A Borrajongó

Stabil alapok - Sauska Tokaj 2019-es borok a nappaliban

2021. március 16. 06:00 - furmintfan

A Sauska Tokaj száraz boraihoz érdekes viszony fűz. Korábbi emlékeim alapján egyrészt a világfajtákból készült boraikat - idesorolhatom a sárgamuskotályt is - magyar viszonylatban jobbnak találtam, mint a kifejezetten a Tokajra jellemző fajtákból palackozottakat, másrészt az olcsóbb tételeiket mindig jobban szerettem, mint a drágábbakat (bár ez alól a Birs Chardonnay - korábban Chardonnay+ - kivételt képez).

sauskatokaj2019_1.jpg
A jelen poszt legfeljebb részben lehet képes megcáfolni a fenti megfigyeléseket, mivel csak a 2019-es alap tételekből válogattam, amely négy fajtabort és egy - helyi szőlőfajtákat és világfajtákat egyesítő - házasítást jelent. Az utóbbi években az egész borvidékre jellemző törekvések és hangsúlyváltások ezeken a Sauska borokon is megfigyelhetőek: több gyümölcs, kevesebb vagy akár zéró hordó, törekvés a könnyedségre, eleganciára. A 2019-es évjáratban a hordó használatát ezeknél a tételeknél már szinte teljesen mellőzték Rakaczki Gáborék - egyedül a 113 Cuvée kisebb hányada kapott rövidke hordós érlelést -, a borok erjedés után néhány hónapot töltöttek finomseprőn.

sauskatokaj2019_3.jpgSauska Sárgamuskotály 2019
Bontás után van benne egy kis fülledtség, utána is kicsit zárt és bátortalan az illat, lassan óvakodnak elő a fajtajelleges motívumok. Pár óra elteltével újra nyitva a palackot és főleg másnap visszakóstolva viszont nagyon nyílt és megnyerő: citrusok, licsi, zöldalma, ananász, virágok, pici keleti fűszer. Kóstolva karcsú, de kellően élénk és tartalmas, szépen visszaidézi az illatjegyeket, halvány sós aláfestéssel, finom fanyarsággal. Fajtajelleges, de nem tolakodó. 6p- (2390 Ft - Bortársaság, a 2020-as évjárat kapható)

sauskatokaj2019_2.jpgSauska Furmint 2019
Szép, tiszta illata egyből adja magát: fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, virágok, fehér húsú őszibarack. Közepesnél kisebb a test, a korty tömör, feszes savak vezetik, majd közepes lecsengéssel zár. Hűvös hangulatú aromatika jellemzi, citrusok, lime, zöldalma, körte ízével, másnap egy további hűs zöldfűszeres, mentás aláfestéssel. Arányos, zamatos furmint, kicsit kemény savakkal. Harmadnapra kicsit bezárkózott és csupaszabbá vált, a többi bor jobban megtartotta intenzitását és az aromáit. 5p+ (2950 Ft - Bortársaság, a 2020-as évjárat kapható)


sauskatokaj2019_4.jpgSauska Sauvignon Blanc 2019
Pici fülledtség itt is tetten érhető bontás után, de gyorsan is szépen kiszellőzik. Diszkrét illata lassan nyílik: citrusfélék, zöldalma, grapefruit, pici tv paprika jelenik meg benne, idővel egy kevés virág és zöldfűszerek - zsálya, kakukkfű - is. A korty jól kitöltött, a lendületes savak mellett egy idő után nagyon enyhe krémesség is érezhető. Citrusok, zöldalma, fehér és zöld őszibarack, tv paprika, pici egres, halvány sósság adják az aromákat. Nem harsány, nem nagyon intenzív, inkább mértéktartó, mégis szépen hozza a fajta hűvösebb, óvilági termőhelyekkel azonosítható jegyeit. 6p (4250 - Bortársaság)


sauskatokaj2019_5.jpgSauska Chardonnay 2019
Az illat nálam nagyon betalált, tiszta és áradó, lédús gyümölcsöket, finom fűszerességet ígér. Barackfélék, alma, kölönféle édes citrusok, egy kevés déligyümölcs, valamint gyömbér és vajkaramella a háttérből. A korty szaftos, zamatos és gördülékeny, tényleg hozza az illat alapján elvárt intenzitást és gazdagságot. Mandarin, körte, ananász, lime, őszibarack, leheletnyi gyömbér, vanília és vajkaramella, frissítő fanyarság. Lendületes savai hosszan tartanak - lenyelve a bort, néha úgy éreztem, hogy gyomorban talán túlságosan is -, kis krémesség teszi teltebbé a kortyérzetet. 6p (3350 Ft - Bortársaság)

sauskatokaj2019_6.jpgSauska 113 Cuvée 2019
Chardonnay, sárgamuskotály, furmint, hárslevelű, sauvignon blanc házasítása. Elsőre talán a sauvignon blanc, majd a sárgamuskotály villan be, de igazából minden fajta bedob valamit a közösbe, így elég széles spektrumon játszanak a díszítőjegyek. Alma, körte, őszibarack, egy kis déligyümölcs, mangó, mandarin, sárgadinnye, pici egres, leheletnyi édesfűszer; kóstolva talán kicsit hangsúlyosabbak a sárga húsú gyümölcsök. Savai élénkek, de nem túlzóak, a minimális hordós érlelés is hozzáad egy kicsit a struktúrához, a lecsengés finoman fanyar, van egy pici húzása is. 6p- (2390 Ft - Bortársaság)

sauskatokaj2019_7.jpg


A Sárgamuskotályból és a Furmintból már a 2020-as évjárat fut a kereskedőnél és a pincénél, a hiperek polcain jó eséllyel találni még a 2019-esekből is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9616454746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása