A Borrajongó

Comin’ out

2014. augusztus 08. 06:00 - akov

Tartozom egy mély vallomással. Idéntől művelek némi szőlőt és lesz saját borom. Mielőtt valaki megvádolna azzal, hogy termelői babérokra török, meg kell, hogy álljunk. Egyelőre eszem ágában sincs tönkretenni magam, csak rápróbálok egyet, tanulni meg sosem árt. Hitelességi kérdés is, hiszen ki „mondhassa” majd eztán: „ez a pesti majom, legott szőlőt sosem látott”. Ha más nem, lesz valami kis borom, egész egy 225 liternyi, talán több. Ha rossznak ígérkezik az év, vagy elnézem a dolgokat, akár pezsgő is lehet. Vagy a végén borpárlat. Vagy pezsgőből borpárlat. Ez lenne csak egy igazán izgalmas karrier kezdete. A story meglesz, a bor sehol. Nem én volnék az első.

etyek_pinot.jpg

Szóval ötszáz tőke szőlőről van szó, bárhogy is lesz, emberiség elleni bűnt ilyen mennyiséggel nem tudok elkövetni. Családok-barátok ellenit viszont mindenképpen. De majd még meglátjuk. A szőlő Etyeken van, ott hátul fent a Korda Stúdió mögötti részen, pont azon a területen, ahonnan Szentesi Jóska pinot noir pezsgője készül. Nem véletlen az egybeesés. Szoktam volt mondani, a szőlőből fel-felsejlik a középkori Róma cakkos sziluettje (a Borgiák c. sorozat díszlete – a Szerk.), pedig a dűlőtérkép szerint ez csak a Diófa-árok és még mindig Etyek.

A fajta pinot noir, azon belül is egy spätburgunder változat. Szépen bőtermő, nagy fürtökkel, ahogy eleink a tervgazdaságot megálmodták, lőréstül, mtz-traktorostul. Az ernyőművelésű tőkék kora 25 év körüli, éppen optimális, bár lehetnének némileg jobb állapotban. De hát nincsenek, talán majd lesznek, ha jobban érdekel a terület. A megközelítés kb. az, hogy a művelést mi – drága életemmel – csináljuk, azaz metszünk és hegyezzük a zöldet saját kontónkra, a növényvédelem pedig együtt megy egy harminchektáros területen. Ezzel kapcsolatban azért vegyes érzéseim vannak. Egyrészt nem értek a növényvédelemhez, „permetelni” sincsen sok kedvem, se felszerelésem, se gumiruhám, tehát örvendezek. Másrészt a hozzáállás nagyüzemi, azaz nyomnak, amit „kell”, én meg nem kérdezek. Ettől szomorú is lehetnék, de nem teszem. Az eszméletlenül lisztharmatos 2014-ben ugyanis eddig sikeresen megvédték a szőlőt, míg máshonnan azt hallom már le is folyt az idei termés egy jó része. Ez pedig valahol tudomány. A sivatagi évjáratokban könnyű organikusan és biodinamikusan nyomulni, 2013/2014 enyhe tele, valamint a felváltva érkező csapadék és kánikula azonban nem egy termelőt késztetett térdre. De csitt.

etyek_pinot2.jpg

Namost, a terv tehát, hogy jól tegyük, amit tenni kell. Rendes metszés, egyetlen termő vessző, korrekt zöldmunka és alacsony terhelésre játszó zöldszüret és fürtszelekció. Borügyileg még csak terveim vannak, de keine-intervention Burgundi módra készítem és harmad-negyedtöltésű francia fába kényszerítem majd. De mindennek megvan a maga helye-ideje, és ez később jön. Fejben mindenesetre erősnek érzem magam, mint a nemzeti tizenegy az öltözőben.

Egyelőre ennyi. Még hátra van némi fürtszelekció, de ez szinte nulla. Már csak várunk a szüretre és arra, hogy ez a rohadék idő végre elmenjen. Persze most is háborog és cefetül ömlik. Ha így megy tovább lassan fel kéne venni valami vallást, meg talán egy pelenkát is. Egyelőre inkább azt teszem, amit minden becsületes magyar bortermelő: már nagyon várom a száraz meleget.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr906579595

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Comin' out 2014.08.08. 08:13:01

Lesz valami kis borom, egész egy 225 liternyi, talán több. Ha rossznak ígérkezik az év, vagy elnézem a dolgokat, akár pezsgő is lehet. Vagy a végén borpárlat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.08.08. 09:41:33

Hajrá! Remélem egyszer majd meg is kóstoljuk. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.08. 09:43:47

@furmintfan: Te leszel az első, akit megkínálok a borpárlatból. :D

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.08. 10:16:19

@RAMBO: kösz. Nem tagadom, hogy a blogod inspirálólag hat. :D

csite 2014.08.08. 10:41:51

pezsgőnek nem lesz vastag a bor? :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.08. 10:43:46

@csite: majd meglátjuk, ha más nem, amolyan magyar vastag pezsgő lesz. :D

Daeril 2014.08.08. 10:51:01

Sok sikert a borhoz és mi is várjuk a jó időt!

silvousplait 2014.08.08. 12:14:11

Ha mégis elszánnád magad a bio/BD-irányvonalra, már ez az 500 tőke is szignifikáns mértékben emelné az e szellemben művelt szőlők hazai arányát. (Sosem késő...)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.08. 12:15:51

@silvousplait: Ja, én abszolút bio lennék, de itt nincsen lehetőség rá egyszerűen (nem az enyém, körbepermeteznek, stb.). Fáj is a szívem.

Egyébként nem egy termelőről hallottam, aki 2014-ben kénytelen volt feladni a biozást, mert nem bírtak a lisztharmattal. Nem is akárkik, de nyilván nem írom ide nevüket.

silvousplait 2014.08.08. 15:14:05

@akov: Kár érte. Majd titokban találgatok a neveket illetően.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.08. 15:37:34

@silvousplait: Vagy írhatsz e-mailt / blog.hu üzenetet. Tipp. :)

Szegediszomelijé 2014.08.08. 20:17:47

Előjegyeznék 3 db 1,5-öd pettel!

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2014.08.09. 07:44:56

Sok sikert a szőlőhöz-borhoz! Azért hadd védjem a 'mundér becsületét'. Mind a hat hektáron bioban nyomjuk, a területek 80%-án szinte nincs probléma, a maradékon van ahol komoly harcok dúltak, volt ahol két káliszappanos lemosás is kellett, de most úgy tűnik, mi nyertünk, bár fürtöt kell még válogatni. A Biocontos szerek mellett szerintem a Biomit Plussz nevű dolomit-növénykivonat(a leírás szerint 60féle növény) kombónak köszönhetem a sikert, meg annak hogy már virágzás előtt ki volt takarva a fürtzóna és utána is folyamatosan tisztán volt tartva. Volt egy ültetvény, érzékeny fajtával, ahol két hetet kihagytam zöldmunkában (korábban a konvencionálisban ez simán belefért, még sokszor egy hónap is), a hónalhajtások benőtték a fürtzónát és be is robbant a lisztharmat amivel azóta is küzdünk.
Szóval bioban az ÁLLANDÓAN elvégzett precíz zöldmunkának óriási a jelentősége, sokkal többször kell dolgozni a szőlőben és persze a kritikus időszakokban akár naponta figyelni a fejleményeket. Ja és a legtöbb ültetvényben 150g/ha rézdózis volt körönként, ami gyakorlatilag hoemeopatikus, mégsincs peronosz. És a legjobb adottságú dűlőkben-fajtákban csak öt kör permetezés volt, ami idén kontakt bio-szerekkel szuper dolog, de nyolcnál több sehol sem volt. És tegnap beszélgettem Sándor Zsolt bükki kollégámmal aki 2011 óta szintén bioban műveli a szőlőket (2010-ben a konvencionális mellett lettek komoly kárai, utána sokallt be és váltott, megszűntek az allergiás tünetei is a szőlőmunkák után!), nála teljesen rendben vannak az ültetvények, bár néhány helyen kellett káliszappannal lemosóznia, de ez sikerült is. Az idei vérbeli referenciaév lesz bio-növényvédelemben. Még a specko kísérleti dolgok közül a fahéjolaj volt nálam bevetve, kombinációban a többi dologgal, 50 ml/500l hektárdózisban. Amúgy én az egész bioba azért mertem belevágni, mert Zadravec Zsolt kollégám a burgenlandi Sepp Moser birtokon 2010-ben is tökéletesen meg tudta védeni a szőlőt bioban, pedig ott már egy alap évjáratban is tiszta pára reggelenként a táj.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2014.08.09. 07:48:16

Meg az a megérzésem, hogy a túlpörgetett talajmunka és/vagy a túlzott tápanyagutánpótlás is súlyosbítja a növényvédelmi helyzetet, lazábbak lesznek a szövetek túl gyors növekedés mellett. Meg úgy általában az egészséges talajéletnek sztem kb akkora a jelentősége a növényeknél, mint embereknél a táplálkozásnak-emésztőrendszernek.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.09. 16:05:26

Hajra, sok sikert!
Egy 1.5 literesre en is elojegyeznek. :)

Nekem ez meg csak vagy, de egyszer en is szeretnek ilyesmivel jatszani. Most azon gondolkodunk hogy ultetunk 100 toket a telken, rajnait vagy ilyesmi. Jo kis alfoldi homok, szoval csak tanuloterep de annak jo lehet. Tenyleg, egy kerdes. Itt regen (20-25 eve) kivagtak szolot, ami gyokerbol azota kihajtott, nehany token meg furt is akad. Eheto, finom, tavaly kostoltuk. Elmeletileg errefele akkoriban nem oltvany volt tehat ez lehet borszolo fajta. Ez elofordulhat hogy hasznalhato tokekke alakithato? A fajtat meg lehet allapitani valahogy?

silvousplait 2014.08.09. 16:36:06

@pinotnoir_777: Amit leírtál, igazán köszönöm. Tisztán látszik belőle, hogy nincs: Fátum, Magyar Végzet ésatöbbi. A porhintés és a Nagy Hazai Önsajnáltatás felesleges. A bio működik - és kész. Sok sikert mindenkinek, aki kitart / megpróbálja.

silvousplait 2014.08.09. 16:43:30

@akov: Kösz, de én olyan dilettáns kis emberke vagyok, nem jövök a nagyok dolgához sehogysem...

silvousplait 2014.08.09. 17:01:19

@akov: Vagy ha mégis tippelnék: a Szent és a Profán ? Esetleg a Jó, a Rossz és a Csúf ? :)

tezu 2014.08.09. 22:06:38

@akov:
En 50 töken termelek a kertemben Kekfrankost.
Minden vedelem nelkül (nincsen permetezes )
Evente valtozo sikerrel,most eppen kevesbe jol megy ,alig van termes,es a fürtök nagy töbsege is lassan kiszarad.
Az igazi Bio szerintem ez!(de aki ebböl el meg lehetetlen hogy ne permetezzen)

GregDzsi 2014.08.10. 15:07:43

@akov: Párduc, Feka:)
20L hátipermetezővel tudok szolgálni, ha már nem lehe bio, de helyzet van. Klasszik kék-sárga retro vegyépszer :)
Amúgy sok sikert, és türelmet: gyanítom kései szüret lesz, ha munkás kell, jelezz - sztem én akkoriban a gyep növését fogom nézni:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.10. 21:59:23

@GregDzsi: Hoppá, micsoda kommentelő. :D Köszi a felajánlást, még meggondolom! Szüretelni lehet jönni, nem lesz kései, szeptember elejére tippelek.

@Syntax Error: Mindenképpen küldök egy PET-palackkal! :D Hívj valakit, aki megszakérti, vagy antikváriumban vadássz le egy régi könyvet, amiben szépen benne vannak az ampelográfiai adatok, vannak ilyenek a 60-70-es évekből.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.10. 22:02:58

@pinotnoir_777: Szia! Köszi a kommentedet. Nagyon irigyellek a "bioság" miatt, nálam egyelőre erre nincsen esély, nem én döntök a dologról. Plusz ha 5 sor szőlőt körbepermeteznek, vajon mit ér a bio? Köszi a részletes leírást, és gratula a ha meg tudtátok védeni a szőlőt ebben az évben. A zöldmunkáról írtakat csak meg tudom erősíteni, nálunk is a szépen kilevelezett tőkéken nyoma sem volt a lisztharmatnak, ellenben van egy folt, ahol irtózatos a növekedés, ott meg-megjelent a lombsátor alatt, éreztem, hogy több kellett volna, de végül talán megoldódik, ha kis késéssel is. :D

Én szivesen olvasnám poszt formájában a fentieket, ha van kedved/időt megírhatnád, szivesen feltesszük! Kösz!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.10. 22:05:44

@silvousplait: organikus igen, de BD semmiképpen, abban nem tudok hinni, kicsi vagyok hozzá. Mint írtam, ezen a területen ez nem lehetséges.

Másrészt meg az organikusság nem csak a kockázat miatt nehéz. Egy teljesen más rendszer, amit meg kell tanulni, különféle szerek vannak, ezek kezelésére, keverésére, kiszórására fel kell készülni (pl. ilyen-olyan teák/főzetek), erre én egyelőre nem tudok felkészülni. Sokszor a szőlészetben abszolút nem az akarat hiánya szab meg bizonyos dolgokat, hanem a rendelkezésedre álló lehetőségek.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2014.08.11. 10:43:42

@akov: Köszi, ezt a könyvet már kinéztem magamnak, ismered esetleg? http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Csepregi_Zilai_Szolofajtaink_Ampelografia&id=2100817170&type=10

Illetve ha valaki vállalná a kommentelők közül hogy lejön és megnézi, annak hálás lennék. Vagy tudtok esetleg ajánlani valakit aki szakért? :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.08.11. 11:31:15

@Syntax Error: Jó lehet, nekem egy másik van. 1.600Ft nem nagy kockázat. :D
süti beállítások módosítása