A Borrajongó

Téli borpár(baj)ok 2020

2020. március 09. 06:00 - furmintfan

Hoztam megint 7 darab borpárt a téli időszakról Ausztriától Új-Zélandig és persze itthonról is. Az évszak okán most leginkább vörösborokat tettem egymás mellé.

parbajok.jpg


Kezdésnek két wachau-i Smaragd zöldveltelini, elismert pincészetektől, kiemelkedő évjáratból. Első nap még nagyjából fej-fej mellett hasított a két bor, másnap viszont érdekes csavart vett a történet.

teliborparok2020_7.jpg
Alzinger Mühlpoint Grüner Veltliner Smaragd 2017 Wachau
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, mangó, őszibarack, körte és ananász uralja az illatot, halvány fűszerességgel. Szép savak mozgatják a bort, élénk kezdés után a kortyközépre kicsit alább hagy a lendületük, de alapvetően jól kitartanak. Gömbölyded idomok, halvány alkoholos melegség, leheletnyi krémesség jellemzik a szerkezetet. Lédús, zamatos gyümölcsökben gazdag ízek: fehér húsú őszibarack, körte, mangó, ananász, sárgadinnye és grapefruit, finom citrushéjas, vaníliakrémes aláfestéssel. Másnapra az illat meglehetősen zavarttá válik, jódos, redukciós, fémes jegyek bukkannak fel, és a bor ízben is tompább lett, a fémesség a kortyban is felfedezhető. A bontás napján csuklóból hozta a 7 pontot, utána maximum 5 ponttal honoráltam a teljesítményét.

Domäne Wachau Axpoint Grüner Veltliner Smaragd 2017 Wachau
Lassan tárulkozik ki az illata, fehér húsú gyümölcsök mellett keleti fűszereket, enyhe trópusi színezetet mutatva. Savai egy hangyányival lágyabban indulnak, mint az Alzinger-é, cserébe kiegyensúlyozottabban teljesítenek a korty végéig. Szájban az Alzinger első napi formájához hasonlítva talán kicsit szikárabbnak hat. Ízben gazdagabb a bor, mint illatban, fehér húsú őszibarack, körte, citrusok, ananász, leheletnyi só, pici zöldfűszer és keleti fűszer, valamint zöld bors a fő díszítőjegyek. Profi munka, remek bor. 7p-


Két pincészet olaszrizlingje alkotja a második párost, ugyanabból a paloznaki dűlőből származik az alapanyag. Homoláék a Csopaki Kódexnek is oszlopos tagjai, Figuláék a saját útjukat járják, de a dűlős olaszrizlingre mindkét pince nagy hangsúlyt fektet. Eleinte itt is közel haladt egymás mellett a két bor, de a bontás utáni napokon nagyobbra nyílt az olló.

teliborparok2020_4.jpg
Figula Sáfránkert Olaszrizling 2017
Áradó, kifejező és egyedi illat, sok réteggel: zöldfűszerekkel, sárga húsú gyümölcsökkel, pici gombával, virágporral, gyanús, hogy botrytis is keveredett bele. A harmadik napra az addig kicsit szertelen, buja illat szép, egységes, megállapodott egységbe forr. Telt, vastag bor, a Homolánál érettebb karakterű, szerkezetét tekintve testesebb és kicsit lágyabb, de itt is remekül dolgoznak a savak. A textúra enyhén olajos, a savak szélesek és magasak is, a korty végén picit melegít az alkohol. Sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, alma, temérdek zöldfűszer, pici gomba, a lecsengésben sózott mandula és végig határozott sós aláfestés. Az egyik legszebb olaszrizling, amit kóstoltam. 7p

Homola Sáfránykert Olaszrizling 2017
Kicsit fülledten indul és lassan nyílik, igényel egy kis csuklómunkát, de utána is visszafogottabb marad, mint a Figula. Illatában minimális gyümölcs, leginkább talán sárga alma, vasas-sós jegyek, idővel pici frissen szedett gomba fedezhető fel. A gyümölcsök második napra kicsit erőre kaptak, harmadik napra megint eltűntek, ekkora az illat is kellemetlenné, rozsdás fémessé, szúróssá vált. A vicc kedvéért ledugózatlanul kint hagytam az üveget a konyhapulton, 2 nap múlva néztem rá (összesen az 5. napnál járunk), akkorra az illat teljesen tiszta volt és a bor is állt, mint a cövek. Karcsú, de kisportolt test, dinamikus savak, finom hordó és alacsony alkohol jellemzi, a szőlő minden bizonnyal jóval korábbi szüretből jött. A savak vibrálást és hosszt is adnak, a hordó talán nem teljesen integrált még, de nem is ül rá a borra. Nem egy gyümölcsbomba ez sem, inkább a sós-vasas motívumok meghatározóak, kevés sárga alma és citrus, halványan minimális narancs, egres és egy kevés hordófűszer érezhető ízben, utóbbi főleg a finisben. Mindent összevetve legyen: 5p+


Új-Zélandon Central Otago a legnagyobb presztízsnek örvendő pinot noir-termő vidék. Innen érkezett két "alap" pinot noir a 2015-ös évjáratból, két elismert borászattól.

teliborparok2020_3.jpg
Gibbston Valley The Collection Pinot Noir 2015 Central Otago
Kellemes illatát frissen zúzott piros bogyós gyümölcsök uralják: málna, cseresznye, szeder, sőt, szedermálna. A háttérben feltűnik még minimális édesfűszer és avar. Lédús, lendületes kortyot kapunk szájban, a két bor közül ez a keskenyebb és szikárabb, a közepes testet ideális mennyiségű sav és finomszemcsés tannin fogja közre. Málna, szeder, meggy, szamóca, pici fűszer és éppen kezdődő érési jegyek színezik. Kellemes bor, de nem túl emlékezetes. 6p

Quartz Reef Bendigo Single Vineyard Pinot Noir 2015 Central Otago
Az illatban megjelenő gyümölcsök már inkább a sötétebb színspektrumba tartanak: szeder, erdei gyümölcsök, málna formájában. A kíséretet karácsonyi fűszerek, egzotikus virágok, avar és pici petrol-szerű érési jegy adja. Teltebb érzetű, simább tapintású, gazdagabb, mint a Gibbston Valley, talán az érésben is picit előrébb tart. Széles savak, selymes tannin, finom meleg érzet, édesre érett gyümölcsök jellemzik. Erdei gyümölcsök, szeder, málna, karácsonyi fűszerek, pici étcsoki adják az intenzív aromákat. Komplexebb, komolyabb, mint a Gibbston Valley. 7p-


Argentínából két vörös házasítást hoztam a 2015-ös évből. Természetesen mindkét borban fontos szerepet kap a malbec, mellette főként bordeaux-i fajták alkotják a házasítás maradék részét. Szerencsére egyik bor sem egy gumibogyószörp-szerű újvilági kliséhalom.

teliborparok2020_1.jpg
Clos de Los Siete 2015 Mendoza
58% malbec, 23% merlot, 10% cabernet sauvignon, 8% syrah, 1% petit verdot. Frissen főzött málnadzsem, szeder, áfonya, erdei gyümölcsök, cseppnyi szójaszósz, finom fűszeresség jellemzi az illatot, idővel egy kevés szilvadzsem, minimális likőrösség és balzsamosság is csatlakozik, harmadik nap pici csoki és marcipán is. A szerkezet tökéletesen egységes, kiálló alkotók vagy élek nincsenek, a hordó jól adagolt, a textúra selymes, a korty gazdag és finoman ölel. Málnadzsem, szeder, erdei gyümölcsök, pici cassis de Dijon, szójaszósz, pici fűszer. 7p

Los Haroldos Estate Blend 2015 Mendoza
60% malbec, 25% cabernet sauvignon, 15% petit verdot. Érett meggy, szamócadzsem, vörös áfonya, szilvadzsem, némi kék virág és édesgyökér jelenik meg illatában, másnapra egyre több sötétebb erdei gyümölccsel és édesfűszerrel. Kóstolva arányosan kerek, bársonyos tapintású, enyhén krémes a korty vége. Érett erdei gyümölcsök (itt már a kezdettől inkább a sötétebb színű fajtákból), finom fűszeresség, a korty vége felé tartva egy kevés étcsoki, fahéj és medvecukor is megjelenik. Kellemes bor, de mindenben egy lépéssel a Clos de los Siete mögött maradt. 6p


Hazai cabernet franc-okkal folytatom, a Balaton északi és déli partjáról. A Szent György-hegyen a 2HA-nál Török Csaba kezdettől fogva készít cabernet franc-t, az Ikon Pincészetnél pedig az Evangelista névre keresztelt válogatás tétel az egyik legfontosabb bor a választékban.

teliborparok2020_5.jpg

2HA Cabernet Franc 2015
Eleinte minimális bőr, érett fekete bogyós gyümölcsök - fekete ribizli, áfonya, fekete faeper -, fűszerek - menta, kevés édesfűszer és fűszerpaprika -, gyógynövények és kék virágok elegye adja az illatot, miközben egy pici balzsamecet és körömlakk is bevillan. Kóstolva tökéletesen sima, elegáns, a sav és a tannin teljesen integrált, az alkohol visszafogott. Érett fekete bogyósok, erdei gyümölcsök, pici gyógynövény és fűszer, minimális balzsamecet. A két bor közül stílusban ez állt hozzám közelebb - hűvösebb, karcsúbb, elegánsabb -, de az idővel kissé felerősödő balzsamecetes karakter és körömlakkos illat miatt pontszámban ugyanott állt meg. 6p

Ikon Evangelista Cabernet Franc 2015
Túlérett fekete bogyósok, édes fekete ribizli, kevés gyógynövény és fűszerpaprika, némi édesgyökér és édesfűszer, majd egyre erősödő étcsokis-kávés illatok. Telt, délies, meleg hangulatot árasztó bor, picit emelkedett alkohollal, széles savakkal és enyhén krémes textúrával és finom tanninnal. Az érett-túlérett fekete bogyós gyümölcsök mellett medvecukor, édesgyökér, pici gyógynövény és fűszerpaprika, valamint étcsoki jelenik meg ízében. 6p


Már nem a (barrique) cabernet sauvignon a Villányi borvidék zászlóshajója, de természetesen nem koptak ki ezek a borok sem a borászatok szortimentjéből. A villányi veterán Gere Attila és családja borát az inkább Hajós-Bajáról ismert, de Villányban is tevékenykedő Koch Csaba borával állítottam párba.

teliborparok2020_2.jpg
Gere Cabernet Sauvignon 2015
Illatban pici bőr, érett meggy, áfonya és fekete ribizli, egy kevés virággal és édesfűszerrel megspékelve. Idővel fekete cseresznye, meggy, pici vanília és szójaszósz válik inkább uralkodóvá. A közepes testhez pont elegendő sav, finom, érett tannin illeszkedik, a sima korty húsos és jól kitöltött, az alkohol moderált. Meggy, fekete ribizli és áfonya képviselik a gyümölcsöket, melléjük diszkrét fűszeresség, kis csoki és szójaszósz csatlakozik. Jól elkészített bor, túlzások nélkül. 6p

Vin Art Borászat Koch Csaba Premium Cabernet Sauvignon 2015
Érett meggy villan be először, majd pici vadhús és bőr, végül túlérett gyümölcsök és a hordó fűszerei válnak dominánssá: konyakmeggy, rumpuncs, meggylikőr, fahéj, kókusz, végül kávé. Közepes test, élénk savak, moderált alkohol, kissé darabosabb és szárítóbb tannin és határozott hordó jellemzi szájban. Meggy, meggylikőr, édesfűszerek, fahéj, csoki alkotják az ízképet. Kicsit rusztikusabb, (túl)érettebb karakter, mint a Gere. 5p+


Végezetül két nagyágyú: Barolo-k a remek 2013-as évjáratból. A balerina és az úthenger. Mintha nem is azonos szőlőfajtából készült volna a két bor, mégis a maga nemében mindkettő nagyon szép.

teliborparok2020_6.jpg
Ascheri Barolo 2013 Piemont
A két bor közül ez világosabb, fürgébb mozgású. Illatában eleinte kis süteményes jegy és pici füstösség, majd rózsa, érett szamóca és faeper, pici eperdzsem, gyógynövények, cseppnyi málnaecet. A szilárd szerkezet masszív savgerincre és sok, finomszemcsés, még harapós és enyhén szárító hatású tanninra épít, de a bor jól elbírja mindezt, az eleganciát sem nélkülözi, a komoly szerkezet és beltartalom mellett valahogy szinte még légiesnek is hat. Érett piros bogyósok, szamóca, meggy, málna, pici eperdzsem és málnalikőr, fűszerek, némi virág és narancsos trüffel adják az aromákat. Már most is élvezetes. 7p

Vajra Barolo Albe 2013 Piemont
Sötétebb szín, szép illat: szamóca, meggy, faeper, érett piros bogyósok, virágok, rózsa, meggy- és eperdzsem, narancsolaj, pici vér és cipőpaszta. Narancsosba hajló, de nem túlzóan éles sav és masszív, rágható, de érett tannin tartja a bort, a lecsengésben picit érezni az alkoholt, összességében rusztikusabb és maszkulinabb bor, mint az Ascheri. Érett szamóca, faeper, meggy, meggylikőr, piros bogyósok, fűszerek, pici balzsamecet és vér fedezhető fel ízben. Jelenlegi állapotában is megsüvegelendő, de bőven van még benne tartalék. 7p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr715502898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása