A Borrajongó

Balatonfüredi kilátások - Látogatás a Figula Borkertben

2020. július 27. 06:00 - furmintfan

A Figula Pincészetet aligha kell bemutatni a borkedvelőknek, kétségkívül Balatonfüred és az egész Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik legismertebb és egyik legelismertebb pincészetéről van szó. Figula Mihály tragikus korai halála után, fia, ifj. Figula Mihály lépett előre és már a pince arcaként, vezetőjeként viszi tovább a családdal a birtokot.
A tóparti sétányon található Figula Borbár ugyan bezárta kapuit, de a város felett található Figula Borkert állandó nyitvatartással várja a látogatókat. A Borkert és az ugyanitt található Tölgyfa Csárda kerthelyiségéből remek kilátás nyílik Balatonfüredre és a tóra, így egy rövidebb séta után ideális körülmények között lehet kortyolgatni a Figula borokat. A Borkertben a pince boraiból elég széles merítés kóstolható, így ha nem is teljes, de mindenképpen átfogó képet lehet kapni a pince aktuális szortimentjéről (a többi bor pedig beszerezhető a szomszédos vinotékában).

figula202007_01.jpg

Ungert balatonfüredi nyaralása alatt egyeztettük óráinkat és közösen kóstoltunk meg közel egy tucat bort a Borkertben.

figula202007_02.jpg

Figula Olaszrizling 2019
Kissé neutrális és visszafogott, fehér húsú gyümölcsös, almás, enyhén mandulás illat fogad. Szájban egy viszonylag vékony testű, laza szövésű, de jó savakkal operáló olaszrizlinget kapunk, fehér húsú gyümölcsökkel, enyhe vasas kútvizes jegyekkel. 4p

Visszafogott, kissé talán csupasz is. A savak a helyükön vannak, gyümölcsei visszafogottak, a korty gyorsan, de tisztán búcsúzik. Könnyű, nyári alapbor a hétköznapokra. 4 pont. (ungert)

figula202007_03.jpg

Figula Chardonnay 2019
Érdekes illatában leginkább gyógynövények és fűszernövények (rozmaring, kakukkfű, zsálya) dominálnak. A gyógynövényes-zöldfűszeres vonalat ízben alma és egy kis édes citrus egészíti ki. Közepesnél karcsúbb, de za olaszrizling után teltebb, olajosabb textúrát villant. 5p-

Intenzíven fűszeres illat, és az olaszrizlinggel azonosan vékony, de tiszta korty jellemzi. Aromáit tekintve nem tűnik fajtatipikusnak, de kétségkívül kellemes anyag. 4 pont. (ungert)

figula202007_04.jpg

Figula Sauvignon Blanc 2019
A vezető illat- és ízjegy a címkén is szerelő bodzavirág, mellette zöldalma, cirusok, körte. Könnyű, eleven bor, a fajtára jellemző intenzív aromákkal, élénk savakkal. 5p

Orrban intenzív bodzás jegyekkel operál. A korty élénk, gyümölcsös és frissítő. Komolyabb és karakteresebb anyag, mint az előzmények, venném-innám. Öt pont. (ungert)

figula202007_05.jpg

Figula Sárgamuskotály 2019
Fajtajelleges, de nem pacsuli, megvan benne a szőlő, szőlővirág, pici citrus és citrushéj,illatban és ízben egyaránt. Aránylag lágyabb savakra épül, a kortynak viszont van egy kis fenolos, tapadós érzete, picit szárít is. 4p+

Illatos, de a fajtára jellemző túlzásokat nélkülözi. A korty ehhez képest csalódás: savai tompábbak, cserébe a korty vége enyhén szárít. Illatra meggyőző, kortyra kevésbé. Nem kifejezetten szerettem. Gyenge 4 pont. (ungert)

figula202007_06.jpg

Figula 7ha 2019
30% chardonnay, 30% sauvignon blanc, 30% sárgamuskotály és 10% szürkebarát. Eleinte van benne egy minimális gyógyvizes érzet, szellőzve először némi gyógynövény, majd egyre több és intenzívebb gyümölcs tör előre. Ízben is a gyümölcsöké a főszerep: ananász, őszibarack,citrusok, kevés licsi és szőlő, kíséretképpen keleti fűszerek. Elegáns, arányos, zamatos bor, hosszú lecsengéssel. 6p

A kezdeti termálvizes fülledtséget gyorsan levedli, utána intenzív gyümölcsösség marad. Szájban izmosabb, mint az eddigiek, gyümölcseit szálazható fűszeresség egészíti ki. Szép bor, 6 pont. (ungert)

figula202007_07.jpg

Figula Sóskút Olaszrizling 2018
Gazdag illat: gyógynövények, érett szőlő, méz, vadvirágok, gomba, némi trópusi gyümölcs, pici botrytis. A korty gazdag, telt, de nem nehézkes, érezhető benne egy pici maradékcukor és botrytis. A két kóstolt dűlős olaszrizling közül ez tűnt koncentráltabbnak és testesebbnek, de hedonista jellege mellett is arányos marad. Érett gyümölcsök, pici trópusias beütés, ananász, érett szőlő, méz, zöldfűszerek, halvány sós-vasas érzet. 7p

Ez az a stílus, amiért a pince olaszrizlingjeit szeretem: izmos, vaskos, kifejező, sok tekintetben talán túlzásoktól sem mentes anyag. Fülledt gyógynövényesség, érezhető botritis és trópusi gyümölcsök jellemzik. A korty koncentrált, szinte hömpölyög, mégsem lusta egyáltalán. Hosszú, tiszta utóízzel búcsúzik. Nagyon szép olaszrizling, 7 pont. (ungert)

Figula Száka Olaszrizling 2018
Trópusi gyümölcsök, érett szőlő, gomba, gyógynövények, halvány sósság, talán egy fokkal kevésbé buja a Sóskút után. Szikárabb, valamivel keskenyebb és szárazabb érzetű, remek savakkal. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, szőlő, sós-köves jegyek színezik. 6p+

A Sóskút mellett kóstolva ez tűnt vékonyabbnak, noha aromakészletét és szerkezetét tekintve is hasonló borról van szó. Tömör, sűrű és szálazható, de talán kevésbé koncentrált anyag. Szerettem ezt is, erős 6 pont. (ungert)

figula202007_08.jpg

Figula Bella Róza Rosé 2018
100% cabernet sauvignon a balatonszőlősi Öreghegyről, fele részben hordóban erjedt, fél évig finomseprőn érlelődött. Narancsos szín, átlag rosénál sűrűbb, olajosabb mozgású. Illatban először fűszerpaprika, majd édesebb, gyümölcsösebb, ső, süteményes jegyek érkeznek. Kóstolva szamóca, őszibarack, narancs, pici fűszerpaprika és fűszerek. Átlag rosénál jóval teltebb, abszolút borszerű, finoman krémes textúrával. 6p-

Színre rozé, szerkezetre inkább egy könnyű, de jól elkészített vörösbor. Nincs tolakodó pacsuli, helyette tiszta, érett gyümölcsösség, jó szerkezet és szép savak vannak. Egy percig sem vonható kétségbe a borszerűsége, ez pedig már önmagában is nagy teljesítmény a hazai mezőnyben. Szép, 6 pont. (ungert)

figula202007_09.jpg

Figula 3 Cuvée 2018
Merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos házasítása. Érett piros bogyós gyümölcsök, leheletnyi paprika díszíti az illatot. Közepesnél valamivel karcsúbb testű, kifejezetten élénk savakra támaszkodik, a tannin nem túl sok, végeredményben egy picikét talán savhangsúlyos és enyhén tapadós érzetű a korty. Szájban is érett piros bogyós gyümölcsök, meggy viszik a prímet, diszkrét fűszerességgel. 5p

A gyümölcsök mellett orrban egyértelműen megjelenik a paprika, ami elsősorban a cabernet számlájára írható. Egyébként savhangsúlyos, direkt és lineáris bor. Korrekt, de felejthető munka, 4 pont. (ungert)

figula202007_10.jpg

Figula Cabernet Franc 2016
Cabernet franc Dörgicséről. Illatában már egy van finom érettség, aszalt paradicsom, pici avar, bazsalikom, érett gyümölcsök inkább csak a háttérben sejlenek fel. Közepes testű, szerkezetben ez a bor is inkább a savakra, mintsem a tanninra épít, de jó arányokat tart. Érett meggy, piros bogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, pici aszalt paradicsom adják az aromákat. 6p-

Érett anyag. A piros gyümölcsök mellett intenzíven fűszeres, aromái rétegzettek. A sav ezúttal is nagyobb szerepet kap az összképben, de rendezettebb és érdekesebb bor, mint az előző. Hat pont. (ungert)

figula202007_11.jpg

Figula Bájoló 2017
Félédes szürkebarát-sárgamuskotály házasítás 35 g/l maradékcukorral. Édes trópusi gyümölcsös aromatika: ananász, banán, licsi és muskotályos szőlő. Szerkezetben egyszerű, enyhén édesség-hangsúlyos, laza szövésű. 5p-

Orrban virágos és trópusi gyümölcsös, szájban pedig lineáris, kissé talán cukortúlsúlyos is. Nem komplex, cserébe viszont egy jól fogyasztható, könnyű, nyári édesbor benyomását kelti. Gyengébb 5 pont. (ungert)

figula202007_12.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4116037950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.07.28. 10:50:26

Az alapszériából sauvignon blanc-t kóstoltam mostanában, dűlősből pedig a Sáfránkertet.
Ezek alapján úgy éreztem, Figula k. jó, de azért láthatóan nincs kolbászból minden kerítés.
Minek ennyi bor egy ekkora birtokon?