A Borrajongó

Nyári borpár(baj)ok 2019

2019. szeptember 05. 06:00 - furmintfan

Tavaly december és a tavaszi hónapok után ismét egymás mellé pakoltam 7x2 bort, hogy a párokat együtt kóstolgatva tegyem érdekesebbé az élményt.

parbajok.jpg

A nagy nyári melegben a könnyű, illatos borok is jobban csúsznak, ennek jegyében két sárgamuskotállyal tettem próbát hazánk két különböző borvidékéről. Egymástól eléggé eltérő karakterű borokat választottam - már amennyire ez a fajta keretein belül lehetséges -, de mindkettőt szerettem.

nyariborparok2019_7.jpg
Kristinus Borbirtok Muscat Lunel Selection 2018
A fajához képest mérsékeltebb, közepes intenzitású illata inkább a szőlős, mint a virágos-fűszeres vonalon mozog, licsi, ananász és szőlőcukor a kiegészítő motívumok. Másnap pici őszibarack, citrus, citromhéj, gyömbér és bodza is feltűnik. Kóstolva elég tartalmas, a sav pont kellően élénk, a bor érzetre szinte csontszáraz, de nagyon jól fogyasztható. Ízben szépen rímel az illatra (annak változásaira is idővel). A bontás másnapján még szebb lett. 5p+

Sauska Sárgamuskotály 2018
Rövid fülledtség után szőlő, szőlővirág, citromhéj, mandarin, vérnarancs, keleti fűszerek, egzotikus jegyek jelennek meg intenzíven, szépen, majd egy kis körte és őszibarack is Jó beltartalommal bír, savai szélesek és feszesek, pici maradékcukor is jelen van és van egyféle érzete, amit nevezhetünk "minerálisnak". Ízében is a szőlős, citrushéjas, keleti fűszeres, egzotikus vonások uralkodnak, yuzuval, ananásszal, fehér teával, halvány sóssággal a vége felé. 5p


Etyek három kiemelt fajtája - sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir - közül szerintem chardonnay-fronton a legkiegyensúlyozottabb a minőség borvidéki szinten. Két fiatal borásztehetség borait állítottam most egymás mellé.

nyariborparok2019_3.jpg
Anonym Pince Szinkópa Chardonnay 2017
Fehér húsú gyümölcsök, szegfűszeg, szegfűbors, virágok, pici banán és édesfűszer jellemzi az illatot. A lédús kortyban lendületes savak és egy kevés krémesség együtt van jelen, a hordóhatás visszafogott, az alkohol finoman melegít. Narancs, sárgabarack, mandarin, édes citrusok, egy kevés trópusi gyümölcs, finom édesfűszeres ölelésben. 6p

Nádas Borműhely Barrique Chardonnay 2017
Fűszeres, érett almás, fehér húsú gyümölcsös, citrusos illat, egy kevés kókusszal, édesfűszerekkel, minimális banánnal és túrókrémmel. Jó savak mellett a hordó itt sem tolakszik az előtérbe, az alkohol moderált. Ízében érett alma, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, narancs, fűszerek, kis puncs, kókusz és dió. Kicsit mintha előrébb tartana fejlődésben, mint az Anonym bor, az most frissebbnek tűnt. 5p


Két klasszis új-zélandi borászat a Déli-sziget két kiváló borvidékéről, a szigetországot bor-fronton világhírűvé tett fajtából, sauvignon blanc-ból. Érdekesség: mindkét borászat egy kicsi hordós frakcióval igyekszik izgalmasabbá tenni sauvignon blanc-ját.

nyariborparok2019_2.jpg
Ata Rangi Sauvignon Blanc 2016 Wairarapa (Martinborough)
Enyhe fülledtségét levetkőzve egy új-zélandi sauvignon blanc-hoz képest nagyon moderált intenzitású, szofisztikált illata van: citrusok, citromfű, fehér húsú őszibarack, alma, egres. Kóstolva lendületes és tartalmas, vibráló savak vezetik, a háttérben érezhető hordó finoman, szinte észrevétlenül hozzátesz egy plusz dimenziót a struktúrához. Citrusok, lime, fehér húsú gyümölcsök, citromfű, menta, gyógynövények, leheletnyi édesfűszer díszíti. Komplex és hosszú, szép textúra, finom kontúrok jellemzik, talán csak savai árulkodnak arról, hogy nem óvilági borral van dolgunk. 7p

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2016 Marlborough
Hiperintenzív, harsogó illatában citrusok, fehér húsú gyümölcsök, csalán, zöld kaliforniai paprika, lime, grapefruit, ananász, trópusi gyümölcsök. Ahogy telik az idő, egyre inkább mozdul a zöld jegyektől a gyümölcsök felé. Feszes, pörgős korty, élénk (az Ata Ranginál élesebb) savak, pici maradékcukor, határozott, ízekkel jól kitöltött vonások jellemzik szerkezetét. Gazdag, intenzív és zabolátlan ízek özöne: citrusok, lime, citrom, avokádó, zöld kaliforniai paprika, spárga, sárga húsú őszibarack, ananász, trópusi gyümölcsök. 7p


Maradunk a sauvignon blanc-nál, most azonban Európában tekintünk körbe. A Weingut Tement nem csupán Ausztriában, de a határ túloldalán Szlovéniában is rendelkezik területekkel, a szlovéniai birtok neve a Domaine Ciringa. Kézenfekvőnek tűnt megnézni, hogy ugyanaz a fajta mit mutat a határ két oldalán.

nyariborparok2019_5.jpg
Domaine Ciringa Fosilni Breg Reserve Sauvignon Blanc 2015 Stajerska Slovenija
Kis édesfűszer, édes citrusok, citromhéj, mandarin, majd idővel zöld őszibarack, egres, sárga szilva jellemzi az illatot. A lendületességet feszes savak biztosítják, intenzitása kiegyensúlyozott, lecsengése hosszú, az érezhető krémesség mellett is a savak vezetik a szerkezetet. Lédús citrusok, mandarin, citrom, lime, körte, zöld őszibarack, zöldalma, zöld mangó, enyhe sósság. 6p

Weingut Tement Ried Sernau Sauvignon Blanc 2015 Südsteiermark
Közepes intenzitású illat fehér húsú gyümölcsökkel, virágokkal, jázminnal, csipetnyi édesfűszerrel, almával, őszibarackkal. Szájban selymes, puha érzetű, de a széles és magas savak - amelyek eleinte kevéssé tűnnek fel - jól aládolgoznak, hosszúra nyújtva a bort. A hordó nagyon finom, alig érezhető. Őszibarack, zöldalma, citrusok, csipetnyi zöldfűszer, minimális fűszeresség a hordóból. Egységesebb, kevésbé zabolátlan, elegánsabb bor, mint a szlovén társa. 6p+


Tokajból most két hárslevelűt állítottam párba, az elválaszthatatlan barátoktól. Két tehetséges fiatal borász, két kiváló adottságokkal rendelkező mádi dűlő és a kedvenc tokaji fajtám együttállása két remek bort eredményezett.

nyariborparok2019_6.jpg
Balassa Betsek Kvarc Hárslevelű 2015
Mámorítóan buja illat: sárga húsú gyümölcsök, trópusiak, méz, mangó, ananász, maracuja, mandarinkonzerv, vanília, szegfűszeg. A korty nagyon gazdag, finoman krémes, de savai is remekül mozgatják, a végén érezhető minimális alkoholos fűtés. Buja, intenzív és komplex: édes citrusok, mandarinkonzerv, narancs, őszibarack, mangó, maracuja, édesfűszerek, szegfűszeg, vanília, gyömbér, finom sósság a vége felé. 7p+

Gizella Pince Szent Tamás Hárslevelű 2015
Az illat itt hűvösebb, mérsékeltebb, körte, fehér őszibarack, édes citrusok, szegfűszeg színezik. A bor tömörebb, szikárabb, mint a Balassa Betsek, savai feszesek, de sima tapintásúak, jó tartást, stabil vázat adnak a kortynak. Citrusok, körte, őszibarack, kevés alma és birs, szegfűszeg és szegfűbors adják a díszítést. Az áradó, buja Balassa mellett ez kicsit szigorúbb arcát mutatja a mádi dűlők és a fajta találkozásának, de ezzel együtt szinte ugyanannyira tetszett. 7p


A hőségben a rosék sem maradhattak ki a szórásból. Két olyan pincészetet választottam a rosé-párbajhoz, akiknek a borai széles körben elérhetőek és általában kiemelkednek a hazai mezőnyből.

nyariborparok2019_4.jpg
Konyári Rosé 2018
Merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása. Az illatban az obligát - de nem művi és nem tolakodó - piros bogyós gyümölcsök mellett kis citrus és virágok, leheletnyi fűszerpaprika. A savérzet lendületes, de nem sorjás, nem éles, ízben is cseresznye, szamóca, ribizli, pici citrusosság és fűszerpaprika érezhető. 5p

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Tricollis Rosé 2018
50% merlot, 30% pinot noir és 20% cabernet franc házasítása. Illatában piros bogyós gyümölcsök, pici virágosság és őszibarack. Rosé-mércével testes és tartalmas, de így is arányos és jól iható, gömbölyded savai barátságosak, de nem lustálkodnak. A szamócás, cseresznyés, mandarinos gyümölcsösségen pici édességérzet emel. 5p+


Nyár révén a vörösöknek most kevesebb hely jutott, de azért nem maradhattak ki teljesen. Most osztrák kékfrankosokat tettem egymás mellé, egyet Burgenland egyik legismertebb és legismertebb termelőjétől, egyet pedig a különleges Eisenberg-i körzet egyik remek pincéjétől.

nyariborparok2019_1.jpg
Moric Blaufränkisch 2015 Burgenland
Az illatban eleinte érezhető egy csatornás-animális vonal, majd meggyes, földes jegyek érkeznek, végül a meggy veszi át az uralmat, mindenféle formában. A korty egyszerre vibráló és sima, cizellált savak és kevés, sima tannin fogja át a kecses, elegáns testet. Meggy, meggymag, egy kevés fekete cseresznye, pici málnadzsem, finom fűszeresség adják az aromákat, a lecsengés tiszta, száraz és fanyar. Nem áthatóan gyümölcsös a bor, mégis vannak felfedezni való mélységei. A két bor közül ez a karcsúbb, feszesebb. 6p+

Wachter Wiesler Ried Weinberg Blaufränkisch 2015 Burgenland
Először sós, vasas jegyek tűnnek ki illatából, majd érett meggy, fekete cseresznye, szeder, szilva, áfonya is megjelenik, majd egy enyhe földes-bőrös vonal is. Erős közepes testéhez széles és lendületes sav, valamint bársonyos tannin társul. A korty jól kitöltött, enyhén krémes tapintású, tanninból többet kapunk, mint a Moric bor esetében. Érett erdei gyümölcsök, áfonya, szeder, meggy, szilva, pici fűszer és étcsoki, a háttérben vasas kútvíz és só. 7p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1515026792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása