A Borrajongó

Dél-Afrika megmérettetik II. - A fehérek

2015. november 28. 06:00 - drbarta

A múltkori egyébként fantasztikusan jól elsült vörös párbajok után most következzen az esemény fehér párja. A koncepció hasonló, kiválasztani néhány dél-afrikai fehéret, lehetőleg többféle borvidéket, fajtát képviselve és kreálni számukra árban, stílusban, évjáratban megfelelő, tipikus, óvilági kontextust. 

img_0473.jpg

Ezúttal némiképp kevesebben voltunk, így csak három párost vettünk górcső alá és árban is kicsit alacsonyabbra tettem a lécet, de azért 20 Euro környékén már átlagon fölüli fehér borokra mertem számítani. Nagyon kíváncsi voltam, nem is feltétlen arra, hogy "ki nyer", inkább hogy lesznek-e ismét egyéniségek.

Nézzük, fogadjátok szeretettel: 

1. páros: chenin blanc

Francois Chidaine: Montlouis sur Loire Clos du Breuil 2014

Montlouis Vouvray-val szemben a Loire szemközti partján található. Alapvetően kevésbé jelentős körzet szomszédjához viszonyítva, de van egy maroknyi kézműves termelő, akik igyekeznek kimozdítani boraikat az ismertebb szomszéd árnyékából. Francois Chidaine vezéregyéniségnek számít Montlouis termelői között. Bár édesapja is borkészítéssel foglalkozott, 1989-ben saját birtokot indított, mely 4 hektárról kezdve mára fokozatosan 40 hektárra duzzadt. Immár 17 éve bio-dinamikus szemlélettel gondozza szőleit. Jelen borunk a dűlős borok egyike, azok közül a legolcsóbb, bár az árat tekintve minimálisak a különbségek. Agyagos-kovaköves talaj, tufás-mészköves altalaj. 30 és 90 év közötti tőkék adta alapanyag 600 literes hordókban erjed, majd érlelődik finomseprőn 6 hónapig. Almasav-bontásra nem törekednek. 10-15 éves palackos érlelhetőséget ígér a termelő. 17 Euro. Les Passionnés du Vin.

Körtés-citrusos-ananászos gyümölcsösség, masszív krétás-sós ásványosság. Szájban tiszta, sűrű, elég nagy testű. Telt, vastag ízek, ugyanakkor száraz a szájérzet. Szemrevaló tömörsége, “szerkezeti súlya” adja meg a korty második felének is a tekintélyt, miközben masszív, izmos savak lendítik. Szépen bekezdtünk, 6.5 -7

FRAM Wines: Chenin Blanc Citrusdal Mountain 2014

Egészen friss, 2013-ban alapított pince. A tulajdonos-borász-egyszálalkalmazott Thinus Krüger korábban 12 évig borászkodott ismert pincészeteknél mielőtt saját útra lépett volna. A FRAM egyébként egy norvég sarkvidéki felfedező hajó neve volt a 20 század fordulóján, melyről azt állítják, hogy a legmesszebb jutott el északi és déli irányban egyaránt  a faépítésű vitorlás hajók közül. Ebből jön a borászat filozófiája, ismeretlen vizekre evezni. Előre, kíváncsian, milyen lehet a szőlő a következő hegyen, a következő horizonton. Igazi kis avantgarde borászat. Kietlen, száraz, elhagyott vidékeken, túlélésrt küzdő öreg tőkékről származó alapanyag, sötét kis pincékben, régi hordókban erjedő borokkal. Citrusdal mountain az egyik legészakibb, azaz legmelegebb borvidék. A fiatal borászat egyik pillanatról a másikra mintegy berobbant az elitbe, jelen borunk a Platter-kalauzban rögtön 5 csillagot kapott, Tim Atkinnél pedig 93/100-ra volt jó. 19 Euro. Wein-deko.

Egy picivel kevesebb kraftot ígérő illat, de kétségtelenül nagyon vonzó. Citrusos-naspolyás gyümölcsösség, diszkrét, ugyanakkor különös tisztaságú, minőségű vanília aromával. Szájban közepes testű, az előző bortól könyedebb, selymesebb konzisztinciájú. Vannak ízek, de szerkezetileg kevésbé mély, mint az előző, olyan eléri az élménybor-szintet. Ugyankkor picit gördülékenyebb, savai pedig némiképp finomabb állagúak úgy, hogy lendületnek sincsenek híján. Kis cseresség érződik a végén. Szép bor, van benne poén, de úgy éreztem, hogy egy kicsivel több tartalom még bőven összeegyeztethető lett volna az eleganciájával. 6+

 

2.páros: Roussanne-(marsanne)

Dom. St. Sylvestre: Coteax du Languedoc Blanc 2013

Languedoc, a Terrasses du Larzac környékén járunk. Vincent Guizard még nagyapja mellett kezdett a szőlőben dolgozni, a 90-es évek végén pedig a környék egyik legelismertebb birtokán Olivier Jullien mellett. 2003-tól résztulajdonosa volt a szintén jól csengő nevű Domaine de Montcalmés-nak. 2010-ben kilépett és vitte magával 7 hektárnyi saját területet, majd feleségével az addig bormarketing területén dolgozó Sophie-val megalapították saját pincészetüket. A nevét a 12. században épült templom nevéről kapta, amely körül található a szőlők egy része. Főként vörösekkel foglakoznak, a fehér bort adó ültetvényt 2007-ben telepítették, nagyjából fele roussanne, fele marsanne. 20 mázsa /ha hozam, burgundi hordókban erjed spontán, majd érlelődik egy évig az alapanyag. 18.50 Euro. Les Passionnés du Vin.

Tiszta, színes trópusi gyümölcsösség, toastos-pörkölt kávés fahatás. Visszakóstolásnál egyre szebb és egységesebb lesz az illat, a hordó mind jobban besimul. Szájban közepesnél nagyobb testű, krémes, finom konzisztencia, kezdetben is telt, visszakóstolásoknál egyre csak kényeztetőbb ízekkel. Szerkezetileg közepesen tömör, inkább glicerinből van több, mint struktúrából, savban is inkább csiszolt és kerek semmint igazán lendületes, de mégse lesz nehézkes az összkép, gördülékeny, ill. a maga lágyabb stílusában is van benne játékosság. A 14-es alkohol szerintem elfért benne, de voltak akiket jobban zavart. Erős 6p.

Ken Forrester Roussanne 2013

Stellenbosch, Helderberg mountain. Ken Forrester hotel-management-tel indította karrierjét a hetvenes években, majd egyre inkább étterem-business felé specializált, mely területen komoly üzleti sikereket ért el.1993-ban vette meg nyílvános aukción Dél-Afrika egyik legrégebbi szőlőbirtokát az 1694-ben Zandberg néven alapított farmot. Mind a szőlő, mind az azóta otthonukként szolgáló ház alapos felújításra szorult. A 36 hektárnyi terület nagyobb részén chenin blanc terem, elsősorban ez a zászlóshajó fajtájuk, de egy sor egyéb fajtával is foglakoznak. Három fő szintje van a szortimentnek, a “Petit” range elsősorban vásárolt alapanyagra hagyatkozik, ezt követik a “Ken Forrester”-birtokborok, majd a termőhely-szelektált ún. “Iconic”-range. Jelen borunk egyikbe se tartozik, ugyanis van még egy csoport, a kizárólag pincénél kapható erősen limitált mennyiségű érdekességek számára. Löszös talajról származó alapanyag, 50 mázsa/ha hozam, régi, nagy fahordóban érett. 10 éves érlelhetőségről számol be a honlap. 24.50 Euro. Wein-deko.

Hangosabb, intenzívebb illat, de nem szebb, a vastag trópusias ígéret mellett van benne valami kevéske kis zavaró is, talán illó? Szájban tiszta, közepesnél nagyobb testű, kerek, de mégis némiképp kevésbé intenzív, mint amit az illat ígért. Szerkezetileg közepesen tömör, savban szélesebb, szétterülősebb, lehetne lendületesebb.  El lehet épp iszogatni, de nem fogott meg benne semmi. 5p

 

3.páros: chardonnay

Dom. Joblot: Givry 1er cru Clos Servoisine Blanc 2014

Kevés infót találni a neten újdonsült kedvenc burgundi pincém történetéről, a honlap is jóformán csak az elérhetőségeket tartalmazza. 14 hektárnyi birtok a Cote Chalonnaise-beli Givry-ben, amely ugye elsősorban vörösboros körzet. A pincétől is eddig csak vöröseket ittam, de azok annyira nagyon telitalálatnak bizonyultak már többször is, hogy minden borra kíváncsi lettem, melynek címkéjén a Joblot név szerepel. A Clos Servoisine pinotban a legjobb területük egyike, ugyanebből a dűlőből viszont chardonnay-t is palackoznak. 50%-ban újhordós, 40%-ban használt hordós 10%-ban tartályos erjesztésű az alapanyag, majd egységesen 12 hónapos kishordós érlelést kap. 8 éven belül ajánlott a fogyasztása. 23 Euro. Les Passionnés du Vin.

Citrusok, kortalanabb formájú fehérhúsú gyümölcsök, mélyről jövő ásványosság, határozott hordójelenlét. Valahogy sehol másutt nem tudják a fehér borok ezt a mennyiségű fát már fiatalon is ilyen magától értetődően viselni. Szájban max közepes test, ízben kifogástalanul intenzív, ugyankkor semmiképp nem esik hedonista túlzásokba, megvan az az érzetünk, hogy itt végig kordában lesznek tartva az események. Szerkezetileg remekmű, a visszafogottabb test mellett  érezhetően kompaktabb, tömörebb a magja, mint eddig bármelyiknek, fókuszáltabb, megbonthatatlanabb érzetű lesz így a korty fejlődése, miközben magas, cizellált savai fiatalos, energikus vibrációval járják át az egészet. Finoman krémes konzisztenciájába némi jól bepült cseresség vegyül, tovább fokozván a szilárdságot. Ez egy erős 7 pont, Joblot-ék ismét burgundi klasszikussal örvendeztettek meg minket rendkívül ésszerű áron.

Ataraxia Chardonnay 2014

Kevin Grant a Pretoriai Egyetemen zoológiából diplomázott, majd átnyergelt a borászatra, Elsenburgban abból is szerzett diplomát 1990-ben. Megfordult top-kategóriás dél-afrikai borászataoknál, illetve volt gyakorlaton Franciaországban, Oregonban, Új-Zélandon és Ausztráliában is. 2004-ben feleségével és befektető barátokkal összefogva alapították saját borászatukat. 50 hektáros birtok, tágabb értelemben Walker Bay körzeten belül, közelebbről a Hemel en Aarde -nevű területen. 14 különböző talajtípus. valamint ez ugye Dél-Afrika egyik leghűvösebb klímájú területe, ennek megfelelően burgundi mintára elsősorban chardonnay-vel és pinot noir-ral foglalkoznak. Jelen borunk 25%-ban új 75%-ban másodtöltésű burgundi barrique-hordókban erjedt, majd érlelődött 9 hónapig rendszeres battonage mellett. Valódi óvilági stílusú eleganciát ígér a honlap. 24.50 Euro. Wein-deko.

Nehéz helyre került, nem is nőtt fel alkalmi riválisához. Semleges, visszafogott, édeskés gyümölcsösség, kétségtelenül szépen használt, de az előző borhoz képest mégis kissé külön életet élő, vagy inkább csak fölöslegesnek ható hordó. Szájban közepes testű, tiszta. Ízben  is azt hozza, mint illatban, kellemes, de nem túl intenzív, szép, de inkább félénk gyümölcsösséggel, és annyi fával, ami még épp nem gyűri le. Szerkezetileg nekem abszolút közepes anyag, mérsékelt tömörség, a hossza is visszafogott, ehhez arányosan passzoló savkészlet és némi hordócseresség. Egyensúlyos, csiszolt darab, de egyszerű és felejthető. Szinte mindegy is, hogy 5, 5/6, vagy  épp kihozza az ember  erényei végett 6-ra.

Hát, itt most a franciák simán nyertek, ami persze nem baj, azt viszont sajnáltam, hogy az újvilági versenyzők most nem igazán tudtak valamire valót villantani. Nem feltétlen pontszámilag, hanem inkább utat találni a mindenféle magyarázást nélkülöző örömközponthoz, hogy az ember csettintsen utána, hogy na ez aztán igen. (Bár egyikük azért közel került ehhez az élményhez)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr328117890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása