A Borrajongó

Balatonlelle pecsétje - Konyári Loliense Fehér 2019

2020. július 22. 06:00 - furmintfan

A Homonna Kékfrankosról szóló nyitó rész után az "Egy hónap Balaton" rovatban egy dél-balatoni fehérbor következik. A balatonlellei Kishegyen található Konyári Pincészet a déli part egyik legfontosabb borászata, az 1991-ben alapított, mára közel 40 hektáros birtokon Konyári János örökségét fia, Dániel viszi tovább. Fajtaborok és házasítások egyaránt készülnek a birtokon, utóbbiak közül a Loliense fehérben és vörösben is afféle birtokbor szerepet tölt be. A vörös Loliense egy bordeaux-i cuvée és a 2000-es volt az első évjárata, a fehér pedig általában sauvignon blanc, chardonnay és olaszrizling házasítása és 2003-ból jött ki az első kiadás, tehát mindkét bor hosszú ideje állandó része a szortimentnek. A vöröset meghagyom a hűvösebb napokra, a fehér Loliense palackját viszont pár napja kibontottam.

konyariloliensefeher2019_1.jpg

Konyári Loliense Fehér 2019
Kb. 40% sauvignon blanc, a maradék fele-fele arányban chardonnay és olaszrizling, tartályban erjesztve, házasítás után finomseprőn érlelve.
A három fajta közül - ahogy az várható - a sauvignon blanc érvényesül leginkább és az olaszrizling a legkevésbé. Leginkább a citrusos jegyek dominálnak orrban, mellettük fehér húsú őszibarack, zöldalma, minimális egres, melegedve egy kis ananász és mandarin, másnap intenzívebbek a krémes-seprős jegyek. Kóstolva lendületes, feszes - az ideálisnál talán egy fokkal élénkebb - savakkal és elég tömör maggal is rendelkezik, az enyhén krémes textúra inkább csak kicsit szellőzve és melegedve érezhető, miközben végig van egy enyhe zöldes, húzós érzete is a savaknak. Citrusok, lime, zöldalma, fehér húsú őszibarack, kevés egres, melegedve minimális seprős-krémes érzet, tehát hozza az illat tükörképét, ebbe minimális sósság hoz egy plusz csavart. Nálam végül a savak húzták picit lejjebb a végső pontszámot (talán megfelelő étel mellett a savak elvesztik valamelyest az élüket). 5p (2490 Ft - Bortársaság)

konyariloliensefeher2019_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616037302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása