A Borrajongó

Weingut Markus Huber Berg duplavertikális a Carpe Diem-ben

2020. szeptember 18. 06:00 - furmintfan

A nyári szünet után lassan, óvatosan újra elindultak a borkóstolós programok a fővárosban, így Tar Ferenc borbárjában a Carpe Diem-ben is. Sajnos aztán a vírushelyzet romlására tekintettel a kóstolókat fel is függesztette Feri, de addig is kettőre azért sikerült eljutnom.
Az első szeptemberi kóstolón Markus Huber borai játszották a főszerepet, elsősorban természetesen riesling-ek és zöldveltelinik. A borest apropóját és a kóstolósor gerincét a Berg dűlőről készült riesling-ek és grüner-ek vertikálisa adta, néhány felvezető, átvezető és záró tétel mellett.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a "Rejtőzködő borvidékek" sorozat keretében idén már írtam Markus Huber-ről, borairól, és a borvidékről, Traisental-ról is, így most megspórolom az önismétlést, de akit érdekel a cikk, itt megtalálja.

Nem kevesebb, mint 16 bort kóstoltunk, először zöldvelteliniket, majd egy átkötő tétel után riesling-eket, végül egy vörösborral zártunk. A Berg-ből 5 évjárat borait kóstoltuk mindkét fajta esetében: 2018, 2017, 2016, 2013 és 2011. A többi fehérbor a 2018-as évjáratból érkezett, az egyetlen vörösbor 2016-ból. A vertikális sorban az évjáratok mindkét fajta esetében ugyanazt hozták: a forró 2018 borai rendben vannak, de számomra általában nem különösebben emlékezetesek, és ez elmondható a vertikális sorokat felvezető többi 2018-as tételről is. 2017 fókuszáltabb, lendületes borait jobban szerettem, a 2016-os borok egyediek, izgalmasak. A régebbi évjáratok közül 2013 tündököl és úgy tűnik, még tartalék is bőven van a borokban, a 2011-esek szép, érett formát mutatnak, de ezek már feltehetően elérték a zenitet és innen, ha nem is gyorsan, de lefelé vezet az útjuk.

carpediemhuber1.jpg

A jegyzetek előtt borkészítésről ejtenék még néhány szót.
A Berg veltelinik és a Zwirch alapanyagát teljes érettségben szüretelték, 19 óra áztatást követően préselték, a bor 8 hónapig érlelődött nagy akácfahordókban, az érlelés során a finomseprőt időnként felkeverték. Az Alte Setzen esetében az érlelés 5 hónapig tartott, részben tartályban, részben akáchordókban, finomseprőn, kevergetés nélkül.
A Berg rajnai rizling-ek esetében bogyózás, 12 óra áztatás, préselés, 8 hónapos tölgyfahordós érlelés a recept. A Terrassen Riesling csak tartályban járt, abban is érlelődött 3 hónapig, az áztatás ideje pedig csak 4 óra. A Rothenbart esetében 8 hónap volt a tartályos érlelési idő, eközben finomseprőn pihent a bor, hordóban ez sem volt, viszont ennél egész fürtben préselték a szőlőt.
A Dolomit Chardonnay csak tartályban volt, a Hochschopf St. Laurent 9 hónapos érlelést kapott 500 literes tölgyfahordókban.

RSzabi is ott ült mellettem a kóstolón, az ő pontszámait is megtaláljátok az egyes boroknál.

carpediemhuber2.jpgHuber Alte Setzen Grüner Veltliner Erste Lage 2018
Az illat visszafogott, kicsit neutrális, ahogy nyílik azért érett fehér húsú gyümölcsöket, körtét, almát és talán egy kis ananászt ki lehet belőle hámozni. Kóstolva elég telt, a savak inkább szélesek, mint magasak, a fa nem teljesen integrált, az alkohol emelkedett, összességben kicsit farnehéz a bor. Citrusok, alma, sós-meszes aláfestés szájban, kissé kesernyés lecsengés. A 2017-es kiadást sokkal jobban szerettem. 5p+
rszabi: 5p

Huber Zwirch Grüner Veltliner Erste Lage 2018
Hűvösebb, mégis nyíltabb, jobban definiált az illata: sárga alma, édes citrusok, pici virág, körte, alma, mandarin, éretlen mangó. Karcsú testű, kecses bor, az előző után szinte törékenynek hat. Feszes savak adnak neki lendületet, a korty finoman texturált, sima. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, mandarin, lime, halvány sósság jellemzi ízben is. Egészen más stílust képvisel, számomra sokkal megnyerőbb volt, mint a 2018-as Alte Setzen. 6p
rszabi: 6p

Huber Berg Grüner Veltliner Erste Lage 2018
Ismét egy melegebb hangulatot árasztó, érett gyümölcsös veltelini. Illatában érett körte, alma, virágok, be-bevillanó egzotikus déligyümölcsök. Széles savak, enyhén krémes textúra, még nem teljesen integrált hordó jellemzi a szerkezetet. Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, narancs, pici fűszer, mandula, leheletnyi kesernye. A vártnál kicsit rövidebben tart ki szájban. 6p-
rszabi: 5p/6p

Huber Berg Grüner Veltliner Erste Lage 2017
Szép illat: fehér húsú és egzotikus gyümölcsök, körte, ananász, majd idővel zöldfűszerek és gyógynövények, zsálya. Elegáns és tartalmas bor, jó koncentrációval, jó savakkal, szép szerkezettel. Tömörebb a korty magja, az egész bor fókuszáltabb, elevenebb, mint a 2018-as. Körte, mandarin, ananász, fűszerek, fehérbors, halvány sós aláfestés, finom fanyarság a korty végén. 7p-
rszabi: 7p-

Huber Berg Grüner Veltliner Erste Lage 2016
Az illat nehezen szálazható, hordoz már egy kis érettséget, kezdődő grillázsos, karamellás motívumok képében, de érett fehér húsú gyümölcsöket is érezni még. A korty feszes, tömör, nyílegyenes, remek savak viszik és nyújtják meg. Érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök, kezdődő dohányos, karamellás érettség, pici zöldfűszer és enyhe sósság adják ki az egyedi, izgalmas aromatikát. 6p+
rszabi: 7p-

Huber Berg Grüner Veltliner Erste Lage 2013
Gyönyörű, csillogó citromsárga szín és kortalan illat fogad a pohárban. Kezdetben van egy ausztrál riesling-ekre emlékeztető teniszlabdás motívum az illatban, majd ez szép lassan elhalkul, közben citromkrém, citromtorta, mandarinolaj, érett citrusok, gyógynövények, finom fűszeresség, pici gomba és halványan kezdődő petrolosság áll össze a kaleidoszkópban. A tömör, masszív kortyot remek savak veszik hátukra, a korty a második felében talán kicsit lágyabb, lassúbb ritmusra vált, de így is hosszan szépen tart. Különféle citrusok, citromkrém, zöldalma, halványan gyömbér, vanília, gomba és a korty végén pici karamell. Nagyon szép bor, ez volt a kedvencem az esti sorból. 7p+
rszabi: 8p

Huber Berg Grüner Veltliner Erste Lage 2011
Leheletnyi petrol, érett fehér húsú gyümölcsök, citromkrém, pici gomba, méz és propolisz színezi a szép érettségi állapotot sugalló illatot. Telt, kerek bor, aránylag lágyabb savakkal operál, szépen indul a korty, de a közepétől hirtelen leül. Érett citrusok, sárga húsú gyümölcsök, citromkrém, gomba, karamell, pici kesernye színezi. A csúcsán már túl van, de most is élvezhető. 6p
rszabi: 6p+

Huber Dolomit Chardonnay 2018
Sárgadinnyével nyit az illat, aztán valahogy kicsit kuszává válik, sós, pörkölt magvas, gyógynövényes jegyek villannak fel egymást váltva. A savak feszesen kezdenek, lágyabban folytatódnak, a korty érzetre csontszáraz és valahogy kissé rendezetlennek tűnik. Sós citrom, neutrális fehér húsú gyümölcsök, sárga ringló, sós jegyek, pörkölt mandula adják az aromákat. 5p+
rszabi: 6p

carpediemhuber3.jpgHuber Terrassen Riesling 2018
Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, almafélék, abból is leginkább zöldalma viszik a főszólamot illatban és ízben egyaránt. Ropogós, élénk savak kapják szárnyra a könnyű testet, a szikárságon leheletnyi krémesség lágyít a korty vége felé tartva. Karcsú, tömör, egyenes bor, a citrusos-zöldalmás jegyeken túl halvány sósság színezi. 6p-
rszabi: 5p

Huber Rothenbart Riesling Erste Lage 2018
Melegebb, érettebb karakterű a Terrassen után, sárga alma, zöldalma, érett citrusok és egy kevés zöldfűszer adják az illatjegyeket. Itt is penge savakat kapunk, de csiszoltabb, simább kiadásban, kicsit rövidebb hatósugárral. Citrusok, lime, narancs, sárga alma, zöldfűszerek, zsálya, kakukkfű díszítik a bort, itt is érezhető halvány sósság. 6p
rszabi: 6p

Huber Berg Riesling Erste Lage 2018
Illatában fehér húsú gyümölcsök, egy kevés gyógynövény, menta, ízében zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, citrusok. Szélesebb, teltebb bor, mint az eddigiek, de a test így is megáll közepesnél és nem nélkülözi az eleganciát sem. A savak élénken kezdenek, majd kortyközéptől kicsit lágyabbá válnak, de így is hosszan kitartanak. 6p
rszabi: 5p/6p

Huber Berg Riesling Erste Lage 2017
Szép, kifejező illat: édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer, kandírozott citrus és fehér virág. Tömör gerincre, penge savakra támaszkodik a masszív felépítésű korty, a maradékcukrot (6,4 g/l) a savak szinte észrevétlenül lemossák. Citrusfélék, lime, zöldalma, halvány krétás-sós érzet jellemzi az ízvilágot. Hűvös hangulatot árasztó, fókuszált, koncentrált bor, remek intenzitással és nagyon hosszú lecsengéssel. Komoly anyag már fiatalon is, és még nagy potenciál van benne. 7p
rszabi: 8p-

Huber Berg Riesling Erste Lage 2016
Határozott gombás jegyekkel nyit, talán egy kis botrytis is bujkál benne, érett sárga húsú gyümölcsök, némi lámpaolaj egészíti ki a képet. Az illat után sokkal vastagabb, lágyabb bort várna az ember, ehelyett vékony testet és penge savakat kapunk, de a korty végére ez utóbbiak viszont elfogynak, a bor a finisre kiüresedik. Citrusok, sós jegyek, pici gomba és gyógynövény adják az aromákat szájban. Puritán, szikár, szálkás bor. 6p
rszabi: 6p-

Huber Berg Riesling Erste Lage 2013
Ismét egy kortalan 2013-as, komplex, mély illattal, amelyben bőven vannak még gyümölcsök, de az érés is gazdagítja: citromkrém, érett citrusok, pici gomba és dohány, kezdetben enyhe használt tornacipős buké, kezdődő palackérési aromák. Kóstolva talán még fiatalosabb is, a korty jól kitöltött, egyszerre széles és magas savak dolgoznak alá, bár nem tartanak ki olyan hosszan, mint a 2013-as Berg GV esetében. Talán egy kicsit egysíkúbb az aromatikája, mint a GV-nél, leginkább különféle citrusokra alapul, citromhéjtól a citromtortáig, kezdődő érési aromákkal. 7p-
rszabi: 7p+

Huber Berg Riesling Erste Lage 2011
Az előzőhöz részben hasonló, talán egy fokkal érettebb illatot mutat, a citromkrémes, citromtortás jegyek mellett kandírozott citrusok és némi petrolosság érezhető. Koncentrált, vastag, komoly anyag, a savak meglepő lendülettel indítanak, mintha egy kis cseresség is jelen lenne, de a korty második fele itt is lágyabb, lazább. Érett citrusos motívumok, citromtorta, némi gyógynövény, egy pici selyemcukor, a korty végén leheletnyi kesernye. 7p-
rszabi: 6p+

carpediemhuber4.jpgHuber Hochschopf St. Laurent 2016
Intenzív, jól definiált illat, benne szilvabefőtt, sőt, szilvás gombóc, érett-dzsemes erdei gyümölcsök, édesfűszerek - vanília, szegfűszeg, szegfűbors -, idővel némi avar. Kellemesen simogató textúra, arányos szerkezet, finom savak, bársonyos tannin fogadnak szájban, az illatban megismert ízjegyek kíséretében. 6p
rszabi: 6p-

carpediemhuber5.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7716196388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.