknak, ahogy a natúrborok esküdt ellenségeinek sem, a szekértáborok által játszott kirekesztősdi eleve távol áll mindkettőnktől. Figyelünk, kísérletezünk, kóstolunk is ilyen borokat - ungert valószínűleg többet is, mint én, még ha ennek kevesebb is az írásos nyoma -, és ahogy konvencionális módszerekkel készült borokból, úgy natúrborból is van jó is, rossz is (meg olyan is, amit egész egyszerűen nem értem, hogy lehet fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítani). A látókör-tágítás jegyében a nyár folyamán a hazai natúrbor-specialista kereskedés Lees Brothers kínálatából is rendeltem ezt-azt, ma az egyik osztrák termelő boráról fogok megemlékezni.

mgvomsolflora2019.jpg

Michael Gindl birtoka, az MG vom Sol egy komplett farmgazdaság, amely az önellátó, növényi és állati elemekből harmonikusan felépülő biodinamikus farm ideálját szinte a végletekig megközelíti. A Demeter tanúsítvánnyal rendelkező gazdasághoz tartozik 10 hektár szőlő, egy erdő, skót felföldi marhák, nóri lovak breton törpebirkák, csirkék, kecskék, sertések és néhány kutya is. A borkészítéshez használt hordók a családi erdőből származó akácból és tölgyből készülnek. A birtokon található házi- és vadállatok, növények a címkéken is gyakran megjelennek.
A Gindl család 1807 óta gazdálkodik a Weinviertel-ben található Hohenruppersdorfban, ahol növényekkel, állattenyésztéssel, erdőgazdálkodással és borral foglalkoznak. Az 1983-ban született Michael, a család hatodik generációs tagja 2002 óta vesz részt a munkában, nagyapja halála után az ő kezébe került a családi vállalkozás borászati része.
Michael  kézi szüreteket követően a szőlőt nagyon finoman préseli, majd spontán erjeszti, hőmérséklet-szabályozás nélkül. Michael megpróbál minél kevesebbet hozzátenni és a borból elvenni, emiatt fejteni is csak nagyon ritkán szokott. A borok nagyon sokáig maradnak seprőn, és csak röviddel a palackozás előtt kapnak kis mennyiségű ként, ha szükséges.
A szőlő - többek között grüner veltliner, riesling, weissburgunder (pinot blanc), zweigelt és cabernet sauvignon főleg agyag, lösz és homokkő talajokról származik. A borász megőrzött egy 45 év körüli ültetvényt is, melyről a “Sol” cuvée készül.  A név Hohenruppersdorf legrégebbi szőlőültetvényének 14. századi nevéből származik, de egyaránt lehet belőle a Nap-ra és a lélekre is asszociálni.

Michael Gindl (MG vom Sol) Flora 2019
Sárgamuskotály, sämling 88 (1916-ban létrehozott keresztezés riesling-ből és egy másik szőlőfajtából) és riesling házasítása. A sárgamuskotályt és a sämling 88-at 3 órán keresztül, a rieslinget 18 órán keresztül héjon áztatták, majd kíméletesen préselték. Az erjedés spontán, rozsdamentes acéltartályban történt, a bor 6 hónapig érlelődött tartályban, majd minimális derítés és szűrés mellett palackozták, egy kevés kén hozzáadásával.
Az illatban van egy kis alacsony kénes játék, emellett sárga húsú őszibarack, körte, sárga szilva, a háttérben gyógytea, virágok és némi illó. Nagyon könnyű, filigrán bor, kifejezetten élénk, fürge savakkal (talán enyhe savhangsúllyal), alacsony alkohollal. A kortylefutás egyenes, közepesnél hosszabb lecsengésbe torkollik, közben citrusok, citrushéj, őszibarack, valamint enyhén herbális, halványan vasas motívumok adják az aromákat, az enyhe illót itt is érezni. Őszinte, tökéletlenségével együtt is szerethető bor. 5p+ (5400 Ft - Lees Brothers)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2416665556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása