A Borrajongó

Elhunyt dr. Rohály Gábor

2022. április 23. 14:00 - furmintfan

Elhunyt dr. Rohály Gábor, a Borkollégium alapítója és tanára, a Magyar Bor Akadémia alapítója, az Osztrák Borakadémia első magyar hallgatója, a Borkalauz és több magyar borral és borászattal foglalkozó szakkönyv szerzője. Nyugodjék békében!

rohalygabor.jpg

A fotót Mészáros Gabriella facebook-oldaláról metszettem.

 

Szólj hozzá!

Hedonista emlékmű - Dr. Bürklin-Wolf Hommage á Luise Riesling 2020

2022. április 22. 06:00 - furmintfan

A maradékcukor áldásos hatását nagyon szeretem, ha savban gazdag fajtákból készült fehérborokról - mondjuk rajnai rizlingről vagy furmintról - van szó, száraz-félszáraz kategóriában és édes borokban egyaránt, de valahogy a félédes borokkal mintha nem tudnék mit kezdeni. Száraznak nem elég szárazak, édesnek nem elég édesek, ázsiai ételek kísérőjeként kétségtelenül jól működnek, de ez önmagában kevés indok ahhoz, hogy egy bort szívből szeretni tudjak. Most a kezembe került egy német riesling debütáló évjárata, amiben maradéktalanul megtaláltam a számításomat.

drburklinwolfhommagealuiseriesling2020.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Átalakulás - Béla és Bandi Öregtőkék Sauvignon Blanc 2020

2022. április 20. 06:00 - furmintfan

A balatonszőlősi szőlész-borász testvérpár, Fodor Béla és András - vagy ahogy mindenki ismeri őket és a boraikat, Béla és Bandi - leginkább a korrekt, jó ivású, nem túlbonyolított reduktív fajtaborok révén kerültek be a boros köztudatba. A tavalyi Balatonfüredi Borheteken kellemes meglepetés volt az addig sosem látott öreg tőkés szőlőből készült, válogatott sauvignon blanc-juk, amit korábban mindig beházasítottak az "alap" sauvignon blanc-ra, 2020-ból azonban külön tételként került palackba. Akkor úgy éreztem, hogy a bor komplexitás és izgalomfaktor szempontjából is kiemelkedik a pince szortimentjéből és az egyébként több szép bort felvonultató fesztivál-mezőnyben is emlékezetes maradt.

belaesbandioregtokeksauvignonblanc2020.jpg
Az új tétel - ha jól emlékszem - még valamikor télen került ki a Bortársaság boltok polcaira, később, mint vártam. Húsvétkor bontottam ki a palackomat, kb. 8 hónap telt el a korábbi találkozás után, és bár csalódásban nem volt részem, meglepetésben igen, mert a bor egészen más arcát mutatta, mint legutóbb.

Tovább
Szólj hozzá!

Badacsony New Yorkban 2022

2022. április 18. 06:00 - furmintfan

Egy év kihagyás után idén tavasszal ismét badacsonyi bortermelők és borkedvelők töltötték meg a budapesti New York-palotát. A 2021-es kényszerszünetet követően ebben az évben az "Életre hívunk" szlogennel tért vissza a rendezvény, több, mint 30 borászat és mintegy 10 turisztikai kiállító fogadta a vendégeket. Úgy tűnik, a borkedvelők is nagyon várták, hogy Badacsony visszatérjen a New York-palotába, mert már a szakmai meghívottak számára fenntartott első két órában igen komoly létszámban jelentek meg a látogatók, és a nagyközönség még csak ezután érkezett.

badacsonynewyorkban2022_01.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása