A Borrajongó

Egy csokor Chianti Classico

2016. március 21. 06:00 - furmintfan

Már megint Chianti. Februárban alapos kiképzésben részesültem a Drop Shop tematikus estjének köszönhetően, és úgy esett, hogy alig egy hónap elteltével megint egy csokor Chianti Classico került az asztalra. Egy borász barátom a tavaly nyári toszkánai pincelátogatások során szerzett palackokat ajánlotta fel egy közös kóstolásra. Két ismert nagybirtok jelenleg forgalomban lévő borával egészítettük ki a sort.

chiantilumen1.jpg

A birtokok:

Dievole
A Dievole név először 1090-ben bukkant fel egy szerződésben, majd 800 évvel később egy másikban ismét. A birtok 400 hektáron terül el, Sienától északra, ebből 80 hektár a szőlőterület, amelynek 55 hektárjából készül bor. Az ültetvények 16 dűlőben helyezkednek el, átlagosan 350 méter magasságban.

Tolaini
Pier Luigi Tolaini alapította a birtokot 1998-ban, amelynek tanácsadója Michel Rolland. A 107 hektáros birtokon 64 hektár szőlőültetvény található.

Fattoria San Giusto a Rentennano
A Chianti Classico régió déli csücskében található a birtok, amely kb. 100 éve került a Martini di Cigala család tagjainak tulajdonába. A 160 hektáros birtok területéből 31 hektárt foglalnak el a szőlőültetvények. A szőlőt organikus módon művelik. 

chiantilumen.jpg

Dievole Rosato Le Due Arbie 2014
100% sangiovese, 2 nap áztatás, 3 hónapos tartályos érlelés.
Nagyon tompa, szinte semmi illata nincs. Könnyed, de nem különösebben intenzív, még csak nem is kifejezetten gyümölcsös, jó savakkal, pici citrusossággal és cseresznyével. Egyszerű, és mintha már kicsit fáradna. 4p-

Marchesi Antinori Péppoli Chianti Classico 2013
90% sangiovese, 10% merlot és syrah, 12 hónapig - nagyrészt szlavón - tölgyfa hordókban érlelődött.
Illatában pici bőr, érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, visszafogott fűszeresség, és egy csipet dohány. Lassan nyílik, először kissé nehezen megközelíthető, de idővel egyre szebb formát mutat a pohárban. Jó felépítésű bor, van még benne némi fiatalos rakoncátlanság, a tannin még nem találta meg teljesen a helyét, poros állagú, felrakódik és kissé szárít, az élénk savakkal együtt szilárd vázat adnak a bornak. Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, meggy, egy kevés étcsoki és kávé, valamint pici dohány alkotja az ízprofilt. Valahol a klasszikus chiantik és a modern iskola között félúton. 6p (5250 Ft - Bortársaság)

Marchesi Mazzei Fonterutoli Chianti Classico 2013
90% sangiovese, 10% colorino, malvasia nera és merlot, 12 hónapig 225 és 500 literes, 40%-ban új francia hordókban érlelődött.
Érett erdei gyümölcsös illat, meggyel, enyhe virágossággal és édes fűszerességgel, egy csepp tintával, minimális illóval. Éppen közepes test, élénk savak, legfeljebb közepes, selymes tannin, pici édesség jellemzi, feketecseresznyével, málnával, áfonyával, erdei gyümölcsökkel, étcsokoládéval. 6p (6450 Ft - Bortársaság)

Fattoria San Giusto a Rentennano Chianti Classico 2013
95% sangiovese, 5% canaiolo, betonban és acélban erjesztve, majd 10-12 hónapig különböző méretű hordókban érlelve.
Először a hordó fűszerei tűnnek fel, majd szamóca, málna, cseresznye. Jó felépítésű bor, bár kicsit még fiatalos, a tannin enyhén tapadós, jó savak vezetik. A gyümölcsösséget szépen kiegészíti a hordó, szamócás, erdei gyümölcsös, finom fűszerekkel, pici vaníliával. 6p+

Dievole Chianti Classico 2012
100% sangiovese, 80 hektós szlavón tölgy kádakban erjedt, majd nagyméretű francia tölgy hordókban érlelődött 14 hónapig.
Illatában meggy, feketecseresznye, pici virágosság és egy halvány vegyszeres jegy. A savak mellett pici édesség is érezhető, az összhatás kicsit rusztikus. Gyümölcsei kicsit fáradnak, érett meggy, feketecseresznye mellett némi naspolyát és almásságot is mutat. 5p

Tolaini Chianti Classico Riserva 2011
100% sangiovese, nagyobb része acéltartályban, kisebb része francia hordókban erjedt, 12 hónapig francia hordókban, majd 6 hónapig tartályban érlelődött.
Vonzó illat: érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, édesfűszerek, pici tejcsokoládé. Kiváló egyensúlya van, szépen összesimult, a sav és a tannin is megtalálta a helyét. Szép gyümölcsösséget mutat, meggyel, feketecseresznyével, szilvával, erdei gyümölcsökkel, finom virágos és fűszeres színezettel. 7p-

Fattoria San Giusto a Rentennano Chianti Classico Riserva "Le Baroncole" 2012
97% sangiovese, 3% canaiolo, betonban és acélban erjesztve, majd 16-20 hónapig 225 és 500 literes francia hordókban érlelve.
Enyhén édeskés színezetű illat, édesre érett erdei gyümölcsökkel, vaníliával, édes fűszerekkel. Elég koncentrált, közepesnél testesebb anyag, jelentős mennyiségű, puha tanninnal, jó állagú savakkal megtámogatva. Gazdag gyümölcsösségét - szeder, málna, erdei gyümölcsök - édes fűszeresség és kis csokoládé egészíti ki. 7p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr728498322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása