A Borrajongó

Egy hónap Mátra - Itt és Most Pince Ideje Van Kékfrankos 2018

2020. június 22. 06:00 - furmintfan

Az ITT és MOST Pincéről és első boraikról kicsit több, mint egy éve számoltam be. Itt nagyobb terjedelemben lehet olvasni a pincéről, de a rend kedvéért röviden összefoglalom a lényeget. Gyurasits Emőke és Hofmann Tibor kis családi pincészete 4 hektárnyi területtel rendelkezik Gyöngyöspata és Gyöngyöstarján környékén, több dűlőben. A négy hektárból jelenleg 1,8 ha terem, 1,6 ha újratelepítés alatt áll, a maradék 0,6 ha parlagon van.
2017-es első évjáratukból kékfrankosból és olaszrizlingből, 2018-ban olaszrizlingből, zöldvelteliniből és kékfrankosból készítettek bort. Azóta telepítettek már csókaszőlőt, tihanyi kéket, laskát, hajnos kéket, kadarkát és még több kékfrankost. A szőlőművelésben a természetesség, a pincemunkák során a minimális beavatkozás a kulcsszavak, ahogy az "Egy hónap Mátra" sorozatban megjelenő többi pincénél is.
Hofmann Tibor június elején hozott 1-1 palackot a 2018-as borokból, amelyek közül az "Ideje van" Kékfrankos-t választottam ki a sorozathoz. A pince 2017-es kékfrankosához (nemrég kóstoltam újra, most is tetszett) képest annyi a változás, hogy külön került palackba a francia és külön a magyar hordókban készült bor, előbbi kapta az "Ideje van" fantázianevet. A 2017-es előd stílusának megtartása mellett ez a bor már megcélozza a magyar kékfrankosok élmezőnyét.

ittesmostpinceidejevankekfrankos2018.jpg

ITT és MOST Pince Ideje Van Kékfrankos 2018
Az illat finoman hűvös, vonzó és elegáns, a piros bogyós gyümölcsök viszik a vezérszólamot, mögöttük finom rózsás, virágos, egzotikus fűszeres, vaníliás árnyalatok teszik teljessé a képet. Kóstolva klasszikus északi stílusú, hűvös klímás kékfrankost kapunk, érzésem szerint nem lógna ki egy osztrák sorból sem. Karcsú testű és feszes szerkezetű, lendületes savakra és enyhén fogós, de nem túlzó, inkább támogató karakterű tanninra támaszkodik. A stabil vázat a fajta lédús piros bogyós gyümölcsei - meggy, cseresznye, málna, harmadnap már szeder is - öltöztetik, finom fűszerességgel kiegészítve. Szép bor, remek kékfrankos, bőven megéri az árát. 6p (3300 Ft - Borfalu)

A kóstolt palackot a pincétől kaptam, köszönet érte Hofmann Tibornak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5515808276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása