A Borrajongó

Spanyol seregszemle III.

2020. május 16. 06:00 - furmintfan

A nagy koronavírusos forgatag közepette a fiókban maradt egy poszt, egy korábban elfogyasztott, de eddig megíratlanul maradt spanyol sor, jobban ismert - történetesen kivétel nélkül "R"-betűvel kezdődő :) - borvidékek boraival. Íme!

spanyolegyveleg202004.jpg

Négy fehér, egy rosé és négy vörös tétel került a sorba. A borok forrásai: A Borbolt, Bortársaság, Fill the Winebox, Vino Castillo, WineAge, Wein&Co (több borból már frissebb évjárat fut).

telmorodriguezbasa2018.jpgTelmo Rodriguez Basa 2018 Rueda
Verdejo és egy kevés viura tartályban erjesztve és érlelve. Az illat kifejező és buja, miközben már kezdődő palackérettség is bujkál benne. Trópusi gyümölcsök és érett citrusok, ananász, mangó, pici bodza és őszibarack. Érettebb karakterű, mint az előző évjárat, több benne a sárga húsú és trópusi gyümölcs. A korty játékosságát feszes savak egy pici maradékcukor és gazdag gyümölcsösség összhatása adja. Vibráló és intenzív, ízében citrusok, ananász, sárgadinnye, fehér őszibarack viszik a prímet, a háttérben pici éretlen banán és zöldes villanások. 6p

bodegahermanosdevillarorodecastillasauvignonblanc2018.jpgBodega Hermanos de Villar Oro de Castilla Sauvignon Blanc 2018 Rueda
Sauvignon blanc két időpontban szüretelve, tartályban erjesztve és érlelve 4 hétig seprőn tartva. Intenzív, meleg érzetű illat, amely levegőzéssel a gyümölcsösebb irányba tolódik el. Articsóka, borsóhüvely, egyre több sárga húsú gyümölccsel, majd idővel már inkább érett egres, maracuja uralja. Szájban a fajtához képest aránylag lágyabb, de kellően tartós savakkal operál, a korty kerek, jól kitöltött, leheletnyi krémes érzettel. Ízében érett sárga húsú gyümölcsök, érett citrusok, egres, maracuja, a háttérben halvány vegetális jegyek és egy csipet só. 6p-

bodegasnoranoralbarino2017.jpgBodegas Vina Nora Nora Albarino 2017 Rias Baixas
100% albarino, acéltartályban erjesztve, majd 4 hónapig tartályban, finomseprőn érlelve. Az illat eleinte kicsit bátortalan, némi krémes-seprős jegy sejlik fel benne, majd ahogy nyílik, érett alma, körte, őszibarack, sárgadinnye, ananász, majd kamilla, pici banán is megjelenik. A jól kitöltött, lassú ritmusú korty széles savakra épül, finoman krémes, puha szövésű, kicsit talán több lendületet is elbírna. Érett citrusok, almafélék, őszibarack, némi trópusi gyümölcs, pici vaj és vanília, halvány gyógynövényes, sós aláfestés alkotja az aromaprofilt. 6p

bodegasmugablancobarrelfermented2015.jpgBodegas Muga Blanco 2015 Rioja
90% viura, 10% malvasia, enyhén pörkölt, új francia hordókban erjedt és érlelődött 3 hónapig, heti kétszeri seprőfelkeveréssel. Érett illat, kezdődő tercier jegyek, grillázs, vajkaramella, pici gomba, érett citrusok, idővel érett fehér húsú gyümölcsök fedezhetők fel. A savak jól megtartják, főleg a korty elején hangsúlyosabbak, a felépítmény széles, némi krémes érzettel. Alapvetően elég neutrális, kicsit dísztelen és nem is különösebben intenzív. Érett citrusok, némi érett fehér húsú gyümölcs, vajkaramella, grillázs jellemzi ízét. A darabban tartás nem kedvezett a palacknak, másnapra felerősödik egy nem túl kellemes állott, vasas kútvizes, fémes, gombás vonal is benne. Szinte biztosan túl van már a csúcsán, engem egy kevésbé szépen megöregedett csopaki olaszrizlingre emlékeztetett. Az első napon hozott formája alapján: 5p, utána lejtmenet.

bodegascepa21hitorosado2018.jpgBodegas Cepa 21 Hito Rosado 2018 Ribera del Duero
100% tempranillo, tartályban erjesztve és érlelve, finomseprőn tartva. Szép illat, nem tolakodó, de vonzó, benne cseresznye, szamóca, görögdinnye, mandarin és fehér virágok. Kóstolva tartalmas, elegáns, picit érezni azért az alkohol fűtését a végén. Szamóca, cseresznye, őszibarack, mandarin színezi, finoman fanyar a lecsengés. Elegáns rosé, provence-i minta, spanyol megvalósítás. 5p+

ebano62015.jpgÉbano 6 2015 Ribera del Duero
100% tempranillo, 6 hónapig francia hordóban érlelve. A már érettséget is mutató illatban túlérésbe hajló fekete bogyósok, rumos meggy, szilvabefőtt, pici körömlakk, édesfűszerek és földes jegyek. A test legfeljebb közepes, feszes sav és közepes mennyiségű, integrált tannin keretezi, a sav kissé hangsúlyos is a kortyban. Ízben is visszatérnek a túlérett fekete bogyósok, fekete cseresznyével, pici fűszerrel, medvecukorral. Nem rossz, de mintha kicsit koravén lenne. A dugó szerintem nem zárt tökéletesen, volt egy kis átfolyás, így megkockáztatom, hogy ezért nem hozta a bor az elvárt szintet. 5p

palaciosremondolamontesa2015.jpgPalacios Remondo La Montesa 2015 Rioja
Formabontó Rioja Crianza: nagyobb része garnacha, kisebb része tempranillo,  acétartályban erjedt, majd 12 hónapig francia (90% és amerikai (10%) hordókban (20% új, 30% másodtöltés, a többi fele-fele arányban 3 és 4 éves) érlelődött. Az illatot érett gyümölcsök és édeskés fűszerek nehezen szálazható elegye alkotja. A közepes testet lendületes savak vezetik, a tannin tökéletesen integrált, a korty meleg érzetű, puha tapintású. Érett gyümölcsök - leginkább talán szamóca, szeder és meggy -, diszkrét fűszeresség, egy kevés cédrus érezhető ízben. A bontás másnapjára nyíltabb, gazdagabb, intenzívebb lett. Szépen összeérett, jól elkészített bor. 6p+

ramonbilbaocrianza2014.jpgRamon Bilbao Crianza 2014 Rioja
Tempranillo területenként külön-külön feldolgozva, 14 hónapig amerikai hordókban érlelve. Az amerikai hordót le sem tagadhatná: elsöprő erejű fűszeráradat támad a pohárból: keleti fűszerekkel, vaníliával, tömjénnel, édesgyökérrel, szerecsendióval, pici füsttel, kakaóval, mellette fekete cseresznye, rumos meggy, szilva. Meleg érzetű, stabil korty, remek savakkal, nem kevés, de bársonyos tanninnal, jól integrált alkotókkal. A beltartalom szinte rágható, ízben is visszatérnek a gazdag fűszeres és érett gyümölcsös aromák, pici balzsamos kísérettel. Remek ár-érték arányú bor, valószínűleg éppen csúcsformájában. 7p

protosreserva2011.jpgBodegas Protos Reserva 2011 Ribera del Duero
50 évesnél idősebb tinta del país (tempranillo) ültetvények termése, acéltartályos erjesztés, 18 hónapos hordós (50% új francia, 30% másodtöltésű francia, 20% másodtöltésű amerikai tölgyfa hordók), majd 24 hónapos palackos érlelés. Komplex és mély illatában csokoládé, aszalt meggy, kakaó, majd rögtön rózsa, vanília, tömjén és keleti fűszerek. Kóstolva közepes testű, az illat alapján nagyobb testet vártam, de a bor így is arányos és gazdag. Semmi nehézkesség, tökéletesen integrált alkotók, kellően élénk sav és határozott, de jól beépült tannin jellemzi, a 15% alkohol is elvész a borban, csak egy kis édességet kölcsönöz. Aszalt meggy, érett fekete cseresznye, ánizs, édesfűszerek, keleti fűszerek, gyógynövények, pici kanalas orvosság adják az intenzív aromákat. A sav - bár nem lóg ki - kölcsönöz egy enyhe narancsos savasságot is a kortynak. Két nappal bontás után abszolút az ánizsos vonal válik meghatározóvá. A lecsengést egy kicsit hosszabbra vártam, de összességében nem volt hiányérzetem. 7p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115678270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása