A Borrajongó

Simply Red (not simple red) - Etyeki Kúria Red 2017 és 2018

2021. január 20. 06:00 - furmintfan

Az Etyeki Kúria Red névre hallgató házasításának akkor aktuális évjáratáról még tavaly akartam írni, de végül idő hiányában nem nyílt ki a palack. Időközben aztán azzal is szembesültem, hogy az aktuális évjárat kérdésére nem is olyan egyszerű egyértelmű választ adni. A helyzet ugyanis az, hogy a pincénél és a legnagyobb borkereskedésben még a 2017-es évjárat fut, miközben egyes hiperekben már a 2018-as is elérhető. A gordiuszi csomót végül azzal vágtam át, hogy mindkét bort megkóstoltam egymás mellett.

etyekikuriared20172018.jpg

Az Etyeki Kúria Red a korábbi években két borvidék erényeit egyesítette, mind az etyeki, mind a soproni ültetvényekről jutott szőlő a borba. Mérész Sándor főborász szerint az utóbbi pár év hektikus időjárási viszonyait Sopron jobban tolerálja. Ez lehet az oka, hogy jelenleg már csak a soproni parcellák ültetvények alapanyagából készül a tétel, bár soproni eredetvédelmet még nem élvez, dunántúli OFM borként kerül forgalomba. A szőlő borvidéki eredetétől függetlenül a Kúria Red évek óta mindig megbízható színvonalat képvisel, a jobb évjáratokban szerintem simán túl is teljesíti egy korrekt belépő vörösborral szemben támasztott elvárásokat.

Etyeki Kúria Red 2018
Szeder és málna emelkedik ki a gyümölcsök közül, amelyeket a hordó fűszeres, enyhén füstös jegyei, valamint egy kis szárított egzotikus virág kísérnek a direkt, áradó illatban. Az ízvilág is erre rímel: szeder, áfonya, málna, meggy, szilva, pici vanília, szegfűszeg, fahéj. A sav kellően élénk, a tannin picikét érdes, finoman bizserget, kicsit még rakoncátlan, nem fog ártani neki, ha még kicsit simulhat a palackban. Lédús, zamatos bor, közepes-"közép mínuszos" testtel, intenzív, kicsit talán "blockbuster"-esre hangolt gyümölcsös-fűszeres aromákkal. Egyelőre még kicsit talán túlzottan előrenyomulnak a hordó által kölcsönzött aromák, de a 2017-es előd jelenlegi formájából kiindulva, egy kis palackos érleléssel ez majd szépen integrálódik a borba. 5p+

Etyeki Kúria Red 2017
60% merlot, 30% kékfrankos, a maradék pinot noir, cabernet sauvignon és zweigelt házasítása, 8 hónapig 3-4 éves 300 literes tölgyhordókban érlelve. Érezhetően van egy kör előnye, érettebb karakterű, nem annyira agresszív és simább, mint a 2018-as. Az érett gyümölcsök kevésbé harsognak, a hordó fűszerei a háttérbe vonultak, cserébe éppen kezdődő érési aromák teszik komplexebbé a bort. A gyümölcsök inkább a piros színű fajtákból jönnek - málna, szamóca, cseresznye, vörös áfonya, vörös szilva -, az egzotikus fűszeres, virágos aromák szépen kísérnek, halvány avaros jegyek is felbukkannak a háttérben. A tannin és a sav szépen besimult a kortyba, az alkohol viszont valamivel magasabb, mint a 2018-asban, kicsit melegít is a lecsengésben. A mostani forma alapján a 2017-es egy hajszállal jobban tetszett, de a 2018-as jó eséllyel hasonló pályát futhat majd be. 6p-

Mindkét bor jó vétel: a két különböző évjárat 2000-2200 Ft környékén elérhető, az Etyeki Kúria webshopjában, a Bortársaságnál, hiperekben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9516387394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása