A Borrajongó

Olasz hangulat a Völgységből - Tűzkő Domb 2017

2020. november 12. 06:00 - furmintfan

A bátaapáti Tűzkő Birtok története az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, majd 2000-ben vett új irányt, amikor a világ egyik legerősebb és leghíresebb borbirodalma vette át felette az irányítást. A birtokban és a Tolnai borvidékben Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik látták meg a fantáziát, a globális Antinori-szortiment további bővítése céljából. Így a Toszkána és Umbria mellett Máltán, Chilében, Kaliforniában, Washington államban egyaránt szőlőbirtokokkal rendelkező Antinori birodalom Tolnában, a napsütötte löszdombok és különböző klímájú völgyek vidékén is megvetette a lábát.
Szekszárddal ellentétben, az 1998-tól önállósult, a Völgységi, Tolnai és Tamási körzetből kialakított Tolnai borvidék inkább a fehérborairól lehet ismert (bár a többi magyar borvidékhez viszonyítva nem az), amelyek főleg világfajtákból készülnek. Ugyanakkor komolyabb vörösöket is palackba zárnak a régióban, ahogy a Tűzkő Birtok Domb névre hallgató bora is bizonyítja.

tuzkodomb2017.jpg

Tűzkő Birtok Domb 2017
Cabernet franc és merlot házasítása a Völgységből, a Tűzkő-dombról. Az illat prémium hordót és szuperérett gyümölcsöket sejtet: amarena meggy (már a szirupban eltett verzió), egy kis szeder, szilva, balzsamecet, (főleg első nap) halványan rózsás-virágos, majd inkább likőrös jegyek, és némi illó. Kóstolva közepesnél testesebb, koncentrált, határozott, de nem bántó tanninja és az emelkedett alkohol jól beépül bársonyos érzetű, telt, meleget árasztó, de csak enyhén tüzes kortyba. Ízben is az illat vezető motívumai köszönnek vissza, egy kevés fahéjas szilvadzsemmel megfejelve. Nem tudom, hogy ez vajon tulajdonosi iránymutatásnak vagy valami másnak köszönhető, mindenesetre van egy határozott olaszos hangulata a bornak, miközben a szerkezet és a textúra a nemzetközi fajták jelenlétéről tanúskodik. Az én ízlésemnek az ideálisnál egy kanállal több a balzsamecet és az illó, de ettől függetlenül ez egy jó bor és számomra mindenképpen kellemes meglepetés. El is lehet fektetni, szerintem simán van benne még jó pár év tartalék. 6p (4390 Ft, most akciósan 3490 Ft - Pannon Borbolt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4816277894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása