A Borrajongó

Lengs & Cooter: Semillon 2003.

2012. december 07. 06:00 - pardi norbi

lengscootersemillon2003kicsi.JPGKilencéves semillon a Claire Valley-ből, régóta piacon van, szóval egyértelműen vinotékában beragadt tételre tettem szert. Mindenesetre mikor megláttam a borbolt alsó polcán porosodni gondoltam teszek vele egy próbát. 12 dolláros árával nagyot akkor sem buktam volna, ha a bor már nem lett volna élvezhető. A pincészet nem kifejezetten informatív honlapja alapján annyit sikerült kiderítenem, hogy két jóbarát mintegy 20 éve alapított hobbiborászatának gyümölcsét kóstolhatom. Nem meglepő módon leginkább shiraz-ban utaznak, de van néhány fehérboruk is. Semillon-ból a 2003-as volt az utolsó évjárat, jó lenne tudni miért, mert a bor teljesen rendben van. Csavarzáras, ami még inkább kíváncsivá tett, hiszen még nem is ittam ennyi idős csavarzáras bort.

Világos aranyszínű. Gazdag, szépen fejlődő illat: petrol, marcipán, citrusok, fehér virágok. Közepesnél teltebb korty, bár érzetre elég filigrán a magas a savtartalom miatt. Gazdag citrusosság (lime, grapefruit), jól érezhető, de nem zavaró petrolosság, vanília (pedig nem volt hordóban), marcipán. Csontszáraz bor, még épp nem zavaró, kissé citromos savakkal, közepesnél hosszabb utóízzel. Vakon simán egy barátságosabb ausztrál rizlingnek mondtam volna. Nem kifejezetten fókuszált, a savak kissé diffúzak, viszont gazdag, és meglepően szépen érő tétel. 6 pont, $12.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr744952186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2012.12.07. 07:46:46

Norbi, az ausztrál semillon egy korán szüretelt, alacsony szeszű és rohadt savas, hosszú érlelésre szánt műfaj. Bár a Hunter Valley kínálja elsősorban ezt a műfajt (a referencia), talán kijelenthető, hogy általánosságban is ebbe az irányba húznak a borok. Szóval lehet, hogy nem is ragadt be :)

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.07. 14:00:19

@Octopus: Köszi. Ha nem ragadt be akkor lehet a boltban szeretik érlelni, mert ez az évjárat már 6-7 éve piacon van:)

Az alkohol 13.5%, ami nem kifejezetten alacsony.

Mindegy, jó a bor tényleg, bár felőlem éppen rizling is lehetett volna. Hasonló aromakészlettel rendelkezett, mint az ausztrál rizlingek, amiket együtt kóstoltunk, csak itt a savak nem voltak zavaróak.

Majd kipróbálok még néhányat a jövőben.

Octopus 2012.12.07. 14:26:18

@pardi norbi: mondjuk így tényleg beragadásnak tűnik :)

Ha hozzáférsz (és nem olyan drága), próbálj rá egy Hunterre. Itthon ilyesmiket nem lehet kapni, persze.
süti beállítások módosítása