A Borrajongó

Alves de Sousa

2013. október 04. 06:00 - akov

Mikor a Douro-látogatást terveztem a Baixa Corgo egyik sztárja, az Alves de Sousa nem szerepelt a listámon. Pedig a méretesebb családi birtokok közé tartozó pincészet igen nagy névnek számít, nemcsak otthon, de külföldön is komoly ismertségnek örvend. Az Alves de Sousa egyedüliként Portugáliában kétszer is elnyerte a Revista de Vinhos magazin nagyra értékelt „Év Bortermelője” díját. Egy kedves ismerősöm, Szegedi Csilla borász ajánlotta fel, szívesen beprotezsál a pincészethez, hiszen gyakorlatképpen egy komplett szüretet töltött náluk. Nem gondoltam volna, hogy magyar borászok a Douroban trenírozzák magukat, de sosem késő meglepődni. A felajánlást elfogadtam, így kerültem Alves de Sousáékhoz, amely végül a Portugál-kaland egyik legérdekesebb látogatásának bizonyult, olyan borsorral, amire míg élek, biztosan emlékezni fogok.

alves_de_sousa5.jpg

Domingos Alves de Sousa 1949-ben, egy tradicionális szőlőművelő család harmadik generációjaként látta meg a napvilágot. Egész gyermekkorát a szőlő és bor körül töltötte, de a szülők elleni lázadás más szakma felé terelte: építőmérnöki diplomát szerzett és eltávolodott a családi birtoktól. Később édesapja betegsége miatt tért vissza és átvette az irányítást, állítása szerint a szőlő iránti szerelem ekkor kezdett alakulni. A szülők halála után a birtok két részre szakadt, Domingos a Quinta da Gaivosát választotta, nővéréhez pedig a családi otthont körülölelő Quinta das Caldas került. Míg utóbbi szépen lassan szertefoszlott testvére kezében, a Gaivosa mintegy 20 hektáros területén hamar felpörögtek a dolgok. Domingos komoly átalakításokba kezdett, tőkét vont be és felújította a quinta épületeit és pincéjét.

Domingos 1987-ben hagyott fel teljesen az építőmérnöki pályával. Nehéz időszak volt ez, hiszen fekete fellegek gyülekeztek a portugál borágazat felett. A korábban a Ferreiranak és más nagy cégeknek értékesített bort egyre nehezebben lehetett eladni, a termelési költségek pedig az egekbe szöktek. Erre még rátett egy lapáttal a katasztrofális 1988-as évjárat. Domingos pontosan látta, hogy a bejáratott üzleti modell nem működik többé, vagy változtatni, vagy bukni kell. Az addig „mellékterméknek” tartott száraz borokkal akart volna foglalkozni, de az ötleten túl ez jelentős szakmai változtatásokat követelt: területek, fajták, kitettség, művelésmód és borászati eljárások sokaságán kellett volna változtatni. A száraz bornál minden másképpen van, ezért Domingos iskolapadba ült, kóstolt, utazott és megpróbált minél többet megtudni a borkészítés mesterségéről.

alves_de_sousa1.jpgA Quinta da Gaivosa látványa

Az első piacra dobott száraz tétel egy 1991-es fehérbor volt, amelyre két vörös jött a következő évjáratból. A borok különösen jó visszhangra találtak és rövid időn belül az export piacok is megnyíltak. A Douroban sok termelő állítja, hogy az első „szárazborosok” között volt, de valójában négy pincészet vágott utat a susnyásba: Quinta do Cotto, Niepoort, Ramos Pinto és vizsgálódásunk tárgya, az Alves de Sousa. Hogy semmit se bízzon a véletlenre, Domingos felkérte konzultánsnak a respektált borászt, Anselmo Mendest, akit 1997-ben az év portugál borászának választottak.

Vendéglátónk, Tiago Alves de Sousa (képünkön) képviseli az új generációt. Terepjáróba ülünk és elindulunk a Quinta da Gaivosa eukaliptuszokkal és mediterrán bokrokkal szegett meredek dűlőútjain. Tiago a helyi egyetemen, majd később Olaszországban, a Piacenzai Egyetem híres borászati tanszékén tanult. 2002-től erősíti a családi vállalkozást és jó megérzései mentén, gondos változtatások sokaságával új pályára állította a céget. Az Alves de Sousa területeit hat quinta (birtok) alkotja, összesen 130 hektáron gazdálkodnak, amely évente meglepően kevés, mintegy 300.000 palackot tölt meg. Minden bor saját alapanyagból készül, szőlővásárlásról szó sem lehet, hiszen csak így tudják a megfelelő kontrollt gyakorolni a termelés felett – adja meg az alapokat Tiago.

alves_de_sousa2.jpgPatamares rendszerű telepítés. A háttérben vertikális ültetvények.

Az Alves de Sousahoz tehát hat quinta tartozik. Ezek közül a minket körülvevő palás Quinta da Gaivosa (25 ha) talán a leghíresebb, itt átlagosan 60 éves ültetvényeket találunk, de a 80-100 éves tőkékről szüretelt csúcsborok is innen kerülnek ki. A szintén palás Quinta do Vale Raposa (18 ha) a közelben van, a nyolcvanas években vásárolták. A nagy hagyományú, Dona Antónia Ferreira rendtartásához köthető Quinta das Caldas (22 ha) specialitása a palát gazdagító agyag víztartó képessége. A kiváló kitettségű Quinta da Estação (17 ha) szinte beleszakad a Douroba, állandó fajta- és technológiai kísérletek színhelye. A Quinta da Aveleira (12 ha) magasan helyezkedik el, főként fehér fajtákat találunk itt, a hűvösebb fekvés segít megőrizni a gyümölcs frissességét. A Quinta da Oliveirinha rendhagyó módon a Cima Corgo-ban található, új szerzemény, a Sandemanhoz tartozó Quinta do Seixo-val szemközt található.

Miközben a Gaivosa teteje felé haladunk, itt-ott megállunk és szemrevételezzük a parcellákat. Mondanom sem kell, elképesztő a kilátás a 30-50% dőlésű dűlőkből. Amerre csak a szem ellát, szőlő, szőlő és szőlő. Vannak itt magas korú kevert ültetvények és egészen fiatal fajtatiszta telepítések is. Az öregtőkés területeken gyakran 7-8.000 tőkét találunk hektáronként, a vertikálisan futó sorok emelkedését évszázados korú falak mérsékelik. A fiatal telepítések természetesen patameres rendszerűek, itt a tőkesűrűség is jóval alacsonyabb. Tiago elmondja, hogy a teljes terület 20%-át organikusan, 80%-át pedig az Európai Unió által szabályozott fenntartható gazdálkodás elvei mentén művelik. Ebben a rendszerben a szőlő kezeléséhez gyorsan lebomló és alacsony környezeti terhelést jelentő készítményeket alkalmazhatnak. Arra a kérdésemre, hogy miért nem az organikus művelés mellett törnek lándzsát, nagyon világos választ kapok. „Az organikus művelés egyetlen fájó pontja a réz használata. A kutatások szerint a Douro bizonyos területein kritikusan magas a talaj réztartalma, amely komoly aggodalomra ad okot.” – magyarázza Tiago.

alves_de_sousa4.jpgAbandonado: 80 éves tőkék, 50%-os lejtő.

Végül felérünk a quinta legfelső pontjára, amely kb. 500 méteres tengerszint feletti magasságba merészkedik. Valójában nem az elképesztő kilátás okán jöttünk ide fel, hanem a híres Abandonado (kb. „elhagyatott”) parcella miatt, amely az egész Douro egyik legjobb és legkoncentráltabb borát adja. Mikor Tiago 2002-ben visszatért a családi vállalkozáshoz, hatalmas fába vágta a fejszéjét. Tudni akarta milyen a különböző területek arca, amely nehezen ködlött át a sokszor egyben feldolgozott termésen. Parcellákra szedte a birtokokat és éveken át vizsgálta a dűlők és fajták potenciálját, amely eredményeként létrejöttek az Alves de Sousa gondosan szelektált csúcstételei. A kéthektáros Abandonado 50%-os lejtőn függeszkedik, 80 éves kevert telepítés. Az extrém kitettség miatt hosszú időre felhagytak a művelésével, de a szőlőtőkék valahogy túléltek és Tiago eltökélte, hogy helyrehozza az öreg ültetvényt és önálló bort készít innen. A gazból kivakart Abandonado elpusztult tőkéit megpróbálták pótolni, de az újonnan telepített oltványok sosem eredtek meg a köves talajban. A teljes ültetvény alig harminc mázsa szőlőt ad, a magas tőkekor, a sok fajta és az extrém alacsony terhelés teszi az Abandonadot a Douro egyik legkoncentráltabb borává. A másik érdekes terület a Vinha Lordelo, amely 100 éves telepítés, vagy 30 szőlőfajta keveredik a szintén 50%-os meredekségű dűlőben.

A dűlőtúrát követő kóstoló azt hiszem lehengerlőre sikerült. A pincészet felső kategóriás tételeit kaptuk poharunkba. Nézzük:

Branco da Gaivosa Reserva 2009

Arintho, malvasia fina és gouveio. A Douro fehérboraihoz képest meglepően mély szín. Virágos, csak visszafogottan gyümölcsös illat, nehéz bort sejtet, viszonylag sok hordós jegyet érezni. Olajosan vastag folyású, a kevés citrusos és almás gyümölcsösség mellett inkább a szekunder és tercier aromáké a főszerep. Karamell, sós hatás és jó adag fa, amely ugyan nem klasszis, de jó minőségű. Nem mondom, azonnal Somló jutott az eszembe. 13,5%. 20,0 EUR. 6p-

Berço Branco 2011

Illatában sok fa és virág. Kóstolva elég mély citrusos és nyári almás gyümölcsösség jön, amelyet nyilván az emelkedett, de finom szerkezetű savasság manifesztál. Teljesen száraz, jól felépített, feszes szerkezetű és hosszú. Kellemesebb fakezelés és itt is megfigyelhető a sós karakter. 12,5%. 25,0 EUR. 6/7p

Reserva Pessoal Branco Vinho Regional Duriense 2004

60 éves tőkék, kevert ültetvény, 48 órás héjon áztatás, majd egy év fa. A Reserva Pessoal (tkp. „Personal Reserve”) koncepciója, hogy legyen érett a bor, amikor a fogyasztóhoz kerül, mondván manapság minden bort az optimális érettség előtt fogyasztunk el. Világos arany szín. Az illat gerincét itt is a virág adja, de a gyümölcsösség már visszafogott csak, inkább héjas és fűszeres aromákkal hódít. Vastag, lédús korty, kevés gyümölccsel, inkább a szekunder és érlelt aromák viszik a bort. Kerek, olajos, fűszeres, kevés sóssággal és kellemesen eltalált fahatással. A kortyközép után kissé üresnek hat. Érdekes bor, nem vitás. 12,5%. 20,0 EUR. 6/7p

Vale da Raposa Sousão 2010

Sousão fajta, 100% új fa, 15 hónapos érlelés. Virágos-csokis illat, friss és aszalt fekete bogyósokkal. Intenzív, bombasztikusan nagy mindene, van benne valami vadas rusztikusság. Vastagon húsos korty, sok tannin, komoly sav, utóbbi szinte citrusos hatású. Annyira mély a bor fekete bogyós gyümölcsössége, hogy simán felszámolja a sav-offenzívát. Csokis, meggyes és aszaltas orgia, nem csak a savat, de a hordót is elnyomja. Elképesztően jó bor, a „minden sok” ellenére is kiváló egyensúllyal. 7p

Quinta da Gaivosa 2008

A pincészet vezérbora. 80 éves tőkék, húsz szőlőfajta, 50% új hordó, 14 hónapos érlelés. Meleg hatású illat, remekbe szabott hordós édesfűszerekkel, érett és aszalt gyümölcsök kavalkádja és a szőlőfajták fűszeressége igen izgalmas elegyet alkot. Vastag korty, a közepesnél magasabb savval, sok, de jó állagú cserrel. Intenzív savanyú gyümölcsök, frissek és porrá aszaltak, mellé kíséretnek jól átgondoltan használt hordó. Nagyon hosszú, szép ívvel. Kiváló! 14,5%. 35,0 EUR 7p+ (Itt már elkezdtem mogul-pontokat keresni, hogy valóban ilyen jók-e a borok. Jancis Robinson 17.5, Decanter 17)

Reserva Pessoal Tinto 2005

A fehér Reserva Pessoal koncepciója mentén készül. 80 éves tőkék, húsz szőlőfajta. Összesen hét éves érlelést kapott, mielőtt piacra került. Varázslatos illat, remek minőségű fa, vonzó fűszerek és fűszernövények. Elképesztő sűrűség, föld, porrá aszalt gyümölcsök, sok-sok tannin, szinte elveszik benne a hordó. A közepes-magas sav remek tartást ad. Friss meggy, szeder, viola és aszalt gyümölcsök kavalkádja és az ezt színező egyedi fűszeresség. Elképesztően gazdag és erőteljes bor, szinte megette a hordót. Végtelen lecsengés. Lehengerlő. 14,5%. 40,0 EUR. 8p (JR 18)

alves_de_sousa8.jpgEgy pompás kóstolósor. Alig látszik a vége.

Quinta da Gaivosa Vinha de Lordelo 2009

10hl/ha hozam, 30 fajta, 100 éves tőkék. Vonzó illat, benne csak egészen kevés fa, fűszerek, aszaltak, pici lekvárosság. Jó testes, magasba hajló, de jó állagú savassággal. Mindent elborít az elképesztően koncentrált gyümölcsösség, miközben a sok sav feszesen és frissen tartja a bort. Nem kevés tannin jutott belé, de érett és együtt fut az aromaintenzitással. Lecsengésében nedves fekete föld, kakaópor és aszalt gyümölcsök hosszú percekig érezhető orgiája. Valószerűtlenül brutális bor, mind a hordót, mind az alkoholt elnyeli a földöntúli intenzitás és így jön létre a sajátos egyensúly. 15,0%. 45,0 EUR. 8p+ (JR 17.5)

Abandonado 2009

A már említett Abandonado. 2004-ben jött ki az első. 20 fajta egybeszüretelve, 18 hónap új francia hordót kapott. Mentolos, eukaliptuszos illat, egyedi fűszerességgel, ami felidézi a mediterrán bokrok és erdei virágok lépten-nyomon érezhető illatát. Szinte „fekete” az illat, füsttel, sonkával, mély gyümölcsösséggel, aszaltakkal, kakaóval és csokival. Eszeveszettül érdekes. Kóstolva szinte rágható sűrűséggel találkozunk, amelyet magas sav és sok-sok tannin próbál kiegyensúlyozni. Nagyon intenzív fekete bogyós gyümölcsösség, aszaltas villanásokkal, ismét csak egyedi fűszeresség és elképesztően szép fa, amely csak a végén verekedi ki magát a tartalmas korty alól. Rettenetesen hosszú lecsengés. Valószerűtlenül jó. 14,5%. 50,0 EUR. 8p+ (JR 18)

Memórias

Egy rendhagyó bor. A pincészet piacra lépésének 20 éves évfordulójára készítették. Az Abandonado, a Lordelo és a Pessoal Reserva legjobb hat évjáratának házasításával jött létre. 1.500 magnum palackot töltöttek le. Varázslatos illat, vonzó fűszerekkel, aszalt gyümölcsökkel, fekete földdel és az erdő-mező virágaival. Nagyon húsos ő is, de talán elegánsabb az előző két tételnél. Persze még így is brutális beltartalom, magas sav és sok tannin jellemzik. Szeder, csoki, aszaltak, szinte vakarni lehet a gyümölcsösséget a nyálkahártyáról. A végtelen lecsengést remek minőségű fa kíséri. 100,0 EUR. 8p+

És akkor áttértünk az erősített tételekre:

Caldas White Porto

Reduktív technológiával készült fehér Portói. Intenzíven virágos, narancsos, szőlős illat. Testes, az illatban megismert aromákkal, fűszerekkel, mézzel, kis teás beütéssel. Friss elsősorban, picit lapos és csak közepes utóízt kínál. 10,0 EUR. 5p

Quinta da Gaivosa 10 Years Old White Porto

Jóval komplexebb illat, karácsonyi fűszerességgel, naranccsal, narancsvirággal. Gazdag, fűszeres korty, dióval, mogyoróval, alakuló kenyérhéjassággal. Jó sav, lédús gyümölcsösség, szép intenzitás. Nagyon tetszik, felfedi a fehér Portóiban rejlő izgalmakat. 6p+

alves_de_sousa3.jpg

Quinta da Gaivosa LBV 2009

Friss illat, intenzív aszalt fekete bogyós gyümölcsökkel. Testes, friss is és aszaltas is, nagyon koncentrált, földes, lédús, jó savval, sok poros textúrájú tanninnal. Alkoholt alig érezni. Nagyon szép hosszú utóíz, kellemes fűszerességgel. 19,5%. 7p-

Vintage Port 2009

Cima Corgo és Baixa Corgo borok házasításából. Bombasztikusan intenzív illat, virágos, fűszeres és vashúsos vadság kíséretével. Vastag, tömör, hibátlan szerkezettel, mély fűszerességgel, szép aszaltakkal, miközben még friss gyümölcsök sokasága is villan. Remek bor, szinte végtelen lecsengés. 19,5%. 7/8p

Quinta da Gaivosa 10 Years Old Tawny Port

Zömmel 12 éves borok házasítása. Fűszeres illat, picit emelkedett illóval, virággal, fás fűszerességgel. Idősebbnek hat persze, érett és érlelt aromák tömkelegével. Kóstolva rettenetesen intenzív, fűszeres, pirított magokkal, mandulával, mogyoróval és szép kenyerességgel. Fantasztikusan jó, kellemes savassággal és nagyon hosszú lecsengéssel. Komplex és rétegzett. 21,0%. 7p

Quinta da Gaivosa 20 Years Old Tawny Port

Átlagban 25 éves borok alkotják. Természetesen egy érettebb világot képvisel, bejön a dió és a dohány. Kóstolva intenzív, nagyot robban, dohánnyal, fügével, mogyoróval, dióval, kakaóval és karácsonyi fűszerességgel. Nagyon kiegyensúlyozott, súlyos lecsengéssel. Kiváló Tawny. 7/8p

(Nagy köszönet Tiago Alves de Sousanak a rendkívüli látogatásért és a kiadós kóstolósorért.)

A pincészet honlapja: http://www.alvesdesousa.com/

>>> A Douro sorozat cikkeihez

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr105548881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása