A Borrajongó

Téli borpár(baj)ok 2021

2021. március 13. 06:00 - furmintfan

Íme, itt van 2021 első borpárbajos posztja, a szokásos hét darab borpárral, főleg magyar szereplőkkel, kis külföldi kitekintéssel. A szokásos átlagnál több a magyar bor, ezúttal csak "másfél pár" külhoni tétel jutott a válogatásba. A hétből négy magyar párost (chardonnay-k, furmintok, bikavérek, cabernet sauvignon-ok) ezúttal egy zoom-os borkóstoló keretében fogyasztottunk el barátokkal, így hosszas elemzésre, másnapi minőség-ellenőrzésre ezek esetében nem volt lehetőségem.
parbajok.jpg

Az első duó borai egy mellőzött fajtából, a rizlingszilvániból (lánykori nevén Müller-Thurgau) készültek. Egyikük a minden idők egyik legdurvább magyar fantázianevével és címkéjével támadó Bodzilla a tagyoni Holló Pincétől, míg párja a neszmélyi Kősziklás Borászattól érkezett.

teliborparok2021_1.jpg
Holló Pince Bodzilla 2019
Citrusokat, szőlőt, pici bodzát és citromhéjat, traubiszódát idéz a friss, de nem tolakodó illat. A könnyű test stabil gerincre, feszes savakra épül, távolról sem koncentrált vagy sűrű, de azért van tartalma és tartása is a viszonylag lazább szövésű kortynak. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici szőlő mellett halvány sósság is felüti a fejét, így van egy kis csavar is az illathoz képest. 4p+

Kősziklás Borászat Rizlingszilváni 2019
Összetettebb és érettebb gyümölcsöket hordozó aromatikát mutat: illatban ringló, friss alma, és körte, egy kevés déligyümölcs és érett egres. Kóstolva jó intenzitású, lendületes bort kapunk, amelyben a pörgős savakat egy kis maradékcukor kerekíti, aminek köszönhetően szerkezete és egyensúlya riesling-ekhez közelít. Az édes citrusok és fehér húsú gyümölcsök mellett finom krétás-sós aláfestés jelenik meg ízében, szaftos, zamatos, jól csúszik. A két bor közül szerkezetileg és aromatikát illetően is ez jött be jobban. 5p


A balatoni "alap" chardonnay-k papíron talán kevés izgalommal kecsegtettek, de megbízhatóan stabil minőségi színvonalat vártunk el tőlük, így ezekkel "melegítettünk be" az online kóstolón. Az egyik bor - a Pátzay - az északi partról, Badacsonyból, a második - a Kristinus - a déli partról, Kéthely mellől származik. 

teliborparok2021_2.jpg
Kristinus Borbirtok Chardonnay 2018
Virágok, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, egy kevés ananász színezi a nyílt, tiszta illatot. A korty kerek, kicsit lágy, puhább savak támogatják. Ízben visszakapjuk az illatban megismert gyümölcsösséget, a lecsengés felé tartva enyhe, frissítő kesernyével. Kellemes, jól iható bor, különösebb csavarok nélkül. 5p-

Pátzay Borbirtok Chardonnay 2018
Érettebb, melegebb tónusú, mint déli parti társa, itt már déligyümölcsök - leginkább banán - is feltűnnek, egy kis krémesség ígéretével és halvány sós fuvallattal. Kóstolva közepesnél éppen karcsúbb, enyhén krémes textúrát mutat, széles savak mellett. Érett citrusok, alma, grapefruit, halvány sósság és egy kevés édesfűszer színezi. Összetettségben, struktúrában egy kicsivel feljebb lépünk. 5p


A Furmint Február jegyében két tokaji furmint is egymás mellé került, mégpedig a tokaji Erzsébet Pincétől, és a mádi székhelyű, de tállyai területekkel rendelkező TR Művektől. Két eltérő karakterű furmintot kóstolhattunk, mindkettőt szerette a társaság, kinek ez, kinek amaz volt a szimpatikusabb.

teliborparok2021_3.jpg
Erzsébet Pince Estate Furmint 2017
A két bor közül ez a mélyebb árnyalatú, olajosabb textúrájú és érettebb illatú. Édes fehér és sárga húsú gyümölcsök, barack- és almafélék, kis körte, birs, cseppnyi méz vezetik. Szájban telt, vastag, anyag, a két bor közül ez a testesebb, határozottabb a hordó, több az érett gyümölcs, a maradékcukor is gömbölyűbbé teszi. Érett alma, fehér és sárga húsú gyümölcsök, édesfűszerek, kis trópusi hangulat, birsalma, pici méz adják az aromákat. Buja, gazdag, szépen érett bor, a fejlődésben előrébb jár. 6p

TR Művek Furmint 2017
Frissebb, üdébb illattal mutatkozik be: hűvös karakterű, fehér virágokkal, édes citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, citrushéjjal. Lendületes és fókuszált a kortyvezetés, élénk savakra épít, a maradékcukor egy kis kedvességet ad hozzá, az alkohol picikét melegít a végén, a hordót tökéletesen elnyeli a bor. Fehér húsú őszibarack, körte, citrusok, zöldalma, diszkrét fűszeresség öltözteti a kisportolt testet. Karcsúbb, feszesebb, mint az Erzsébet Furmint, kevésbé hedonista karakterű, ugyanakkor fiatalosabb. 6p


Egy másik chardonnay párost is hoztam, ezúttal azonban külföldről, magasabb árkategóriába lépve. Az "őshaza" Burgundia csap össze az Újvilág egyik közkedvelt borvidékével, az új-zélandi Marlborough-val. A burgundi diszkrét eleganciájával és kiváló egyensúlyával, a "kiwi" energikus, intenzív karakterével vett meg.

teliborparok2021_4.jpg
Chateau de Puligny-Montrachet Clos-du-Chateau 2016
Kristálytiszta illat, benne körte, sárga alma, egy kis ananász, sárga húsú őszibarack, idővel sárgabarack, finom édesfűszeres, vaníliás kíséret. Kóstolva tökéletes egyensúlyt produkál, finom textúra, komplex és csiszolt savak, szépen integrált hordó, közepes méretű, arányos test harmóniája kényeztet. Érett citrusok, alma, körte, őszibarack, sárga szilva, ananász mellett a hordó éppen csak észrevéteti magát diszkrét fűszeres jegyekkel. Letisztult, élvezetes és elegáns bor. 7p

Dog Point Vineyard Chardonnay 2016
A csavarzár letekerése után tűzköves fülledtség érezhető, de ez gyorsan távozik és citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, vajas keksz, mogyoró, leheletnyi füst, puskapor egyvelege veszi át az uralmat. A közepes testet penge savak reptetik, miközben finom krémesség is puhítja a vibráló, fókuszált kortyot. Különféle citrusok, ananász, fehér húsú őszibarack viszik a prímet ízében, ezeket vajas keksz, gyömbér, mézeskalács, mogyoró aromái egészítik ki. Feszesebb, zabolátlanabb, mint a 2015-ös kiadás volt tavaly év végén. Lendületes, lédús és hosszú, élmény inni. 7p


Az első hazai vörösbor-duó tagjai Superior kategóriás Egri Bikavérek, a 2017-es évjáratból, két Gál családtól, Gál Lajostól és Gál Tibortól. Sajnos itt nem kellett sokat töprengeni, a két borból csak az egyiket tudtuk megkedvelni.

teliborparok2021_5.jpg
Gál Lajos Egri Bikavér Superior 2017
Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, blauburger menoire és syrah házasítása. Az illaton határozott lenyomatot hagy a hordó, szegfűszeges, szegfűbors, fekete bors, fahéj képében, de ott vannak az érett sötét bogyós erdei gyümölcsök is. A korty jól kitöltött, telt érzetű, ugyanakkor arányos, a test erős közepes, az alkohol enyhén tüzes, de nem túlzó. Érett erdei gyümölcsök, szeder, málna, áfonya, fekete ribizli és édesfűszerek térnek vissza ízben is. Jó felépítésű gazdag bor, ígéretes anyag, most még fiatalnak hat, de valószínűleg fejlődik még szépen a palackban. 6p+

Gál Tibor Titi Egri Bikavér Superior 2017
Kissé bizonytalan az illat, egy savanykás vad bogyós gyümölcsös karakter érezhető benne, mellette földesség, és sajnos egy kis borecetes buké. Szájban arányos struktúrát, lekerekített tannint, élénk savakat kapunk, a szerkezet rendben, de az aromatika itt sem vonzóbb: kevéske savanykás meggy és bogyós gyümölcs, valamint visszafogott zöldfűszerek mellett ugyanúgy borecetes, földes beütése van, a lecsengés pedig kicsit szárít. Hiába van rendben a szerkezet, sajnos ennek a palacknak a tartalma nem csábított további kóstolásra. 4p-


A másik hazai vörösbor párbajt villányi cabernet sauvignon-ok vívják, a Jackfall Pincészet, illetve a Ruppert Borház képviseletében, szintén a 2017-es évjáratból. Mindkét bor remekül teljesített, egyikük még egy rugdalózó csikó, "ellenfele" már egy kezes paripa benyomását keltette.

teliborparok2021_6.jpg
Jackfall Cabernet Sauvignon 2017
A két villányi közül ez kicsit moderáltabb intenzitású, illatában érett fekete ribizli és áfonya, halvány fűszeresség, a háttérben tejszín, tejcsoki, vajkaramella, vanília és pici menta. Közepes testű - ezzel a páros valamivel karcsúbb tagja -, arányos szerkezettel. A textúra bársonyos, a tannin csak annyira szárít és masszíroz, amennyire kell, a sav és az alkohol belesimul a testbe. Tökéletesen érett fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, fekete ribizli, finom fűszeresség öltözteti a bort. Már most is jól fogyasztható, de feltehetően szépen tartja is magát még jó ideig. 7p-

Ruppert Borház Cabernet Sauvignon 2017
Lehengerlő illat: szuperérett fekete bogyósok, gazdag fűszeresség, vanília, egy kis tömjén, virágok, chili. Robosztus felépítésű, izmos testű bor, a közepesnél nagyobb testet vállas savak és érett tannin keretezi. Koncentrált anyag, a beltartalom szinte harapható, de nem válik túl nehézkessé, ugyanakkor érezhetően életpályája elején tart még. Erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, édeskés és egzotikus fűszeres motívumok, pici füst és tömjén, vanília adják főleg intenzív aromáit. Erőteljes, ambiciózus bor, szép jövőt jósolnék neki. 7p


Az utolsó borpár nemzetközi kitekintéssel jár, a sangiovese hazai helytartója, a 2HA Tabunello-jának 2015-ös kiadása ezúttal egy nemzetközi hírű birtok Brunello di Montalcino-jával méri össze erejét. Rosso di Montalcino-val már többször kóstoltuk együtt a Tabunello-t, lássuk, mire ment a "nagytestvérrel".

teliborparok2021_7.jpg
2HA Tabunello 2015
Eperdzsem, pici balzsamecet, minimális fenyőtű, idővel érett meggy, gyógynövények, éppen kialakulóban lévő érési jegyek tarkítják illatát. Karcsú, kissé szikár felépítésű, éppen közepes test, lendületes savak, finoman fogós tannin, meglepően alacsony alkohol jellemzik az arányos szerkezetet. A korty gördülékeny, jól kitöltött, szinte könnyednek hat, érett gyümölcsök, egy kis zöldfűszer és balzsamosság színezi. Szép bor, de ez a palack most nem villantott olyan extrát, kicsit zártabb és kevésbé komplex volt, mint a 2019 végén bontott üveg tartalma. Talán valamiféle átmeneti fázisában lehet ez a palack, valahol a friss gyümölcsökön túl, a komplex érettségen még innen. 6p+

Antinori Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2015
Sötétebb, sűrűbb anyagot ígér. Eleinte eléggé visszafogott az illat, némi bőr, majd egyre több érett gyümölcs, a háttérben egy kevés étcsoki, balzsamecet-koncentrátum jelentkezik. A Tabunello-hoz képest vastagabb, masszívabb felépítésű, meglehetősen testes, több a tannin, magasabb az alkohol, de egyik téren sem esik túlzásokba, szépen elnyeli mindkettőt a bor. Bársonyos textúra, enyhén krétás tannin kíséri az érett piros gyümölcsöket (cseresznye, meggy, szamóca), amelyeket pici konyakmeggy, étcsoki, fűszerek gazdagítanak. Tartalmas, jó egyensúlyú, hosszú lecsengésű bor. 7p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7616438430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása