A Borrajongó

Magyar egyveleg 2023/3

2023. augusztus 11. 06:00 - furmintfan

Itt az újabb magyar egyveleg, leginkább még tavasszal, nyár legelején kóstolt borokkal. Sok balatoni és tokaji fehér, könnyedebb vörösborok - fóleg kadarkák -, néhány rosé és édes tétel.

egyvelegdugokm38.jpg

Pezsgő
mezeichardonnaybrut.jpgMezei Chardonnay Brut
Erős habzás fogad a pohárban, érett, érlelt, oxidatív jellegű illattal, birsalmával, almával, dióval. Kóstolva élénk savak, nem túl tartós buborékok jellemzik, ízében citrusok, almafélék, diós aláfestés. 3p+

kreinbacherrosebrut.jpgKreinbacher Rosé Brut
Málna, szamóca, cseresznye, vérnarancs, minimális élesztősség jellemzi az aromatikát. Erőteljes, kissé agresszív buborékok gyöngyöznek hosszan, dinamikus savakkal karöltve. Fiatalos, még kicsit nyers és kialakulatlan képet nyújt most ez a palack, de ígéretes. 6p


Fehér
tokajnobilisfurmint2021.jpgTokaj Nobilis Furmint 2021
Hűvös karakterű illat, zöldalma, körte, némi őszibarack és zöldfűszer érkezik először, idővel halványan a hordófűszerek is megjelennek, érettebb alma és zsálya is megjelenik. Közepesnél könnyedebb testű bor, élénk savak mellett pici cseresség is érezhető benne. Ízében zöldalma, körte, citrusok, pici zöldfűszer és édesfűszer. A bontás másnapján kerekebb, nyíltabb lett, akkor jobban szerettem. Citrusok, körte, alma, hűvös gyógynövényes, mentás, jázminos aromák szövik át. 5p+

gunzerlezser2022.jpgGünzer Családi Birtok Lezser Cuvée 2022
70% chardonnay és 30% sauvignon blanc házasítása. Az illat fülledt, szellőzve alma, fehér húsú gyümölcsök, valamint állott narancs és grapefruit érezhető. Kóstolva lágy sav, kis kesernye és emelkedett alkohol jellemzi a szerkezetet. Ízében érett és már kissé állott gyümölcsök: banán, szőlő, narancs, alma, grapefruit. 4p-

winelifezoldveltelini2022.jpgWinelife Zöldveltelini 2022
Friss illat: citrusok, citromhéj, szőlő, némi virág és zöld őszibarack. A könnyű testhez ropogós savak tartoznak, egy pici CO2 is segít a frissesség fenntartásában, az alkohol alacsony. Citrusok, zöldalma, egy kevés egres és éretlen őszibarack adják az aromákat, másnap kicsivel gyümölcsösebb, körtés, almás jegyek uralják. 4p+

bottpincehatarifurmintharslevelu2018.jpgBott Pince Határi Furmint-Hárslevelű 2018
Összetett, fejlett illat, érett gyümölcsökkel: alma, körte, barackfélék, mangó, mellettük pici édesfűszer, süteményszél, kezdődő érési jegyek. A telt, öblös korty alá széles savak dolgoznak, puha tapintás, selymes textúra, kerekség és emelkedett alkohol jellemzi. Érett gyümölcsök, barackfélék, mangó, narancs, némi édesfűszer, grillázs és süteményszél alkotja a komplex ízképet, a finis picikét alkoholos és kesernyés. 6p+

veszpremiersekipinceszetmandorlarajnairizling2022.jpgVeszprémi Érseki Pincészet Mandorla Rajnai Rizling 2022
Őszibarack, alma, fehér húsú gyümölcsök érkeznek illatban, ízben érett, édeskés citrusok, lime csatlakoznak. Először inkább az érett fehér húsú gyümölcsök uralkodnak, a korty vége felé bújnak elő inkább a citrusok. Kellően élénk, de legömbölyödött savakkal operál, picike maradékcukor is lehet benne. 6p-

bujdosocsomosauvignonblanc2022.jpgBujdosó Pincészet Csomó Sauvignon Blanc 2022
Intenzív bodzás, zöldalmás, citrusos illatú bor. Filigrán, üde és feszes, élénk savak vezetik, a lecsengés közepesnél hosszabb. Ízében is megvannak az erőteljes fajtajelleges aromák: zöldalma, citrusok, bodza, egres és éretlen őszibarack. 5p+

kreinbacherkokonyha2020.jpgKreinbacher Birtok Kőkonyha Cuvée 2020
50% furmint, 25% olaszrizling és 25% hárslevelű házasítása, a fajtaborok magyar és francia tölgyhordókban, részben akáchordóban érlelődtek 8 hónapon át, mindhárom fajtából az évjárat legjobb hordója került kiválasztásra. Érett sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, méz, alma, fűszerek elegyednek illatában. A nagyjából közepes testet széles sav és viszonylag határozott  hordó keretezi, enyhe cseresség kíséri a kortyot. Ízben alma- és barackfélék, fűszerek, enyhe sósság, almahéjas fanyarság, a korty végén kis kesernye. A régi Kreinbacher borok stílusát idézi fel valamelyest. 6p-

gilvesypixufurmint2022.jpgGilvesy Pincészet Pixu Furmint 2022
Az illat citrusokat és fehér húsú gyümölcsöket, leginkább körtét idéz. Szűretlen, tömör, feszes, karcsú testű bor. A kortyot citromos érzetű, fedetlen savak vezetik, kicsit éles, savhangsúlyos a bor, a savérzet hosszan kitart. Ízében citrom, lime, alma és körte. 5p

gizellapincegizellafurmintharslevelu2021.jpgGizella Pince Gizella Furmint-Hárslevelű Cuvée 2021
Édes fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, pici déligyümölcs, némi gyógynövény bukkan fel illatában, kezd egy kis palackbukét is összeszedni. A korty lendületes, dinamikus, csiszolt savak vezetik, pici maradékcukor kerekíti, szép egyensúlyt kialakítva. Sok édes citrus, mandarin, Meyer citrom, őszibarack, körte, alma, kevés trópusi gyümölcsös színezi a bort. 6p

jasdipinceloczedombiolaszrizling2021.jpgJásdi Pince Lőczedombi Olaszrizling 2021
Klasszikusnak mondható illat: mandula, fehér virágok, zöldalma, éretlen őszibarack, egy kevés zöldfűszer és sós-vasas kútvíz elegye, a háttérben pici hordófűszer, szerecsendió. A korty tágas, nem túl koncentrált vagy testes, középtájon viszont lehetne tömörebb, fókuszáltabb. Savai inkább szélesek a savai, a hordó nem túlzó, a korty vége viszont picit szárít és kesernyés is. Ízvilága kissé neutrális, visszafogott intenzitású fehér húsú gyümölcsök, mandula, halvány sósság jellemzi. 6p

belaboraszatduneselectionimrehegyinektar2021.jpgBéla Borászat Dűne Selection Imrehegyi Nektár 2021
Érdekes illat: szőlőlekvár, méz, virágok, egy kevés egzotikus gyümölcs és keleti fűszer. Kóstolva kicsit szellős, puha érzetű, lágy savak, kissé emelkedett alkohol jellemzi. Ízben kicsivel visszafogottabb és kevesebbet ad, mint illatban, leginkább fehér húsú gyümölcsöket, almát idéz. Levegőn aránylag gyorsan "leereszt" és kezd oxidálódni, de volt egy kis átfolyás a dugónál, szerintem nem volt tökéletes a palack. 4p

trmuvekpalotafurmint2019.jpgTR Művek Palota 2019
Őszi hangulatot áraszt az illat: érett alma, birsalma, halványan méz, virágok és enyhe fűszeresség. Öblös, tartalmas korty fogad szájban, kissé rusztikus szerkezettel, enyhe cserességgel, kezdődő érettséggel. Érett alma, körte, birsalma, pici dió, némi édesfűszer szolgáltatják az illatra rímelő ízjegyeket. Fejlett bor benyomását kelti, szerintem most kell meginni. 6p-

sauskabirschardonnay2019.jpgSauska Birs Chardonnay 2019
Elég határozott, jó minőségű hordó uralja az illatot: vanília, vajas keksz, gyömbér, édesfűszerek, másnap a gyümölcsös jegyek is nagyobb szerepet kapnak, főleg ananász és alma képében. A korty telt, jól kitöltött, eleinte inkább krémes, majd a savak is jobban belehúznak. A hordó jelenléte nem túlzó, hagy teret a gyümölcsöknek is. Ananász, sárga húsú őszibarack, citrusok, vajas keksz, vanília, gyömbér mogyoró, enyhe sósság alkotják az összetett ízképet. 6p+

pannonhalmifoapatsagpriorrajnairizlingvalogatas2020.jpgPannonhalmi Főapátság Prior Rajnai Rizling Válogatás 2020
Illatában már finoman mutatkoznak érési jegyek is petrolosság formájában, de még az érett gyümölcsök dominálnak: citromtorta, citromhéj, őszibarack, idővel némi gyógynövény is felüti a fejét. Telt idomok, széles és lendületes sav, dús korty, leheletnyi krémesség jellemzi a bort. Édes citrusok játsszák a vezető szerepet az összetett ízképben, őszibarack, kevés ananász, citromhéj, minimális grapefruit-os kesernye adják a kíséretet. 7p-

erzsebetpinceluneesargamuskotaly2021.jpgErzsébet Pince Lunée 2021
Félszáraz sárgamuskotály. Moderált intenzitás, finom muskotályos karakter jellemzi, szőlő, licsi, alma, némi citrus képében. Nagyon könnyű, az alacsony alkohol is gördülékennyé teszi, miközben pörgős savak birkóznak a kb. 15 g/l maradékcukorral. Citrusok, szőlő, friss alma, némi trópusi gyümölcs és keleti fűszer díszítik a bort. 5p

kikeletpincelonyaiharslevelu2021.jpgKikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2021
Hűvös és mértéktartó az illat, pici virág és méz, fehér húsú őszibarack és alma, melegedve sárgabarack, egy kevés édesfűszer és árnyalatnyi mogyoró tűnik fel. Csiszolt és finom szövésű bor, dinamikus, ugyanakkor sima tapintású savak vezetik a kortyot, amelyet minimális cseresség is kísér. Ízvilága az illathoz hasonló pályát ír le, nem különösebben intenzív, de jól definiált aromakészlettel rendelkezik. Őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, majd melegedve inkább sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, mangó dominálnak, a lecsengésben még bogyós gyümölcsök is felsejlenek. A hordó finom fűszeressége inkább csak az aláfestést kínálja, a kortyot finom almahéjas fanyarság kíséri. 6p+

bottpincebetsekharslevelu2021.jpgBott Pince Betsek Hárslevelű 2021
Érett sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, körte, némi trópusi gyümölcs és vanília díszíti a fiatalos illatot. Egységes szerkezet és remek arányok jellemzik a bort, a pici maradékcukor kellemes kerekséget kölcsönöz neki, a hordó szépen foglalja keretbe a gyümölcsöket. Az illat sárga húsú gyümölcsei ízben édes citrusokkal is kiegészülnek, a finom édesfűszeres, vaníliás jegyekkel a háttérben. Fiatal, de már most is nagyon szép. 7p

gereschubertsauvignonblanc2022.jpgGere & Schubert Sauvignon Blanc 2022
Kis fülledtséggel nyit, majd bodzavirágos, zöldalmás, enyhe zöldpaprikás jegyek következnek. Vékony testű, friss, eleven bor, feszes, egyenes lefutású savak vezetik. Citrusok, zöldalma, bodza, halvány "zöldes" és sós jegyek alkotják az ízképet. 4p

konyariloliensefeher2022.jpgKonyári Loliense Fehér 2022
Chardonnay, sauvignon blanc és olaszrizling házasítása. Mindhárom fajta hozzátesz egy kicsit az illathoz: citrusok, szőlő, őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, citromhéj, enyhe virágosság.  Kifejezetten lendületes, élénk bor, a savai feszesek, leheletnyit élesek is, a korty végén nagyon enyhe fenolosság is érezhető. Citrusok, őszibarack, ananász, némi zöldalma és szőlőcukor adják az aromákat szájban. Érdemes lehet még egy keveset érlelni, hogy kerekedjen a palackban. 6p-

grofdegenfeldharslevelu2021.jpgGróf Degenfeld Hárslevelű 2021
Fülledten kezd, majd szellőzve fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, citrusok érkeznek, de nem dübörög benne a fajtajelleg. Könnyű, laza szövésű bor, üde, meglehetősen élénk, még éppen határon beillegő savérzettel, pici maradékcukorral megtámogatva, alacsony alkohol mellett. Őszibarack, citrom, pici grapefruit, fehér húsú gyümölcsök díszítik a bort. 5p-

szentesiocsizengo2019.jpgSzentesi Öcsi Zengő 2019
Érett citrusok és sárga húsú gyümölcsök, főleg narancs, sárgabarack, kevés gyógynövény véteti magát észre illatában. A korty elég telt, az élénken kezdő savak után a második fele picit szélesebb, enyhén krémes érzetet kelt, a viszonylag magas alkoholt elnyeli a bor. Ízében először a sárga húsú gyümölcsök lépnek színre, majd pici vajas keksz, gyógynövének, vanília csatlakoznak, a finisben pici grapefruit-os kesernyével. 6p+

leglisauvignonblanc2022.jpgLégli Sauvignon Blanc 2022
Kellemesen hűvös, mértéktartó illata diszkréten, nem harsányan hozza a fajtajelleget. Érett mérséklet égövi gyümölcsök, citrusok, pici zöldfűszer és gyógynövény, zöldpaprika. Óvilági stílus, jó arányok jellemzik, a savak lendületesek, de élük legömbölyített, kellemes fanyarság, enyhe sós-krétás vonal kíséri a kortyot. Ízében citrusok, zöld és sárga alma, őszibarack, minimális paprika és zöldfűszer. 6p

serpenstokajdry2022.jpgSerpens Tokaj Dry 2022
Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály házasítása. Első nap kicsit bátortalan illata másnapra nyílik ki igazán, alma, körte, őszibarack, egy kevés birsalma és szőlő díszíti. Könnyű és laza szövésű, kerek savaihoz minimális fenolos fanyarság társul. Szájban egy fokkal frissebb, élénkebb, mint orrban, a fehér húsú gyümölcsös, diszkrét szőlős aromákhoz citrusok csatlakoznak. 5p

standreanapboregricsillag2022.jpgSt. Andrea Napbor Egri Csillag 2022
Olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, zenit, viognier, rajnai rizling, furmint, pinot blanc és pinot gris a birtokösszegző fehér házasításban. Kissé neutrális, egyik fajta sem ugrik ki a házasításból, fehér és zöld gyümölcsöket idéz. Másnap kicsit nyíltabb, körte, alma, őszibarack, virágok, citrusok is megjelennek. Élénk sav és mellette pici CO2 felel a frissességért, a korty fanyarkás, picikét húzós a textúra. Ízben is kicsit zártabb kezdetben, idővel alakul, őszibarack, körte, alma, citrusok és kevés gyógynövény színezi. 5p+

villasandahlnotyet2018.jpgVilla Sandahl Not Yet Riesling 2018
Fejlett és nyílt, összetett illata izgalmas elegye a frissebb és az érettséget sugalló aromáknak. Méz, petrol, citromtorta, virágpor, érett alma és kajszibarack, egy kevés trópusi gyümölcs. Közepesnél nagyobb test, telt, tágas korty és aránylag lágy érezetű, széles savak jelzik a meleg évjáratot, az alkohol is emelkedett egy kicsit. Értelemszerűen nem hozza egy osztrák vagy német riesling feszességét, elevenségét, de szépen egyben van a bor. A lassú ritmusban mozgó, enyhén olajos kortyban az illatban megismert gyümölcsök és érési aromák keverednek, melegedve egy kicsi kesernye és alkoholos melegség jelentkezik a lecsengésben. 6p+


Rosé
ikonrose2022.jpgIkon Rosé 2022
Merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, syrah és cabernet franc. Cseresznye, szamóca, minimális vaníliakrém, majd melegedve őszibarack jelenik meg illatában. Ízben hasonló ívet ír le, minimális citrus is érezhető, enyhe édességérzet kíséri a bort, majd a finis felé haladva finom fanyarság is belép. A korty kellően tartalmas, jó sav és a szokásosnál picivel magasabb alkohol keretezi. 5p

feindbalatonrose2022.jpgFeind Balaton Rosé 2022
Közhelyes, populáris illat, tutti-frutti és mesterkélt édes piros gyümölcsös aromák áradnak a pohárból. Kóstolva is édes piros gyümölcsök, eper, tutti-frutti, némi citrus érezető. A korty laza, kerek érzetű, édeskés, a maradékcukornak köszönhetően már majdnem félszáraznak tűnik. 4p-


Vörös
sebestyenindigozweigelt2021.jpgSebestyén Pince Indigó Zweigelt 2021
Kezdeti fülledtség után meggy, áfonya, lila virágok, érintésnyi bőr árad a pohárból. Légiesen könnyű, sima textúrájú bor, a tannin minimális, savai lekerekítettek, az alkohol alacsony, így nagyon jól iható. Meggy, sötét bogyós erdei gyümölcsök, meggylé a vezető ízjegyek, fanyarkás, fűszeres a lecsengés. 5p

bujdosokalozkekfrankos2021.jpgBujdosó Kalóz Kékfrankos 2021
Meleg érzetet keltő illat, édesfűszerek, fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, érett meggy, fekete cseresznye, szilva, pici bors. A test közepesnél valamivel karcsúbb, amelyhez jó sav, arányos mennyiségű tannin viszont magas alkohol társul és utóbbi kicsit borítja az egyensúlyt. Az érett meggyes, szilvás, édesfűszeres aromaképlet ízben is visszatér, enyhe édesség kíséretében, a korty vége meggymagos fanyarsággal, alkoholos fűtéssel és némi kesernyével zár. 5p+

lajverkadarka2021.jpgLajvér Kadarka 2021
Friss piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, szamóca és csipkebogyós viszi a prímet illatban, érintésnyi zöldfűszerrel. Légies könnyedség, áttetsző, rebbenékeny korty jellemzi, a sav gömbölyű, tannint gyakorlatilag nem is érezni. Ízében abszolút a gyümölcsöké a főszerep: szamóca, cseresznye, málna, csipkebogyó, minimális fanyarsággal. 5p

heimannesfiaiszekszardkadarka2022.jpgHeimann & Fiai Szekszárd Kadarka 2022
Primőr gyümölcsös illatában szamóca, cseresznye, és enyhe málnás savanyúcukros aroma fedezhető fel. A karcsú, filigrán testet üde savak és kevés, de tartós, kocsányos tannin keretezi. Könnyed, de tartalmas bor, rengeteg piros gyümölcs - ribizli, cseresznye, szamóca - ízével. 6p-

heimannesfiaiporkolabkadarka2021.jpgHeimann & Fiai Porkoláb Kadarka 2021
Komolyabb, mélyebb bort sejtet az illat: frissen facsart tömény málnalé, piros gyümölcsök. Az előző kadarkához hasonlóan egyszerre karcsú és tartalmas, de ennek komolyabb a szerkezete és a beltartalma. Az élénk sav finom textúrával és koncentrált gyümölcsösséggel párosul. A piros gyümölcsös ízvilágban a málna a meghatározó, ribizlivel, finom fűszerességgel. 6p+

bocknotus2015_1.jpgBock Notus 2015
Gránátos villanások jelzik már színben is az érettséget, illatban aztán meggy- és szilvalekvár, bőrös, avaros jegyek és cseppnyi balzsamecet fogad. A test közepesnél vékonyabb, meglepően élénk savak támogatják, míg a tannin mennyiségre nem túl sok. Ízében az illathoz hasonlóan lekváros és aszalt gyümölcsök és tercier aromák keverednek. A korához és az árkategóriához képest meglepően jól tartja magát. 5p-

taklertrio2019.jpgTakler Trió 2019
Kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és syrah házasítása. Érett meggy, erdei gyümölcsök, némi pörkölési aroma, édesfűszerek - fahéj, szegfűszeg - és hintésnyi őrölt fűszerpaprika tűnik fel illatában. A korty arányos, de kissé rusztikus, a elcsengés felé kicsit húz és szárít. Ízben az illathoz hasonlóan érett meggyes, édesfűszeres, sötét bogyós gyümölcsös és pörkölt aromák keverednek, minimális fűszerpaprika és meggymagos fanyarság kísérete mellett 5p

eberhardtmohacsipinotnoir2021.jpgEberhardt Mohácsi Pinot Noir 2021
Délies illat, érett és dzsemesbe hajló erdei gyümölcsök, szeder, málna, cseresznye, pici édesfűszerrel és pörkölési aromával. Jól kitöltött korty, legfeljebb közepes test fogad, délies karakterű a bor, nem túlextrahált, de picikét fogós a tannin, kellően élénkek a savak. Málna, szeder, vörös áfonya, pici fűszer és füstölt hús a fő díszítőjegyek. Másnapra kicsit tompul és bágyadtabbá válik az aromatika. 5p+

kochkadarka2021.jpgKoch Hajós-Bajai Kadarka 2021
Meggy, cseresznye, pici málna, egy kevés zöldfűszer és csipkebogyó érkezik illatában, másnap minimális földesség is csatlakozik. A könnyá testet minimális, alig érezhető tannin és pont jó sav fogja közre, aránylag laza és rövid a bor, az alkohol alacsony. Ízében cseresznye, csipkebogyó, piros gyümölcsök dominálnak, a kevéske tannin a végén picit húz. 5p

etyekikuriared2020.jpgEtyeki Kúria Red 2020
Merlot és kékfrankos házasítása a pincészet soproni területeiről. Meggy, majd szamóca a vezető illatjegy, málna, pici fűszer és gyógynövény tűnik még fel, majd másnap a fűszeres vonal intenzívebbé válik. Közepesnél karcsúbb testű bor, a szerkezet inkább az élénk savra, mintsem a közepesnél kevesebb tanninra támaszkodik, a korty sima tapintású, a visszafogott hordózás szépen illeszkedik. Piros gyümölcsök dominálnak az ízképben, meggy, szamóca, némi málna, édesfűszer, hűvös gyógynövények és zöldfűszerek a háttérben. 6p-

sabarcabernetfranc2019.jpgSabar Cabernet Franc 2019
Meggy, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség és némi kék virág szövi át az illatot. Kóstolva lédús, zamatos, közepesnél karcsúbb testű, arányos, jó szerkezetű bor. A savak csiszoltak, jól vezetik a kortyot, a tannin épp csak annyira fogós, amennyire kell, az alkohol csak kis melegséget ad. Meggy, fekete cseresznye, málna, enyhe édeskés fűszeresség, csipet bors és fűszerpaprika jellemzi az ízvilágot. 6p


Édes
hollopincetagyonijuhfarkaszu.jpgHolló Pince Tagyoni Juhfark "Aszú"
Valószínűleg nem forgalmi tétel, évjárat sem szerepelt a palackon. Mély aranysárga szín, tömény illat fogad, méz, aszalt sárgabarack, sárga húsú trópusi gyümölcsök érett és aszalt formában, határozott botrytis. A korty sűrű és koncentrált, a magas cukortartalommal masszív savak birkóznak. Amolyan "mindene sok" bor, de valahogy egyensúlyban marad. Ízében is érett és aszalt barackos jegyek, trópusi gyümölcsök és méz dominálnak, a lecsengés hosszú. 7p-

sanzontokajszamorodni2017.jpgSanzon Tokaj Édes Szamorodni 2017
Sárgabarack, narancs, narancshéj, pici marcipán, sok édesfűszer és minimális grillázs elegyedik illatában, pici illó is bevillan, még fejlődő benyomást kelt. Élénk savak kelnek birokra a maradékcukortalommal, a bor így nem hat túl édesnek, jó arányokkal és egyensúllyal bír. Ízében a narancs dominál minden formában, lekvártól a kandírozott narancson át a szárított narancshéjig, mellette sárgabarack, édesfűszerek, pici marcipán. 7p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr518187069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása